Kodak XTOL vývojka (na 5L)
Publikováno 21 říjen 2007 - 22:57:08
Publikováno 21 říjen 2007 - 23:19:04
#3 Anonymous
Publikováno 21 říjen 2007 - 23:25:21
Publikováno 22 říjen 2007 - 07:44:03
Publikováno 15 květen 2009 - 18:47:44
Publikováno 15 květen 2009 - 21:44:28
Publikováno 15 květen 2009 - 22:01:54
Dost záleží na tom, jaká voda byla použita k namíchání - některé vody se dají nazvat "destilkou" jenom v těžké opilosti nebo jenom tak "ze srandy".
Publikováno 16 květen 2009 - 08:39:24
Publikováno 17 květen 2009 - 09:22:43
Publikováno 7 duben 2011 - 20:02:25
mam XTOL 5 litrove balenie a akurat dumam na tym, v com take kvantum vyvojky namiesam, viete poradit? ci rozmiesavat to na viac krat? a v com skladovat?
po akej dobe ten stock pre istotu vyliat? 5 litrov stocku mam predpokladam tak na 3 roky ... kym ustrizok negativu vlozeny za denneho svetla vo vyvojke zcerna, je zivotaschopna?
Publikováno 8 duben 2011 - 11:03:56
Trech let bych se docela bal. V kazdem pripade doporucuju zalahvovat do mnoha mensich nadob a ty dobre utesnit - pri odlivani se vzduch dostane jen k mensimu mnozstvi vyvojky (o snazsi manipulaci ani nemluve)
zivotaschopna je, ale podle me ti to nerika zda pouzitelna...
Publikováno 8 duben 2011 - 11:16:16
Ja michal v petilitrovem kanystru. Rozhodne se vsude nedoporucuje odvazovat a michat po castech - nemuzes si totiz byt jisty homogenitou prasku
Trech let bych se docela bal. V kazdem pripade doporucuju zalahvovat do mnoha mensich nadob a ty dobre utesnit - pri odlivani se vzduch dostane jen k mensimu mnozstvi vyvojky (o snazsi manipulaci ani nemluve)
zivotaschopna je, ale podle me ti to nerika zda pouzitelna...
dik
po castiach som myslel tak, ze to nakoniec zlejem dokopy samozrejme ...
no asi to tak urobim ... naflaskujem do pollitroviek od vinei, tie su pekne tmave zelene
Publikováno 8 duben 2011 - 11:32:26
ešte k tým fľašiam, neviem či od viney je dobrý nápad, ja používam fľaše od riedidla, hnedé a s originálnou zátkou, ktorá 100% tesní, ta vinea nemusí byť zlý nápad, len ako je to zo zavretím
Publikováno 8 duben 2011 - 12:52:47
Dodal bych "zčerná za přiměřenou dobu". Viz proužková zkouška. Vývojky s vitamínem C mají tendenci podléhat "náhlé smrti". Jejich účinnost se nesnižuje postupně, ale náhle, třeba i ze dne na den. Kvalitní destilovaná voda je nutná.... kym ustrizok negativu vlozeny za denneho svetla vo vyvojke zcerna, je zivotaschopna?
Publikováno 8 duben 2011 - 14:27:33
Dodal bych "zčerná za přiměřenou dobu". Viz proužková zkouška. Vývojky s vitamínem C mají tendenci podléhat "náhlé smrti". Jejich účinnost se nesnižuje postupně, ale náhle, třeba i ze dne na den. Kvalitní destilovaná voda je nutná.... kym ustrizok negativu vlozeny za denneho svetla vo vyvojke zcerna, je zivotaschopna?
ok, stopnem zcernanie v cerstvo namiesanej, aka je potom primerana doba?
len kde tu kvalitnu destilku zohnat ...
Publikováno 8 duben 2011 - 14:46:42
ok, stopnem zcernanie v cerstvo namiesanej, aka je potom primerana doba?
len kde tu kvalitnu destilku zohnat ...
Nedavno jsem se po tom pidil nez jsem se ho rozhodl koupit a tohle jsem se na jendom webu docetl:
Test filmem - tak si proste treba na digitalni pravde sezen predpokladany cas a normalne na svetla ten kousek filmu vyvolej. Mel by bejt temer cernej, pokud je uplne cernej tak to potrebuje kratsi casy, pokud neni dost krytej (srovnej s osvetlenym koncem korektne volanyho negativu) tak je vyvojka bud moc redena, kratky volani nebo chcipnula.
Test papirem - vezmes kousek fotopapiru normalne za beznyho osvetleni, kapnes na jedno misto vyvojku, 30 vterin pockas, kapnes na druhy misto, 30 vetrin pockas, oplachnes, ustalis a ususis a prvni kapka by mela byt tmave sediva a druha stredne sediva. (autor clanku to delal s Ilford Multigrade IV RC)
Jak u testu s papirem tak u filmu by bylo dobry mit asi referenci udelanou cerstvym xtolem.
Publikováno 8 duben 2011 - 15:24:02
ja furt riesim co a ake mnozstvo vyvojky kupit, lebo tiez toho az tak moc nenavyvolavam. najlepsie mi pride kupit velke balenie a podelit sa on s niekym.
Publikováno 8 duben 2011 - 16:02:41
krilo:to si trufas mat tri roky zarobeny xtol? kodak pise, ze to vydrzi 6 mesiacov, realne to bude viac ale na tri roky by som nevsadzal...
ja furt riesim co a ake mnozstvo vyvojky kupit, lebo tiez toho az tak moc nenavyvolavam. najlepsie mi pride kupit velke balenie a podelit sa on s niekym.
corvus, netrufam, pytal som sa aj po akej dobe to vylievat, kedze 5 litrov mam pri mojej spotrebe na 3 roky ...
zas, nie je to nejake drahe, ked budem po 6 mesiacoch vylievat neskrachujem ...
vravis, ze sa so mnou podelis?
Publikováno 8 duben 2011 - 16:31:48
Ono to mizí docela rychle. Krilo nevím kolik filmů zpracuješ, ale jednoduché počty.
Vývojku míchám v poměru 1:1, tedy 250ml vývojky/ 250 ml vody na jeden film. Kvůli standartizaci výsledků ju dál nepoužívám, nemám proč umíchání mě vyjde relativně levně.
Tedy na 20 filmů (svitků) spotřebuju 5 litrů stocku. Za půl roku sdělám cca 15 svitků a 20 kinofilmů, takže se nelze čemu divit, že těch pět litrů praskne jak malina.
Co se týká trvanlivosti, tak stock u uzavřené láhvi bez vzduchu mi vydrží klidně rok, při míchání 1:1 funguje vývojka normálně. Pentaxista onehdá upozorňoval na problémy při poměru 1:3 a upozorňoval na míchání starší vývojky právě v tomto poměru. Ale jak říkám, při ředění 1:1 není problém, což mám osobně vyzkoušené.
Jsem si vědom, že je Xtol krapet jiný, ale bude to podobné.
Publikováno 8 duben 2011 - 18:15:37
Xtol vydrží hodně, ale "bludné ionty kovů" (nebo co) ve vodě mohou napáchat škody. Je zajímavé, že při volání ve stocku a 1+1 se to neprojevuje (nebo jenom minimálně), ale při větším ředění vývojka "klekne".
Publikováno 8 duben 2011 - 18:31:05
Každý film "zčerná" za jinou "přiměřenou dobu". Jinak viz "čvachtací zkouška": kousek filmu (já používám cca 10 cm kinofilmu) odvinutý z kazety na nepříliš intenzívním (umělém) světle (tedy ne například těsně pod zářivkou na kuchyňské lince - to mě vypeklo vícekrát!) ponoříte zčásti (cca 4cm) do vývojky o známé teplotě. Jakmile se objeví první stopy černání, ponoříte další 4 cm do vývojky a začnete měřit čas. Filmem pohybujete takovým způsobem, jaký používáte při standardním volání. Jakmile se černání na obou částech filmu srovná (není rozdíl), ukončíte měření. Naměřený čas lze s výhodou použít jako "startovací" pro volání toho kterého konkrétního filmu v použité vývojce o známé teplotě a za pohybu, jaký jste prováděl.
Pozn.: Někteří hodnotí obě černající poloviny filmu ze strany emulze, mně se vyplatilo kontrolovat střídavě obě strany filmového pásu. Nevím, čím to je, ale některé filmy na obou polovinách nezčernají stejně nikdy...
Rovněž se může vyplatit (opět u některých filmů) presoak ("přednamočení"). Opět jenom spekulace, ale není vyloučeno, že neodmytá antihalační vrstva (u filmů, u kterých je na povrchu emulze) může vyhodnocení černání ztížit.
Publikováno 8 duben 2011 - 19:37:35
Publikováno 8 duben 2011 - 21:44:57
XTOL stoji 11 evri (250czk), ked vyvolam 10 filmov za 6 mesiacov, co je asi realne a zvysok vylejem, vyjde to cca 1 euro na film, co je celkom dost. Aj ked, asik mi ine nezostava, ked sa to v mensich baleniach nerobi ... k miesaniu zo surovej chemie sa asi nedopracujem nikdy ...
no otestujem teda zivotnost xtolu na vlastnej kozi
Publikováno 9 duben 2011 - 06:50:05
k miesaniu zo surovej chemie sa asi nedopracujem nikdy
ale někdo by ti mohl namíchat koncentrovaný roztok instant mytolu, ředí se 1+19 s vodou ve kter je pak už je jen siřičitan sodný.
ten roztok by měl vydržet skoro věčně...
Publikováno 9 duben 2011 - 09:13:29
k miesaniu zo surovej chemie sa asi nedopracujem nikdy
ale někdo by ti mohl namíchat koncentrovaný roztok instant mytolu, ředí se 1+19 s vodou ve kter je pak už je jen siřičitan sodný.
ten roztok by měl vydržet skoro věčně...
to by som bral, najde sa niekto?
Publikováno 9 duben 2011 - 12:30:56
Publikováno 9 duben 2011 - 17:06:54
2/ Proužková zkouška.
Vezmi kousek filmu (třeba začátek, který jsou odstřihl při zavádění filmu do vývojnice). Na světle ho z poloviny ponoř do vývojky a pusť stopky. Ponořená část filmu nejprve zesvětlá a pak začne tmavnout (díváš se na stranu s citlivou vrstvou). Když je asi stejně tmavá, jako neponořená část, zastav stopky. Čas vyděl čtyřmi a máš počet minut, jak dlouho by se měl film (na jmenovitou citlivost) vyvolávat. Pokud takto získaný čas je významně delší než známý doporučený čas, něco je v nepořádku.
Poznámka 1: Ano, takto se dá odhadnout vyvolávací čas pro neznámou kombinaci film / vývojka.
Poznámka 2: Pokud je film značky Rollei nebo vývojka je Rollei RHS, použij raději takto odhadnutý čas než čas doporučený od výrobce. Z neznámých důvodů udává výrobce těchto filmů a vývojek mnohem kratší časy, než jaké jsou pro normálně krytý film potřeba.
Publikováno 10 duben 2011 - 17:00:46
Najde krilo ale nebudu ti míchat koncentrovaný roztok, ale stock na který su zvyklý otázkou by bylo předání lahvinky
chodim celkom casto do letohradu, neviem, ci je to niekde pobliz ...
postou je to asi hlupost ...
a mozno by som sa predsa len pustil do miesania, len s dimezone s je problem, nebude sa organizovat nejaky nakup?
Publikováno 10 duben 2011 - 19:28:59
Publikováno 10 duben 2011 - 20:02:49
2/ Proužková zkouška.
Vezmi kousek filmu (třeba začátek, který jsou odstřihl při zavádění filmu do vývojnice). Na světle ho z poloviny ponoř do vývojky a pusť stopky. Ponořená část filmu nejprve zesvětlá a pak začne tmavnout (díváš se na stranu s citlivou vrstvou). Když je asi stejně tmavá, jako neponořená část, zastav stopky. Čas vyděl čtyřmi a máš počet minut, jak dlouho by se měl film (na jmenovitou citlivost) vyvolávat. .
Tohle je velice užitečná věc, nemusíš si defacto pamatovat žádné časy k ničemu. Jen jsem - ejhle matematik! - uvědomil, oč jednodušší je ten čas na stopkách jen vydělit čtyřmi a získat tak čas v minutách, než násobit ty sekundy patnácti (resp. deseti a dvaceti pro měkčí a tvrdší volání) a pak převádět na minuty, jak jsem se to učil já. Výsledek je stejný, jen ta cesta k němu o tolik snazší! Díky za tuhle zkratku!
Publikováno 10 duben 2011 - 23:01:29
IM nemam, mam XTOL, ak dobre ratam, vychadza mi to 33 filmov z 5 litrov, tolko negativov nedam za rok ...
XTOL stoji 11 evri (250czk), ked vyvolam 10 filmov za 6 mesiacov, co je asi realne a zvysok vylejem, vyjde to cca 1 euro na film, co je celkom dost. Aj ked, asik mi ine nezostava, ked sa to v mensich baleniach nerobi ... k miesaniu zo surovej chemie sa asi nedopracujem nikdy ...
no otestujem teda zivotnost xtolu na vlastnej kozi
Ahoj Krilo,
ak je balenie na 5l privela, nechces si varit sam a doverujes Fome, tak by riesenim mohol byt Fomadom Excel 1L:
http://www.a3.cz/cer...e-informace.php
Fomandon Exce (technologicky moderní slabě alkalická vývojka vynikajících senzitometrických aj. vlastností analogických vývojce Kodak X-TOL)
http://foma.cz/foma/...p?ProduktID=270
Dvoudílná prášková negativní vývojka novodobé koncepce s univerzálním použitím.
Vyznačuje se jednoduchou přípravou a poskytuje mimořádně stabilní výsledky. Připravený roztok vývojky lze skladovat až jeden rok.
Pracovní roztok vývojky vyvolává v nezměněné kvalitě po dobu 2 měsíců.
Pracuje jemnozrnněji než většina vývojek a s lepším využitím citlivosti filmu, zvýšenou rozlišovací schopností a dokonalým prokreslením ve světlech a stínech.
U nas sa predava okolo 4€:
http://prolaika.insh...n-excel-1l.html
http://www.scart.sk/...tikelID=1670022
1l balenie by malo stacit na 12 filmov:
http://www.foma.cz/u...Lazne_filmy.pdf
Takze, ak ide o to, aby si zbytocne nevyhodil 11€ za 5l balenie Xtolu, ktore by si nestihol minut do pol roka, toto by mohlo byt riesenie
Preco chces prejst z D-76 k Xtolu?
Ja som sa este ani nedostal k namiesaniu kupenej D-76 3.8l, lebo som este nic ani nenafotil
Publikováno 11 duben 2011 - 07:53:48
To je jen orientační zkouška, je lépe mít vyzkoušené a ověřené časy.Tohle je velice užitečná věc, nemusíš si defacto pamatovat žádné časy k ničemu.
Zkratku mi poradil khorak (kdoví, jestli sem ještě chodí). V knize jsem to četl jak to ty píšeš....oč jednodušší je ten čas na stopkách jen vydělit čtyřmi a získat tak čas v minutách, než násobit... Díky za tuhle zkratku!
Publikováno 11 duben 2011 - 07:55:57
Nadlho? 40 sekund při normálním vyvolávacím čase 10 min.dubraro: dik za navod, ono ta skuska vyzera celkom nadlho, vyskusam kazdopadne
Publikováno 11 duben 2011 - 09:24:24
[quote="achernar
To je jasny, mit neco overenyho je vzdycky nejlepsi moznost. Ovsem tahle zkouska funguje velice spolehlive, muj kolega z FAMU a nejlepsi kamarad takhle vyvolaval vzdycky vsechno a hlavu si s tim nelamal. Velice uzitecny je to ale i pro nekoho, kdo se radeji drzi osvedcenych postupu - timhle zpusobem ale muze urcit treba nutne prodlouzeni vyvolavani pri vycerpane vyvojce. A dobre je to i tehdy, kdyz clovek najde nejaky exponovany film a nevi, co to je. Nektere se poznaji podle barvy, obzvlast kdyz se clovek drzi mensiho mnozstvi druhu, nekdy je to ale i tak zahada.
Publikováno 11 duben 2011 - 09:38:52
Nadlho? 40 sekund při normálním vyvolávacím čase 10 min.dubraro: dik za navod, ono ta skuska vyzera celkom nadlho, vyskusam kazdopadne
hm, toz ja som to pochopil asi zle ...
pisal si "Čas vyděl čtyřmi a máš počet minut, jak dlouho by se měl film (na jmenovitou citlivost) vyvolávat."
mne z toho vyslo, ze skusobny cas vydelim 4 a dostanem cas vyvolavaci, tzn. pri vyvolavacom case 10 minut je cas skusobny 40 minut ...
Publikováno 11 duben 2011 - 09:41:13
hm, toz ja som to pochopil asi zle ...
pisal si "Čas vyděl čtyřmi a máš počet minut, jak dlouho by se měl film (na jmenovitou citlivost) vyvolávat."
mne z toho vyslo, ze skusobny cas vydelim 4 a dostanem cas vyvolavaci, tzn. pri vyvolavacom case 10 minut je cas skusobny 40 minut ...
Zkusebni cas ve vterinach vydelis 4 a to cislo pouzijes na vyvolani nicmene v minutach.
Publikováno 11 duben 2011 - 11:12:43
Publikováno 16 duben 2011 - 20:36:09
A potom samozrejme tento kvazistock nariedit podla potreby pred vyvolavanim?
Moze v tom byt nejaky problem?
Publikováno 16 duben 2011 - 20:57:30
myslite, ze mozem obsah 5l balenia rozrobit v 1 litri destilky a tak skladovat? 5 litrov nevopcham do chladnicky ...
A potom samozrejme tento kvazistock nariedit podla potreby pred vyvolavanim?
Moze v tom byt nejaky problem?
Jirinol by ti řekl, myslím, že rozdělává do 2,5 litru, to by se snad mělo rozpustit.
Publikováno 18 duben 2011 - 13:21:19
vyvojka kazdopadne funguje, kedze som v nej nasledne film vyvolal bez problemov
Publikováno 9 červen 2011 - 12:35:15
akurat, ze som ocakaval roztok farby vody a ono to je trosku nazltle alebo co ...
kazdopadne sa s balenim na 5l robi pekne na chuja ...
#42 Jirinol
Publikováno 9 červen 2011 - 15:54:58
tak som to zarobil na 2,5 litra, ale nejako sa to nechce uplne rozpustit, plavaju tam take miniaturne ciastocky, aj ked nic hrozne, skoro ich nevidiet ...
akurat, ze som ocakaval roztok farby vody a ono to je trosku nazltle alebo co ...
kazdopadne sa s balenim na 5l robi pekne na chuja ...
???
já jsem asi před dvěma měsíci konečně dojel 5l Xtol rozmíchaný v prosinci 2009 na 2,5l koncentrát, rozlitý do 0,25l skleněných hnědých lahviček a strčný do špajzu. používal jsem ho jako one-shot v ředění 1+3 (tzn. jako stock 1+1) fachčil do poslední chvíle bez ztráty kytičky.
Publikováno 10 červen 2011 - 11:36:29
Vývojku míchám v poměru 1:1, tedy 250ml vývojky/ 250 ml vody na jeden film. Kvůli standartizaci výsledků ju dál nepoužívám, nemám proč umíchání mě vyjde relativně levně.
Tedy na 20 filmů (svitků) spotřebuju 5 litrů stocku.
Krakene, to znamená, že voláš v 1/2 litrovém tanku jeden svitek a vyleješ. Myslíš, že když mám ve stejném tanku Jobo 2 svitky na jedné cívce (když odhlédnu na nebezpčí slepení), že nevyvolám 2 filmy se stejným časem volání jako Ty a se stejnými výsledky?
Já jedu ty 2 filmy a pak z 5 litrů stocku Xtolu vyvolám při 1:1 teoreticky 40 svitků. Nebo uvažuju blbě?
pozn.: Nedělám to abych ušetřil peníze, ale čas při vyvolání více filmů. Samozřejmě to platí, pokud mám filmy nafocené stejně, nejlépe z jednoho místa a při stejném uvažovaném procesu N; N+1; N-1. Takže je to vlastně na diskusi o vydatnosti 1/2 litru Xtolu (Mytolu) 1:1, ne?
#44 Jirinol
Publikováno 10 červen 2011 - 12:46:34
Tedy na 20 filmů (svitků) spotřebuju 5 litrů stocku.
Krakene, to znamená, že voláš v 1/2 litrovém tanku jeden svitek a vyleješ. Myslíš, že když mám ve stejném tanku Jobo 2 svitky na jedné cívce (když odhlédnu na nebezpčí slepení), že nevyvolám 2 filmy se stejným časem volání jako Ty a se stejnými výsledky?
Já jedu ty 2 filmy a pak z 5 litrů stocku Xtolu vyvolám při 1:1 teoreticky 40 svitků. Nebo uvažuju blbě?
pozn.: Nedělám to abych ušetřil peníze, ale čas při vyvolání více filmů. Samozřejmě to platí, pokud mám filmy nafocené stejně, nejlépe z jednoho místa a při stejném uvažovaném procesu N; N+1; N-1. Takže je to vlastně na diskusi o vydatnosti 1/2 litru Xtolu (Mytolu) 1:1, ne?
nemluvím nyní za Krakena, jemuž je otázka směrována, ale mohu za sebe říct, že tvoje úvaha je správná, v souladu s doporučeními k xtolu - na 1 kinofilm či svitek (plocha stejná) by lázeň měla obsahovat alespoň 100ml stocku - jsem vyvolával docela dost filmů i v ředění 1+3 a to dokonce v celkovém objemu 300ml, tj v lázni bylo pouze 75ml stocku, a naprosté pohodě.
Z toho mi vychází, že 500ml lázně 1+1 obsahuje 250ml stocku, pro 2 svitky současně je to naprosto bezpečné a to i na push, aniž by vývojce došel dech.
Publikováno 27 září 2011 - 11:57:14
Publikováno 27 září 2011 - 13:26:50
#47 Jirinol
Publikováno 27 září 2011 - 14:04:18
přesně tak, jak praví Toff...Ahoj, chtěl bych vyvolat kinofilm HP5 @800 v Xtolu. Neporadili byste mi časy pro ředění 1+1? Ilford uvádí 17 min. a Kodak 14:15 při 20stupních a skoro 3 min. mi přijde už docela velký rozdíl...Díky
Publikováno 27 září 2011 - 14:06:18
Publikováno 29 září 2011 - 06:08:47
Publikováno 23 březen 2017 - 16:00:21
Zdravím vespolek.
Moc prosím o radu. Nemá někdo zkušenosti s Ilford Delta 100 a Kodak XTOL? Jaké ředění se vám nejvíce osvědčilo? Vím, že není podle Kodaku úplně bezpečné ředit XTOL nad 1+1, ale vy tu operujete i s ředěním 1+3. Potřeboval bych dosáhnou většího vyrovnávacího efektu.
Děkuji za případnou odpověď.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních