Přejít na obsah

Fotka

Olympus OM

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
909 odpovědí na toto téma

#451 krtek1

krtek1

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 10 May 2012 - 11:52:46

No, to už mám vyzkoušený, že jak u redukce není podporovaná automatická clona, tak bych ji určitě nevyužil.(měl jsem dříve Mamiya ZE 2 + P mount...)
Z toho Contaxu mám po tom co jsem tady četl docela divnej pocit. Asi nechci kupovat foťák u krerýho hrozí poškrábání objektivu od zrcadla, prasknutí zrcadla atp... Spíš mně u OM 2000 láká možnost měřit jak bodově tak celoplošně s důrazem na střed, vícenásobná expozice, u OM 2 SP navíc to přímé měření z roviny filmu ( i pro blesk)... A pak samozřejmně rozsah a promyšlenost OM systému vůbec, kvalita Zuiko objektivů atp...
Nevyužitelnost M42 skel mi nevadí, spíš mně zajímalo, zda je OM 2000 za málo peněz dostatek muziky, (případně pokud ne, tak co je špatně...že jej dělala i Cosina by mi nevadilo) nebo je rozumnější se raději pídit po OM 2 SP.
Olympusem bych chtěl nahradit dřívější Mamiyu...
  • 0

#452 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 55

Publikováno 10 May 2012 - 13:43:28

...spíš mně zajímalo, zda je OM 2000 za málo peněz dostatek muziky, nebo je rozumnější se raději pídit po OM 2 SP.

Spíš se podívej po nečem z profi řady, tedy OM-2(n), 2SP nebo OM-4 bude to dražší ale nebudeš litovat... a stejně by sis něco takového později pořídil :smile:
  • 0

#453 Runner

Runner

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 204 příspěvků(y)
  • LocationOlomouc
Reputace: 19

Publikováno 10 May 2012 - 14:02:59

No, to už mám vyzkoušený, že jak u redukce není podporovaná automatická clona, tak bych ji určitě nevyužil.(měl jsem dříve Mamiya ZE 2 + P mount...)
Z toho Contaxu mám po tom co jsem tady četl docela divnej pocit. Asi nechci kupovat foťák u krerýho hrozí poškrábání objektivu od zrcadla, prasknutí zrcadla atp... Spíš mně u OM 2000 láká možnost měřit jak bodově tak celoplošně s důrazem na střed, vícenásobná expozice, u OM 2 SP navíc to přímé měření z roviny filmu ( i pro blesk)... A pak samozřejmně rozsah a promyšlenost OM systému vůbec, kvalita Zuiko objektivů atp...
Nevyužitelnost M42 skel mi nevadí, spíš mně zajímalo, zda je OM 2000 za málo peněz dostatek muziky, (případně pokud ne, tak co je špatně...že jej dělala i Cosina by mi nevadilo) nebo je rozumnější se raději pídit po OM 2 SP.

Jestli do toho třošku mohu vstoupit: OM 2000 jsem měl, ale to bylo v době kdy fakt lepší zuika nebyli, tak jsem ho prodal. Byl k němu plastovej 35-70, kterej byl ostrej asi jen na 16 a 22. U škody je teď jeden a jsou tam i 2 tokiny k OM, nemít čím fotit, ani vteřinu bych neváhal. OM ka 2,3,4 pak můžeš sehnat vždycky. Ona ta 2000 ka není OM 4 to se ví, ale má to bodový měření a synchro 1/125 a multiexpozici a byla akorát do mý velký tlapy...vydrží i velkej mráz... žádný vibrace způsobený zrcátkem.. Jo a má plastovou zadní štěnu, ale hodně pevnou, takže žádný těsnění, je to dobře vymezený, nesvítí do toho....toť má zkušenost.
  • 0

#454 krtek1

krtek1

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 13 May 2012 - 23:13:18

Díky všem za názor, pochopil jsem z toho, že chybu asi neudělám ani s jedním z nich. Nejspíš to nechám na náhodě, a kterej potkám v pěkným - zachovalým stavu za výhodnou cenu jako první, tak to bude ten můj! :shock:
S tou Cosinou jsem se chtěl zeptat... Je to ověřená informace, nebo jen domněnka podle vzhledu obou přístrojů? Pokud se jedná o Cosina C1s, tak ta oproti OM 2000 nemá ani bodový měření expozice, ani předsklopení zrcadla při použití samospouště atp, navíc je podle recenze nadměrně hlučná s tvrdým chodem zrcadla (špatně utlumeným), kdežto OM 2000 má podle recenze kultivovaný chod s dobrým utlumením nárazů...
Není to spíš tak (čistě můj dojem), že si Olympus někde zadal návrh na design se závěrkou (ta se většinou brala od dalších výrobců, např. Seiko), ale bajonet, měření světla, mechanismus zrcadla... no zkrátka vnitřnosti jsou jejich parketa? Podle recenze se mi totiž nezdá, že by OM 2000 a C1s mněli krom zevnějšku a časů závěrky ještě něco společnýho (Cosina má bajonet K)...
  • 0

#455 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 227

Publikováno 14 May 2012 - 00:36:27

Cosina je OEM výrobce, jehož produkty se prodávaly a prodávají pod různými značkami (dnes například Voigtländer). OM-2000 je mírně vylepšený model jejich plastového OEM těla, jež pojí s Olympusem pouze nápis, bajonet a hledáček. Toť vše. Ve finanční nouzi bych volil OM-20, pokud si můžeš dovolit investovat 1500-2000kč tak nevidím důvod, proč nejít do jednociferného těla.

Spot měření je fajn vychytávka, ale pro správnou expozici to není nutnost - pokud rozumíš procesu; v opačném případě Ti ani spot nepomůže k dokonalé expozici. I s jednoduchým měřením (non-TTL!) u Olympusu 35DC mi z toho padaly snímky jeden jako druhý.. :shock:
  • 0

#456 krtek1

krtek1

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 14 May 2012 - 07:24:04

No, pokud bych sehnal OM-2 SP zachovalej za 1500,- to bych opravdu neváhal... Ale co jsem se tak díval na ceny, jsou oproti OM 2000 zhruba 3X vyšší.
S celoplošným s důrazem na střed si ve většině případů co se běžných podmínek týká opravdu vystačím. Ale bodově měřím čím dál častěji (vyplácí se to), a mít tuto možnost přímo ve foťáku je to co hledám. OM-4 je pro mně zbytečně drahá, OM-20 jsem si ani nevšiml že taky umí měřit bodově, tak na to ještě mrknu...
  • 0

#457 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 14 May 2012 - 09:12:19

No, pokud bych sehnal OM-2 SP zachovalej za 1500,- to bych opravdu neváhal... Ale co jsem se tak díval na ceny, jsou oproti OM 2000 zhruba 3X vyšší.
S celoplošným s důrazem na střed si ve většině případů co se běžných podmínek týká opravdu vystačím. Ale bodově měřím čím dál častěji (vyplácí se to), a mít tuto možnost přímo ve foťáku je to co hledám. OM-4 je pro mně zbytečně drahá, OM-20 jsem si ani nevšiml že taky umí měřit bodově, tak na to ještě mrknu...

no ty inzeráty co se teď točí třeba na paladixu jsou dost srandovní, je tam dokonce jedna OM-10 za Baťovských 4999kč, pokud budeš shánět dýl a dáš i nějaké inzeráty podaří se ti podle mě sehnat tělo OM-2SP za 1500kč a 1,8/50 se pohybuje kolem 1000kč často i míň.
  • 1

#458 achi

achi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 14 May 2012 - 11:14:51

OM-20 bodově měřit neumí, ale mě její měření také nikdy nezklamalo, ale používal jsem ji jen na barevné negativy. Oproti OM-10 má standardně plný manuál s volbou časů u bajonetu, ten přídavný grip je moc fajn,vyplatí se ho i dokoupit, časy v hledáčku jsou zobrazovány pomoci LED, takže jsou vidět i při horším světle. Co je zajímavé, tak má při použití samospouště předsklopení zrcátka. Není to špatná volba, pokud by byla za rozumnou cenu.
  • 0

#459 Punkomat

Punkomat

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,187 příspěvků(y)
Reputace: 156

Publikováno 30 July 2012 - 10:24:56

Zdravím,
mám olympus OM2n. Došli mi v něm baterie a tak je chci vyměnit. Krytku od baterii jsem vždy otevíral dvoukorunou,ale teď mi to ani za nic nejde.Už je to zřejmě příliš "ojeté". Nedaří se mi to ani šroubovákem či něčím jiným... Nemáte někdo nějaký nápad či podobnou zkušenost,kterak krytku otevřít? Díky
  • 0

#460 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1,285

Publikováno 30 July 2012 - 12:00:03

šroubovákem NIKDY! tím se ta velmi měkká drážka ve víčku, resp. její hrany, akorát podrbe. chce to minci stejného poloměru, jako je poloměr zahloubení drážky. Jestli je to už ohudlané, chce to trpělivost.... v případě, že to nejde ani po slušném domlouvání a prosbách, tak vyvrtat 2 malé dírky proti sobě a pak kleštičkama na ségrovky nebo podobným forrichtuňkem. (bacha na baterku, ať ji neprovrtáš taky). Když se dílo podaří, před opětovným zašroubováním víčka, pokud už to nejde hladce a lehce, potřít závity tenoučce grafitem či velice slabě grafitovým tukem a poté otřít. přeji dobrého pořízení.
  • 0

#461 achi

achi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 30 July 2012 - 13:28:26

Já bych doporučil to zkusit třeba pomocí korkového špuntu s nalepenou gumou o velikosti té krytky, protože se tím nepoškodí ta krytka ještě víc. Už jsem takhle povoloval podobné krytky, dobrá je zátka od sektu, protože se dobře drží.
  • 0

#462 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 30 July 2012 - 17:45:50

a až to budeš povolovat, kápni trošku nějakého řídkého mazadla do škvíry k závitu. Mohlo by to jít lépe a nic tím nezkazíš.
  • 0

#463 Ventillo

Ventillo

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 48 příspěvků(y)
  • Location49.215957,16.598999
Reputace: 10

Publikováno 2 August 2012 - 19:35:47

Jednou jsem vrtal, ale pak jsem si na ebayi za par susnu koupil novy kryt. Ten stary jsem zjistil, byl kousek ohly... jak se to stalo, nevim.
  • 0

#464 achi

achi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 3 August 2012 - 08:16:02

Co se týče mazadla na povolování, tak to z praxe nedoporučuju, ne že by to nepomáhalo, ale většinou to udělá víc škody než užitku... A když už se použije, tak nejdříve dát trochu do víčka od petky, nabrat na špičku párátka a jednou, dvakrát tak zakápnout. Dobré je WD a na povolování kousnutých závitů i brzdová kapalina, má docela vysokou vzlínavost... Ale hlavně opatrně, méně je lépe než více, Olympus není ruskája mašýna:-)
  • 0

#465 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 3 August 2012 - 08:28:05

s achim naprosto souhlasím. ještě jsem si vzpomněl na jednoho jemného mechanika, s nímž jsem měl kdysi moc dávno co do činění... říkal mi, že kouslé závity v plochých víčkách se závitem vnějším (což je případ i tohoto víčka) povoluje tak, že napřed montážní celek mírně ohřeje, dírku zacpe žvýkačkou, pak víčko rychle ochladí tekutým dusíkem (mívali to kožní lékaři na bodové zmrazení bradavic), tím se smrskne a pak jde lehce povolit.
(já něco podobného musel udělat jen jednou - kostkou ledu v kondomu - v kombinaci s předchozím zahloubením drážky jemným pilníčkem, a s pomocí Boží, jsem to víčko ven dostal)
  • 0

#466 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,300 příspěvků(y)

Publikováno 3 August 2012 - 08:53:21

chlapi, můžete mi říct, jakou škodu udělá kapka oleje v závitu, grrrr
  • 0

#467 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 3 August 2012 - 09:07:17

otiku, jak víš, tak olej obvykle vzlíná. tady jsou pod ním elektrické kontakty a dále pod ním další el.součástky, suché, nemazané oleji.... jak praví achi, špičkou jehly či párátka vpravit do drážky závitu jen tu malou kapičku a "kápnout trochu" někdy může být docela podstatný rozdíl, proto achi nabádá k opatrnosti. WD40 či červená brzdová kapalina na uvolnění kouslého závitu funguje.
  • 0

#468 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,300 příspěvků(y)

Publikováno 3 August 2012 - 09:37:44

no já už myslel, že je něco špatně
  • 0

#469 achi

achi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 3 August 2012 - 10:39:15

Přesně tak, když se olej dostane kam nemá, nadělá škodu. Jednak je lepší když jemná mechanika chodí nasucho, nelepí se tam prach a nečistoty, jednak olej a maziva obecně nejsou zrovna přáteli elektronických součástek, olej dokáže i rozpustit tuhé mazivo. Takže opatrně.
A co se týče tekutého dusíku - pokud zastříkáváte láhve propanem lze jej použít velmi dobře i na schlazení, jen se nesmí u toho kouřit:-)
  • 0

#470 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 8 September 2012 - 18:47:45

kdybyste náhodou přeci jen váhali s koupí nejlepšího SLR systému, tyto reklamy vás jistě přesvědčí

:)
  • 1

#471 Fill

Fill

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 264 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 126

Publikováno 8 September 2012 - 19:08:17

Tak u mě teda jasně vede ta v 10:42 :mrgreen:
  • 0

#472 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 8 September 2012 - 19:52:44

No vidíš, já dneska podobnou parní mašinku potkal na Kladně, ovšem měl jsem u sebe jen Contaxe :-(
  • 0

#473 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 8 September 2012 - 20:02:28

já na parní mašinku dnes čekal v UH s OMkem nově nabitým hp5... bohužel mi ujela :smile:
  • 0

#474 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 8 September 2012 - 20:55:21

jakto? P3 už ti došly? :-D
  • 0

#475 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 8 September 2012 - 21:17:07

ne ty jsou poctivě zamražené, tuhle hp5 sem měl v rezervě už dlouho tak přišla na řadu. Ty P3 a Plus-X od tebe, to je zásoba tak na 3 roky počítám při mém focení. ;-)
  • 0

#476 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 8 September 2012 - 21:20:37

eh ? já myslel že tak na měsíc :-D
  • 0

#477 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 8 September 2012 - 21:25:22

néé, nejsem takový mačkač, momentálně mám tvůrčí krizi a poslední film (fp4) je zralý tak do koše..... tak to chce asi menší pauzu.
  • 0

#478 knuf

knuf

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 61

Publikováno 6 November 2012 - 10:54:22

ahojte, mam niekolko OMkovych tiel, ale uz pol roka mi robi starosti najmilovanejsia OM4ka-Ti. bohuzial az do takej miery, ze som s nou uplne prestal fotit a z olykov som presedlal k 35RD...

co sa tyka predchadzajuceho stavu, nikdy s nou nejake velke problemy neboli, aj ked aj starsie symptomy mozu mat nieco spolocne so sucasnymi - predtym mala obcas problem so "sticky mirror", co som pripisoval bud nizkym teplotam (v zime), slabym baterkam, alebo problemom s kontaktom v bateriovom priestore.

uplne nove problemy, ale zacala mat po ceste autobusom po D1tke - po nacvaknuti spuste sa nezapinala, alebo hned po zapnuti vypinala s nahodnym pipanim. battery check tiez pipa nepravidelne prerusovane. este vtedy som skusal ine sety baterii, co som mal doma (SR44), ale aj uplne cerstve - rovnake symptomy.

nadej mi svitla asi mesiac dozadu, ked som sa jej rozhodol dat este sancu a kupil novy set baterii u skody. na pocudovanie s novym setom vsetko zacalo slapat OK a symptomy sa uplne vytratili. niekolkokrat som vyskusal ci funguje timer vypnutia a nechal som ju odpocivat v policke az kym som si ju nezobral na fotenie...

mno a to ma zase sklamala - zase tie iste problemy, nezapina sa, zapina/vypina. battery check dava raz suvisly ton potom zase nepravidelne prerusovany...

vyzera to ako keby niekde trpela skratom, alebo naopak studakom - nemali ste niekedy podobne problemy? navyse som si este vsimol, ze aj napriek tomu, ze koliesko korekcie EV je v nule, display nahodne inidikuje korekciu EV. takze myslim, ze problem by mohol byt aj sposobeny zaspinenym volicom korekcie...

tak este raz prosim, ak ste sa niekto stretli s podobnym problemom, poradte pls, alebo aspon tip na nejaky servis. u skody ma odmietli - elektroniku (tu uz vlastne digital) nerobia...

diky
  • 0

#479 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5,723 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 391

Publikováno 6 November 2012 - 11:43:56

stalo se mi, že jsem natahl om2 a při expozici odešly baterky, zrcadlo zůstalo nahoře
baterky jsem vyměnil a víc nevím
jak se tenhle stav odblokuje? viděl jsem slečnu u pazdery, jak to udělala, určitě mi poradíte - film tam nemám
  • 0

#480 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 6 November 2012 - 11:54:59

volič času se musí otočit na nějakou mechanickou hodnotu, u OM-2 je to B ...
  • 0

#481 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 6 November 2012 - 11:59:37

RHx: dej nové baterky, zkus reset elektriky přepínačem na "battery check", pak voličem časů přepni na B, to odblokuje zvednuté zrcadlo, pak už by to mělo jet normálně.
v každém případě: baterky alkalické LR44 (AG13 či jinak označená stejná velikost) mají dost strmý pokles napětí v závislosti na vybíjení během živnostnosti, battery check může ukázat, že baterka je OK, ale pokles napětí už může být natolik velký, že to se závěrkou zahapruje, zvlášť při dlouhých časech). Výrobcem nejsou pro OM-2 (i další těla) alkalické vůbec doporučeny, podobně jako Lithiovky velikosti 2xLR44, patří tam skutečně a osobně doporučuju sehnat si a používat pouze stříbro-oxidové SR44 (EPX-76), které mají téměř lineární průběh napětí během živostnosti.
  • 0

#482 knuf

knuf

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 6 November 2012 - 12:01:19

jo na om-4 tiez Bcko...
  • 0

#483 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5,723 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 391

Publikováno 6 November 2012 - 12:30:41

už!
dal jsem přes tlačítko dole na voliči časů tu polohu "reset" a odcvak lo to
díky
no to bylo prvně, co jsem na něm dával béčko :-)
  • 0

#484 Rimmer

Rimmer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 159 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 6 November 2012 - 16:51:52

...
vyzera to ako keby niekde trpela skratom, alebo naopak studakom - nemali ste niekedy podobne problemy? navyse som si este vsimol, ze aj napriek tomu, ze koliesko korekcie EV je v nule, display nahodne inidikuje korekciu EV. takze myslim, ze problem by mohol byt aj sposobeny zaspinenym volicom korekcie...
...

Na první pohled bych si tipnul studený spoj. Závislost na vibracích a rázech k tomu vede, měl jsem kdysi totéž s 2SP, záleželo na usazení baterek. Na druhou stranu, pokud ukazuje nesmysly displej, může být rozhašená elektronika (anebo opět studený spoj), alternativně zahnojená tlačítka.

Dej aparát do servisu, ať ho prověří/proměří (různé kontakty tu jsou). Nebo, pokud je aparát jinak v dobrém stavu a stojí za to, pošli ho rovnou na generálku panu Timmannovi do Hamburku nebo do Kalifornie Johnu Hermansonovi.

Jak píše Jirinol, baterky jedině SR44.
  • 0

#485 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 6 November 2012 - 17:32:19

ad Rimmer: Jak kdysi dáávno tady poznamenal velmi erudovaný jemný mechanik a Pan Čudlíkář, pan D......, často bývají korozí narušeny až úplně zničeny jemné kablíky napájené na kontakty šachty pro baterky. Špatný kontakt a studený spoj tady může popisované divy s displejem dělat. Tady bych začal kontrolu v první řadě - to jde svépomocí. Na zbytek si netroufaje, hledal bych pomoc odbornou (telefon s dotazem panu Ulmanovi do Náchoda v první řadě, jestli by byl ochoten se do toho pustit, pokud tyto závady kdy opravoval).
  • 0

#486 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 6 November 2012 - 17:51:47

problém s tím že displej na OM-4 ukazoval nesmysly sem měl taky, stačilo vyndat baterky a znovu usadit a bylo po problému. Stejná věc se děje pokud jsou už slabší baterie, aspoň na mém kusu, battery check v takovém případě svití ale po chvíly už žačně blikat.

tento problém byl jednou jedinkrát po jízde na kole na lesní cestě kde výbava dostávala v batohu zabrat nárazy a navíc bylo chladnější počasí. od té doby v pořádku a to ho vozím pořád.
  • 0

#487 Rimmer

Rimmer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 159 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 6 November 2012 - 19:28:05

Přesně tak, problém bývá často v korozi šachty baterií.

K battery check - vždy se zapnutým zvukem, pípání je další odběr, na který je spočítaná kontrola. Už jsem se jednou vypekl :)
  • 0

#488 ftn

ftn

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 November 2012 - 16:20:24

Vážení a milí! Po krátkém průzkumu se zdá, že na světě jsou jen dva lidé, kteří opravují Olympusy řady OM: jeden v USA a druhý v Německu. Opravdu neexistuje v naší zemi člověk, který by se zabýval opravami těchto strojů? Asi nejsem první, ale trápí mne volič citlivosti na mé OM-4, tak bych to rád výhledově vyřešil... Děkuji.
  • 0

#489 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 7 November 2012 - 20:28:10

podle mě to ani neni potřeba řešit, promazání a seřízení tyhle stroje asi moc nepotřebují, jakákoliv oprava elektroniky bude asi loterie, pokud se nebude jednat o výměnu komponentů a pak pokud se vůbec daji sehnat cena opravy určitě převýší nějaké funkční bazarové tělo.
  • 0

#490 ftn

ftn

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 November 2012 - 22:30:35

podle mě to ani neni potřeba řešit, promazání a seřízení tyhle stroje asi moc nepotřebují, jakákoliv oprava elektroniky bude asi loterie, pokud se nebude jednat o výměnu komponentů a pak pokud se vůbec daji sehnat cena opravy určitě převýší nějaké funkční bazarové tělo.

Tohle není reakce na mne, že ne? Děkuji. :)
  • 0

#491 Gorgi

Gorgi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,780 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 18 November 2012 - 20:24:19

Vážení a milí! Po krátkém průzkumu se zdá, že na světě jsou jen dva lidé, kteří opravují Olympusy řady OM: jeden v USA a druhý v Německu. Opravdu neexistuje v naší zemi člověk, který by se zabýval opravami těchto strojů? Asi nejsem první, ale trápí mne volič citlivosti na mé OM-4, tak bych to rád výhledově vyřešil... Děkuji.

no, nevím, zda se dá říct, že opravářem OM...ale mně je opravil...několik ks. Jeden sice až na podruhé...ale co...
Je to jistý pán v Novém Boru (tuším) a moc za to nechtěl. Zjevně pozná, co tomu je, jen nemá díly, chci se u něj stavit a nechat si dva aparáty složit v jeden.
  • 0

#492 SioN21

SioN21

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 20 November 2012 - 08:47:48

Vcera mi prisiel Olympus OM 2...s dvoma novymi SR44 mi battery check blikal a za chvilku uplne skapal. Dve LR44 boli mimo o dve clony /podexpozicia/
Bol som kupit dalsie SR44 s onacenim SR44SW od maxelu a tie su uz len o clonu....
Da sa nejakym sposobom skorigovat Expozimeter? alebo mam pouzit este nizsie napatie?
Mal niekto podobny problem?
  • 0

#493 knuf

knuf

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 20 November 2012 - 10:17:17

skusas to aj s filmom?
om2ka ma tiez OTF myslim, ale to by pri cvakani bez filmu preexponovavala (dlhsie casy, ako orientacne indikovane) , pretoze to mera odraz od pritlacnej dosticky...
  • 0

#494 SioN21

SioN21

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)

Publikováno 20 November 2012 - 11:21:38

skusas to aj s filmom?
om2ka ma tiez OTF myslim, ale to by pri cvakani bez filmu preexponovavala (dlhsie casy, ako orientacne indikovane) , pretoze to mera odraz od pritlacnej dosticky...

Cav Andrej:D
Neskusal...ale OTF ma aj 2jka . Ja mam prave opacny problem....budem to asi musiet riesit jedine volicom korekcie....
Alebo to dam niekomu pozriet...len komu:-/
  • 0

#495 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,787 příspěvků(y)

Publikováno 20 November 2012 - 11:26:17

u OM2 (též OM3,OM4 a OM40) s OTF měřením může být problém s nepřesností také tehdy, pokud je na předním plátně závěrky (směrem do komory, k objektivu) porušený - odřený rastr bílých teček. Je to hodně vyjímečná záležitost, viděl jsem ji jen jednou, majitel se přiznal, že komoru čistil nějakým lihovým přípravkem, opucoval tím, magor, i plátno závěrky a tím tuto důležitou součást měření poškodil. Ovšem vlastní expozice na film byly v pořádku, neb v okamžiku zmáčknutí spouště a otevření závěrky se délka expozice řídí odrazem od emulzní strany filmu.
  • 0

#496 knuf

knuf

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 20 November 2012 - 12:59:35

Neskusal...ale OTF ma aj 2jka . Ja mam prave opacny problem....budem to asi musiet riesit jedine volicom korekcie....

heh, nazdar! ja som si hned myslel, ze ta minoltina nebude nahoda :)
mno a ked som segre daval om-1ku, tak myslim, ze to chceli zaviest do Novych Zamkov - myslim, pan Matunak. Vedel by niekto potvrdit?
  • 0

#497 SioN21

SioN21

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 45 příspěvků(y)

Publikováno 20 November 2012 - 13:23:20

heh, nazdar! ja som si hned myslel, ze ta minoltina nebude nahoda :)
mno a ked som segre daval om-1ku, tak myslim, ze to chceli zaviest do Novych Zamkov - myslim, pan Matunak. Vedel by niekto potvrdit?

Ta je super...este som do nej nestihol zalozit film a padol mi do oka tento oly:D
Asi stym skusim nieco pofotit a podla vysledku to dam opravit alebo to budem riesit len tym volicom...co by som nerad.
Mam tu jedneho opravara...ten mi ale povedal ze kedysi mali fotoaparaty jeden cas a ludia stym fotili....ze co riesim:D
Tak toho som si vyciarkol.
  • 0

#498 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 93

Publikováno 17 February 2013 - 22:34:28

om nom nom :) Pomalu se chystam na prechod k OM systemu...

Hledal jsem na googlu fotky oznaceny pres "Recordata back", ale nejak se asi neumim spravne pana googla zeptat. Ma tu nekdo nejakej odkaz, vi jak se zeptat googla, nebo vlastni ukazku?
  • 0

#499 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 17 February 2013 - 23:41:44

neporadim přímo na Tvůj dotaz, spíše si dovolim poznámku k oněm data-backům

jak je to tlusté, tak se blbě přikládá oko k hledáčku.
  • 0

#500 MarV

MarV

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 343 příspěvků(y)
  • LocationMater urbium
Reputace: 38

Publikováno 18 February 2013 - 00:47:18

Mno, mě na dotaz "camera photo data-back" vyhodil gůgl asi jedinej více(spíš)méně relavantní odkaz tento. Ke všemu je to Contax... Ale co si tak pamatuju, měli jsme doma kdysi nějakej foťák, co zaznamenával čas a datum a byly to takový ty malý digitální číslice někde né tak úplně v rohu fotky. Velebosti, hnus. Na co to, prosímtě, potřebuješ?

Zkusím kdyžtak zítra ještě prolistovat papírové brožury, co k OM systému mám. Z příslušenství je tam popsané kde co.
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 3 návětěvníků, 0 anonymních