Ahoj všem!
Tak jsem si dal tu práci a prošel jsem celé tohle vlákno, abych objevil nějaké to nové čtivo a podařilo se! Rozšířil jsem svůj už tak dlouhý Wunschzettel na Amazonu, něco jsem si poznamenal a pár knih z českých antikvariátů rovnou objednal. Všem díky za tipy!
Zároveň si ale musím postěžovat, že odkazy typu "Jeden odkaz" a "Druhý odkaz" bez zmínky názvu díla a autora vedoucí na dnes již neexistující stránku jsou absolutně k ničemu a od odkazujících to nebylo příliš chytré! Takže pro budoucnost navrhuji, abysme raději zkopírovali název a autora než hyperlink, když už není možné obojí, to se dá vždy vygooglovat...
A protože jsem z 99% odrostlý na zahraniční literatuře, dovoluji si trochu rozčeřit přehledné české vody svým seznamem. Nemyslím si totiž, že dnes by vycházely horší knihy než v minulosti, naopak! Problém je spíš to množství, které vychází a že se člověk musí probírat tunami balastu aby objevil to opravdu hodnotné a ani při veškeré snaze se mu to občas nepodaří... A někdy prostě musí čekat na tu pravou chvíli, až se hvězdy srovnají v té pravé konstelaci, a daná kniha objeví jeho místo aby objevil on ji...
Následuje subjektivní výběr toho nejlepšího z mé knihovničky (což je samozřejmě opět jen subjektivní výbět rozšířený o nějaké ty omyly, ne tak dobré kusy a knihy které třeba ještě na svou příležitost čekají až se k nim konečně dostanu, takže je zatím nemůžu s klidným svdomím doporučit)
S klidným svědomím můžu ale říct, že u žádného z následujících titulů nebudete litovat vynaložených peněz, pokud si sami uděláte aspoň zběžnou rešerši a dojdete k závěru, že daná kniha by mohla být aspoň trochu pro vás (tím myslím, že pokud jde nikdy nefotili s bleskem a ani nikdy nechcete, samozřejmě vám moc neřekne kniha Joe McNallyho... apod.)
Rozdělil jsem to do několika sekcí a knihy, které jsou podle mě obvzláště dobré a stojí za každý halíř nebo cent jsem zvýraznil:
O fotografii:
Image Makers, Image Takers (Anne-Celine Jaeger) - Rozhovory s významnými současnými fotografy rozělené podle žánru (art, dokument, móda a reklama, portrét, nová generace, kurátoři a galeristi, ředitelé agentur / editoři a vydavatelé, retouching a online kurátoři a vydavatelé). Odpovídají vždy na stejnou sadu otázek a jde se tam docela na dřeň věci. Jednoznačné doporučení pro každého.
The Nature of Photographs (Stephen Shore) - Útlá knížka, hodně fotek, málo textu, ale zde jeden obraz skutečně vydá za 1000 slov. Snaží se odkrýt podstatu fotografie na rovině fyzické, obrazové, mentální...
Approaching Photography (Paul Hill) - Další knížka která se snaží najít spíš podstatu věci místo řešení technických podružností... Narozdíl od předchozího titulu víc textu, pořád hodně obrázků.
Das Photo (Harald Mante) - podtitul Bildaufbau un Farbdesign - trochu jiná (a o to lepší) kniha o kompozici a barevné skladbě fotografie, s dobrými originálními fotkami. Kniha pro někoho, kdo má pocit, že jeho barevné fotky nejsou ještě tak dobré jak by mohly...
Photography: Cultural History (Mary Warner Marien) - Dobrá historie fotografie... Zjistíte, že stejně už všechno bylo vyfoceno někdy v 19. století a nic nemá cenu...
Die hohe Schule der Fotografie (Andreas Feininger) - Možná trochu suchá, špatná reprodukce fotek, ale hutný text a pár euro.
Photography and the Art of Seeing (Freeman Patterson) - Jak otevřít své "vnitřní oko", cesta k osvícení snadno a rychle, pro každého, kdekoliv, kdykoliv...
Light, Gesture & Color (Jay Maisel) - To se musí vidět... geniální knížka na "coffee table", hlavně skvělé fotky doprovázené komentářem o jejich vzniku, s "tajnými tipy a triky".
The Moment it Clicks (Joe McNally) - pro toho kdo to má rád s bleskem a už něco málo ví, aby rozuměl všemu tomu žargonu... Pak se dozvíte, jak vzniká který "look"... Pro začátečníky ale doporučuju spíš 101 na Strobist.com, pak se můžetevrhnout ma McNallyho.
Road to Seeing (Dan Winters) - Osobní zpověď fotografa... O jeho cestě fotografií, způsobu práce, myšlení... Čte se jedním dechem a když se do toho pustíte, těžko odložíte... Podrobnosti viz Google.
The Photographers Eye (John Szarkowski) - Trochu podobná jako The Nature of Photographs od Stephena Shorea. J. Szarkowski byl jeden z nejvýznamnějších fotografických kurátorů, ředitel odd. fotografie na MoMA.
The Passionate Photographer (Steve Simon) - Další z knih, která řeší tvůrčí stránku věci a ne technikálie, určitě jedna z top 5.
Direction & Quality of Light - Your key to better portrait photography anywhere (Neil van Niekerk) - první kniha pro každého kdo chce mít co dočinění s portrétem...
Fotografická díla:
The Last Resort (Martin Parr) - klasická fotokniha kontroverzního fotografa a člena Magnum. Pokud ho neznáte, zaručuju vám, že nic podobného jste ještě neviděli a dlouho neuvidíte... Martina Parra každopádně aspoň vygooglujte.
Magnum Degrees - Výbor z díla členů známé agentury, co fotka to perla...
Magnum Stories - Rozhovory s fotografy Magnum o tom, jak zpracovávali nějaké konkrétní téma... Můžete se tak podívat "pod objektiv" těm nejlepším...
Magnum Contact Sheets - přiznám se že ještě nemám, ale chci a jednou určitě doplním, až třeba narazím na nějaký antikvariální kousek v dobrém stavu za dobrou cenu
The Man, the Image, the World (Henri Cartier-Bresson) - klasik všech klasiků...
Europeans (také HCB) - ještě jednou, HCB není nikdy dost.
Brassaï - Paris - říká se, že pokud je HCB fotografem dne, Brassaï je fotograf noci...
The Americans (Robert Frank) - asi nejznámější fotokniha ever... a ne nadarmo...
72 ore a Roma (Helmut Newton) - Helmut Newton uměl fotit i něco jiného než ženský... Tahle kniha navždy změnila můj pohled na "travel fotografii" Je to collectors item, pokud někde objevíte za dobrou cenu, kupujte.
Minutes to Midnight (Trent Parke) - Skvělé a oroginální fotky mého oblíbeného fotografa... zjistíte, že totálně přepálit světla může být i k užitku věci
The Suffering of Light (Alex Webb) - Jak to ten "šmejd" dělá??? Pokud jste dlouho neměli ten pocit, že jediné co zbývá je prodat veškerou svou výbavu a vyhodit negativy na smetiště...
Umění obecněji / mimo fotografii:
What Great Paintings Say - Je jen pro dobro věci občas z vod fotografie odbočit do sféry malby a starých mistrů... Pokud vás zajímá "co chtěl básník říci"...
Mastering Composition (Ian Roberts) - Téma komporice tentokrát z pohledu malíře, který je někdy trochu jiný než fotografův...
How to Look at a Painting (Francoise Barbe-Gall) - podobé jako What Great Paintings Say, ale meditativnější, emocionálnější, s častečně modernějšími obrazy...
Kunst der Farbe (Johannes Itten) - klasika, ein Muss pro každého, kdo chce něco vědět o barvě...
Picture This - How Pirtures Work (Molly Bang) - Útlá knížečka, která pomocí jednoduchých schématických obrazů osvětluje, proč obrazy emocionálně působí tak jak působí...
Přeju hodně čtenářsko-fotografických zážitků!