Sám mám svou "Leicu chudých" Canoneta QL-17 G-III. Pořídil jsem si ho nedávno, abych si vyzkoušel jak se s dálkoměry fotí a jestli by se mi to líbilo. Předtím jsem měl krátce v ruce pouze Leicu M3 půjčenou od kamaráda a to mě navnadilo. Canonet není špatný, ale přecijen, není to s ohledem na své staří moc spolehlivý přístroj, expozimetr byť kalibrovaný na nové baterie notoricky podexponovává, objektiv je sice skvělý, ale 40mm není ohnisko na všechno.
Praktické výhody dálkoměrů jsou známé
- kompaktní rozměry, těla i objektivů
- proti SLR má tišší a hladší chod, umožňuje udržet delší časy, skutečně okamžité spuštění závěrky
- v hledáčku je vidět i to co je mimo zorný úhel objektivu, což umožňuje lépe komponovat záběr.
- prakticky všechny objektivy na všechny systémy (Leica, Contax, Nikon) jsou vynikající
V případě, že jsem něco vynechal doplňte.
Pomýšlím teď, že si pořídím náhradu za Canoneta. Na mysl mi přichází Minolta CLE a to proto, že je velmi malá, a má skvělý minolťácký systém měření expozice v rovině filmu, který by měl být téměř stejný jako u mého Pentaxu - je fajn být zvyklý na vlastnosti zabudovaného expozimetru, zvlášť když je velmi přesný

Máte s tím foťákem někdo zkušenost? Někde jsem četl, že jsou problémy s kompatibilitou s některými objetivy od Leitze, ale moc jsem to nepochopil.