Rolleicord je na levou ruku, kterou se mačká spoušť, natahuje závěrka a zaostřuje. Na oboje se dá rychle zvyknout, ale Yashica mi vyhovuje více...
K tomu jen doplním že záleží na modelu, u každého je to trochu jinak. U Vb je to třeba naopak.
Jirinol> Bezva kauf!!! Gratulace do Prahy
to Blek: dík.
to Armas: jak píše blek, záleží na typu. Rolleikordy v různých typových obměnách měly ostření jak vpravo, tak vlevo. Můj vpravo, natáhnout se dá i pravým ukazovákem bleskurychle, během ostření pravou rukou cvaknout levou. Spoušť jde naprosto hladce, žádný tvrdý odpor, žádný záškub krabičkou. Zatím jsem prohnal včera jen jeden film, ovládání mi přišlo snadné, hlavně ostření kolečkem vpravo mi sedne mnohem víc než kyvadlo pod objektivem u flexy, kdy si chtě nechtě vždy pohnu svislicemi - na mém kousku to zrovna moc lehce nejde. Když jsem se VII fotil v r. 71 motokros, tak jsem měl předostřeno a pral jsem to průhledem
Zkusím na to dát levostranný naklápěcí grip s drátěnkou, při focení přes lupu by to mohlo být ještě pohodlnější.
Škoda, že natažení závěrky není spřažené s převíjením, na to si snad zvyknu. Matnici mám zevnitř mírně zaprášenou, ale problém se zaostřením jsem neměl (jen lupou, bohužel bez brejlí na čtení nevidím do žádné šachty, přes lupu s tím problém nemám)
to Šnek: co jsem si prohlédl fotky z této krabičky, myslím si též, že zklamán nebudu. Až vyvolám, uvidím. Zatím je to jen nadšené očekávání, rolleiflex i rolleikord byl pro mě v mládí nedostupný, takže zase jen jeden splněný klukovský sen navíc.