sušení barytů
Publikováno 13 září 2010 - 21:56:50
Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Publikováno 14 září 2010 - 06:52:00
Publikováno 14 září 2010 - 21:00:56
Prostě trocha vody, malý plochý šteteček, páska se potře vodou, chvíli se počká a totéž se opakuje, popř. ještě jednou. Až páska provlhne, jde opatrně sloupnout.
Publikováno 18 červen 2012 - 11:53:25
tak mě to taky chytlo. Čekám až mi dorazí ze servisu Flexareta a vrhnu se na to po hlavě. Mám už nějakou tu zkušenost s temnou komorou, ale pouze kinofilm a RC papíry.
Jako snad každej, taky bych chtěl přejít na baryt.
Nějak je mi to všechno jasné, akorát to sušení...
Pochopil jsem, že papír vyperu, nechám uschnout přes noc, pak ho lehce namočím, plesknu na sklo, přejedu válečkem a přilepim slintačkou.
Taky jsem pochopil, že fotku přilepim emulzí nahoru.
Nějak nechápu ten "polomatnej efekt" z napínání na skle (respektive jak se tam dostane ze skla). Pod tím sklem musim mít volno, nebo můžu napínat na velkým kliprámu, přičemž v něm (v rámu) budu mít bílej papír? Případně to samotné sklo můžu mít normálně položený vodorovně na zemi?
Dík
Publikováno 18 červen 2012 - 13:24:58
Ahoj, vítej. Držím palec....
Je asi jedno, kde máš baryty vypnuty - nejdříve jsem je sušil na okně, pak jsem si pořídil 4 mm silná skla. Má to výhodu v tom, že po skončení práce se skla nechají ve vaně odmočit, ale z oken se páska sundavá hůř. Jde to, ale je to pracnější.
Pod papírem nic nedávej, ale dbej na to, aby to sklo nebylo moc mokré a bylo čisté. Pokud Ti lepidlo ze slintačky zateče pod papír, tak se Ti přilepí fotka na sklo a konec.
Polomatnej efekt - moc tomu nerozumím. Tímhle sušením nedosáhneš lesku jako při leštění leštičkou nebo na skle. Dostaneš hezké rovné baryty.
Publikováno 18 červen 2012 - 17:59:59
edit, koukám Tilberien už to popsal. Ještě mě napadnul povrch Velvet, to je taky takový polomat.
Publikováno 18 červen 2012 - 18:01:42
ještě se zeptám, proč se baryty sušej zrovna na skle? nejde to třeba na neprůhledným plastu?
Publikováno 18 červen 2012 - 18:10:21
Díky,
ještě se zeptám, proč se baryty sušej zrovna na skle? nejde to třeba na neprůhledným plastu?
asi jde, ale když to pak z toho skla řežeš, tak ho nepoškrábeš, plast jo.
navíc to sklo je dokonale rovný, jen ta manipulace není tak příjemná.
Publikováno 18 červen 2012 - 18:14:30
Publikováno 18 červen 2012 - 18:26:31
Díky,
jednak na to odpověděl Jakub i Otik, problematické lepení obyč. hnědou papírovou lepicí páskou, a další - důležité - info: současné barytové papíry (240-280g/m2) při sušení vyvíjejí docela slušné pnutí, plexi či jiná plastová deska se může prohnout a kroutit díky své pružnosti. 4mm sklo je bezpečné a pokud nebudeš suché fotky odřezávat diamantem či nepraštíš-li s ním o zem, umývat kyselinou fluorovodíkovou, tak vydrží po celý život.
Publikováno 18 červen 2012 - 19:49:25
no já jsem původně myslel, že bych mohl napínat na prázdnej kliprám (myslím tím nahoru na sklo, ne do rámu), ale sklo 4mm nemá. Každopádně zkusím všechno možný a uvidíme co z toho vyleze...
Publikováno 18 červen 2012 - 21:17:13
Doporučuju si nechat u sklenáře nařezat pár skel se zabroušenejma hranama, nestojí to mnoho a je po starostech. Třeba rozměru 40x55cm (= 1x 30x40, 2x 24x30, 4x 18x24) - j potřeba si nechat nějakou rezervu a potom k tomu ještě doporučuju plastovou vaničku nepatrně větších rozměrů (třeba ikea) kde se dají nechat odmočit. Minimálně jedno jsem si zrušil při mytí ve smaltované vaně (sklo mi vyklouzlo z ruky a rohem proletělo druhým, položeným na dně), rohy se všeobecně o kov velmi snadno štípou a střípky nejsou absolutně vidět. Myslím že z nohy jsem si vyndával kdysi střípek a nebyla to sranda - sklo zalitý krví není v ráně vidět .
Hlavně pořádně ustálené a vyprané! Sklo taktéž kvalitně omyté, mýdlem a teplou vodou aby nezůstal ani zbytek lepidla. Pokud lepím za sebou několik stejných formátů, po odříznutí první fotky nemyju ale do vzniklého rámečku vlepím další a přelepím novou vrstovou lepenky a takhle několikrát za sebou, až je vrstva pásek moc tlustá, ořežu naplocho ohnutým zlamovákem a jedu dál dokud se fotky po krajích nezačnou chytat nebo začnu vlepovat menší formát, pokud nepotřebuju ve větším objemu (pak nastupuje druhá strana skla).
Publikováno 19 červen 2012 - 13:10:20
okrem toho este napinam na prirucny skleneny stolik, co je horsie, pretoze musim lepidlo davat dole rucne... a minule som v nudzi napinal na pracke, co uz je trochu hardcore, ale slo to a ani som ju moc nedoskrabal.....
Publikováno 11 srpen 2012 - 22:38:33
jen bych se chtěl ještě zeptat, jak poznáte, že už je fotka fakt suchá?
tzn. abych jí nemusel dávat pár hodin k dobru, kdy "už je to jasný". je nějaká možnost krom osahání fotky rukou?
ještě jednou díky za rady
Publikováno 11 srpen 2012 - 23:21:01
Pro Corvuse: Když lepím na sklo pro papíry 30x40, tak se to ani do sprcháče pořádně nevejde, vanu nemám, takže to odmáčím tak, že vezmu hodně mokrej hadr a nakapu po délce těch zbytků lepenky, za pár minut to tím hadrem trochu promnu, příp. ještě dokapu znova vodu a za cca 10-15 min to jde sundat samo bez jakýhokoliv škrábání - a taky bez ponoření.
Publikováno 12 srpen 2012 - 07:18:21
a to poskrabanie bolo nasledkom odrezavania fotky, nie zoskrabavanie zbytku pasky.
Publikováno 12 srpen 2012 - 14:02:08
Publikováno 18 srpen 2012 - 20:06:36
Publikováno 21 srpen 2012 - 06:55:54
Publikováno 21 srpen 2012 - 10:59:56
ja mu napr vkladam v urcite fazi suseni na skle fen
kvuli lesku papiru foma 131
Publikováno 16 září 2012 - 09:01:52
Publikováno 27 říjen 2012 - 18:42:11
Publikováno 27 říjen 2012 - 18:52:06
Publikováno 27 říjen 2012 - 18:54:03
Zřejmě minimálně pro začátek je jistější lepit obrazem nahoru a rubem ke sklu.Nazdar hoši,už toho mám plny kecky.Tak nejdřiv sušim baryty na takové hladké dřevotřísce a to se mi cely potrhaly,pak sem zkoumal tady na foru jak na ně a že je to dobry sušit na skle.Tak sem si ho sehnal,vyčistil, odmastil,přilepil je slintačkou obrazem na sklo no a zase .Když jsem je chtěl oddělat od skla tak se prostě přilepily ke sklu a potrhaly.Přitom jsem je tam nelepil hned po vymytí ale nechal sem je v dřezu okapat a trochu oschnout asi dvě hodiny.Kde prosím vás dělám chybu,pěkně mě to točí .díky za odpověd
Publikováno 27 říjen 2012 - 19:07:33
Publikováno 28 říjen 2012 - 06:50:26
Publikováno 28 říjen 2012 - 06:55:05
Publikováno 28 říjen 2012 - 11:09:36
Suším podobně jako btomik, jen se s tím dnes už tak nes..u. Dříve jsem to dělal taky precizně, jel jsem podle manuálu z toho PhotoLifu, ale tam to je popsaný na tolika stránkách a takovým stylem, že se toho člověk skoro bojí. Nicméně na tom jsem se to naučil. Teď už to šulím a zdá se mi, že čím míň se s tím se..š, tím je výsledek lepší:
- skla žádným čističem nečistím. Většinou je mám od minule ještě se zbytky pásek, tak sklo položím do vany s vodou aby bylo celé pod vodou, po chvíli se pásky odlepí, sklo pod vodou jen tak pošmrdlám rukou, aby tam nezůstalo lepidlo, vyndám, opláchnu, nechám oschnout a je připravený
- uschlou pokroucenou fotku namočím do misky s vodou a smáčedlem (mám to od Fomy, poměr neřeším, trošku tam cmrdnu), přímáčknu rukou ke dnu misky, pak otočím, zase přimáčnu rukou (fotka se začíná vyrovnávat), zase otočím a takhle ji tam chvíli nechám. Vše je tak max. 1 min., žádný velký máchání. Stačí když je fotka trošku vláčná a vyrovnaná
- fotku vytáhnu, nechám trošku okapat a prásk s ní na sklo.
- utrhnu první pásku dostatečně dlouhou, aby přesahovala délku strany fotky třeba o 5cm na každé straně. Ale nijak to neměřím, frk frk a je to tam. Přilepím, pořádně pásku přimáčknu a je to.
- pak namočenou malíkovou hranou v té namáčecí vodě přejedu několikrát fotku od pásky na druhou stranu fotky, aby se na skle srovnala a dolepím zbylé 3 pásky (opět s dostatečným délkovým přesahem). Poslední pásku dávám tu, která bude naproti té první.
- když je nalepeno, prstem objedu všechny pásky dokola, abych je ještě přitlačil jak k fotce, tak ke sklu (hlavně u přechodovou hranu fotka/sklo)
- sklo opřu nastojato někde do tepla, ale ne přmo k radiátoru.
- druhý den fotku odříznu odlamovákem a je hotovo
Nemyslím si, že tady lze cokoliv zkazit, jediný čemu bych přikládal důležitost je dostatečná šíře pásky (já mám 4cm lepenou tak že 1,5-2cm mám na fotce, zbytek na skle). 1,5cm považuju za minimum jak pro fotku tak pro sklo, aby se to neutrhlo, takže s páskou šíře pod 3cm bych to nedělal.
P.S. - jak dostáváte z fotky dolů tu pásku po uschnutí a odříznutí, když fotku nerámujete?
Publikováno 28 říjen 2012 - 13:55:27
Publikováno 28 říjen 2012 - 18:18:41
Nemyslím si, že tady lze cokoliv zkazit, jediný čemu bych přikládal důležitost je dostatečná šíře pásky (já mám 4cm lepenou tak že 1,5-2cm mám na fotce, zbytek na skle). 1,5cm považuju za minimum jak pro fotku tak pro sklo, aby se to neutrhlo, takže s páskou šíře pod 3cm bych to nedělal.
S tímhle mám teda rozdílnou zkušenost, já mám pásku šíře 2,5 cm, z toho na fotce je nalepenej pruh tak 8 mm širokej, rozhodně ne víc než centimetr, a nikdy se mi fotka nevytrhla. Používám běžně dostupnou slintačku ruličku za 9 Kč, není s tím problém. Když už se mi jednou dvakrát něco utrhlo, tak jen proto, že slintačka byla málo mokrá, jinak to drží naprosto dostatečně. Ty míry platěj u fotky 24x30 cm, u menších to bejvá pruh tak 5 mm na fotce.
Publikováno 28 říjen 2012 - 19:41:21
Preciznost lepiče - jak jsem psal, já se s tím moc nemažu, kdybych se s tím víc piplal, možná by mi uzší stačila. Ale nemám důvod.
Můj popis není dogma, napsal jsem, jak to funguje mně. Každej si musí najít svůj způsob.
Publikováno 28 říjen 2012 - 20:16:07
Publikováno 29 říjen 2012 - 12:22:24
Publikováno 29 říjen 2012 - 12:27:04
Publikováno 29 říjen 2012 - 12:40:54
Publikováno 29 říjen 2012 - 13:06:11
V žádným případě !!!! Ten pocit, když usušenou fotku odřízneš ze skla koukáš na ten hladkej sametovej vzhled. Tomu se RC nevyrovná.tak jo díky za odpovědi,baryty jěště teda vyhazovat nebudu ,už sem se na to chtěl vyprdnout a dělat rcčka..
já dřív přejížděl válečkem fotku po nalepení 1. pásky. Ale občas jsem si tam přilepil bordel, občas jsem váleček nenašel. Teď to dělám tou navlhčenou malíkovou hranou a vyhovuje mi to.ještě jedna rada, nalepené fotografie přejedu válečkem, .......
Já to olizuju jazykem, resp. protáhnu pásku po jazyku. Úplná mňamka to není, ale navlhčený je to tak akorát. A je to rychlý. Ale chápu že se to někomu může eklovat.Pasku jsem na zacatku hodne prevlhcoval - ted ji jen rychle protahnu po hladine vody, odklepnu kapky a chvilku smrdlam lepidlo (skoro se az zda, ze je moc suche ale ono nakonec drzi krasne). .....
Publikováno 29 říjen 2012 - 13:39:13
Publikováno 30 říjen 2012 - 23:21:48
Publikováno 30 říjen 2012 - 23:31:51
Publikováno 1 listopad 2012 - 08:45:18
Publikováno 1 listopad 2012 - 09:37:02
Publikováno 1 listopad 2012 - 09:56:49
Publikováno 1 listopad 2012 - 09:57:54
A ani nijak nehrotím to praní. Vždy po ustálení hodím fotku do kýble s vodu a přihazuju další a další fotky, jak mi jdou z pod ruky. Občas rukou promíchám. Po fotoseanci v komoře vyměním vodu v kýblu za čerstvou a začnu uklízet komoru. Opět sem tam promíchám rukou. Po úklidu (cca 1/2 hodiny) vyndám fotky z kýble, když se mi chce, tak je ještě jednotlivě přesprchnu sprchou a pak pověsím na šňůru. Fotky co jsem takhle dělal před 5 roky mi stále visí na zdi a žádnou degradaci nepozoruju (vše samozřejmě baryt)
Teď jsem ale trošku změnil technologický postup. Začátek je stejný (fotky házím do kýble), ale vedle kýble mám teď dětskou koupací vaničku s akvarijním čepadýlkem, které honí vodu dokola. Po chvíli vytáhnu fotku z kýble a hodím do vaničky. Fotky tam tak povlávají a perou se samy. Po seanci vytáhnu z vaničky, když se mi chce, tak ještě osprchnu a pak suším. Mohlo byto být účinnější (je tam ten pohyb a víc vody), ale jak píšu, žádný problém jsem neměl ani s tím původním postupem.
Publikováno 1 listopad 2012 - 10:21:53
...používáte ny fotky pak ty ochrané laky...Tetenal apod.?nebo to necháváte tak jak to je??
fotky adjustované na kapu ať už s paspartou či bez, pro pověšení na zdi méně "silver-friendly" prostor, jsem v posledních letech po praní a před usušením na chvíli máčel v Agfa Sistanu, po nalepení přelakoval matným tetenal ochr.lakem. nejen, že emulze pak tolik nepracuje díky střídavé vlhkosti a různým smradům, kouři apod.(v hospodě), fotky nazvětšované i na různých papírech mají pak stejně matový povrch, nejsou problémy s odlesky světla, zrcadlením apod.
První sada fotek udělaných na RC, co jsem takto připravil před 4 lety, vypadá pořád slušně a klidně se dají věšet vedle barytů adjustovaných stejným způsobem i před nedávnem.
Publikováno 1 listopad 2012 - 10:24:41
Publikováno 1 listopad 2012 - 10:46:12
jinak zatím k té archivaci,páč nepočítám,že první zvětšenina bude hned výstavní
Publikováno 4 listopad 2012 - 10:01:36
tekže ještě jednou díky všem za rady a mějte pěkný den T.
Publikováno 4 listopad 2012 - 10:52:33
Publikováno 4 listopad 2012 - 11:10:48
Publikováno 4 listopad 2012 - 15:30:32
3 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 3 návštěvníků, 0 anonymních