Mezi námi zuikoholiky: nejen ve vyšším věku člověk ocení přednosti OM-4, hlavně vestavěnou dioptrickou korekci a časy závěrky od mnoha s až po 1/2000s, pokud chce další výhodu, jakou je fill-in flash až do 1/2000s, tak o fous dražší (ale současně novější) OM-4T(Ti) a k tomu celkem dobře dostupný blesk F280. A hlavně: vedle Rolleiflexe 6008 a tuším jednoho Hassyho jsou to spolu s OM-3 a 3T(Ti)jediné SLR, které umožňují kreativně a přesně využít multi-spot měření, velice užitečnou fičurku.
Já vím, mnozí namítnou, že cena je moc vysoká. S touto námitkou souhlasím, ale současně jsem se po mnoha letech slabé vůle, kdy jsem, postižen nemocí zvanou G.A.S. skupoval kdeco, neboť "nekup to, když je to tak levné", dospěl do stadia vědomí, že lepší, než 20 levných starých a různě moc opotřebených a okopávaných čudlíků, je jeden vysoce kvalitní, novější, u nějž mouchy předchozích generací byly již vychytány, a původním majitelem chráněný jako oko v hlavě. A za to se vyplatí zaplatit (aniž by to manželka tušila).
Ač si mohu ve skříni vybrat cokoli od OM-1 až po OM-3(T) či v řadě OM10 až po OM2000, tak většinou, když už mám chuť fotit skrz zuiko skléčka, beru dle situace, jestli na cesty, kde bych to mohl dokřápat, či do bezpečných lokalit, stejně OM40 (mimochodem, výborné OMko) nebo OM-4, mechanické OM-1 a OM-3 jen tehdy, kdy se mohu z focením tak trošku "pomazlit", a ostatní z řady pouze občas jen aby se provětraly a trochu rozhýbaly.
Myslím, že se spolehlivostí je to jako u všech "prémiových" značek, když má člověk štěstí a narazí na "opečovávaný" a málo jetý kousek, snad mu vydrží další desítky let, když smůlu a pořídí bývalého dříče, který za jakýchkoli přírodních podmínek prošel s majitelem už moc a jeho pajšlem prolezlo už mnoho tisíc filmů, může čekat, že nastane problém. Co jsem se kdys dočet, tak nejtvrdšími testy v době vývoje fotoaparátu prošly poslední verze OM-4(T) a OM-3(T), tak ač jim věřím, setkal jsem se s jedním kouskem OM-4, který toho asi má už hodně najeto a páč není 100% zdráv nechal jsem si ho, a jelikož vím, kde je jeho slabina, jsem na něj hodný a nechávám ho, aby mi i s tímto pokulháváním dál věrně sloužil.