
Výdrž roztoků v otevřených vaničkách
#1
Publikováno 26 July 2007 - 12:30:31
Moc se mi tomu nechce věřit. Ne že bych to musel mít rozdělaný tejden, ale do 3 dnů teď zrovna asi jo. Nemá s tím někdo zkušenosti?
Kupovat 3litrový flašky, abych to měl zatim kam přelejt se mi kvůli tomu nechce.
#2
Anonymous
Publikováno 26 July 2007 - 12:35:19
#3
Publikováno 26 July 2007 - 12:51:13
#4
Publikováno 26 July 2007 - 13:26:08

#5
Publikováno 26 July 2007 - 14:17:29
jen jestli teda spíš někdo netušíte, jestli můžu nechat tu rozmíchanou vývojku a ustalovač ve vaničkách do druhýho, max. do třetího dne?
#6
Publikováno 26 July 2007 - 15:25:04
Quote
Rapid fixer naprosto v klidu muzes. Tetenal Wariospeed W muzes az ty tri dny (vyzkouseno), ale tahle vyvojka je na rozdil od jinych povestna vydrzi. U vyvojky samozrejme zastriknout nejykm plynem...... jasně...
jen jestli teda spíš někdo netušíte, jestli můžu nechat tu rozmíchanou vývojku a ustalovač ve vaničkách do druhýho, max. do třetího dne?
#7
Anonymous
Publikováno 26 July 2007 - 15:47:08
#8
Publikováno 26 July 2007 - 18:19:48
de facto utěsní a pod ni nafouká plyn (ze zapalovače?!). Asi bude dobré na to pamatovat, protože plynu je dost a případná pecka a požár nemusí být až taková sranda...

Já osobně se přikláním k přelití do petky + vymačkání vzduchu. Zase až tak pracné to není a vcelku spolehlivě to funguje.
Neskutečnou výdrž (i kapacitu) má amalokovská multigradační pozitivní vývojka!
#9
Publikováno 27 July 2007 - 08:09:45
Navíc se roztoky do speciálních lahví s širokými otvory velmi dobře nalévají přímo z misek, takže manipulace s tím je naprosto pohodlná.
Jde to i z misek třeba 30x40 do 2 l láhve, při troše šikovnosti.
Nebo jsou ke koupi nálevkové odměrky, na tyhle manipulace jsou dokonalé - miska se slije do odměrky a pak do láhve. Nemá to chybu.
A cena 100-200 za větší láhev (Jobo, Hama) mi nepřipadá přehnaná, vždyť to je 1 film.
Nechávat roztoky v miskách mi nepřipadá úžasné, kvůli odpařování a zápachu v komoře, i když by to šlo omezit zakrytím misek.
Taky jsem před lety nechával trvale nalitý ustalovač, ale dneska to nedělám, právě kvůli zápachu.
Nalití a slití roztoků zabere tak 3 minuty, takže v tom nevidím žádný problém.
V temné komoře dělám fotky 28 let, z toho 25 let ve stabilní temné komoře v samostatné místnosti. Taky jsem dlouhá léta šetřil na drobném vybavení, na lahvích, odměrkách a tak podobně. Loni jsem si ale řekl dost, všechny staré krámy jsem vyhodil a naráz jsem nakoupil vše potřebné. A práce v komoře se rázem stala mnohem radostnější, měl jsem to udělat už dávno.
PL
#10
Publikováno 27 July 2007 - 08:18:28
Nádoby se širším hrdlem mohou být pro případné slévání chemie z misek fajn, ale já stejně vždycky přelévám roztok přes trychtýřek s filtrem. V průběhu zvětšování se mi do misek dostane spousta bince.
#11
Publikováno 27 July 2007 - 09:15:30
Zároveň závidím všem,kdo si mohou dovolit nechat roztahané vývojky ad
dva i více dní.Já uklízím hned po dokončení práce/musím/,ale jak tady někdo podotkl-alespoň mi do toho nic nenapadá. Samozřejmě dobře připravená vývojka by měla vydržet /při teplotě do 35°C/alespoň tři dny ...
#12
Publikováno 27 July 2007 - 10:25:49
#13
Publikováno 27 July 2007 - 11:53:55

#14
Publikováno 27 July 2007 - 12:04:23
Quote
Destilku většinou kupuju v pětilitrových kanistrech, ale občas vezmu i pár litrovek a pak je používám na chemii. To si snad splete už jenom hovado a takové domů nepouštíme
. S petkama od potravin fakt raději opatrně, my si to nespleteme, ale co ostatní členové rodiny?
kdyz odlepis etiketu a misto ni tam das pestrobarevny papir...tak si to take nesplete nikdo...az na totalni piotomce, slepce a male deti (ktere resit nemusim)
#15
Publikováno 30 July 2007 - 13:33:25

#16
Publikováno 1 August 2007 - 07:11:17
2 dny po sobě (tedy jeden den ve flašce) to vydrží, třetí den už u vývojky (Ilford multigrade) nedoporučuju, fakt je to žlutý jak říkal sbriza a měl bych strach řeba o fleky na fotkách.
#17
Publikováno 1 August 2007 - 07:15:43
#18
Publikováno 1 August 2007 - 08:09:22
#19
Publikováno 1 August 2007 - 08:09:43
#20
Publikováno 1 August 2007 - 08:10:46

#21
Publikováno 1 August 2007 - 08:13:02

#22
Publikováno 1 August 2007 - 09:52:02
http://www.laborator...na-sirokohrdla/
jsou poměrně vyhovující a navíc vhodné pro dlouhodobé skladování (mají i vnitřní víčko)
Navíc jsou hranaté, a tudíž se ve skříňce dobře rovnají

#23
Publikováno 1 August 2007 - 19:08:44

#24
Publikováno 12 March 2010 - 16:55:46
Quote
...na vývojku ilford multigrade jedině pet lahve od piva ZUBR !!!!, obsah vypijete
, hnědá, litr a půl láhev zůstává. maj ho v globusu.
#25
Publikováno 12 March 2010 - 17:32:44
Quote
Nemám kam dávat chemikálie do chladna. Jak dlouho vám vydržej v normální pokojový teplotě? Mám je v tmavých skleněných lahvích.
Quote
...na vývojku ilford multigrade jedině pet lahve od piva ZUBR !!!!, obsah vypijete
, hnědá, litr a půl láhev zůstává. maj ho v globusu.
No asi takhle. Většině téhle chemie škodí kyslík. Sklo je sice dobrý na spoustu věcí, ale na vývojku, ustalovač, blix používám plastový láhve. Jak chemie ubývá (baryt něco vychlemtá), stačí jenom zmáčknout. Jinak pozitivní vývojku několik měsíců (tma, teplota 20 stupňů), ustalovač asi dýl. ale to většinou spotřebuju dřív. Nejhorší mi přijde blix, cca měsíc.
#26
Publikováno 12 March 2010 - 17:33:01
#27
Publikováno 12 March 2010 - 17:33:30
Quote
. pet lahve od piva ZUBR !!!!,
ZUBR NENI PIVO

#28
Publikováno 12 March 2010 - 17:34:03
Quote
...na vývojku ilford multigrade jedině pet lahve od piva ZUBR !!!!, obsah vypijete
, hnědá, litr a půl láhev zůstává. maj ho v globusu.
Pokud se vynechá slovo "pivo"



#29
Publikováno 12 March 2010 - 17:48:25
Ta skleněná je zakorkovaná a naplněná až po okraj.
Quote
napiš který máš na mysli konkrétně
#30
Publikováno 12 March 2010 - 18:35:38
V této chemii není problém, ten nastává až když multigrejd zředíš na pracovní roztok. Tam už su opatrný, zafukuju či vytláčím luft. Ideální je na to uzávěr co je na dětském chlemtacím nápoju Jupí. Vytlačíš a jak vidíš že je plné zatlačíš a rychtyk.
Tož tak.
#31
Publikováno 18 April 2010 - 10:36:02
nechtěl jsem zakládat nové téma tak to vměstnám sem .). Zajímalo jak dlouho mi vydrží ustalovač ILFORD RAPID FIXER redění 1+4 ve zmacknuté petlahvi, schované ve tmě? A jak odhadnout jeho životnost?
#32
Publikováno 18 April 2010 - 20:11:16
Odhadnout se to dá fakt těžko... Navíc jste nenapsal, zda použitý nebo nepoužitý...
Obecně:
Ustalovač není "až tak" náchylný k degradaci. Spíše se vyčerpá (ustálením velké plochy filmu), než "rozloží".
Proto není až tak nutné jej uchovávat ve spec. lahvích, bez přístupu kyslíku, v temperovaném prostoru (což u vývojek ano!).
Na odhad bych se nespoléhal! Jak již zde několikrát zaznělo - raději vylít ještě před "úmrtím", než si poničit to, co má fotograf nejcennějšího - negativy.
Orientačně si můžete pomoci následovně: Po namíchání čerstvé várky ustalovače vezměte kousek exponovaného filmu (třeba konec trčící z kazety, který stejně vyhodíte) a (na světle) jej šoupněte do ustalovače a pohybujte jím. Řekněme, že "zprůhlední" za 1,5 minuty (nejkratší doba pro ustalování pak bude - jak známo - 3 minuty). Pokud máte v témže ustalovači ustáleno více filmů a navíc jste s ním delší dobu nepracoval a třeba nebyl dobře uložen (na litr kapaliny ve dvoulitrovce pražilo slunko nebo byl u ústředního topení), udělejte před zpracováním filmu stejnou zkoušku a pokud neochotně průhlední za více než 3-4 minuty, zbavte se ho.
P.S. Ustalovač (mluvím o kyselém) má ve skutečnosti ještě daleko větší "ustalovací kapacitu", než udává výrobce, nebo jak jsme zvyklí. M.j. hodně záleží na pH. V dobách, kdy jsme "nadšeně a šťastně budovali socialismus" (např. tím, že jsme trávili volný čas ve frontách na hajzlpapír, mandarinky, NP15 a NP22...) a ustalovač byl v obchodech méně vídaný, než medvěd na kole, "pomáhali si" praktici tím, že do něj šoupli nějakou kyselinu (třeba akumulátorovou) a ono to jelo. Dnes to už snad není nutné.
#33
Publikováno 19 April 2010 - 14:52:30
ptám se, jestli je to jen voda a chemie zůstává v misce, nebo na tom skle ulpí roztok
na chemii ve škole jsem dost nedával pozor
ptám se kvůli omývání konkrétního skla, prostě technikcé důvody
#34
Publikováno 19 April 2010 - 15:24:45

#35
Publikováno 19 April 2010 - 15:38:31
sem máčo, akorát ode mě odešel učitel chémije a já se ho nezeptal

#36
Publikováno 16 May 2010 - 12:28:32
Quote
Nemusí být!...ptám se, jestli je to jen voda...
Velice záleží na tom, jaký je roztok v té misce.
Omlouvám se za opožděnou odpověď.
#37
Publikováno 16 May 2010 - 18:05:52

ptám se tedy konkrétně na tyto:
vývojka pozitivní - amaloco 6006, foma gdl, tetenal wariospeed
ustalovač tetenal bezzápachový
#38
Publikováno 17 May 2010 - 18:05:49
Stačí se začíst do úvodních vět zde uvedené definice, z které pro náš problém cituji nejdůležitější: "... přechází do plynné fáze směs bohatší na těkavější složku ...". Jenom pro vysvětlenou, poté co plynná fáze zkondenzuje, říkáme jí destilát.
Do plynné fáze nepřechází tedy POUZE složka těkavější, ale směs, v které, v závislosti na vlastnostech všech složek, mohou být i složky méně těkavé. Velice zhruba a zjednodušeně řečeno, čím větší bude rozdíl bodu varu jednotlivých složek v roztoku, tím méně bude výševroucí složky v destilátu. Ve skutečnosti se však jedná, zejména pokud jsou jednotlivé složky organické látky, o docela složitý proces.
V ustalovačích, které jsou založeny na anorganických solích (a které mají poměrně vysoký bod varu), budou nejspíše ve zkondenzovaných kapkách na krycím skle stopy jednotlivých solí.
U vývojek, obsahující organické látky, se může situace komplikovat. Pomiňme proces "zkapalňování" různých forem ovoce, který sám o sobě také vyžaduje, jak mohou konzumenti posléze zhodnotit, znalost chování dílčích složek a je potřeba určité dovednosti daný proces správně zvládnout.
U řady organických sloučenin se obvykle body varu nedefinují (asi bych měl být přesnější s uvedením za atmosférického tlaku), protože se při vyšších teplotách rozkládají, ale i tak mohou minimálnímu stupni destilace podlehnout. Často se však u nich projevuje třeba schopnost destilovat s vodní parou. Ve skutečnosti to je specifický fyzikálně-chemický proces destilace, týkající se především látek omezeně rozpustných ve vodě, v kterém jde v podstatě o to, že s kapénkami vody jsou "unášeny" i kapénky organické látky.
Na základě těchto skutečností bych si dovolil tvrdit, že v případě vývojek se ve zkondenzovaných kapkách na krycím skle budou vyskytovat organické složky vývojky nebo dokonce kapky organiky samotné.
Rozhodně to nebude čistá "destilovaná" voda.
#39
Publikováno 18 May 2010 - 11:34:17

#40
Publikováno 18 May 2010 - 11:37:22
Po cca 28 hodinách sem nakondenzírované kapky slíznul a mosím potvrdit, že to čistá voda není


Tož také sú výsledky mojého vědeckého bádání.
#41
Publikováno 18 May 2010 - 12:15:59

#42
Publikováno 18 May 2010 - 12:22:04
umývání těch skel vždycky udělám "špinavou houbou" a co steče dolů by nemělo přijít do kontaktu s vývojkou a je to


#43
Publikováno 18 May 2010 - 14:17:17
Quote
Wow, snad si z toho nevezmou příklad dětiPo cca 28 hodinách sem nakondenzírované kapky slíznul a mosím potvrdit, že to čistá voda není
![]()

Na vývojce to ale doopravdy nezkoušet.
#44
Publikováno 18 May 2010 - 14:56:44
Quote
Já bych na to s houbou nešel....co z toho plyne?
Jde o to, zda je úmysl roztok v misce dál používat. Samozřejmě záleží i na celé řadě dalších faktorů, např. na stáří použitých roztoků (jestli není účelné třeba vše vylít); na délce "skladování" v miskách, to krycí sklo netěsní zcela, takže dochází i k úniku všeho, co může zkondenzovat, i mimo prostor miska-sklo a tím i k zahuštění roztoku v misce (nemluvě o kontaminaci pracovního prostředí). Dále takto "otevřený" roztok resp. složky v něm budou náchylnější k chemickým změnám. Na jednu stranu se snažíme zejména vývojky všemožně chránit a v případě misek je tomu naopak. Atd.
Takže pokud by šlo o zákrok tak ze dne na den, tak u ustalovače bych sklo opláchl malým množstvím destilky pomocí střičky zpět do misky.
U vývojky bych se zařídil podle stavu kapek. Pokud to evidentně budou kapky jednoho druhu, tzn. nebudou tam kapky různého druhu ve formě jiné barvy, velikosti, charakteru smáčení, tak bych opět použil drobný oplach zpět do misky.
V případě kapek různých by mohl nastat problém v tom, že se rozdělené složky ve formě kapek nemusí po spláchnutí do misky dokonale rozpustit.
Ale stále bych měl na paměti, že roztoku (v našem slova smyslu) je nejlépe ve flašce (v našem slova smyslu

#45
Publikováno 18 May 2010 - 16:07:05
jinak pod sklem mám jen ustalovač, tam se vyčerpání zjistí snadno a přerušovač kvůli prachu - ten měním poměrně často, ještě před jeho vyčerpáním
vývojku slejvám každej den po práci, ale je pravda, že v zimním období když komora má 3° a já ji celkově vytápím na 17° jsem to ohřátí dělal někdy s přikrytou vývojkou sklem a pak to sklo se prohejbalo pod tíhou těch kapek co jich tam bylo

takže slejt zpátky do misky z toho skla a sklo nechat vedle, nebo omejt čistou vodou, usušit a pak použít znova
#46
Publikováno 18 May 2010 - 18:17:33
Quote
Quote
Wow, snad si z toho nevezmou příklad dětiPo cca 28 hodinách sem nakondenzírované kapky slíznul a mosím potvrdit, že to čistá voda není
![]()
![]()
Na vývojce to ale doopravdy nezkoušet.



Ale děti z toho si pak příklad neberte





#47
Publikováno 18 May 2010 - 18:22:54
Quote
Principiálně se nezbavovat aktivních látek (složek vývojky), které mohou být obsaženy ve zkondenzovaných kapkách. Takže ano, kapky slít a jak jsem psal, sklo opláchnout destilkou pomocí střičky (víš co to je?takže slejt zpátky do misky z toho skla a sklo nechat vedle, nebo omejt čistou vodou, usušit a pak použít znova

Pokud máš možnost nějak jednoduše určit hmotnost roztoku s miskou včetně krycího skla, tak bych zaexperimentoval s čistou vodou. Dej do misky vodu v množství, v jakém dáváš vývojku, přiklop to celé sklem a dej na váhu. Pak s tím proveď to samé, co by se dělo s vývojkou. Pak to zase celé dej na váhu. Rozdíl hmotnosti je ztráta vody odparem do prostředí díky netěsnostem mezi miskou a krycím sklem. Podle toho bych se rozhodl, zda oplachovat a jakým množstvím nebo zda neoplachovat.
Poznámku na okraj. Používal bych krycí sklo vždy to samé na příslušný roztok. Před každým použitím dokonale umyté, odmaštěné, suché.
#48
Snek
Publikováno 18 May 2010 - 18:25:26
Quote
Kraken je totiž magor
![]()
jenom magor, nebo už aspiruje i na "regulérního"???

#49
Publikováno 19 May 2010 - 16:28:21
Ostatní je jen magorismus, co sebú bere všechny ty správné šílence, to jejichž řad se zatím nechystám

#50
Publikováno 12 May 2019 - 13:56:19
Máte nějaké nové zkušenosti s touto vývojkou? Při představě, že si ji přeliji do 10 lahviček do 0,5 litrové láhve s hladinou pod víčkem mi vyjde litr na cca 12 Kč a budu mít vývojku vždy po ruce. Myslíte, že jen přelití do menší lahvičky může životnost vývojky zkrátit?
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních