Dálkoměry
Publikováno 29 April 2007 - 12:19:37
Sám mám svou "Leicu chudých" Canoneta QL-17 G-III. Pořídil jsem si ho nedávno, abych si vyzkoušel jak se s dálkoměry fotí a jestli by se mi to líbilo. Předtím jsem měl krátce v ruce pouze Leicu M3 půjčenou od kamaráda a to mě navnadilo. Canonet není špatný, ale přecijen, není to s ohledem na své staří moc spolehlivý přístroj, expozimetr byť kalibrovaný na nové baterie notoricky podexponovává, objektiv je sice skvělý, ale 40mm není ohnisko na všechno.
Praktické výhody dálkoměrů jsou známé
- kompaktní rozměry, těla i objektivů
- proti SLR má tišší a hladší chod, umožňuje udržet delší časy, skutečně okamžité spuštění závěrky
- v hledáčku je vidět i to co je mimo zorný úhel objektivu, což umožňuje lépe komponovat záběr.
- prakticky všechny objektivy na všechny systémy (Leica, Contax, Nikon) jsou vynikající
V případě, že jsem něco vynechal doplňte.
Pomýšlím teď, že si pořídím náhradu za Canoneta. Na mysl mi přichází Minolta CLE a to proto, že je velmi malá, a má skvělý minolťácký systém měření expozice v rovině filmu, který by měl být téměř stejný jako u mého Pentaxu - je fajn být zvyklý na vlastnosti zabudovaného expozimetru, zvlášť když je velmi přesný
Máte s tím foťákem někdo zkušenost? Někde jsem četl, že jsou problémy s kompatibilitou s některými objetivy od Leitze, ale moc jsem to nepochopil.
Publikováno 29 April 2007 - 16:22:28
podobný dálkoměrný dilema sem doslova léta řešil a tenhle tejden i konečně alespoň pokusně rozlousk - uvažuju i vo lehce subjektivnim článku ...
Publikováno 29 April 2007 - 18:43:58
Publikováno 29 April 2007 - 21:06:50
u céelka je to zřejmě navopak - problém s kompatabilitou není u některejch, ale skoro u všech vobjektivů s výjimkou několika speciálních pro tenhle extra systém. sou to tušimže podobně jako u starší a menší (!) leicy cl 40ka a 90ka ... možná eště něco, ale každopádně nárůst počtu měnitelnejch vobjektivů voproti pevnejm rf neni nijak závratnej. kvalita zpracování je voproti kanonetům a spol. zase navopak nárůst přímo vobrovskej. na druhou stranu leckomu těch pár skel bude docela dobře stačit
podobný dálkoměrný dilema sem doslova léta řešil a tenhle tejden i konečně alespoň pokusně rozlousk - uvažuju i vo lehce subjektivnim článku ...
Jo, myslím, že kompatibilní by měla být ještě 28mm. A to je asi všechno. Teda jestli jsem to pochopil správně, tak Leitzovy skla nasadit jdou, ale v hledáčku naskočí špatný rámeček, což je taky napytel. U objektivů od Voigtlaenderu, které bych asi pořizoval spíš než originál Leitze to ale problém není, ty rámečky tam přý nějak je možné ošulit, ale nechápu moc jak přenos téhle informace z objektivu na tělo probíhá...
Jinak ta Leica CL se teď válí u Škody i s objektivem za patnáct klacků, ale je to přecijen už zastaralý systém, který mě neláká. Moderní systém měření expozice a ovládání je pro mě u tý Minolty naopak lákavý...
Jako asi bych nepohrdl ani Konicou Hexarem RF, to mi připadá taky jako krásný stroj - i když už moc velký. A i ta bessa je vlastně dost lákavá.
A na takový Hasselblad X-Pan se skoro bojím je pomyslet...
Publikováno 29 April 2007 - 21:20:53
Publikováno 29 April 2007 - 21:47:33
gorgi - naprostej souhlas - mamiya sp23 ... vo tom žádná nedělat to japonci, skoro by se chtělo dodat - chlapi sobě
Publikováno 30 April 2007 - 07:41:34
S takou kombinaciou je clovek nenapadny, 1.5kg fujicu skryjem na pleci za rukou a na krku mam smiesny turisticky fotak, ktori foti lepsie nez vsetky Canony co mam doma. A ked ide do tuheho sahnem za chrbat pre tazky kaliber . To je rachot.
Publikováno 30 April 2007 - 13:05:05
Vedet driv jak paradne se foti dalkomerem, Poridil bych misto Mamci RB radej Mamcu 7
Publikováno 30 April 2007 - 21:14:02
jinak kvalitu ruskejch skel můžu taky potvrdit. zrovna muj industár strčí do kapsy kde co, vo kanonovejch low endech ani nemluvě
Publikováno 1 May 2007 - 08:50:15
Tyhle sklicka maj uplne krasnej prenos kontrastu. Kam se ty moderni ultra-mega-super "cosi" hrabou.
Mel sem taky hrisnou myslenku poridit si k tomuhle objektivu lepsi telo ( treba tu besu )
Ale hrisnejch myslenek mam spoustu. Pokousim se sehnat kazety na planfil. Asi 18x24 a nejaky mekce kreslici starsi sklicko. Mechacka uz nejak doma udelam na kolene Zvetsovak mam jen do 6x9 tak bych z tech plachet delal jen kontakty...
Publikováno 1 May 2007 - 09:09:11
Publikováno 1 May 2007 - 09:35:25
To by potom stacilo uz jen vybrat spravny sklicko
Publikováno 1 May 2007 - 09:43:55
Publikováno 23 May 2007 - 11:28:35
Běžně dostupné alkalické baterie bohužel dost výrazně mění napětí během své životnosti, takže expozimetr je pak poměrně dost nepřesný. U svého Canonetu ho sice dokáži částečně skalibrovat, ale není to ono, chtělo by to stabilní a spolehlivý zdroj energie. Víte o nečem dostupném v našich zeměpisných šířkách?
Jinak pokud by někoho zajímala ta kalibrace Canonetu, tak tady je na to velmi poučený článeček, který zároveň vysvětluje jak canonetí automatiku donutit měřit i pro filmy o citlivosti 1600 ASA:
http://www.rangefind...hp/t-25305.html
Publikováno 23 May 2007 - 12:32:44
Ten Hexar, hlavně ve starším černém provedení, se mi hodně líbí, dá se sehnat kolem 8 tisíc, akorát že nejkratší čas je 1/250. Což za slunečného počasí a pri 400 filmu už není bůhví co. Nakonec se mi dostala náhodně za slušný peníz nabídka na Contax T3, takže jsem neváhal. Sklo 35/2.8, priorita clony, kovové tělo, manual fokus podle stupnice, vestavěný blesk (což venku dost používám - fill in). Jsem spokojen.
Publikováno 23 May 2007 - 12:53:46
Na druhou stranu ten Canonet je zajímavej v tom, že nutí člověka pracovat trochu jinak. Musíš foťák přednastavit předem a v okamžiku focení se přizpůsobit tak, aby snímek vyšel, nikoliv čekat že se přizpůsobí foťák. Člověk se tím učí určité předvídavosti - tedy alespoň já si slibuji, že se jí tak snad naučím 8)
Ono když pak člověk vidí vymakaný živý fotky třeba od Wernera Bischofa a uvědomí si, že to fotil Rolleiflexem, tak je jasný, že on prostě musel předem vědět čeho chce a může v danou chvíli dosáhnout, že to nebylo prostě dílem okamžiku, ale důsledek geniálně vycvičené předvídavosti.
V každém případě věděl by někdo jestli je nějaké řešení pro ty baterie PX625?
Publikováno 23 May 2007 - 13:00:46
Na nějakej dálkoměr si brousím zuby už několik let. Hi-Matic, CLE, Zorkij prostě všechno chci, no a co se tejče dálkoměrů v SF tak radši nemluvit, to je můj sen.... Linhof Press... mám o ní článek v nějakém starém časopisu a čtu si ho snad každej večer.... to se fakt nedá 8O Bavte se rači o jídle
Publikováno 23 May 2007 - 13:04:28
Jo Contax T3 je dobrej stroj, já takhle dřív měl Ricoh GR1. S těmahle profikompaktama se daj dělat dobrý věci. Na nenápadný focení lidí je to téměř ideál.
Na druhou stranu ten Canonet je zajímavej v tom, že nutí člověka pracovat trochu jinak. Musíš foťák přednastavit předem a v okamžiku focení se přizpůsobit tak, aby snímek vyšel, nikoliv čekat že se přizpůsobí foťák. Člověk se tím učí určité předvídavosti - tedy alespoň já si slibuji, že se jí tak snad naučím 8)
Ono když pak člověk vidí vymakaný živý fotky třeba od Wernera Bischofa a uvědomí si, že to fotil Rolleiflexem, tak je jasný, že on prostě musel předem vědět čeho chce a může v danou chvíli dosáhnout, že to nebylo prostě dílem okamžiku, ale důsledek geniálně vycvičené předvídavosti.
V každém případě věděl by někdo jestli je nějaké řešení pro ty baterie PX625?
http://www.paladix.c...t-g-iii-17.html
tohle ti pomůže
Publikováno 23 May 2007 - 13:19:48
mam 2 FEDy, 2 Zorkije, 2 Kievy, Olympus XA, Yashicu GTN a dva kompaktiky - Yashicu T3 s Tessarem T* 35/2.8 a Konicu se sklem 28/2,8... a taky Mamiya 23 ...
jen musim nechat ty ruske pristroje sestelovat...co kus to jinak dalkomer atd...o zaverce nemluve...asi navstivim pani Konecnou...a donesu ji tak 5 fotaku at ma tyden co delat ;o)
Publikováno 23 May 2007 - 14:27:33
No prave, po me chtit previdavost a rychlost je nemozne. Jak je clovek zvykly na VF, kdy priprava expozice jednoho snimku se pocita v desitkach minut, tak se tezko prechazi na nejake akcnejsi foceni momentek . Takze to male blikatko mam jen na rodinny dokument a dela to presne to co potrebuji....
Publikováno 23 May 2007 - 14:38:59
Publikováno 23 May 2007 - 16:33:24
http://www.paladix.cz/clanky/canonet-g-iii-17.html
tohle ti pomůže
Díky, článek zajímavý, i když občas nepřesný.
Třeba právě to ža lze použít alkalickou baterii PX625A. Ta má 1,5 V oproti správné baterii rtuťové, která by měla mít 1,35 V. Tím vzniká nepřesnost expozimetru. Rozdíl v napětí je možné v přístroji kalibrovat (s trochou snahy to zvládne i mechanické nemehlo jako třeba já, viz link výše), ale bohužel to nic neřeší, protože alkalická baterie v průběhu svého života ztrácí dech až na 1,2 Což způsbuje opět nepřesnost v měření. Tato nepřesnost se navíc neprojevuje vždy stejně ale mění se v závislosti na množství světla dopadajícího na CdS snímač, takže pouhé změření odchylky a korekce na ISO kroužku nic neřeší.
Nějaké shrnutí, jak to řeší v zahraničí je k nalezení zde:
http://leica.nemeng.com/012e.shtml
Zajímalo mě, jestli to už někdo zkoušel řešit u nás...
Publikováno 23 May 2007 - 20:12:00
Každopádně perfektní foťák. Milan Sýkora (jeden s největších znalců Palladixu) se o něm vyjadřoval vždycky dost pozitivně (po Leice špička dálkoměrů.. teda za ty prachy).
Nevýhoda - těžko fotit s jiným než základním objektivem (2,8/55), ale i ten kreslí moc hezky. Celkově je ten foťák dost spolehlivý a těžko na něm hledat chyby.
Mě osobně na něm vadí taková drobnost - čas 1/30 je tak trochu jinde než zbytek stupnice času. Prý je to dáno tím, že pro 1/30 ten foťák časuje úplně jiný princip toho mechanismu. Tenhle čas je navíc dimenzován pro blesk. Ale proč mi to tolik vadí? Protože fotím dost z ruky .. 1/60 se dá celkem vpohodě udržet v ruce a věřím, že 1/30 by při dobře zaklenutých loktech a zadrženém dechu taky šla. Bohužel z důvodů delší dráhy toho časo-závěrkového mechanismu vznikne při jeho spuštění trochu větší ráz .. no a ten to většinou domázne.
Publikováno 24 May 2007 - 08:42:38
Publikováno 24 May 2007 - 09:29:11
Mam FED 3 a 4 a Zorkije ( nejaka puvodni verze ) a Kijeva 4 a kdyz jsem ale vydel hledacek u Bessy tak jsem byl omamen, prepinaci ramecky, paradaa. predtim jsem pouzival univerzalni hledacek Made in CCCP.
Vcera mi prisel postou Summicron 50/2 a to je neco, fotky jsem zatim cvaknul 2, ale ta mechanika, design, vsechno jednoduche a ucelne - je cca z roku 1987 a ani stopa po skrabnuti, i prodavaji psal ze s nim nafotil tak max. 50 filmu a to je prvni majitel, takze uz se tesim na foto, prej vas to dostane, podivat se na negativ pod lupou
Publikováno 24 May 2007 - 09:45:02
Zrovna ted jeden T3 visi v bazaru na paladixu.Jo Contax T3 je dobrej stroj, já takhle dřív měl Ricoh GR1. S těmahle profikompaktama se daj dělat dobrý věci. Na nenápadný focení lidí je to téměř ideál.
Publikováno 24 May 2007 - 13:44:32
FED 5 má zcela tragický hledáček (ten pokrývá dle mého odhadu tak 60% skutečného záběru, takže odhadujte si, co tam bude a co ne). Navíc při focení nablízko musíte počítat s paralaxou a to je děs. Další nevýhodou je zcela nespolehlivý selénový expozimetr (naštěstí nespřažený). Ovšem po výčtu těchto nevýhod nastávají už jen samá pozitiva a sociální jistoty Foťák je relativně malý (avšak těžký), udržíte snadno i dlouhé časy (mám i fotky focené 1/8 a dokonce 1/4, nejsem sice Rambo, takže úplně ostré to není, ale rozhodně ne tak, aby to nebylo použitelné). Industar 55/2,8 kreslí nádherně i na plnou díru, když jsem přecházel na Praktiku, nechápal jsem, proč se mluví o tom, že objektivy na plnou díru kreslí hůře - u Industaru toto neplatilo.
Svoji dálkoměrnou sbírku jsem začal budovat asi před 2 lety, mám MInoltu AL-F, ta fotí výborně, Rokkor 38/2,7 kreslí krásně, bohužel je nutno počítat s nepřesností expozimetru kvůli jinému napětí baterie - řeším to přestavením ISO filmu asi o 1,3 EV. Expozimetr pak chodí překvapivě přesně.
Pak mám Minoltu 7sII, ta mě oproti AL-F moc nenadchla, působí na mě plastově, má horší hledáček (menší a hůř se zaostřuje, nemá posuvný rámeček vyrovnávající paralaxu, nicméně zase umožňuje fotit na plný manuál.). Expozimetr mi v ní měří nějak nespolehlivě, radši měřím externě.
Pak mám dva stroje, které jsem ještě nevyzkoušel, ale vypadají dosti slušně - Yashica Lynx 5000 s obj. 45/1,7 a první verze Canonetu s přetáčením filmu levou rukou pod foťákem.
Publikováno 24 May 2007 - 20:08:36
Publikováno 24 May 2007 - 22:44:43
Teď se mi tu suší film, který jsem dneska nafotil/vyvolal a dle negativů to vypadá na 37 dobře exponovaných snímků ze 37.
Třeba je to o konkrétních zkušenostech s tímhle (typem) expozimetrem. No a nebo na tom tvém kousku byl prostě fakt vadný. Taky je tam celkem psycho odhadnout, kde je ISO .. je tam stupnice GOST a to ještě tak šikovně exponenciálně(16-32-64-130-250), že je obtíž mezi tím hledat ten pravý (např GOST 90 pro ISO 100).
Publikováno 24 June 2007 - 12:05:49
Publikováno 25 October 2007 - 12:26:58
je tam ted dvojice px 640.
tlačítko po zmáčnutí vydává trochu kolísavé světílko stavu baterie.
takže kdyby někdo věděl...
Publikováno 25 October 2007 - 12:58:28
Publikováno 25 October 2007 - 13:04:28
- jen mě malinko zaráží ten rozměr, ty knoflíky jsou skutečně obrovské
Publikováno 25 October 2007 - 13:06:13
Publikováno 26 October 2007 - 10:09:31
Mam v ni ted prvni film a jsem zvedavej, jak to dopadne. Vsude na webu sice kritizuji, ze to je pouze automat, kde nelze nic nastavit rucne, ale to jsem prave chtel - rychly a nenapadny zaznamnik. Tak uvidime, jak moje predstavy zvladne automatika + vsude kladne hodnoceny Rokkor 38/2.7.
Publikováno 26 October 2007 - 10:23:59
Originalne v Himaticu maji byt PX640, ktere se uz nevyrabi. Uvedene znaceni je znaceni firmy Duracell. Prehled ekvivalentu baterii je zde:
http://www.themeter.net/pila_e.htm
Snad to nekomu pomuze s orientaci v houstine oznaceni.
Jinak na nekolika strankach doporucuji nahradit baterky beznymi SR44. Ty sice maji napeti 1,5V, ale expozimetr u Himaticu pry i tak meri korektne (ja si spis myslim, ze se odchylky mereni vejdou do expozicni pruznosti filmu). O tom si lze precist treba tady:
http://www.photoethn....html~mainFrame
http://www.mark-luet...ess/?page_id=32
http://photo.net/bbo...g?msg_id=00BYwR
Jinak o nahradach rtutovych baterii jinymi lze sehnat na webu take dost informaci:
http://www.acecam.co...e/battery1.html
http://35mm-compact....aphie/piles.htm (nechte si to prelozit do anglictiny - viz ikona vpravo nahore)
Publikováno 26 October 2007 - 10:43:49
http://www.greenspun...l?msg_id=0031Pj
Tak snad jsem vas temi linky neotravil a pomohou vam. Ja se rozhodl, ze priste zkusim ty SR44.
Publikováno 29 October 2007 - 20:44:28
to se to pak celé jaksi kousne a nejde nic, logicky bych začal vinout film do kazety, ale to nejde.
tak to prostě nějak dostrkám na další políčko a přitom se modlím abych tam neco mechanického nepřetrhnul anebo nevytrhnul film.
díky za pomoc
Publikováno 1 November 2007 - 07:19:39
Publikováno 3 January 2008 - 12:13:39
francousky sice neumim, ale po otrockým překládání jsem dospěl k závěru, že je jenom ošoupaná, plně funkční . Tak kdyby někdo chtěl, neváhejte, končí brzy a cena zatím taky velmi slušná (mohli bychom se o to i finančně podělit, já takovou hotovost na účtu nemam )
Publikováno 3 January 2008 - 13:40:41
konica Hexar RF
francousky sice neumim, ale po otrockým překládání jsem dospěl k závěru, že je jenom ošoupaná, plně funkční . Tak kdyby někdo chtěl, neváhejte, končí brzy a cena zatím taky velmi slušná (mohli bychom se o to i finančně podělit, já takovou hotovost na účtu nemam )
joo hexar je pekna masinka, zrovinka tuhle jsem na jednu koukal u Skody za 12 000 - ma i blesk, ale kdo by fotil s dalkomerem s bleskem, nicmene s Hexarem nemusi fungovat vsechny Leica objektivy, nekde byla prehledna tabulka, ale uz netusim kde.
Joo jinak ted jsem vydrazil Skopar 25/4 s bajonetem M a zprazenenym dalkomerem a ext. hledackem jako novy ( aby ne, dela se snad jen rok ) za 5500 z USA. Moc pekny a malicky objektiv, na M6 perfektne padne
Publikováno 3 January 2008 - 15:52:04
PS uspokojivou odpověď na nepřesné ostření s Leitz objektivama jsem nenašel. Někdy ano, někdy ne, záleží na tělu.
Publikováno 3 January 2008 - 16:01:30
Publikováno 3 January 2008 - 16:03:33
jendo, jak půl na půl? tomu nerozumim. neni to škoda ho řezat flexou?
taky jsem nad tim premyslel, ptal jsem se kamarada, kterej nema internet a rikal ze by ho mozna zajimal, ale celej, tak ted nevim, ale jestli ho mas vyhlidnuty nebudu ti kazit aukci.
Publikováno 3 January 2008 - 16:10:57
PS: chtěl bych ten kousek se spouští, sím.
Publikováno 3 January 2008 - 16:24:12
hoši, vypisuju sbírku na jendu a vkládam 500,-
kdo bude další?
Publikováno 3 January 2008 - 16:33:20
takže co, máme se ti na něj složit?
hoši, vypisuju sbírku na jendu a vkládam 500,-
kdo bude další?
To já by jsem chtěl nový dům a nemám na něj...
Publikováno 3 January 2008 - 16:36:08
Publikováno 3 January 2008 - 16:37:10
Publikováno 3 January 2008 - 16:39:07
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních