Nakonec sem vyměnil Flexaretu VI za Yashicu 124G s Yashinonem 1:3,5 a hodně velká spokojenost na plnou díru i při focení s makro předsádkou. Ale je fakt, že preventivní údržbový servis mě stál pomalu to samé co fotoaparát. Jen jsem o ní nikdy neuvažoval kuli vestavěnému expozimetru. Dodneška sem do něj nezkoušel baterku a nechybí mi. Vlastně si moc nedovedu představit, že bych nepoužíval expozimetr externí. Spíš sem kupoval kuli lidovější ceně, světlé matnici a hodně jemné spoušti. A taky to měl být foťák, který snadno přenesu a nebudu k němu nutkavě dokupovat další příslušenství za tisíce. Na tvrdo se omezit s tím co je k dispozici v základu.
Knoflik spuště se mačká k tělu a ne jako např. u Rolleicordu do strany. Měl jsem se zmačnutím spouště tendeci strhávat do strany i foťák. Jako bonus je to povedená kopie rolleiflexu. Rychle nahoře vidím co jsem nastavil za čas a clonu a nemusím koukat někam do stran nebo jinak s foťákem manipulovat. To samé platí i o hloubce ostrosti při ostření kolečkem. To mě spolu s drnacavou špouští, neprůhlednou matnicí štvalo u zmíněné Flexarety. Ale i ta nebýt zmíněných neduhů nakonec vlastně nekreslila vůbec špatně. Ta jemnost podání kresby byla fajn a jsem rád, že jsem si na ní pár obrázků udělal.
Někdo dával v nějakém vláknu a možná i v tomhle tenhle odkaz. Kresba v krajích nic moc. Slušně chovající se je clonách 3.5"5.6" a 16. Kupodivu problém v rozích má, podle tady toho testu i rolleiflex. http://www.hevanet.c...MF_testing.html Jestli má někdo jiný test rád mrknu na odkaz.
Vše ostatní včetně Kupovat Yashinon a NE Yashikor!!! je už zodpovězeno na prvních stránkách toho vlákna. A souhlas s tím, že 124G není žádná kráska na mazlení. Mě stačí, že funguje a můžu se na ní spolehnout Nakonec si ten čtverec a focení od pupku zamilovávám a hodně užívám. Neinvestice do rolleiflexu mě rozhodně nemrzí.
Dost je vychvalovaná ve vlákně Minolta Autocord. Neměl sem s ní níkdy tu čest se kamarádit, ale pouvažoval bych i nad touhle variantou.