filtry pro ČB
Publikováno 9 říjen 2007 - 22:41:36
Publikováno 10 říjen 2007 - 06:14:25
Zbrousit ručně by to určitě zvládli, ale na těch jejích mašinkách, no nevím nevím - ale zkusím se poptat
Publikováno 10 říjen 2007 - 07:11:26
Publikováno 10 říjen 2007 - 07:17:23
spíš řeším do které optiky zajít...kamoška dělala v optice dole na Masarykové ul. ale teď je na mateřské (a té bych se to nebála svěřit - ne že by to byla nějaká drahá záležitost, k filtříkům jsem přišla levno, ale jeden je tmavě červenej a vypadá velice dobře, tak by mi bylo líto, kdyby to v optice nějak zvorali)
Ještě uvažuju, že mám těch barevných filtříků víc, tak bych si třeba mohla nechat zbrousit více kousků a podle toho, co chci fotit, vždycky vybrala nějaké barvičky, které by přicházely v úvaku k použití a šupla je do obroučky Yashica
Publikováno 10 říjen 2007 - 07:20:31
Publikováno 10 říjen 2007 - 11:59:26
Publikováno 10 říjen 2007 - 12:28:17
Tak červený filtřík už mám zasazený - v optice za to chtěli 55 Kč a měli to cca za půl hoďky hotový - paráda.
Publikováno 20 říjen 2008 - 19:12:42
Publikováno 20 říjen 2008 - 20:03:39
Publikováno 20 říjen 2008 - 20:31:16
#61 Anonymous
Publikováno 20 říjen 2008 - 21:57:26
Zaujímala by ma jedna vec - ako ste riešili filtre pre väčšie priemery objektívov ako 82 mm - ide mi hlavne o stredoformát - Psix - napr. Flektogon 2,8/65, Sonar 4/300 - ide mi predovšetkým o flitre na čb fotografiu, event. prechodové a ND.
KUK ale není to asi "značka ideál".
Publikováno 21 říjen 2008 - 10:53:26
Publikováno 21 říjen 2008 - 12:52:31
Kdybych ještě na 67mm našroubovala třebas gumovou sluneční clonu tak jednak nemám ozkoušeno, jestli by nevinětovalo, ale co je podstatné už v hledáčku uvidím tralala...resp.nic neuvidím
Sice uz je to relativne davno - ale tady by take pak mohl byt problem s merenim - nem mamyia 6 & 7 maji mereni v hledacku a ne TTL ale neco jako Through the viewfinder .
Pokud bys tam nasadila gumovou clonu, ktera ti bude zasahovat do hledacku dost vyrazne tak to bude problem.
Publikováno 21 říjen 2008 - 13:37:28
Through the viewfinder
tedy TTV
doporučuji zaregistrovat do encyklopedií, než tě někdo předběhne = jeho jméno bude slavné
Publikováno 21 říjen 2008 - 21:35:20
Zaujímala by ma jedna vec - ako ste riešili filtre pre väčšie priemery objektívov ako 82 mm - ide mi hlavne o stredoformát - Psix - napr. Flektogon 2,8/65, Sonar 4/300 - ide mi predovšetkým o flitre na čb fotografiu, event. prechodové a ND.
KUK ale není to asi "značka ideál".
Tak tohle znám a občas používám. Ale jak řešíte když člověk potřebuje něco jako HMC, SMC nebo prostě slušnej antireflex?
Publikováno 12 listopad 2008 - 13:09:15
Publikováno 12 listopad 2008 - 14:51:17
Tak to vypada, ze mame po srande - shanim modre BWcko a vypada to, ze uz se 080 ani 081 nedelaji:-( Jediny jiny jsem nasel od Tiffenu, ale ten je uz fialovy (filtracni faktor 6)
Ahoj, poptej se ještě u Adriana Pekary:
http://www.apfoto.cz
A jaký průměr sháníš?
A zelený ti nestačí?
Ten Tiffen je něco úžasného jako pomůcka pro převod do ČB. Bohužel ho nevlastním.
Publikováno 12 listopad 2008 - 15:04:47
Ahoj, poptej se ještě u Adriana Pekary:
http://www.apfoto.cz
A jaký průměr sháníš?
A zelený ti nestačí?
Ten Tiffen je něco úžasného jako pomůcka pro převod do ČB. Bohužel ho nevlastním.
Zkusim. Diky
77mm. Zeleny mam, ale obcas ten modry pouziju a tak jsem chtel vyuzit Vanoc:-)
Ten Tiffen jsme videli u Gorgiho spolu:-)
Publikováno 12 listopad 2008 - 19:07:35
Také jsem sháněl modrý filtr pro čb - nakonec jediný dostupný byl Tiffen (82mm) v NY u BH. Vůbec nemám tušení, zda má vůbec nějaké antireflexní vrstvy, ale protože se užívá ke snížení konrastu, neměl jsem s tím problém.
Publikováno 13 listopad 2008 - 08:16:18
jj to je ten co jsem o nem psalbobrb:
Také jsem sháněl modrý filtr pro čb - nakonec jediný dostupný byl Tiffen (82mm) v NY u BH. Vůbec nemám tušení, zda má vůbec nějaké antireflexní vrstvy, ale protože se užívá ke snížení konrastu, neměl jsem s tím problém.
Ale jeste je nadeje - viz citace z mailu:
Dobrý den,
je to trošku problém. V základním dovozním ceníku už není v nabídce. Můžeme zkusit vznést dotaz, jestli by se dal zadat do výroby, u některých typů to jde. Pokud by to šlo, i tak by byla dodací lhůta až několik měsíců. Běžně jej ale opravdu nekoupíte. Mám se teda Němců zeptat, jestli by se dalo něco vymyslet?
Markéta Žingorová
Oficiální distributor Fomei, BW filtrů
Publikováno 13 listopad 2008 - 10:05:35
Jakou s nim mate zkusenost? Neni moc modry?bobrb:
Publikováno 13 listopad 2008 - 10:10:03
Ta novinka ma oznaceni 039 a vsude je k nalezeni jen tiskova zpravaTakže ty 081 se už opravdu nedělají a už se ani nedají zadat do výroby. Na Photokině představili novinku, která je trošku podobná, jak dole vidíte, ale zatím ji vyrobili pouze v 58mm a další budou dělat v průběhu příštího roku. Ani ceny ještě nejsou oficiální. Takže 081 vám už nejsme schopni dodat, jedině možno použít toto, ale to by byla opravdu záležitost příštího roku.
Podle toho obrazku to vypada, ze je to barevne podobne filtru 080, ale neni to jiste. V kazdem pripade uz mi ho na Megafoto nabizeli a cena je dvojnasobna nez za jakykoliv jiny cernobily filtr od BWcka:-(
Publikováno 13 listopad 2008 - 10:11:01
Kdybych ještě na 67mm našroubovala třebas gumovou sluneční clonu tak jednak nemám ozkoušeno, jestli by nevinětovalo, ale co je podstatné už v hledáčku uvidím tralala...resp.nic neuvidím
Sice uz je to relativne davno - ale tady by take pak mohl byt problem s merenim - nem mamyia 6 & 7 maji mereni v hledacku a ne TTL ale neco jako Through the viewfinder .
Pokud bys tam nasadila gumovou clonu, ktera ti bude zasahovat do hledacku dost vyrazne tak to bude problem.
jj TTL nemá, ale já s měřením nemám problém, měřím stejně externím expozíkem
Publikováno 13 listopad 2008 - 19:03:29
Publikováno 14 listopad 2008 - 10:22:26
Diky. To mi nedoslo...bobrb: Záleží na tom, co je to "moc modrý". Vybíral jsem ze dvou typů (světlejší, tmavší) - vybral jsem tmavší. Ten opravdu kontrast ořeže jako pilou. Ale u některých motivů (v lese ve slunci např.) je to opravdu hodně dobrá věc. Světlemodrý filtr používám Panchromar (bohužel mám jenom 58mm) a ten třeba na město-ulice ve slunci.
Ja pouzival ten BW081 pro obcasne zvyrazneni lehkeho oparu a podobne...
Publikováno 14 listopad 2008 - 15:42:09
P.S. Levné tyto filtry nejsou, ale také to není hrůza.
http://www.formatt.c...ls-filters.aspx
Publikováno 30 červen 2009 - 14:47:52
Publikováno 30 červen 2009 - 15:47:44
Publikováno 23 únor 2011 - 11:13:38
Dostaly se mě do ruky ruské filtry průměru 77mm nejspíše z fotopušky.
Jejich označení je:
Oranžový OCI2
Zelený HC8
Šedý Ж3C9
Bezbarvý ЖCI0
Nemáte někdo ponětí co ty zkratky znamenají, případně kolikrát filtr dle svého označení násobí expozici? Předpokládám, že jsou to ta koncová čísla, ale....
Ten bezbarvý bude nejspíše UV, nebo se mýlím? Azbuka není zrovna mým nejsilnějším partnerem
Líbí se mě na nich jejich bytelná konstrukce a i to, že se s nimi díky jejich konstrukci lépe manipuluje. Zkusím poschánět i jiné barvy, tedy pokud se vůbec k fotopušce dělaly.
Sháním sadu barevných filtrů 77mm, ale nikde na nic nemůžu narazit a po jednotlivých kusech by mě asi kleplo...
#80 Jirinol
Publikováno 23 únor 2011 - 11:29:06
#81 Jirinol
Publikováno 23 únor 2011 - 11:31:39
... Nemáte někdo ponětí co ty zkratky znamenají, případně kolikrát filtr dle svého označení násobí expozici?
když jsem nevěděl, proměřil jsem si to spotmetrem skrz na šedou tabulku a podle krytí negativů to bylo celkem pravdivé.
Publikováno 23 únor 2011 - 11:50:18
sadu barevných filtrů nedávno kupoval kraken, zeptej se ho na kvalitu, tytéž jsou k mání i v 77mm.
Jo, díky za připomenutí, od našeho posledního rozhovoru jsem na to úplně zapomněl
PS: já ty Panchromary neměl dávat z ruky
Publikováno 23 únor 2011 - 12:06:07
#84 Jirinol
Publikováno 23 únor 2011 - 12:18:45
no, co už. už mají nový domov.
fakt je, že 82 filtry na 77 dáš snadno, step-up ring stojí pár haléřů.
kdežto mně by to naopak bylo k ho...ničemu. takže ti veřejně ještě jednou poděkuji
Publikováno 23 únor 2011 - 12:30:34
stačí spotmetrem vůči nebi (bez a s)
Spotmetr bohužel nemám, dá se to nějak vyřešit i s normálním expozimetrem?
Publikováno 23 únor 2011 - 12:31:27
no, co už. už mají nový domov.
fakt je, že 82 filtry na 77 dáš snadno, step-up ring stojí pár haléřů.
kdežto mně by to naopak bylo k ho...ničemu. takže ti veřejně ještě jednou poděkuji
Hlavně že sloužej, to je důležitý
#87 Jirinol
Publikováno 23 únor 2011 - 12:34:18
určitě ano. filtr tak jako tak natěsno k senzoru, aby ti to nefalšoval možný odlesk zadního světla na filtru.stačí spotmetrem vůči nebi (bez a s)
Publikováno 23 únor 2011 - 12:58:55
určitě ano. filtr tak jako tak natěsno k senzoru, aby ti to nefalšoval možný odlesk zadního světla na filtru.stačí spotmetrem vůči nebi (bez a s)
Tak jsem se teda pokusil a....
Bez filtru, středně šedá tabulka- clona 8/0,4s se zeleným filtrem 0,2s
..................................................................... šedým filtrem 2s
..................................................................... oranžovým filtrem 0,2s
..................................................................... průhledným filtrem... tam to celkem sedí, takže nejspíše UV.
Pokud jsem to tedy dobře pochopil...
zelený filtr prodlužuje expozici 2x tolik
šedý 10x tolik?
oranžový 2x tolik
průhledný sedí
Ty čísla na filtrech, krom toho zeleného jakž takž sedí.
Samozřejmě chyba při měření se může vloudit. Měřeno proti středně šedé na monitoru. Expozimetr Sekonic L398M. Ale aby se to seklo o 6x ?
Publikováno 24 únor 2011 - 00:01:55
Publikováno 26 únor 2011 - 15:35:51
Na mých webových stránkách je kalkulačka pro konverzi - nevím, jak to mluví česky - například filtr 8x => 3EV a ND - například ND 3.0 => 10EV.
http://4x5.pl/ofotografii.php?p=6
Publikováno 26 únor 2011 - 16:04:36
Expozimetr nedávají správné výsledky, protože má různé spektrální charakteristiky než film, kromě toho každý film reaguje odlišně na barvu. Nejlepší obraťte se na výrobce filmu.
Na mých webových stránkách je kalkulačka pro konverzi - nevím, jak to mluví česky - například filtr 8x => 3EV a ND - například ND 3.0 => 10EV.
http://4x5.pl/ofotografii.php?p=6
Super věc, díky za odkaz Určitě ocení i ostatní. Nevíš jestli se to dá někde stáhnout jako samostatná aplikace do PC? nebo tak něco podobného...
Publikováno 26 únor 2011 - 17:58:55
Publikováno 26 únor 2011 - 18:27:39
Moderní expozimetry, i vestavěné v aparátu, mají spektrální charakteristiku dostatečně vyrovnanou, protože musí správně měřit i pro barevný film. Zkoušel jsem například tmavě červený a infračervený (720nm) filtr na Konica Hexar AF a na Bessa R2 a dávaly na filmu správnou expozici bez jakýchkoliv korekcí. Významná odchylka by mohla nastat, pokud by se používal například ortochromatický film.Expozimetr nedávají správné výsledky, protože má různé spektrální charakteristiky než film, kromě toho každý film reaguje odlišně na barvu. Nejlepší obraťte se na výrobce filmu.
Publikováno 26 únor 2011 - 18:33:07
Moderní expozimetry, i vestavěné v aparátu, mají spektrální charakteristiku dostatečně vyrovnanou, protože musí správně měřit i pro barevný film. Zkoušel jsem například tmavě červený a infračervený (720nm) filtr na Konica Hexar AF a na Bessa R2 a dávaly na filmu správnou expozici bez jakýchkoliv korekcí. Významná odchylka by mohla nastat, pokud by se používal například ortochromatický film.Expozimetr nedávají správné výsledky, protože má různé spektrální charakteristiky než film, kromě toho každý film reaguje odlišně na barvu. Nejlepší obraťte se na výrobce filmu.
Počítá se mezi ty "moderní" i například Sverdlovsk, či již výše zmíněný Sekonic L398M Studio deluxe?
Publikováno 28 únor 2011 - 07:57:25
IMHO ano, ale vyzkoušet si to budeš muset sám. Ani jeden z nich jsem nikdy neměl a nezkoušel.Počítá se mezi ty "moderní" i například Sverdlovsk, či již výše zmíněný Sekonic L398M Studio deluxe?
Publikováno 28 únor 2011 - 13:10:50
Snad to sem umístím dobře, nové vlákno zakládat nechci ....
Jejich označení je:
Oranžový OCI2
Zelený HC8
Šedý Ж3C9
Bezbarvý ЖCI0
Nemáte někdo ponětí co ty zkratky znamenají, případně kolikrát filtr dle svého označení násobí expozici? Předpokládám, že jsou to ta koncová čísla, ale....
Ten bezbarvý bude nejspíše UV, nebo se mýlím? Azbuka není zrovna mým nejsilnějším partnerem
Líbí se mě na nich jejich bytelná konstrukce a i to, že se s nimi díky jejich konstrukci lépe manipuluje. Zkusím poschánět i jiné barvy, tedy pokud se vůbec k fotopušce dělaly.
Sháním sadu barevných filtrů 77mm, ale nikde na nic nemůžu narazit a po jednotlivých kusech by mě asi kleplo...
Tady máš tabulku k tvým filtrům - prodloužení expozice a pod (je to až na spodku stránky) a pokud nevládneš parůštinou, tak buď překladač od gůglu, nebo se ptej :
http://www.zenitcame...qa-filters.html
Publikováno 28 únor 2011 - 13:18:32
Snad to sem umístím dobře, nové vlákno zakládat nechci ....
Jejich označení je:
Oranžový OCI2
Zelený HC8
Šedý Ж3C9
Bezbarvý ЖCI0
Tady máš tabulku k tvým filtrům - prodloužení expozice a pod (je to až na spodku stránky) a pokud nevládneš parůštinou, tak buď překladač od gůglu, nebo se ptej :
http://www.zenitcame...qa-filters.html
Super ! Díky moc. Já to podle značky na těch filtrch jako "FILTRY ZENIT" hledal, ale todle jsem nikde nevygoglil
Děkuji
Publikováno 28 únor 2011 - 13:57:09
Občas se i ta ruština hodí i když nás ve škole nebrala.
Publikováno 9 leden 2013 - 01:06:45
navíc jsem právě zjistil že budu muset kvůli jednomu sklu muset předělávat filtrový systém protože se mi fakt nechce postupně pořizovat celou paralelní sadu (navíc v 86mm to bude drahé a blbě sehnatelné)
Publikováno 9 leden 2013 - 06:36:14
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních