Vetsina z chlapu pochopitelne bude horovat pro co nejvetsi rozmer. Rodak z Pribora by jim asi vysvetlil proc

Jako dlouholety majitel VF bych si dovolil nadhodit par uvah ktere nekterym mozna prijdou vhod.
Ano, Foma je schopna udelat vcelku jakykoliv rozmer, i kdyz jednou rocne. Ale nejde jen o CB, ale i o barvu (byt si ted myslite ze ne), a hlavne o kazety. Fidelitky na 8*10 sezente ihned. 11*14 maximalne jednou rocne na ebay.com a to jeste dreveny. Coz tem kteri si mysli ze VF nebude tezsi nez 10kg nehraje do karet. Dal tu nekdo psal ze kazetu neni problem udelat a osadit ji sametkama. No tak to se plete. Vymena neni zrovna jednoducha, navic se ty spravne nedaji sehnat. Ale zpet k barve. Diaky a barevny filmy se na ebay daji sehnat. Cerstve prosle, nekdy i v expiracni dobe. Ja takhle koupil 8*10 za 100,-Kc kus, 4*5 po dvacetikorune. Vyvojku pro C41 a E6 koupite ve vetsim baleni a razem jste na velmi zajimave cene za film+vyvolani. Pravidelne to nesleduji, ale diak vetsi 8*10 jsem nevidel. A verte tomu ze az nejaky naexponovany uvidite tak ho budete chtit. Dalsi problem je zvetsovani. Ano, kontakt je kontakt, byt tady ctu az mysticke opisovani jeho kvality. Ale jednou se vam podari udelat neco co si zaslouzi vetsi format - a co potom? V republice zvetsite z max 8*10, jak je to venku nevim. Samotny zvetsovak koupit vyjimecne jde, ale za cca 1500euro.
Ale co povazuji za skoro nejdulezitejsi jsou skla. Jsou dva typy lidi co foti na VF. Jedni jen kvuli ostrosti, moznosti zvetseni a pouzivaji vzdy maximalni clonu a standarty v zakladni poloze. Druhej typ lidi vyuziva vsech moznosti naklonu standart (nebo d?) a tim jsme u jadra pudla. Pokud tady resite jakou konstrukci a chcete anglicana, tak nechapu proc v druhe casti textu pisete o tom ze naklon standart pouzijete vyjimecne, pokud vubec. Pro takove je jednoduche reseni. Nemec, sklo bez zaverky (beztak jede na max clonu), co nejvetsi negativ. Vysledek musi byt lehky a do 5000,- i se sklem a kazetou.
Podle toho co tady ctu mi ale prijde ze vetsina z vas chce anglicana. Tak si ti z vas kteri uvazujete o hejbani uvedomte ze kazdym posunem se rapidne zvetsuje kruh ktery musite vykreslit. Minimalne potrebujete sklo ktery udela o rozmer vic, v pripade 8*10 teda 11*14. A navic, jakykoliv posuny maj smysl s mensi hloubkou ostrosti, takze potrebujete sklo v zaverce. A pokud budete delat diaky tak tuplem. A sklo v zaverce ktery udela 11*14 neni levny, pokud nekdy budete mit stesti a sezenete ho za 10-12tis tak budete radi. A mit jedno sklo je docela opruz, ne? Nekdo tu psal o fresnelkach - neni treba. Nemam zrovna mlady oci a ostrim bez lupy a fresnelky. Prece jen 8*10 je dost televiza. Pokud jde o vahu, verte tomu ze na 20 a vic kg se dostanete velmi lehce, byt se to nezda.
VF znamena vymenu vseho. Koupite fotak, kazetu a sklo. Parada, foti to, mate radost. Je to lehky. Najednou zjistite ze jedno sklo je malo. Tak druhy, treti, dalsi kazeta. Potrebujete novou hlavu na stativ, ty na kino jsou zalostne malo. Vyvolavani - misky jsou opruz, chce to Jobo valec. Jak plynule valet? Chce to udelat desku, na ni kolecka a do nich to napasovat. Novej batoh je samozrejmost. Od Domke a spol ho nezaplatite, takze draha polovicka usije polstrovani na nejakej turistickej.
A najednou stojite uriceni 500 metru od auta, na zadech 30kg vcetne stativu a bez svaciny....
Chtel jsem jenom napsat, ze pokud si rikate "tohle a tohle nikdy potrebovat nebudu, barvu vubec, zvetsovani taky ne"... atd, tak premyslejte. S velkou pravdepodobnosti vam to jednou chybet bude. Pokud by stavba kamery stala cca 7000,- tak bych rekl no a co, postavim jinou, ale pokud uvazujete o 20tisicich, tak mi prijde smysluplnejsi koupit sklopku 8*10 na netu, do 30tis ji sezenete urcite, pokud mate kontakt v zamori tak i vyrazne levneji.
Doufam ze aspon nekdo pochopi co jsem chtel rict, pisu to tak jak mi to jde na mysl...