Publikováno 12 srpen 2009 - 06:51:04
To máš asi vývojnici Nikor. Ty jsou velmi oblíbené v USA, u nás téměř neznámé. Používala je americká armáda již za II. sv.v. a vyrábějí se beze změny dodnes (v Asii...). S Nikonem to nemá nic společného.
Do vývojnice Nikor se filmy nenasouvají, ale navíjejí. Začátek filmu se zastrčí do středu cívky. Kinofilm se jen zastrčí a pak drží zachycením perforace za vystupující okraje spirály. Cívka pro svitek má uprostřed takové pero na zachycení začátku filmu. Pak film držíš mezi prsty tak, aby byl přiměřeně napnutý a přiměřeně prohnutý a otáčením cívky ho navíjíš - od středu ven. Někdy je na držení filmu takové udělátko z plastu, které drží film přiměřeně prohnutý. Zakládání filmu je docela obtížné, je třeba zručnost a cvik. Třeba nacvičit na světle. Trvalo mi mnoho pokusů, než jsem se naučil film vkládat tak, aby se nikde nezkřivil, nebyl přes závit, závity se neslepily. Pak je to ale vývojnice výborná, spotřeba roztoků je menší (250ml na jeden, 420ml na dva kinofilmy), nalévání a vylévání je rychlé, není problém se zakládáním do mokrých cívek (stačí cívky otřít hadrem).
Obecně k tématu, používám výše zmíněný Nikor tam kde potřebuji šetřit roztoky. Jinak Plastimatku, při pečlivém složení neteče, na zakládání filmu je třeba jistý cvik. V poslední době Kaiser, mám malou na jeden i velkou na dva kinofilmy. Ty jsou výborné, zakládání filmu bez problému i do vlhkých cívek, netečou, dá se použít technika překlápění i otáčení civky. Nevýhodou je vyšší spotřeba roztoků, na dva kinofilmy 650ml.