Návrhy na domácí výrobu primitivní (začátečnické) VF kamery
Publikováno 28 říjen 2007 - 21:15:43
doufám že mi tu teď všichni nevynadáte proč že zakládám nový vlákno na todle téma, když by to šlo přifařit k některýmu co už tady je.
S VF zatím žádné zkušenosti nemám, zatím fotím flexou na 6x6 a pořád se učím a učím. Určitě mi nejde o to že bych si chtěl pomoci kvalitativně, vykreslovat více detajlů atd. atd. Prostě se mi to jen líbí a chtěl bych se v tom trošku pošťourat.
Jde mi o to postavit si za minimální peníze primitivní přístroj na formát pravděpodobně 13x18.
Vím že se tady už různé stavby probíraly, proto doufám že byste mi mohli poradit, jak nejlépe a zároveň nejjednodušeji něco takového zrealizovat. Jaké pohyby musí přední a zadní stěna umožňovat pro základní fotografické postupy, jestli je nutná závěrka a pokud né tak za jakých podmínek, na co bych si měl dát pozor a hlavně by mi pomohlo, kdybyste mi doporučily nějaký konkrétní plánek na přístroj , který by se mohl této představě přibližovat.
Vím že se vás asi ptám dost neohrabaně a že po vás chci hodně informací najednou a že nejvíc by mi pomohlo, kdybych si o Vf koupil nějakou pořádnou bichli a tam si všechno naštudoval, ale taky se na to chystám. Teď spíš jen pár základních informací.
živě si umím představit, jakou strašnou radost musí udělat obstojně vyvedená fotografie z vlastnoručně vyrobeného aparátu.
Díky moc všem Jenda
Publikováno 28 říjen 2007 - 21:45:55
Publikováno 28 říjen 2007 - 21:54:19
Je to asi trochu nevkusné, ale neposloužil by dnes plast?
Publikováno 28 říjen 2007 - 21:56:09
Publikováno 28 říjen 2007 - 22:17:21

Publikováno 28 říjen 2007 - 22:28:14
Publikováno 28 říjen 2007 - 22:37:48
Publikováno 28 říjen 2007 - 22:42:16
Publikováno 28 říjen 2007 - 22:52:26

Publikováno 28 říjen 2007 - 23:02:58
- kdo, kde a jak ti vyrobi ta kovova hejblata, tahla apod?
- z ceho udelas objektivovou desku?
- kde sezenes matnici
- jak budes vyrabet mech? tipuju to tak na 2-3 pokusy nez se neco podari.
- kde sezenes presne plany? jsi schopen pracovat s dostatecnou presnosti?
dle meho to nestoji za to.
Publikováno 28 říjen 2007 - 23:07:16
Měl jsem samozřejmě na mysli kovový rám a plast jen jako opláštění. Vycházím z toho, že mám kamaráda ve firmě, která s plasty moc dobře umí.
No ale když říkáte .. a nikdo se mě nezastane ... tak je to holt asi opravdu blbý nápad.
Publikováno 29 říjen 2007 - 02:01:01
Ty vole, takova prasarna, to by me ve snu nenapadlo.
Karle, ty jsi se ale odvázal. Nicméně to bylo krátké a výstižné

Publikováno 29 říjen 2007 - 04:11:07
Ty vole, takova prasarna, to by me ve snu nenapadlo.
Karle, ty jsi se ale odvázal. Nicméně to bylo krátké a výstižnéJinak vyrábět kameru 13x18 by mě nenapadlo, když jsou k mání Mentorky i se sklem za cca 3000,-
krakene, taham s sebou vselicos, muj batoh kolegove nazyvaji prenosna vitrina...ale kurna to za ty tri litry dostanes jeste prideleneho serpu (nebo lepe receno cele jejich druzstvo)? jinak nevim jak Mentorku prepravovat (jinak nez na tankovem podvozku (v terenu) nebo po kolejich majice zvlastni lokomotivu.
Publikováno 29 říjen 2007 - 08:08:23
vyroba kamery neni zas az tak slozita, ale mas pravdu ze se u standartnich rozmeru (do 8*10) nevyplati, pokud clovek neni kutil a nebavi ho to.
- polovina kovovych soucasti je jednoducha, problem je v posuvu.
- objektivovou desku si delam sam. Muzes pouzit preklizku kterou
namoris, nebo cokoliv dle moznosti. Deska je opravdu i pro Pata a Mata.
- matnici si vyrobis, neni to problem. Sam jsem si jednu brousil.
- mech je docela problem, hlavne material.
- plany koluji po netu, mozna jeden v pocitaci mam. Staci guglit.
Ale je fakt ze sice budou naklady mensi, ale bude to trvat tak dlouho ze je vazne lepsi koupit nejakou kameru na ebay.
-
Publikováno 29 říjen 2007 - 08:47:49
Publikováno 29 říjen 2007 - 09:05:55
Ten formát 13x18 pro mě není fixní samozřejmě by bolo možnejch i třeba 18x24, ale zas nevím jakej je finanční rozdíl v materiálech, předpokládám ale že to žádná láce nebude

Jak je to prosim vás se závěrkou?? Jak dlouhé časy se u VF používají a je možné je ovlivnit nějak konstrukcí kamery, aby se mohla vypustit závěrka a objektiv otvírat ručně jako u dírkový komory? Co si myslíte o obrázkách přístroje, které jsem nadhodil a které z pohybů přední stěny jsou nezbytné?
A ještě jedna otázka co asi stojí za to

Publikováno 29 říjen 2007 - 09:22:09
Bez závěrky by se dalo existovat, musíš ale nějak natáhnout čas abys mohl kloboučkovat (filtry, clonové číslo). U Fomy ti ještě pomůže extrémní schwarzild efekt. Z cenově nejdostupnějších objektivů se dají sehnat Tessary. Ty nebývají osazené v zavěrce, primarně sloužily k takovým strojům, jako byl již výše zmíněný mentor s velkou plátěnou závěrkou. Bohužel Tessary končí se cloněním někde na F32, což pro bezzávěrkové použití nemusí být dost.Jak je to prosim vás se závěrkou?? Jak dlouhé časy se u VF používají a je možné je ovlivnit nějak konstrukcí kamery, aby se mohla vypustit závěrka a objektiv otvírat ručně jako u dírkový komory?
Publikováno 29 říjen 2007 - 10:09:50
kdyby tak někdo udělal školení na vf, tak někdy v sobotu, nebo neděli od oběda do večera
mohlo by to být v nějaký učebně, nebo pronajatém sále hospody
dva tři stroje, popis práce a možností vf
každej by si pak cvaknul sám sebe balónkovu spouští, negativ by dostal světlotěsně zabalený a doma si ho vyvolal doporučeným způsobem třeba v misce podíval by se na kontakt a měl o čem přemýšlet
náklady a odměna přednášejícímu - to by se podělilo mezi účastníky zájezdu
já bych přijel, byl bych doma hodně hodný, aby mě pustili...
Publikováno 29 říjen 2007 - 10:59:02
Jen dej pozor at se neutopis v technickych problemech jeste pred tim, nez si vychutnas samotne foceni.
Na fotoforu na www.fotopruvodce.cz byval clovek s nickem "tobik", ktery si postavil par VF kamer sam. Na jeho pristupu se mi libilo to, ze je maximalne zjednodusil- napr. se vubec nezdrzoval mechem (ktery je hlavnim kamenem urazu) a kameru mel (pokud mne pamet neklame), sestavenou ze dvou do sebe se zasouvajicich drevenych krabic se zarazkami pro par ostricich vzdalenosti- na krajinu obycejne potrebujes mit ostre vse, takze staci fixni zaostreni na hyperfokalni nekonecno.
Uvadim to tu z toho duvodu, ze bych to videl jako elegantni cestu, jak s VF konstrukci zacit a uzit si foceni rychle a jednoduse zvladatelnym zpusobem. CO bude pak nasledovat, uvidis sam.
Takze za mne- kup co nejlepsi sklo, ktere sezenes (tessar je skvela volba), par kazet na zvoleny format a "to mezi tim" ztloukni z preklizky a hura do terenu. Prisne vzato nepotrebujes ani matnici, pokud si vyrobis drateny hledacek, ale prace s matnici je na VF snad to nejkrasnejsi, tak si ji opatri (treba kup zada od nejake stare kamery).
Zde jsem nasel vyse uvedenou komoru.
http://www.geocities...hoto/lintob.htm
Hodne zdaru!!
KarelJ
Publikováno 29 říjen 2007 - 11:02:24
Publikováno 29 říjen 2007 - 11:12:11
lze i bez pohybu, ale predni rise/fall je velmi jednoduche udelat (viz vyse uvedeny "lintob"). Do tiltu ci swingu se pust az tehdy, kdyz budes videt, ze je nutne potrebujes (pro normalni krajinarskou ci portretni praci je potrebovat nebudes, a vyroba je komplikovana).
ad zaverka:
praci ulehci, ale tento pan tvrdi, ze se naucil prijatelne i 1/125!
http://www.apug.org/...oll-please.html
Doma lze postavit opravdu leccos, zacni ale s nejjednodussi verzi (tou je myslim "lintob")
zde se diskutuje par domacky vyrobenych peknych VF kompaktu:
http://www.flickr.co...57594444697776/
KarelJ
Publikováno 29 říjen 2007 - 11:19:48
Co se týče semináře o VF jsem všemy deseti pro a hned do začátku můžu nabídnout jednu učebnu v praze na Kavčích Horách a jednu v Jerusalémě což je kousek od Příbramy a obě gratis.
Jo nevíte jak by mohlo být řešený těsnění mezi těma do sebezapadajícíma krabičkama??
A mimochodem co ta výroba skleněných desek

Publikováno 29 říjen 2007 - 11:30:24

Publikováno 29 říjen 2007 - 11:43:01
Publikováno 29 říjen 2007 - 11:53:03

Publikováno 29 říjen 2007 - 12:09:00
napis tobikovi, byl vzdy fajn a sdilny.
Ja bych zkusil usit z cerneho platna rukav, kterym bych obe krabice na koncich spojil a pak do sebe zasunul. Nebo ve vetsi krabici udelat jednoduchy labyrint.
Zamysli se, treba prijdes na neco lepsiho.
sklenene desky:
neporadim jinak nez abys to odlozil az bude kamera. budme radi ze se stale vyrabi planfilmy a ze ty z fomy jsou obstojne.
KarelJ
Publikováno 29 říjen 2007 - 12:12:38
zde je par rad pro rekontrukce starych komor, vcetne tipu pro vyrobu matnic:
http://creativedialo...dingCameras.htm
K.
Publikováno 29 říjen 2007 - 15:21:00
Já bych se chtěl zeptat, co je tak problematického na výrobě matnice? Pokud nahrazujete nějakou starou poškozenou, pak chápu že je problém v tloušťce skla. Ale pokud stavíte novou kameru, tak se nechá běžně sehnat 3 - 4 mm sklo, které je z jedné strany poleptané kyselinou. Má nádherně jemný, smatový povrch, a troufám si tvrdit, že je lepší než původní matnice ze starých přístrojů. Stavěl jsem kazetu a desku s matnicí na Voigtlander 9X13, kde sem takovou matnici použil.Jeste k vyrobe matnice:
zde je par rad pro rekontrukce starych komor, vcetne tipu pro vyrobu matnic:
http://creativedialo...dingCameras.htm
K.
Publikováno 29 říjen 2007 - 15:32:22

jsem rad, ze je k dostani neco ready-made.
K.
Publikováno 29 říjen 2007 - 18:40:23
Co třeba takový pan ing. Karel Cheval z Prahy?

Publikováno 29 říjen 2007 - 18:51:23
Publikováno 29 říjen 2007 - 18:55:36
Publikováno 29 říjen 2007 - 19:51:50
Publikováno 29 říjen 2007 - 20:20:59

Publikováno 29 říjen 2007 - 20:43:54
Jaký je váš názor na výrobu vlastních citlivejch desek, máte představu o náročnosti a nákladech?
Jak už jsem uvedl, nemám o tom ani ponětí a ani nevím jakým způsobem se s tím manipuluje atd. atd.
Děkuju Jenda
Publikováno 29 říjen 2007 - 20:50:15
Publikováno 29 říjen 2007 - 20:52:31
Chapal bych to jen pokud by te to bavilo a mel bys treba v praci prostor a masinu. Proc o tom uvazujes?
Publikováno 29 říjen 2007 - 21:39:48

Důvod?? Patrně jakýsi další stupeň nezávislosti a následně o tovětší radost při úspěšnym zhotovení aspoň koukatelnýho obrázku, kterej se třeba vůbec nikomu nebude líbit, bude zamlženej, neostrej, bude mít snad úplně všechny optickývady, bude po okrajích černej jako bota od toho jak tam do tý podivný bedýnky fouká atd. atd. ale vy z něj budete mít radost jako blázen pokaždý, protože budete vědět že za něj od úplnýho začátku až do úplnýho konce vděčíte jen sobě.
Je to jako když jsem kromě DSLR začal fotit i flexou a dělat si fotky doma. Z digitálu mám spousty zvětšenin a snad se dá říct že celkem obstojných, ale to jsou obrázky, kterejch jsou plný časopisy, krásný, barevný, dokonalý fotografie bez kazu, bez smítka prachu, nechci říct že nemaj duši, určitě duši maj a mnohdy asi i zatraceně složitou, ale pro mě zkrátka jaksi trochu jinou než ten primitivní čtvereček z flexi, kterej když si doma v kuchyni sám vyvolám ( třeba i na desetkrát ), tak se zněj dokážu radovat mnohem víc a mnohem dýl než z tý krásně barevný dokonalý, někdy až kýčovitý digitální fotografie, která mě stála leda tak těch 40 kč v minilabu a možná 10 možná 50 min u pc.
Publikováno 29 říjen 2007 - 23:03:05
Vím, záměrně přeháním a jsem trochu hajzl, ale mám pocit, že by jsi se měl chvíli alespoň povozit, abys vůbec věděl, na jakou stranu dát volant a jestli bude lepší vstřikování, nebo karburátor.
Publikováno 30 říjen 2007 - 06:53:09

Když ale pominu ty domorobo skleněné desky a když si přečtež mé první příspěvky, tak ja se do světa VF snažím proniknout tím vpodstatě nejjednoduším a pro mne nejschůdnějším způsobem a vlastně ani takový závoďák nechci. chci si zkusit postavit ( mimo jiné i proto, že mě baví i ta samotná stavba ) pokud možno co nejjednoduší VF kameru, která bude schopna pořizovat základní snímky a s níž bych se do celé věci tak nějak jaksi zapracoval viz třeba ten LINTOB u kterého bych třeba asi?? oželel i tu závěrku. A ono se v podstatě jedná i o finanční stránku věci, že nemusím kupovat hned Magnolu za 6-8000 na to abych ji jednou nebo dvakrát měsíčně vytáhnul ze skříně a šel s ní objevovat taje VF.
Tak asi tak to se mnou je

Anonymous
Publikováno 30 říjen 2007 - 09:53:42
No nemusíš vůbec bejt hajzl a máš asi v podstatě pravdu, moje manželka by chudák asi o podobných věcech mohla vyprávět
![]()
![]()
Když ale pominu ty domorobo skleněné desky a když si přečtež mé první příspěvky, tak ja se do světa VF snažím proniknout tím vpodstatě nejjednoduším a pro mne nejschůdnějším způsobem a vlastně ani takový závoďák nechci. chci si zkusit postavit ( mimo jiné i proto, že mě baví i ta samotná stavba ) pokud možno co nejjednoduší VF kameru, která bude schopna pořizovat základní snímky a s níž bych se do celé věci tak nějak jaksi zapracoval viz třeba ten LINTOB u kterého bych třeba asi?? oželel i tu závěrku. A ono se v podstatě jedná i o finanční stránku věci, že nemusím kupovat hned Magnolu za 6-8000 na to abych ji jednou nebo dvakrát měsíčně vytáhnul ze skříně a šel s ní objevovat taje VF.
Tak asi tak to se mnou je
Hele jestli muzu poradit tak prestu radost ze stavby atd atd. zkus mrknout po nejake ojetine 5x7 8x10 to sezenes na eaby za hubicku prace na ni bude dost a dost pri renovaci a cena bude rozhodne mensi nez 6-8tKc
Publikováno 30 říjen 2007 - 10:18:30
tak ci onak, vzdycky neco budes muset na pocatku koupit- pro domostavbu alespon cocku abys dle ohniska vedel jak Lintob konstruovat.
Treba se ti vec behem shaneni rozlezi v hlave nebo narazis na starsi damu s nezpuchrelym mechem a vzplanes.....
Jestli jses manualne zrucny, pak LinTob je temer "vikendovka".
Hlavne to s tou domorobo moc neprehanej (viz skl. desky), abys neskoncil jako ten chlapek, co si chtel vyrobit sam gramofon a zacal tim, ze si musel vyrobit soustruh aby si na nej sam mohl vyrobit nosny talir.
hodne zdaru, Karel
Publikováno 30 říjen 2007 - 12:36:00
Publikováno 30 říjen 2007 - 12:49:26

Publikováno 30 říjen 2007 - 17:23:08
Publikováno 31 říjen 2007 - 01:17:18
1/ matnice-vyrobil jsem si ji sám z tenkého skla broušením sklo na sklo pomocí tzv. plavených smirků.Před lety / nevím jak dnes/se daly objednat např. na hvězdárně v Rokycanech,kde probíhaly kurzy broušení zrcadel do astronomických dalekohledů,kterých jsem se tehdy také účastnil.Po dobroušení nejjemnější frakcí smirku ,která se používá již před finálním leštěním zrcadel dostanete matnici,o které se např. sixovi může jen zdát.Cca 2 hodiny práce.
2/ sklo-stavbu jsem začínal někdy před 4-5 měsíci,kdy jsem měl k dispozici jednoduchý 300 mm triplet.Pomocí něj jsem si za pomocí matnice ujasnil,jaký rozsah pohybů bych chtěl mít a pomocí velice jednoduchého bednaxu zhotovil testovací snímek přímo na fotopapír.Výsledek byl vzhledem k provizoriu,jakým jsem ho dělal naprosto neskutečný.Před pár dny mi kamarád vydražil na Aukru krásný 450 mm apo tessar za 425 !korun,optika krásná,čistá,těleso mosaz,clona chodí báječně.Takže je třeba vyčkat a určitě se něco sežene.
3/Materiál-osobně jsem volil kombinaci smrku,zadýhovaného přírodní bukovou dýhou,bukové překližky výběr a pouze na malé části masivní bukové lišty.Zatímco perfektně proschlý a stabilní smrk se dá sehnat snadno,u buku člověk nikdy neví.Po kvalitním zadýhování přírodní dýhou je výsledek od masivního buku prakticky nerozeznatelný-dýhováno doma.Moření na tmavou třešeň/ doporučuji nejlevnější práškové vodní mořidlo-dělá s ním i TON,je možno různě smíchávat odstíny,cena výtečná-žádné lihy a podobně.Nedělá mapy a jiné nepředloženosti.
Doplňky-styčné plochy pro pohyby,rohy,vodováha atp.-samozřejmě mosaz-obzvláště na ty styčné plochy/ vedení,aretace atp./ bych asi nic jiného rozhodně nedoporučoval-žádný hliník atp.-kouše se,pohyb není plynulý.Trošku drahé,ale není toho třeba 10 kg,že.A pak-je to klasika .-).
4/ měch-osobně mě překvapilo,že výroba není zase tak strašná,jak by se zdálo.Po poměrně nezávazném pokusničení mám měch,se kterým jsem po všech stránkách nadmíru spokojen/ něco o tom v dřívějším samostatném vlákně Výroba měchu/.
Narazíte při práci na spoustu nečekaných menších i větších problémů-naposledy např. jak a čím vlastně pořádně přilepit samet na vnitřní plochy standard-všechny lepidla se rychle propijí a poničí vlas,chemomprén už má s tím původním společný jen název-je o ničem.Takže zase trocha pokusničení,než byl výsledek perfektní.A tak to jde pořád dál.Myslím,že mi osobně hrozně pomohly zkušenosti z úplně jiných činností,kterým jsem se kdy věnoval.Jestli se do toho tedy pustíte,tak vám přeji trpělivost,trochu štěstí hlavně se sklem a pak už jen hodně radosti ze stroje i následného fotografování.
Publikováno 31 říjen 2007 - 06:35:06
Existují D-c-fix tapety se sametovym povrchem - ruzne odstiny, je tam i cerna. Vcera jsem ji drzel v obchode, na vylepeni vnitrku jako delana. Na dotesneni misto sametek je ale chlup prilis nizky. Takze nahradu sametek stale shanim.Narazíte při práci na spoustu nečekaných menších i větších problémů-naposledy např. jak a čím vlastně pořádně přilepit samet na vnitřní plochy standard-všechny lepidla se rychle propijí a poničí vlas,chemomprén už má s tím původním společný jen název-je o ničem.
Publikováno 31 říjen 2007 - 12:33:05

Hezký den
Publikováno 31 říjen 2007 - 13:22:14

http://www.ades.cz/z...aveaplikace.htm
nebo vydrazit nejaky vrak na ebay.
Publikováno 31 říjen 2007 - 16:20:59
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních