Vím, že některé články, jsou a určitě i budou směřovány spíše pro zkušené printery (a asi nebudu mít šanci

Článek kodla je napsaný celkem čtivě, pochopila jsem o co jde (po rozkliknutí odkazu na výrobek, pomocí kterého jde rovněž zjistit hodnotu předsvícení, jsem navíc na dalších stránkách viděla fotografie tj. jaký je rozdíl u obrázků s a bez předsvícení - já holt potřebuju praktický ukázky

Ale najednou mi začalo vrtat hlavou, jak to mám vlastně při zvětšování prakticky provést, a abych pravdu řekla, tak si nejsem jistá stále. A proto tady zkusím nastínit postup, jak si myslím, že se to má dělat a poprosila bych vás, jestli byste se nevyjádřili, zda je ten postup správný.
Kodl ve svém článečku popisuje vlatně prní úkon, který musím udělat, tj. zjistit dobu osvitu, která se již na papíru projeví (resp. dobu, která je těsně před touto dobou)
Takže:
1) Začnu osvěcovat proužek papíru /druhu papíru/, u kterého chci zjistit dobu předsvícení
Udělám si proužkovou zkoušku (zvětšovák mám úplně nahoře, a nastavenou clonu na max - viz kodluv článek - teoreticky můžu zjistit dobu předsvícení i pro konkrétní obrázek určité velikosti a s urč. zaconěním, ale tím, že mám zacloněno na max a zvětšovák nahoře, tak pak zjištěným osvitem pro tento druh papíru můžu osvěcovat všechny obrázky až do té největší velikosti, co se mi vleze na desku)
2) Proužkovou zkoušku na předsvícení mám hotovou;
vezmu další proužek a nasvítím ho podle zjištěného času, tj. stále se zvětšovákem nahoře a s max. zacloněním.
Současně, abych ušetřila čas, předsvítím si i vlastní papír/y, na který/é chci zvětšovat.
3) Předsvícený proužek a papíry schovám do temna - zpět do sáčku či krabice
4) Nachystám si zvětšovák do polohy, jakou potřebuju pro osvit konkrétné zvětšovaného obrázku, vložím film, zaostřím, zacloním podle potřeby
5) Vyndám předsvícený proužek, vložím pod zvětšovák a provedu klasickou proužkovou zkoušku - zjistím tedy správnou dobu osvitu
6) Pak pod zvětšovák vložím předsvícené papíry a podle posledně zjištěné zkoušky exponuju obrázky.
(samo jsem vynechala máchání proužků ve vývojce... to by už bylo moc dlouhý)
Jest to tak správně?