jak na baryt (pro začátečníka)
Publikováno 10 srpen 2011 - 22:00:35
Publikováno 10 srpen 2011 - 22:02:19
se poděl s kolegy - lahvičky se dají koupitv jakem smacedle nechat tu pulminutku? ne ze bych duveroval fotonalu a zase na druhou stranu kupovat litrovku ilfotolu je totalni demence... nechapu proc se k nam nedovazi baleni po 250ml...
jinak když ho budeš dávat do prací vody na baryty a volat padesát filmů ročně a pokaždý dávat čerstvou lázeň - ubývá svižně eventuálně z něj uděláš dětem bublifuk

Publikováno 10 srpen 2011 - 22:26:00
se poděl s kolegy - lahvičky se dají koupitv jakem smacedle nechat tu pulminutku? ne ze bych duveroval fotonalu a zase na druhou stranu kupovat litrovku ilfotolu je totalni demence... nechapu proc se k nam nedovazi baleni po 250ml...
jinak když ho budeš dávat do prací vody na baryty a volat padesát filmů ročně a pokaždý dávat čerstvou lázeň - ubývá svižně eventuálně z něj uděláš dětem bublifuk
davat cerstvou lazen smacedla na kazdej film? no tak nejsem Rothschild, ale kdybych mel litr, tak asi co s tim, zejo... ale jestli je tu nekdo z prahy a ma zajem tak se klidne podelim

Publikováno 11 srpen 2011 - 00:41:32
davat cerstvou lazen smacedla na kazdej film? no tak nejsem Rothschild, ale kdybych mel litr, tak asi co s tim, zejo... ale jestli je tu nekdo z prahy a ma zajem tak se klidne podelim
No ja teda neviem, ale zmáčadlo dávam na každý film čerstvé, je to halierová záležitosť.
Publikováno 11 srpen 2011 - 08:20:51

Publikováno 11 srpen 2011 - 08:35:29
Publikováno 11 srpen 2011 - 08:43:17
Hanbím sa ale ja používam šampón
ale iba na filmy
Ty vole, to ti za tých pár halierov skutočne stojí. Ja používam Ilfotol na všetko - film aj baryt a maximálna spokojnosť. 5 ml na 1 liter destilky. Fľaša má objem 1000 ml, takže z jednej máš roztok na 200 litrov. Jedna fľaša ti v pohode vydrží rok, aj dva.

Publikováno 11 srpen 2011 - 09:11:09

Publikováno 11 srpen 2011 - 09:16:17
Publikováno 11 srpen 2011 - 09:27:43
Publikováno 11 srpen 2011 - 09:38:04

Jirinol
Publikováno 2 září 2011 - 16:21:09
Publikováno 8 září 2011 - 20:52:31
ps: keby niekto velmi tuzil po hystorickej oslintavacej paske viem sa o par metrov podelit....
Publikováno 8 září 2011 - 21:07:45
Publikováno 9 září 2011 - 06:18:27
Dělám v TF-2 a přilepilo se mi to naprosto brutálně.Já doteď z nouze napínal, mezi tím sem zkusil něco i leštit, ale všechno se mi dycky přilepilo. Pak sem se dočetl, že by to mohlo bejt rychloustalovačem, takže až namíchám TF-2, tak se na to vrhnu znova.
Před 15 lety, když jsem leštil všechno, tak se mi nelepilo nic. Teď jsem se snažil použít stejný postup a tu samou leštičku a špatně. Nevím, kde byla chyba, tak teď jen napínám na skle.
Publikováno 9 září 2011 - 08:50:35
Dělám v TF-2 a přilepilo se mi to naprosto brutálně.
Před 15 lety, když jsem leštil všechno, tak se mi nelepilo nic. Teď jsem se snažil použít stejný postup a tu samou leštičku a špatně. Nevím, kde byla chyba, tak teď jen napínám na skle.
Tak si pohřbil veškeré moje naděje a naivní představy : ) Alespoň nebudu tolik zklamanej, když to nepůjde.
Publikováno 9 září 2011 - 08:57:43
A zkoušel si to podle Plociho článku? http://www.temnakomo...=article&sid=61Tak si pohřbil veškeré moje naděje a naivní představy : ) Alespoň nebudu tolik zklamanej, když to nepůjde.
Publikováno 9 září 2011 - 09:13:51
Jirinol
Publikováno 9 září 2011 - 09:25:30
A co zkusit to leštidlo do myčky? Někteří ho tu doporučují a mají s ním excelentní výsledky.
tak nevím.... možná taky záleží na tom, jak je želatinová emulze papíru silná... některé slabovstvé papíry (např. ORWO) se leštily blbě, některé naopak skvěle.... ale je to jen moje úvaha, s dnešními papíry nemám tolik zkušeností. Ale fakt je, že polokartony se leštily podstatně lépe než silné těžké kartony.
Staré plechy (obyč. ocel pochromovaná) byly podstatně lepší než leštěný nerez.
Publikováno 9 září 2011 - 09:37:45
A zkoušel si to podle Plociho článku? http://www.temnakomo...=article&sid=61
Návod jsem párkrát četl, ale ještě jsem ho nezkoušel. Je na čase ho asi zkusit.
Publikováno 9 září 2011 - 16:00:56
Publikováno 9 září 2011 - 18:13:31
Publikováno 9 září 2011 - 18:26:05
Publikováno 10 září 2011 - 17:40:23
Nejaký nápad? Může to být špatným povrchem plechů?
Publikováno 10 září 2011 - 18:21:38
Publikováno 10 září 2011 - 21:43:29
Publikováno 12 září 2011 - 11:33:10
Publikováno 12 září 2011 - 15:41:08
Publikováno 12 září 2011 - 15:54:09
sjirko, zkus vyměnit ten rychloustalovač, může obsahovat něco na utvrzení a pak je leštění problém ... zkus ten TF-2
Ani TF-2 nepomohl.
ALE jak jsem si dneska myslel, že to vyleštění plechů nikam nevedlo, tak on plech sice vypadá skoro stejně poškrábanej jako předtím a leštění zanechalo nějaké stopy navíc, nicméně je možný, že se tě tím odstranila nějaká možná nakorodovaná vrstva na povrchu.
Poté jsem zkusil vyleštit asi 8 fotek a ani jediná se nepřichytila, odskakují úplně samy, dokonce se na nich nevytvořily ani zmiňované vrásky. Teď už se potýkam jen s flíčky, nicméně poslední kousek, který jsem na plech fakt festovně naválel už je skoro nemá.
Jirinol
Publikováno 12 září 2011 - 15:55:55
sjirko, zkus vyměnit ten rychloustalovač, může obsahovat něco na utvrzení a pak je leštění problém ... zkus ten TF-2
Kolego Vaňůrku, nevím.... jestli jsou to jen malé ďubky....
kdysi za krále klacka jsem před praním mnohokráte papíry ještě utvrzoval formalínem, aby mi emulze při celonočním ležení ve vaně neuplavala, a leštil jsem o stošest na žhavé leštičce bez regulace, aby to odsejpalo, a šlo to.... (leštění na skle či vypínání na sklo u mě neexistovalo, proč se zdržovat taky)
ovšem:
vždycky po občasném vyčištění plechu lihem pár prvních papírů vykazovalo určité nedokonalosti.... a po několika papírech (cca 4-5 kousků většinou) si to opět sedlo.... mezi sundáním vyleštěné fotky a naválením nové jsem už nikdy plechy nečistil, ani se jich nedotknul, nejvýš je jen ochladil pod tekoucí vodou nebo je jen ponořil do vany s fotkama, vytáhl (voda sjela jako blesk sama) a hned dal novou fotku, a lesk jako blesk.... čím víc se plech čistí, tím více se poškrábe, tak asi.....
ovšem, jak už jsem psal dříve v jiném vláknu specielně leštění za horka věnovanému, a možná i tady (skleróza je sviňa), našly se sviňa papíry, které ne a ne vyleštit dokonale - tam jsem aplikoval většinou teplou lázeň v nepříliš hustém roztoku želatiny s přidáním pár kapek glycerínu, tohle fungovalo... (ovšem více to zasíralo plechy, zvláště v místech kolem leštěné fotky, po několika fotkách zůstávaly v okolí fotky trošku připečené stopy želatiny, to se muselo občas odmočit a umýt - dělal jsem to vždy jen pod vodou měkkou houbou či jelenicí.
čím méně se během leštění plechy čistily, tím lepší byly výsledky, a to potvrdí možná i Velký Ivan M, který se v životě naleštil fotek určitě víc (a nejen on).
Publikováno 12 září 2011 - 17:22:32
připomínám zdejší leštící už jedno vlákno všem leskuchtivým!
Četl jsem, nějak smíchám všechny ty informace a zkušenosti z dosavadních pokusů a sázím se, že co nevidět ty fotky budou jak zrcadla. Už tak jsem za poslední 2 dny udělal větší pokrok než za poslední rok.
Publikováno 23 listopad 2011 - 01:23:29
- jaka koncentrace gd-l pouzit? zatim jsem namichal doporucene 1:3
- jak dlouho ustalovat? mam ilfordi ilfofix a ilfordi papiry ustaluju 1 minutu v koncentraci tusim 1+4 (tim si ted uplne nejsem jisty, ale jedu podle dokumentu vyrobce a vse funguje), ale podle produktovyho listu fomy, tenhle papir chce ve fomafixu 1+5 3 min

Publikováno 23 listopad 2011 - 01:24:29
jak bych to mel upravit na ilfostop - mate nekdo zkusenosti?
myslim samozrejme ilfofix..

Publikováno 23 listopad 2011 - 11:50:48
Publikováno 23 listopad 2011 - 22:20:52

Delší ustálení neuškodí. A gdl ředit spíš víc, klidně až 1+6, volá pak pomaleji a její strašlivá síla se lépe hlídá.
Publikováno 24 listopad 2011 - 01:32:30
Mam dotaz, ktery zde asi nebyl. Jak poznat fotocitlivou vrstvy barytu FOMABROM, samozrejmne bez nutnosti osvitu? U RC papiru se obe strany zretelne lisi, neni problem hmatem poznat. Baryt mi prijde na dotek uplne stejny po obou stranach, ovsem pravda, jiz za sucha se mi dost kroutil na jednu stranu, ze by se to pouzivalo k identifikaci? Nepamatuji, ze bych z druhe strany videl nejaky potisk anebo informaci na krabicce/sacku. A tak jsem to musel zkusit a pak nalepit si na sacek s papiry poznamku at vim pro priste. Nejspis to znacene je, ale ja jsem si toho nevsimnul, je to tak? Zatim mam jen tu FOMU.
Jinak skla mam krasne silna - ve sklepe nam uz 20 let stalo nepouzite 60l akvarium, ktere bych se uz po teto dobe netroufnul naplnovat vodou (a nakonec se stejne ukazalo, ze je praskle na jedne strane). Tak jsem ho rozebral nozikem na karton a troskou sily. Jedno sklo ma ulamany roh, myslite, ze se mi ho podari preriznout (pro zarovnani do obdelniku), co k tomu potrebuji nejlepe koupit a na kolik to prijde (je to silnejsi cca 5mm sklo, jinak troufam si rici, ze jsem manualne zrucnejsi a hlavne opatrny

Diky.
Publikováno 24 listopad 2011 - 03:18:13
Publikováno 24 listopad 2011 - 07:16:09
Ahoj, já to tak dělám,Baryt mi prijde na dotek uplne stejny po obou stranach, ovsem pravda, jiz za sucha se mi dost kroutil na jednu stranu, ze by se to pouzivalo k identifikaci?
Diky.
baryty se kroutí emulzí dovnitř a RC zase ven.
Publikováno 24 listopad 2011 - 07:19:00
Možná je snazší s tím zajít ke sklenářovi, ta pětikačku či kolik za to bude chtít , tě nezruinuje a staré sklo se chová jinak než nové sklo. A sklenář na to má jednak zkušenosti a druhak dobré nástroje.Jedno sklo ma ulamany roh, myslite, ze se mi ho podari preriznout (pro zarovnani do obdelniku), co k tomu potrebuji nejlepe koupit a na kolik to prijde (je to silnejsi cca 5mm sklo, jinak troufam si rici, ze jsem manualne zrucnejsi a hlavne opatrny
?
Diky.

anebo to neřezat jenom ohranit brouskem ať se o to nežízneš.
Publikováno 24 listopad 2011 - 09:50:06
Ahoj, s barytem mam zatim jednovikendovou zkusenost. Vysledky super, bez zadnych komplikaci, a tak se divim, jak moc se to zde resi, jak tu pasku nalepit, jak ji sundat atd... ale treba pristi vikend pochopim, proc, ne vzdy se holt dari.
Mam dotaz, ktery zde asi nebyl. Jak poznat fotocitlivou vrstvy barytu FOMABROM, samozrejmne bez nutnosti osvitu? U RC papiru se obe strany zretelne lisi, neni problem hmatem poznat. Baryt mi prijde na dotek uplne stejny po obou stranach, ovsem pravda, jiz za sucha se mi dost kroutil na jednu stranu, ze by se to pouzivalo k identifikaci? Nepamatuji, ze bych z druhe strany videl nejaky potisk anebo informaci na krabicce/sacku. A tak jsem to musel zkusit a pak nalepit si na sacek s papiry poznamku at vim pro priste. Nejspis to znacene je, ale ja jsem si toho nevsimnul, je to tak? Zatim mam jen tu FOMU.
Jinak skla mam krasne silna - ve sklepe nam uz 20 let stalo nepouzite 60l akvarium, ktere bych se uz po teto dobe netroufnul naplnovat vodou (a nakonec se stejne ukazalo, ze je praskle na jedne strane). Tak jsem ho rozebral nozikem na karton a troskou sily. Jedno sklo ma ulamany roh, myslite, ze se mi ho podari preriznout (pro zarovnani do obdelniku), co k tomu potrebuji nejlepe koupit a na kolik to prijde (je to silnejsi cca 5mm sklo, jinak troufam si rici, ze jsem manualne zrucnejsi a hlavne opatrny?
Diky.
To značovanie sáčku nie je dobrý nápad. Ja kupujem balenie po 50 ks papieru a tam je polovica otočená tak a druhá polovica naopak.

Ale najlepšie je si papier položiť na podložku - baryt musí byť tak, aby sa rohy krútili hore.
Jirinol
Publikováno 24 listopad 2011 - 10:13:07
Ale najlepšie je si papier položiť na podložku - baryt musí byť tak, aby sa rohy krútili hore.
nemusí to být vždy pravda.
Publikováno 24 listopad 2011 - 10:27:36

Publikováno 24 listopad 2011 - 10:38:18
Ja tedy papír pokud neurčím pohmatem tak ožužlám
Já žužlám, i v případě, kdy jsem si emulzní stranou na 100% jist. (Alespoň nemusím olizovat tu plonkovou stranu papíru)

Publikováno 24 listopad 2011 - 10:46:17

Publikováno 24 listopad 2011 - 11:08:08

Publikováno 24 listopad 2011 - 11:20:39
Ja tedy papír pokud neurčím pohmatem tak ožužlám
No, mne učil v komoře první fortky dělat starý printer, který vytáhl papír z krabice a přejel si sním po bradě-tváři a ihned poznal, kde je emulze. Dělám to po něm dodnes a musím říci, že to funguje.
Prostě na ksichtě máme větší cit něž na ruce. Jo, a s holením si ten printer nedělal problémy a nikdy jsme to nějak poškrábaný neviděl.
Tož tak, zadřec Luigi

Publikováno 24 listopad 2011 - 14:25:01

Publikováno 24 listopad 2011 - 14:27:40

2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 2 návštěvníků, 0 anonymních