Je to vlastně velmi známá Himatic F, ale bez dálkoměru, s ostřením odhadem. Objektiv by měl být velmi slušný. Závěrka má ale proti Himatic F zmenšený rozsah časů a to zejména v dlouhých časech - 1/60 - 1/250 proti 4s - 1/600.Nemate nekdo zkusenost/i s Minoltou HI MATIC G2?
Dálkoměry
Publikováno 14 listopad 2009 - 11:51:45
Publikováno 14 listopad 2009 - 14:17:07
Je to vlastně velmi známá Himatic F, ale bez dálkoměru, s ostřením odhadem. Objektiv by měl být velmi slušný. Závěrka má ale proti Himatic F zmenšený rozsah časů a to zejména v dlouhých časech - 1/60 - 1/250 proti 4s - 1/600.Nemate nekdo zkusenost/i s Minoltou HI MATIC G2?
Dekuji.. neco podobneho jsem porteboval... na paladixu ani aukru zrovna zadna "rozsirena" Fka nebyla, jen ta G2jka...o infu pres googlu ani nemluvim... myslel jsem ze je to klas. dalkomer, ale samozrejme hned jak mi to prislo jsem zjistil ze neni... az na fotkach bude videt jak to ostreni odhadem fungovalo, co se moc nehybalo jsem cvakal pro jistotu 2x... ale asi ten odhad nebude nic moc pro mne...
Publikováno 25 listopad 2009 - 16:13:35
#554 Anonymous
Publikováno 25 listopad 2009 - 16:22:07
No když ten externí nemáš, tak můžeš leda tak odhadovat. Pokud je mi známo, Kiev(mám 4-ku) nedisponuje žádnou vychytávkou, která by ti pomohla, jsi odkázán na externí hledáček.Pánové asik se to tu už propíralo ,ale mám dotaz,jak je to s hledáčkem u kieva když měním objektivy??Vím že existuje externí to je mi jasny,ale pokud ho nemám,jak zjistím co bude na fotce??V hledáčku zorkiho mám linky a vím kde končí fotka u 50,když bych nasadil 35 bude mi to stačit to co uvidím za linkou hledáčku,nebo budu muset nakouknout do externího??A na druhou stranu ,když nasadím 135,jak poznám co fotím a co už je bokem??Leica má rámečky či co a i udalších nových a drahých přístrojů to jde měnit,ale u těchto starších??
Publikováno 25 listopad 2009 - 16:53:29
#556 Anonymous
Publikováno 25 listopad 2009 - 16:56:31
Ani ten.ani ten rámeček v hledáčku jako u zorkiho??To by mi asik i stačilo a v Olomouci jeden hledáček revolverový maj ,tak se pro něj po výplatě kdyžtak stavím...
Jinak ten revolver jsem prodal a koupil čistě pro 35 ohnisko. Jiná ohniska než 50 a 35 používat nehodlám, tak byl pro mě zbytečný. Což mi připomíná, že bych měl aktualizovat obrázek v profilu.
Publikováno 26 listopad 2009 - 16:49:06
#558 Anonymous
Publikováno 26 listopad 2009 - 20:19:59
Koukám, že ty máš s expozimetrem. No na ten bych tak úplně nespoléhal. A vůbec je verze bez něj daleko hezčí.
Publikováno 27 listopad 2009 - 01:13:39
Publikováno 27 listopad 2009 - 05:52:22
Publikováno 27 listopad 2009 - 08:27:11
Objektivy na Kieva bývají v lepším stavu. Modifikace pro Zorkije (Leica závit) jsou značně komplikované kvůli přenosu zaostření na dálkoměr. Je tam několik protichůdných závitů s různým stoupáním. Málokdo umí tyto objektivy správně složit, tak aby skutečné ostření i přenos na dálkoměr byly v souladu. Navíc, jednoduchý dálkoměr Zorkijů s malou délkou základny neumožňuje dost přesné ostření s objektivy, kde je při odclonění hloubka ostrosti v centimetrech. Dálkoměr i přenos zaostření z objektivu do těla je u Kievů mnohem přesnější.Tak to přeju hodně štěstí Nevím jak na Kiev, ale najít na Zorkije rozumnej kus je porod, stejne tak Jupiter 3 (50/1,5) - u těchhle skel se asi vodkovalo víc, než bývalo normálně zvykem.
Publikováno 27 listopad 2009 - 08:27:24
dnes jsem koupil na kieva jupiter 85/2
to se řeknéééé
Publikováno 27 listopad 2009 - 09:58:00
Objektivy na Kieva bývají v lepším stavu. Modifikace pro Zorkije (Leica závit) jsou značně komplikované kvůli přenosu zaostření na dálkoměr. Je tam několik protichůdných závitů s různým stoupáním. Málokdo umí tyto objektivy správně složit, tak aby skutečné ostření i přenos na dálkoměr byly v souladu. Navíc, jednoduchý dálkoměr Zorkijů s malou délkou základny neumožňuje dost přesné ostření s objektivy, kde je při odclonění hloubka ostrosti v centimetrech. Dálkoměr i přenos zaostření z objektivu do těla je u Kievů mnohem přesnější.Tak to přeju hodně štěstí Nevím jak na Kiev, ale najít na Zorkije rozumnej kus je porod, stejne tak Jupiter 3 (50/1,5) - u těchhle skel se asi vodkovalo víc, než bývalo normálně zvykem.
Víceméně souhlas, až na to, že krátký dálkoměr neplatí pro Zorki 6 - tam je skoro jak u Kieva.
Jinak co se těchhle dvou skel týče, tak všechny zkoušené exempláře (ano, doteď nemám slušný kus a to je honím už rok) propadly spíš na křivých čočkách (místo roviny ostrosti spíš ostrůvky ostrosti jak u plesnivého Lubitele) a rozkvedlané konstrukci (když se s tím zatřepe, tak to zní jak chrastítko).
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:50:38
Publikováno 27 listopad 2009 - 10:55:32
mal som dva Kievy, IIa, III, výborné stroje, a po servise spoľahlivosť.
Oba ale rok výroby 1955 a 1956 (neskôr sa už "vylepšovala" konštrukcia). A jeden obrázok.
Publikováno 27 listopad 2009 - 11:04:58
Publikováno 28 listopad 2009 - 22:24:07
Publikováno 29 listopad 2009 - 12:01:16
Stacil by jenom aparat - skla by slo pouzit existujici.
Tim "umoznujici stejnou vzdalenost" jsem mel spis na mysli aby nejakeho kreativce nenapadlo tesne pred zaverku namontovat neco, co by zabranilo pouziti vetsiny skel. Treba protiprachovy nebo UV filtr umisteny dal od snimace kvuli ostremu zobrazeni bordelu.
Softwarove reseni vinetace nemuze byt z technickeho hlediska slozite, v tom zadny problem nevidim. Koneckoncu treba DXO to dela automaticky podle pouziteho objektivu.
Clanek klidne napisu, ale rubrika "krasne stare stroje" se nam ze vsech casopisu potichu vytratila, a nekteri redaktori primo zastavaji nazor, ze dneska filmove aparaty nikoho nezajimaji. Na Paladixu take nebyl moc zajem. Leda ze by se tady udelala sekce recenze, jako maji na MF lenses.
Pokud se tyce rozpadu, tak spis nez rozpadu je to ve stadiu nefunkcnosti - precejenom nahradni dily sehnat nelze, a kdyz Pazdera prodava kompletni FEDy i Kievy ve stavu jako novem (ale s drhnouci zaverkou) za 50-150 Kc tak proc to nevyuzit. Samostatny Contax bajonet bez aparatu jsem jeste nevidel.
Skoda ze jediny dalkomer novejsiho data je Voightlander Bessa, coz je defakto NIKON FM-10 s jinym vrskem a bez zrcadla (tedy plastacek).
Publikováno 29 listopad 2009 - 12:09:48
Ono je to vzdycky jednodussi smazat vsecko najednou..............
Publikováno 29 listopad 2009 - 12:12:27
V tom pripadku se omlouvam a prosim ptresunout i ty predchozi prispevek, odpoved bez otazky nedava smysl
Publikováno 29 listopad 2009 - 12:33:01
Aha, tak ono je to ve vedlejsim foru
V tom pripadku se omlouvam a prosim ptresunout i ty predchozi prispevek, odpoved bez otazky nedava smysl
Přesunovat jednotlivé komenty mezi existujícíma tématama nelze Takže napsat znova tam, kam patří.
Publikováno 29 listopad 2009 - 16:52:57
Tělo Bessy je o dost starší, než Nikon FM-10. Je odvozeno z těla Konica Autoreflex T4 z roku 1978. Již v té době vyráběla všechno pod značkou Konica firma Cosina. Úplně přesně, tělo Konica T4 mají původní Bessy R, L a T a dále R2M, R3M, R4M, R2S a R2C. Bessy s expoziční automatikou mají elektronickou závěrku a odpovídají tělu Konica FC-1.Skoda ze jediny dalkomer novejsiho data je Voightlander Bessa, coz je defakto NIKON FM-10 s jinym vrskem a bez zrcadla (tedy plastacek).
Ano, Konica a Cosina v té době zaváděly různé novinky, jako je i použití plastů. Například Konica TC-X byla první celoplastová zrcadlovka (plastový je i vnitřní rám aparátu) a první aparát se čtením DX-kódu z kazety (DX-kód je taky vynález Konica). Nicméně Bessa je uvnitř poctivě kovová, plastové jsou jen povrchové díly.
Publikováno 21 leden 2010 - 10:19:15
nemáte prosím niekto osobnú skúsenosť s Olympusom SP?
Zaujímala by ma kvalita obrazu na nižšie clony, a komfort pri ostrení v šere.
Riešili ste nejako prekrytie expozimetra?
(podľa informácií na nete je meranie nevypínateľné, odporúča sa zatvárať aparát do puzdra - je to pravda?)
Dík,
Ď.
#574 Jirinol
Publikováno 21 leden 2010 - 10:28:40
Zdravím,
nemáte prosím niekto osobnú skúsenosť s Olympusom SP?
Zaujímala by ma kvalita obrazu na nižšie clony, a komfort pri ostrení v šere.
Riešili ste nejako prekrytie expozimetra?
(podľa informácií na nete je meranie nevypínateľné, odporúča sa zatvárať aparát do puzdra - je to pravda?)
Dík,
Ď.
Zkušenosti dlouhodobých uživatelů tohoto aparátu by mě zajímaly taky. Zatím si ho osahávám velmi krátce, nevidím problémy se zaostřením, i můj chabý zrak to zvládá.
Zajímá mě hlavně napájení a přesnost měření v závislosti na voltáži zdroje u tohoto prístroje, i přesnost a spolehlivost automatického režimu.
Děkuji každému, kdo svěří svoji osobní zkušenost.
Na kvalitu obrazu na plné díře jsem též zvědav, měl jsem půjčený před časem pancake, který je prý s 1,7/42 příbuzný, a ten byl skvělý, tak doufám, že co se píše, je pravda.
první dojmy z pouličního cvakání jsou u mě velmi příznivé.
Publikováno 21 leden 2010 - 10:38:49
užívateľ, paráda!
Ty ho teda máš, ale krátko, takže ešte fotky nie sú, tak?
Škoda, tvoje skeny by mali referenčnú hodnotu A nebudú niekedy v blízkej dobe?
Dík!
Publikováno 21 leden 2010 - 11:17:07
ešte jedna otázka: koľko si za neho dal, resp. čo je tak rozumná cena?
Ď.
Do you think is it real that forex expert
#577 Jirinol
Publikováno 21 leden 2010 - 13:55:29
Publikováno 21 leden 2010 - 14:56:10
Já ho mám taky a taky na něj ještě nedošla řada s CLA a vyzkoušením. Na internetu se dá najít řada názorů. Z nich vyplývají jako nejdůležitější postřehy, že:Ty ho teda máš, ale krátko, takže ešte fotky nie sú, tak?
Škoda, tvoje skeny by mali referenčnú hodnotu A nebudú niekedy v blízkej dobe?
1/ objektiv je výborný, srovnatelný i s Leica objektivy
2/ měření je špatné - nepřesné a poruchové, v automatickém režimu není informace o nastavené cloně/času.
Publikováno 21 leden 2010 - 15:13:55
#580 Anonymous
Publikováno 21 leden 2010 - 15:23:07
Teď nevím, jestli je nutno u Zorkiho4 nutno taky natahovat prvně závěrku a až pak volit čas. Dubraro bude jistě vědět víc. Měl jsem Zorki4k i obyč 4 a u obou jsem neměl v tomhle problém.Teď mi došel Zorky 4k.Vypadá jak nový vše v pohodě,až na to,že ne vím jak nastavit čas.Točím stím bazmekem kde jsou jednotlivé časy jak zběsilý a ono to cvaká furt stejně rychle.Nevíte prosím někdo jak nato? Nebo je to v ....
Publikováno 21 leden 2010 - 15:28:05
#582 Jirinol
Publikováno 21 leden 2010 - 15:32:52
1/ objektiv je výborný, srovnatelný i s Leica objektivy
2/ měření je špatné - nepřesné a poruchové, v automatickém režimu není informace o nastavené cloně/času.
ad 1) Summicron by měl malovat 220lpm, Zuiko 1,7/42 kolem 160, co jsem se kdys dočetl. ale nechám se překvapit, rozlišení není všechno.
ad 2) právě abych toto zjistil, exponuji vždy dva totožné snímky 1x manuál a 1x automat. Vyvolaný film odkryje karty.
Jak jsem do něj vrazil baterku, porovnal jsem exp. údaje zvenčí i stinného pokoje s OM-2, OM-4, Min XE-1, XD-7 a E-1, je to zhruba stejné, dokonce i spot meter vyšel podobně jako OM-4.
takže nyní jsem zvědav na ten film, jak dopadne.
Pozn. Velmi se mi líbí nastavení EV a spřažené otočení prstenců clony a časů, to je ef ef vymakané pro blbé, jako su já.
Publikováno 21 leden 2010 - 17:52:32
Teď nevím, jestli je nutno u Zorkiho4 nutno taky natahovat prvně závěrku a až pak volit čas. Dubraro bude jistě vědět víc. Měl jsem Zorki4k i obyč 4 a u obou jsem neměl v tomhle problém.Teď mi došel Zorky 4k.Vypadá jak nový vše v pohodě,až na to,že ne vím jak nastavit čas.Točím stím bazmekem kde jsou jednotlivé časy jak zběsilý a ono to cvaká furt stejně rychle.Nevíte prosím někdo jak nato? Nebo je to v ....
Jo, čtverka potřebuje nejdřív natáhnout. Takže bude závěrka asi v pytli.
Publikováno 21 leden 2010 - 18:08:02
#585 Jirinol
Publikováno 21 leden 2010 - 19:51:22
Publikováno 21 leden 2010 - 20:04:47
ták, jeden SP už je v jednaní, vyzerá pekne
a ako je to s meraním a batériou, nepozoroval si problém s kapacitou (asi nie, za tých pár dní, že)? Dubraro, nemáš s tým skúsenosť, prosím?
problém s krytkou poznám - mal som Mamču 7ku a nafotil zopár vynikajúcich záberov
Ď.
Publikováno 21 leden 2010 - 20:35:25
#588 Anonymous
Publikováno 21 leden 2010 - 20:38:50
Nedělej zagorku a vybal, kterej to je.dnes sem opět morálně selhal - další rf a první mejch snů je na cestě....
Publikováno 21 leden 2010 - 20:45:58
#590 Anonymous
Publikováno 21 leden 2010 - 20:50:38
To mě právě taky napadlo... Ale mamiak je tajemnější než ten hrád, kde strášá..Zeiss Ikon ZM?
Publikováno 21 leden 2010 - 21:01:38
#592 Anonymous
Publikováno 21 leden 2010 - 21:02:34
A neřekne a neřekne...Original Contax II?zetemko přijde jako takzvanej vórkhórsis na řadu až po uspokojení mejch nejromantičtějších představ a ty uspokojuju teď
Publikováno 21 leden 2010 - 21:15:15
Ačkoliv ta už moc nepatří do týhle kategorie
#594 Anonymous
Publikováno 21 leden 2010 - 21:17:02
Publikováno 22 leden 2010 - 08:46:46
je to ten originál contax a je dokonalej. chlapci moji, bessa, zetemko, besa, nová leica... krásný věci, ale i mezi mercedesem a rols rojsem je jistej rozdíl...
Publikováno 22 leden 2010 - 09:21:49
V Oly 35SP nejsou žádné žárovky ani elektronická závěrka, proud z baterie odebírá pouze měřidlo a to je několik mikroampér. To je spotřeba srovnatelná se samovybíjením (stárnutím) baterie. Životnost baterie bude velmi dlouhá. Můj kus leží už asi půl roku v krabici a čeká na údržbu, před tím kdoví jak dlouho u dřívějšího majitele, stále s původní baterií a stále správně měří. Až jsem byl překvapen jak správně. Když jsem jej porovnal s právě přišlým to-slovo-na-D expozimetrem Minolta Autometer, tak Oly ukazuje o 1/2EV méně, což přičítám tomu, že sklíčko expozimetru je pořádně zaprášené.a ako je to s meraním a batériou, nepozoroval si problém s kapacitou (asi nie, za tých pár dní, že)? Dubraro, nemáš s tým skúsenosť, prosím?
#597 Anonymous
Publikováno 22 leden 2010 - 09:23:39
No je to asi měsíc nazpět, co jsem jich pár měl ve sledování na Ebay...notórius je pravej bratr, stejná vývojka, stejnej bajonet... sme jedný krve ty i já uhodl's
Publikováno 22 leden 2010 - 09:53:24
vďaka za "slovo odborníka" a hlavne z praxe!
určite poznáš, ako to chodí pri hľadaní infromácií na internete - každý problém sa nafúkne, a jeden by si myslel, že pokiaľ nebude so sebou nosiť aspoň 3 záložné články, tak fotoaparát je na nič. a pritom páni inžinieri z Olympusu určite vedeli svoje.
už mám 35 SP na ceste, vyzerá byť vo výbornom stave, teším sa, až do neho založím HP5 od Jirinola.
premýšľam ešte nad puzdrom - resp. spodným dielom. ale veľmi sa na íbeji neobjavujú. okometricky - sadlo by tam niečo z iného modelu (RD, OM)? asi nie, že?
Ď.
#599 Jirinol
Publikováno 22 leden 2010 - 10:15:32
už mám 35 SP na ceste, vyzerá byť vo výbornom stave, teším sa, až do neho založím HP5 od Jirinola.
futrál mě napadl taky, přeci jen je to aparát na furt na krk, teď v zimě to jde, pod bundou.... vyčkám si na ten pravý, až ho potkám.
Ďurko, zkontroluj si stav těsnění, jestli pár let ležel a nebyl v odborné údržbě, už to bude e-e.
Publikováno 22 leden 2010 - 10:18:33
futrál je to slovo, na ktoré som si nevedel spomenúť
A tesnenie snáď bude v poho, veľmi seriózny pán (z Austrálie) písal o kompletnom CLA.
Dík!
4 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 4 návštěvníků, 0 anonymních