Zdravím,
po dvoch rokoch fotenia na Fuji GX680 by som si teraz rád kúpil foťák, ktorý by som mohl nosiť so sebou na dlhších trasách bez riskovania trvalej ujmy na zdraví. Pretože mi padol do oka formát 6x7, robil som si malý prieskum rangefinderov a vyšla mi z toho Mamiya 7, Fuji GW670 a Plaubel Makina 67 - a zdá sa mi, že sú to tie najdrahšie stroje na stredoformát vôbec... Nakoniec som narazil na Mamyie Press, ale pretože som taký stroj nikdy naživo nevidel, mal by som pár otázok na tunajších majiteľov systému, ide mi o Mamiyu Super 23 a Mamiyu Universal:
- aké sú tie foťáky veľké / ťažké? Predstavova by som si to tak, že si foťák hodím cez rameno a budem s ním chodiť niekoľko hodín. Je to reálne, alebo je to tehla a za pol hodiny budem hotový? Z obrázkov a videí na internete to moc nie je poznať.
- dá sa s nimi fotiť z ruky, alebo je statív nutnosťou? Napríklad Mamiya Sekor 100/2,8 + 400ISO film - bude to v väčšine prípadov fotenia vonku ok, alebo sa mám pripraviť na rozkladanie a skladanie statívu na každú fotku?
- pokiaľ tomu rozumiem: Super 23 má vzadu mech, zatiaľ čo Universal nie. Pokiaľ ma nazaujímajú pohyby (tilt, swing), má nejaký zmysel kupovať Super 23? Je Universal nejak výrazane ľahší než Super 23?
- na akú vzdialenosť dokážem zaostriť so 100mm objektívom - dokážem urobiť portrét hlavy alebo iba od pásu nahor?
- dá sa na ne naraziť v tuzemských bazároch? Zatiaľ sledujem bazáry iba asi dva týždne a nič, tak iba či to u nás nie je úplná exotika a budem musieť objednávať z Japonska?
- kvalita obrazu - plánujem kúpiť 100/2,8 a 50/6,3, sú to dobré sklá, alebo je to hodne retro? Nieže by mi to nejak výrazne vadilo, iba aby som vedel na čo sa mám pripraviť.
Vďaka za každú odpoveď.