TLR fórum
Publikováno 6 červenec 2009 - 12:50:08
jako odměnu za to, že nekouřím a hraju denně 5 - 8 hodin na housle a na
violu opečovávám jako / mimo své Chotice a syna *21 / jako klenot. Erik
Publikováno 6 červenec 2009 - 16:51:00
Publikováno 15 srpen 2009 - 12:06:33
Publikováno 1 říjen 2009 - 13:20:01
Publikováno 1 říjen 2009 - 13:24:13
Publikováno 2 říjen 2009 - 13:03:01
#208 Anonymous
Publikováno 2 říjen 2009 - 13:04:48
Aaaaahhh..
Publikováno 2 říjen 2009 - 13:07:09
Publikováno 2 říjen 2009 - 13:39:19
Publikováno 2 říjen 2009 - 14:53:22
Publikováno 24 listopad 2009 - 22:37:55
Tak já vám kucí nevím.
Půjčil jsem si od Edušky Yashicu 124G. Pěkný lehký stroječek, radost pohledět. Nastřílel jsem 4 filmy rodinou. Na srazu v BŠ jsem protáhl jeden film Standovým Rolleiflexem. Teď jsem si hrál s výsledky. A to je ten problém. Yashica je samozřejmě horší, protisvětlo to poslalo úplně někam, na nízkou clonu je to nic moc. Rolleiflex - nádhera, skvěle ostré, kontrastní, v prostisvětle korektní, prostě za jedna. Ale! Když se to povede na té Yashice, tak tam má něco, něco co je prostě úplně bezva. Je to prostě takový víc lidský, nebo jak to povědět :) Mám to na rodinu, ne na vážný focení. Tam bych se snažil přiblížit výběrem stroje k tomu Rolleii. Ale v tomhle případě jsem z toho pěkně zmatenej :)
#213 Anonymous
Publikováno 24 listopad 2009 - 23:11:58
No tak si kup nějakej starší rollei s tessarem bez vrstev a máš to.Ach jo!
Tak já vám kucí nevím.
Půjčil jsem si od Edušky Yashicu 124G. Pěkný lehký stroječek, radost pohledět. Nastřílel jsem 4 filmy rodinou. Na srazu v BŠ jsem protáhl jeden film Standovým Rolleiflexem. Teď jsem si hrál s výsledky. A to je ten problém. Yashica je samozřejmě horší, protisvětlo to poslalo úplně někam, na nízkou clonu je to nic moc. Rolleiflex - nádhera, skvěle ostré, kontrastní, v prostisvětle korektní, prostě za jedna. Ale! Když se to povede na té Yashice, tak tam má něco, něco co je prostě úplně bezva. Je to prostě takový víc lidský, nebo jak to povědět Mám to na rodinu, ne na vážný focení. Tam bych se snažil přiblížit výběrem stroje k tomu Rolleii. Ale v tomhle případě jsem z toho pěkně zmatenej
Publikováno 24 listopad 2009 - 23:58:51
Publikováno 25 listopad 2009 - 13:23:45
kdybys tady už dva roky čet pozorně moje příspěvky, nejenže by sis v životě nemoh koupit planarovýho roleje (voptej se danyho ), ale u tý matky by sis to skléčko eště decentě vovosobnil nějakym tim soft škrábancem na míru
Publikováno 25 listopad 2009 - 14:02:45
Publikováno 25 listopad 2009 - 16:06:05
Ach jo!
Tak já vám kucí nevím.
Půjčil jsem si od Edušky Yashicu 124G. Pěkný lehký stroječek, radost pohledět. Nastřílel jsem 4 filmy rodinou. Na srazu v BŠ jsem protáhl jeden film Standovým Rolleiflexem. Teď jsem si hrál s výsledky. A to je ten problém. Yashica je samozřejmě horší, protisvětlo to poslalo úplně někam, na nízkou clonu je to nic moc. Rolleiflex - nádhera, skvěle ostré, kontrastní, v prostisvětle korektní, prostě za jedna. Ale! Když se to povede na té Yashice, tak tam má něco, něco co je prostě úplně bezva. Je to prostě takový víc lidský, nebo jak to povědět Mám to na rodinu, ne na vážný focení. Tam bych se snažil přiblížit výběrem stroje k tomu Rolleii. Ale v tomhle případě jsem z toho pěkně zmatenej
A přesně proto si nechávám doma i flexaretu i když mám Matku.Sice o patro níž(pomyslné) ,ale máme stejnej problém.Fotím Matkou pač je lepčejší jak v užívání tak i v optice,ALE vona ta flexička je taková jinná a když ji občas použiji,hned se zase ujistím ,že z domu jen tak nepujde.Pokud se zadařilo prodat contaxe,tak kup oboje.) Přidělat foch do poličky je vždycky přijemnější,než se něčeho zbavovat a pak nato myslet.
Publikováno 26 listopad 2009 - 19:35:43
Mám to na rodinu, ne na vážný focení. Tam bych se snažil přiblížit výběrem stroje k tomu Rolleii.
Když už víš, na co to chceš, tak je půl problému vyřešeného. Chceš to na rodinu, takže se ještě zeptej, zda chceš mít rodinu sterilně ostrou nebo tam chceš mít tak trochu takovou milou nedokonalost. Já jsem koupil Yashicu na focení rodiny a je to nyní nejvíce používaný stroj. Je to malé a pohotové a fotky mají svoji specifickou naladu, která se mi tam líbí.
Někdy fotím ženu a synka i EOSem s pevnými skly. Technická kvalita je lepší, ale chybí tomu ta hřejivost.
Nákup obou je samozřejmě ideální řešení , které kryje široké spektrum fotografickým situací
Publikováno 26 listopad 2009 - 20:26:54
Proste vsechno ostatni jsou jen imitace, konkurujici v podstate jen a jen cenou
A kdyz bys chtel neco mene klinicky sterilniho, tak bych si poridil treba starsi Rollei Standard s Tessarem, do ktereho bych si jen dal jinou matnici a nechal bych ho zaservisovat. Je malicky, lehucky, ma sklo bez vrstev, ktere je jinak vynikajici a je za pusinu. Sam o nem uvazuju na doplneni pro pripady, kdy bych mel treba strach s sebou tahat mnohem drazsiho bratricka.
Publikováno 26 listopad 2009 - 23:23:14
co je tohle za rolleje? eště jsem se nesetkal s absencí koleček mezi objektivy na nastavení clony a času, kde se to na něm nastavuje?
#221 Anonymous
Publikováno 27 listopad 2009 - 06:28:19
já jsem blbej vůbec jsem si jich nevšimnul. Děkuju za odpověďPáčkami. viz
http://www.siufai.dd...NewStandard.htm
Publikováno 27 listopad 2009 - 08:13:15
... anebo si Pavle dej do flexy nejakou moderni vymazlenou matnicku bys rodinku videl v hledacku pekne celou a ne jen ty jeji cleny ktery stojej pod zarovkou uprostred a fot rodinku flexou. Z ty ta clovecina vodkapava primo po kyblech
Blekenvaite, já si myslel, že si ogara mojého ražení!!!!!
Pavlíku to je názor!!!! Naprostý souhlas. Ten co říká něco jiného, temu nevěř.
Publikováno 27 listopad 2009 - 08:37:35
... anebo si Pavle dej do flexy nejakou moderni vymazlenou matnicku bys rodinku videl v hledacku pekne celou a ne jen ty jeji cleny ktery stojej pod zarovkou uprostred a fot rodinku flexou. Z ty ta clovecina vodkapava primo po kyblech
já bych šel eště dál. to je nejenom kvalitní názor - rada, ale to je přímo jedinej správnej názor
nezapomínejte prosim, že jak vládík tak dany (ten ho má teda automaticky z titulu úřadu) maj pro držení a používání planarovejch rolejů dispens s.o.
(v podstatě je to výzkum, kterej má za úkol potvrdit, že tudy cesta nevede )
Publikováno 27 listopad 2009 - 08:54:42
Publikováno 27 listopad 2009 - 09:32:55
Date mi na nej taky vyjimku?
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:03:14
xenotar jako planar
máš ji mít
ty skla sou fantastický na protisvětlo, tam má stará škola většinou prostě problém, ale zas, kdo je ze starý školy, ten ví, kde má mít slunce, žejo
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:13:47
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:15:51
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:16:42
....mno ale Krakene dyk já to myslim smrťoucně vážně s tou flexou, dyť je to mazel a belárek je prostě belárek žaáno
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:20:01
teď si vem, že někdo ze zahraničí, ani bych se nedivil, tohle vlákno studuje a zadá si ho do strojovýho překladačejinak eště... třeba xenary a tesary by sice papírově měly bejt taky vlastně ouplně stejný a jak známo, rozdíly tam sou. šnajdr (a lejtz) bejvá vobecně víc fejs frendly a cajz zase technicistnější. třeba s mym kino téčkovym planarem fotit tváře vůbec "nešlo", ale když sem ho nasadil na mašiny...
co mu z tohodle textu vyleze, to bych chtěl vědět
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:29:33
Mluv česky, špióne!
podivej pájo, my tady v rodnym polabí samože víme, jak je to tam s váma nezakotvenejma dosídlencema v těch sudetech, ale my svý kořeny a svý nářečí máme a zme na něj hrdý! co chlapi?
a ta vaše jediná echt česká enkláva vokolo pasek a vysokýho nad jizerou... možná bys byl překvapenej, jak se tam mluvilo a mluví
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:56:07
Xenotar, ktery je ovsem z let pozdne sedmdesatych( a je to videt i beznem pohledu na predni clen, ze vrstvy jsou lepsi), je na tom o poznani lepe. Ale taky to rozhodne neni bez flery. Navic jsou tam i nejaky nedokonalosti, co se tyka vnitrku fotaku, na ktere je treba si dat pozor.
Zkratka nic neni dokonale
Publikováno 27 listopad 2009 - 11:09:38
Publikováno 10 leden 2010 - 17:05:24
Publikováno 10 leden 2010 - 17:32:02
Publikováno 10 leden 2010 - 17:39:00
Chtěl jsem se zeptat, zda jste někdo zkoušel postavit před dvojočko Triedr,co by primitivní teleobjektiv? Co jsem četl mělo by to jít, kdy se na fotoaparátu nastaví nekonečno a ladí se dalekohledem. Jen se chci dotázat zda jsem úplný magor, nebozda už to někdo zkoušel než se pustím do realizace.
Jo, hledej na internetu heslo digiscoping - oblíbená metoda ornitologů, kdy pro dokumentační účely fotí malými digikompakty okulárovou projekcí za různými teleskopy. Podotýkám, že nejde o žádnou recesi, je to metoda užívaná i velmi seriózními vědci, pro dokumentaci super.
V tvém případě narazíš ale na dva dost zásadní problémy. Zaprvé to není metoda s nějakou super optickou kvalitu - super k dokumentaci výskytu nějakého druhu, ale na zvětšeniny použitelné jen výjimečně. Zadruhé (což je horší) asi narazíš na problémy s výstupní pupilou a konstrukcí okuláru - i u toho digiscopingu se točí diskuse kolem výběru vhodných kompaktů a zdaleka ne všechny jsou vhodné. Jsem si skoro jistý, že u TLR tohle bude daleko horší...
Ale klidně to zkus - principiálně to jde a běžně se to užívá, jen se obávám té kombinace s TLR
Publikováno 10 leden 2010 - 17:43:33
PS: zkoušel jsem to i s mikroskopem
viz ZDE
Publikováno 10 duben 2010 - 14:04:12
Díky
Publikováno 10 duben 2010 - 15:25:29
Zkusil bych vzít ustálený neosvitnutý film, zdrsnit ho nějakým velmi jemným brusným papírem - 1000, založit ho, nechat otevřenou zadní stěnu a ladit, až budou oba obrazy shodné - hledáček a "matnice" v rovině filmu.Zdravím Vás temnokomorníci .), nechci zakladat nove tema tak to davam sem. Cistil jsem svou Yashicu-D a nez jsem zacal premyslet kroutil jsem si horní čočkou sem a tam. Pak jsem prisel k sobe, nafackoval si a ted pišu sem a ptam se jak to srovnat zpátky, protože jsem si patrně rozhodil ostrení ? Za každou radu budu rád. Dá se to nějak domorobo nebo to mam radsi nechat na servis, potrebuji presne ostrení, pracuji s malou hloubkou ostrosti.
Díky
Publikováno 11 duben 2010 - 08:10:27
Děkuji
Publikováno 16 srpen 2010 - 18:12:25
Publikováno 16 srpen 2010 - 18:34:06
Ono spis nez o samotny objektiv (teda pokud neni zasvineny) jde, podle me, o kvalitu odstineni vnitrniho prostoru fotaku. Klidne si do nej muzes dodelat prepazky nebo ho vylepit.
Dobry test je potme rozsvitit lampicku, jako bodovy zdroj, otevrit si zadek a koukat pri jakych uhlech a odkud to hazi odrazy. Pak na to misto dat stinici zebro, samet nebo ovroubkovanou cernou desticku. Samozrejme se to da udelat zcela vratne a bez poskozeni. Staci pouzit Herkules nebo jine PVA lepidlo.
Publikováno 16 srpen 2010 - 19:08:33
Za tu cenu, co je teď u Škody, je to pěkná střední třída (s velkým finančně-odsávacím efektem do budoucna ).
Publikováno 16 srpen 2010 - 19:27:08
Vypadá hodně pěkně. Škoda, že v době, kdy jsem nějakou druhou TLR sháněl měli podobnou za 10 000,- Mít na ní, asi bych do ní šel hned.Za tu cenu, co je teď u Škody, je to pěkná střední třída (s velkým finančně-odsávacím efektem do budoucna ).
Publikováno 16 srpen 2010 - 20:37:08
Publikováno 16 srpen 2010 - 20:40:05
Že by Fl VI?Kdepak, potřebuji něco maličkého, lehkého a co nejjednoduššího.
Publikováno 16 srpen 2010 - 20:44:18
Ja to vidim stejne. Jako Mamca pekna. Za tu cenu jeste peknejsi. Ale nejak to porad popira tu zakladni myslenku TLR, tzn. malost, lehkost a jednoduchost. A TLR ma byt stejne jen se zakladnim objektivem , jinak je to przneni
Stejne si myslim, ze nakonec skoncis u nejakeho "plnokrevneho Rolleiflexu".
Ecka 3,5 nechodi tak draze, zkus kouknout po necem takovem.
Publikováno 16 srpen 2010 - 21:18:47
Yashica mi nevyhovovala co se protisvětla týkalo. Možná jsem měl vadný kus jak jsem posléze zjistil, ale i tak jsou tyto mašinky dost náchylné...
toz vadny kus to Pavle asi nebyl, ty Jasiky jsou nechuti k protisvetlu celkem vyhlaseny. Moje MATka byla taky tragicka, procez jsem ji velice rychle poslal z domu. Jinak jsou to ale paradni aparatky vo tom zadna. Chces-li zlatou stredni cestu doporucuju nejakej Rolleicord V, Va ci (nejvymakanejsi, ale taky nejdrazsi) Vb. Osobne se mi s nima pracuje lepjeji nez s rolleiflexem, jsou lehci jednodussi a tak nejak proste lidstejsi. Osazeny Tessarama ci Schnaiderovyma Xenarama te rozhodne co se vystupu tyce nemuzou zklamat. Takze asi tak.
14 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 14 návštěvníků, 0 anonymních