výroba vopravdu velký kamery - zadání
Publikováno 23 červen 2007 - 17:25:43
Vetsina z chlapu pochopitelne bude horovat pro co nejvetsi rozmer. Rodak z Pribora by jim asi vysvetlil proc Ale pritom vhodne zvoleny rozmer je to nejdulezitejsi.
Jako dlouholety majitel VF bych si dovolil nadhodit par uvah ktere nekterym mozna prijdou vhod.
Ano, Foma je schopna udelat vcelku jakykoliv rozmer, i kdyz jednou rocne. Ale nejde jen o CB, ale i o barvu (byt si ted myslite ze ne), a hlavne o kazety. Fidelitky na 8*10 sezente ihned. 11*14 maximalne jednou rocne na ebay.com a to jeste dreveny. Coz tem kteri si mysli ze VF nebude tezsi nez 10kg nehraje do karet. Dal tu nekdo psal ze kazetu neni problem udelat a osadit ji sametkama. No tak to se plete. Vymena neni zrovna jednoducha, navic se ty spravne nedaji sehnat. Ale zpet k barve. Diaky a barevny filmy se na ebay daji sehnat. Cerstve prosle, nekdy i v expiracni dobe. Ja takhle koupil 8*10 za 100,-Kc kus, 4*5 po dvacetikorune. Vyvojku pro C41 a E6 koupite ve vetsim baleni a razem jste na velmi zajimave cene za film+vyvolani. Pravidelne to nesleduji, ale diak vetsi 8*10 jsem nevidel. A verte tomu ze az nejaky naexponovany uvidite tak ho budete chtit. Dalsi problem je zvetsovani. Ano, kontakt je kontakt, byt tady ctu az mysticke opisovani jeho kvality. Ale jednou se vam podari udelat neco co si zaslouzi vetsi format - a co potom? V republice zvetsite z max 8*10, jak je to venku nevim. Samotny zvetsovak koupit vyjimecne jde, ale za cca 1500euro.
Ale co povazuji za skoro nejdulezitejsi jsou skla. Jsou dva typy lidi co foti na VF. Jedni jen kvuli ostrosti, moznosti zvetseni a pouzivaji vzdy maximalni clonu a standarty v zakladni poloze. Druhej typ lidi vyuziva vsech moznosti naklonu standart (nebo d?) a tim jsme u jadra pudla. Pokud tady resite jakou konstrukci a chcete anglicana, tak nechapu proc v druhe casti textu pisete o tom ze naklon standart pouzijete vyjimecne, pokud vubec. Pro takove je jednoduche reseni. Nemec, sklo bez zaverky (beztak jede na max clonu), co nejvetsi negativ. Vysledek musi byt lehky a do 5000,- i se sklem a kazetou.
Podle toho co tady ctu mi ale prijde ze vetsina z vas chce anglicana. Tak si ti z vas kteri uvazujete o hejbani uvedomte ze kazdym posunem se rapidne zvetsuje kruh ktery musite vykreslit. Minimalne potrebujete sklo ktery udela o rozmer vic, v pripade 8*10 teda 11*14. A navic, jakykoliv posuny maj smysl s mensi hloubkou ostrosti, takze potrebujete sklo v zaverce. A pokud budete delat diaky tak tuplem. A sklo v zaverce ktery udela 11*14 neni levny, pokud nekdy budete mit stesti a sezenete ho za 10-12tis tak budete radi. A mit jedno sklo je docela opruz, ne? Nekdo tu psal o fresnelkach - neni treba. Nemam zrovna mlady oci a ostrim bez lupy a fresnelky. Prece jen 8*10 je dost televiza. Pokud jde o vahu, verte tomu ze na 20 a vic kg se dostanete velmi lehce, byt se to nezda.
VF znamena vymenu vseho. Koupite fotak, kazetu a sklo. Parada, foti to, mate radost. Je to lehky. Najednou zjistite ze jedno sklo je malo. Tak druhy, treti, dalsi kazeta. Potrebujete novou hlavu na stativ, ty na kino jsou zalostne malo. Vyvolavani - misky jsou opruz, chce to Jobo valec. Jak plynule valet? Chce to udelat desku, na ni kolecka a do nich to napasovat. Novej batoh je samozrejmost. Od Domke a spol ho nezaplatite, takze draha polovicka usije polstrovani na nejakej turistickej.
A najednou stojite uriceni 500 metru od auta, na zadech 30kg vcetne stativu a bez svaciny....
Chtel jsem jenom napsat, ze pokud si rikate "tohle a tohle nikdy potrebovat nebudu, barvu vubec, zvetsovani taky ne"... atd, tak premyslejte. S velkou pravdepodobnosti vam to jednou chybet bude. Pokud by stavba kamery stala cca 7000,- tak bych rekl no a co, postavim jinou, ale pokud uvazujete o 20tisicich, tak mi prijde smysluplnejsi koupit sklopku 8*10 na netu, do 30tis ji sezenete urcite, pokud mate kontakt v zamori tak i vyrazne levneji.
Doufam ze aspon nekdo pochopi co jsem chtel rict, pisu to tak jak mi to jde na mysl...
#202 Anonymous
Publikováno 23 červen 2007 - 22:07:44
v podstate jste tu napsal vsechny me pochyby ktere se tykaji tech kteri nikdy s VF kamerou nedelali, diky . V podstate o tom samem jsme se s Mamiakem bavili v patek, ted jen cekam co ostatni na Vas prispevek.
.D.
Publikováno 23 červen 2007 - 23:15:17
Tak, teď prohlédnou 8O všichni, co podlehli té úžasné euforii, kterou toto vlákno přímo rychlostí světla přineslo!
Současně jsem hned začala přemýšlet, jak to bude vlastně se mnou?
Ale, i když jsem VF viděla pouze za výlohou, nebo když mě jako děcko instalovali s medvídkem a dortem v ateliéru, musím říct, že jsem tuto výzvu brala tak, že když už velký formát, tak ať má pokud možno v rámci cenové relace, co nejvíc možností. Neříkám, že ze začátku využiji úplně všechno, co by aparát nabízel, zejména proto, že budu limitovaná prvním koupeným sklem. Ale nikde není psáno, že třeba za dva tři roky nekoupím další třeba lepší sklíčko, a že mezi tím nabudu s kamerkou více zkušeností.
Barva mě skutečně netrápí, fotím i teď v 99% na ČB, a to je barva v tomto formátu běžně dostupná.
Zvětšovák rovněž neřeším, i kdybych měla možnost koupě zvětšováku na VF, nemám ho kam dát – takže u kontaktů bych ráda začala a také skončila.
Rozhodně nechci, aby to byla kamerka, se kterou jenom VF začnu a pak budu pořizovat nějakou novou, ráda bych, aby to byla moje jediná VF kamerka, proto i ty požadavky na trošku hejblátek, bude-li to možné, která mohu, ale nemusím využívat - v tomto plně spoléhám na naše velkoformátníky, aby odfiltrovali, co je vhodné, aby kamerka měla, a co už ne.
S tou váhou je opravdu problém, ale ještě ani nevíme, jaké budou rozměry kamerky a jakou váhu nakonec hodí . Pokud jde o sklíčka, ani teď obvykle nenosím všechny s sebou. Když někam jdu, vybírám si, které sklo si vezmu. S VF nebudu fotit každý den, ale opravdu půjdu pro konkrétní obrázek.
Tož to je tak zatím všechno, co mě k tomu napadlo.
Publikováno 23 červen 2007 - 23:19:43
z mýho pohledu se v týhle chvíli jako rozumný nabízej v podstatě dvě varianty, ke kterejm to všechno logicky směřuje:
tou první je "spadnout" s formátem vo číslo níž na stále krásnejch 18x24, což koneckonců taky spousta lidí chtěla - při zachování posunový varianty a slušný dostupnosti kazet, skel, planfilmů i baťohů... a nebo
jít do varianty dvě, která se přiznam, je v tuhle chvíli možná tak akorát mym soukromym plánem a to sice "poskočit" ještě vo číslo vejš na 30x40 v německym modelu...
... tady vycházim z toho, že zvětšovat v žádnym případě nechci a nepotřebuju, posuny používam minimálně a u vf práce mi k tomu když tak už bude bohatě stačit mejch "skromnejch" 13x18. jednoduchá, německá - skladnější kamera by byla při tomhle kravskym superformátu jen výhodou a kloboučkový vobjektivy bych si s pomocí vodborníků stavěl z brejlovejch skel sám - souvisí to i s mejma námětama...
věci na takhle veliký formáty nejsou zas tak úplně nesehnatelný, v tomhle jedinym možná s karlem úplně nesouhlasim a ani cena nemusí bejt vždycky taková, ale komplikace to samozřejmě je, to jo...
já touhle cestou stejně pudu, protože už jí spoustu let plánuju tak jako tak, takže když se někdo přidá, věc mi to možná usnadní, urychlí a zpříjemní, páč nová kamera je nová kamera... a jestli ne, tak já se podřídim a pudu s váma teďka i do toho menšího formátu, páč krabic neni nikdy dost
Publikováno 24 červen 2007 - 08:32:13
Dělat kameru bez psychické podpory zkušenějších je pro mne nereálné a proto jsem chtěl využít téhle možnosti a jít do toho. Už od začátku jsem nebyl rozhodnut na 100 procent, ale zkusit to chci v každém případě (dost také záleží na ceně). Pak, když bych poznal, že to není pro mne to pravý vořechový a stejně bych raději sáhl po kinu, tak jsem si vědom, že vyhozené peníze ani čas by to nebyly. Byla by to velká zkušenost a prodat takový foťák snad nebude problém. I když prodávat něco, co jste dělali sami, nebo máte k tomu podobný vztah je hrozně těžký. Už jsem jednou něco podobného zažil.
Proto si nechávam čas na rozmyšlení až bude hotov prototyp.
Ale učarovalo mi to hodně... 8O
Publikováno 24 červen 2007 - 10:34:24
U prvního hlasování jsem volila jiné - protože by se mi líbil rozměr 20x25, ale nepochybně by byl mnohem větší problém splašit k tomu filmy, proto byl formát 24x30 pro mě vhodným řešením.
Nejsem si jistá, jestli mi 18x24 bude stačit, mám teď na stole 2 fotky jedna cca 18x24 - ta není špatná, ale když vedle položím 24x30 - ten větší obrázek mě přitahuje nějak víc. A když si ještě představím, že je to kontakt
No, rozhodně mám o čem přemýšlet a uvidíme, co na to otatní .
Publikováno 25 červen 2007 - 11:27:17
Mně to vychází celkem asi takto: chci (nebo postupně budu chtít) aspoň dvě krabice - malou a VELKOU.
Tu první 4x5 se spoustou pohybů a složitelnou na velikost korespondenčního lístku. To hádám půjde při troše snahy koupit z ýbeje i se sklama. K tomu zvětšovák (k sehnání asi tamtéž, ale problém s transportem) a ke zvětšováku temnici (to by mohl být za pár let dost problém), cena hádám(!) tak kolem evorpské tisícovky, možná víc, za "základní variantu" (=sestava se kterou už budu moct vyrobit zvětšeninu), následné rozšiřování skelného parku snad taky půjde ustát...
No a pak krabici na kontakty, o které se tady teď bavíme. Když si představím, že to první mám (nebo budu mít), tak od té velké velké kamery už asi příliš nechci, vpodstatě jen světlotěsnost, možnost zaostřit a pár kazet. Nějaký závěrky a podobný koniny už si u tohoto stroje můžu odpustit
Cena při troše štěstí výrazně menší než u předchozí sestavy(Mamiaku?).
Do 18x24 se spoustou pohybů se mi ve světle prozření až tak moc nechce - buď nevyužiju ty pohyby, nebo si budu muset vzít hypotéku na objektivy a zvětšovák - pochybuju, že by to totiž bylo levnější jak pro 4x5, spíš hádám, že o dost dražší...
Takže jo Mamiaku, němec, 30x40, kloboučkový objektiv(y), co nejjednodušší, nejlehčí, nejskladnější, nejlevnější...
Jestli na to neseženu batoh, jmenuju tě nosičem
Publikováno 25 červen 2007 - 11:34:13
Publikováno 25 červen 2007 - 11:44:32
Publikováno 25 červen 2007 - 20:17:48
Jinak by to hádám chtělo nějaký odhad cen jednotlivých verzí(30x40 a 18x24), dost lidí se ještě nevyjádřilo. To co v tomto směru naznačil IngKarelCheval znělo docela nadějně (z mého pohledu ).
#211 Anonymous
Publikováno 25 červen 2007 - 21:04:24
Publikováno 25 červen 2007 - 21:13:34
A taky by mě zajímalo, jak se s takovýma mašinkama němec či angličan fotí na výšku?
Teda to mě mrzí, jestli se nepůjde do tý 24x30- už jsem si na tu myšlenku hodně zvykla, a ještě když tady dany vylepil toho wýznera
Publikováno 25 červen 2007 - 21:22:27
Publikováno 25 červen 2007 - 21:24:30
Publikováno 26 červen 2007 - 08:56:38
1) definitivní vodsouhlasení typu a formátu
2) nalezení, zapůjčení mustru
3) vodhad ceny
4) závazný vobjednávky, záloha
Publikováno 26 červen 2007 - 09:35:14
Dany, to mi samo došlo jen hádám co se skrývá za tím +- mlčením. Minulý týden jsem machroval s tím, že napíšu do NTM jestli by nám nepůjčili kameru nebo plány a nedostal se k tomu, teď to skoro vypadá jako dobrý tah (hádám, že mail/telefonát typu "chtěli bychom půjčit VF ale moc nevíme jakého typu" by je asi příliš nepřesvědčil). Klidně se jim furt ozvat můžu, ale nechal bych to (sám za sebe) až tak za 14 dní - teď v sobotu jedu na týden do francouzska a do té doby ještě musím vyprodukovat oslavný plakát na téma nedozírných možností NMR, což už samo o sobě představuje nelehký boj s mou leností...
Jen bych rád upozornil, že NTM je v současné době v rekonstrukci a momentálně veřejnosti uzavřené. Ale to by snad nebyl takový problém, pokud narazíme na ochotného zapáleného člověka. Taky bych možná mohl trochu přispět v jednání, protože tam znám jednoho člověka. Třeba by nám to pomohl domluvit. Nemůžu to teď slíbit, ale myslím, že to hodně zvyšuje naše šance. Potřeboval bych ale vědět co vlastně chceme. Jestli byste měli zájem, tak mi dejte vědět.
Ondřej
Publikováno 26 červen 2007 - 09:42:17
Co vlastně chceme? Toť problém momentálně největší
Publikováno 26 červen 2007 - 09:57:36
Publikováno 26 červen 2007 - 09:59:33
sakriš, taky bych si to občas po sobě mohla přečíst
Nebo pozadat Predsedu o korekturu
Publikováno 26 červen 2007 - 10:45:00
podařilo se získat několik kontaktů na různý majitele a sběratele vf komor. budu (eme) je postupně vobjíždět, prohlížet, vybírat, žádat vo zapučení...
slušný výsledky se dají čekat tak do tří týdnů, měsíce. průběžně se budete dozvídat
pokud kdokoliv něco zajmavýho vobjevíte, dejte vědět
dobrá zpráva na závěr - možná by byl i zdroj starejch kloboučkovejch skel...
Publikováno 26 červen 2007 - 11:17:08
Volal jsem mu, ale nebere telefony. Pravdepodobne jsem se zrovna trefil do obdobi, kdy neni v republice (jezdi jako pruvodce s cestovkou). Takze jedine pockat do podzimu. Ale zrejme jste uz prilis "nadrzeni", co
Publikováno 26 červen 2007 - 11:22:26
Publikováno 26 červen 2007 - 12:13:50
Publikováno 26 červen 2007 - 12:18:59
Tady je trocha inspirace
http://www.southbris...f/CU-Patent.pdf
To Eda:Konstrukcne nevim, jen si pamatuju na nejake starsi cislo fotografie magacinu, kde K.Kuklik psal o sve kamerce 8x10, kterou mu prave pan Simlik skladal. Jestli je to ta, se kterou je zobrazeny na www.ceskydrevak.cz, to nevim.
Publikováno 26 červen 2007 - 12:35:28
Publikováno 26 červen 2007 - 18:42:32
Publikováno 26 červen 2007 - 18:45:19
Publikováno 26 červen 2007 - 20:23:55
Mamiyak
Kolik tak by kostovalo jedno sklicko na zatisi? Netusim ale kolik mm by bylo nej. Asi tak jako 100mm na kino??? Na RB mam 180mm a je to +- slusny
Publikováno 26 červen 2007 - 21:30:55
Publikováno 26 červen 2007 - 22:18:06
Ještě že s tím chci fotit hlavně krajiny a +- záklďákem 8)
#232 Anonymous
Publikováno 26 červen 2007 - 22:58:31
Mamiyak
Kolik tak by kostovalo jedno sklicko na zatisi? Netusim ale kolik mm by bylo nej. Asi tak jako 100mm na kino??? Na RB mam 180mm a je to +- slusny
http://www.largeform...s/LF8x10in.html
Publikováno 27 červen 2007 - 06:07:28
Diky za ten odkaz, ja na neho mam jen mobil, ktery ale vcera nebral. Tak jdu zkusit mejla.jkcz: Snad bude k zastižení na mobilu nebo odpoví na E-mail. http://www.abc.cz/Fi....aspx?Id=115138
Publikováno 27 červen 2007 - 07:24:07
Sem se ale radne vylekal. To sou cisla
#235 Anonymous
Publikováno 28 červen 2007 - 11:40:32
http://i15.ebayimg.c...6/4d/b37b_3.JPG
Z niz by ta stavba 24x30 mohla byt resitelna
Drzte palec ebay to jisti.
Publikováno 28 červen 2007 - 11:46:19
#237 Anonymous
Publikováno 28 červen 2007 - 11:49:57
To je Wisnerka, co? No, lepsi by byl nejakej Dorfik.
NJ je, kdyz ja na ne trpim
Jeden Deardorff tam je docela sem ho zvazoval ale pro mne ten Wisner je spica, navic jeden z lidi kteri mne fotograficky nejvice ovlivnili na ni fotil dlouha leta.
http://i16.ebayimg.c...6/47/6f8d_3.JPG
Publikováno 28 červen 2007 - 12:05:48
Publikováno 28 červen 2007 - 12:07:38
Publikováno 28 červen 2007 - 13:37:03
Publikováno 29 červen 2007 - 06:05:31
Publikováno 3 červenec 2007 - 23:18:42
Publikováno 3 červenec 2007 - 23:22:43
Publikováno 17 červenec 2007 - 09:45:14
(Copal 3 = postupná příprava pro 18x24 )
#246 Anonymous
Publikováno 17 červenec 2007 - 11:27:52
Publikováno 6 srpen 2007 - 13:00:06
Ale asi teď bude okurová sezóna, což?
Publikováno 6 srpen 2007 - 15:35:19
Publikováno 6 srpen 2007 - 17:15:56
Publikováno 6 srpen 2007 - 17:36:32
já u těch vobjektivů zatím nevím, po kterých se mám vlastně koukat?!
Menší hejblací kamerku ne, plís... přijde mi, že cenově vyjde hejblací kamerka na stejno, velká či malá, a tak by bylo škoda jít do menší
Rozhod. je pak cena objektivů, to je jasný - ale víc jak dva mít stejně nebudu, byl by z toho pak jen zmatek a třeba rok-dva musím vystačit s jedním, než bude na druhej
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních