Publikováno 7 January 2010 - 14:00:45
můj názor k OM 1,4/50 vs. 1,8/50? vzhledem k tomu, že jsem si všechny sám dost důkladně porovnával a mám je v mnoha verzích (jsou to miláčkové), můžu říct, že kam sáhneš, spokojenost. 1,4 je na cloně 2 krapínek ostřejší na středu než 1,8 otevřená, ale o fousek měkčí rohy, od cl. 2,8 jsou takřka stejné. 1,4 v prvních verzích - SC - je měkčí s menším kontrastem otevřená než novější verze s MC (těch bylo několik, liší se barevností) Ale pořád platí, že jsou to spolu s om 3,5/50 macro refereční objektivy. podle mého skromného názoru některé verze rokkoru jsou nastejno a lepší, s-m-c takumar 1,4/50 má lepší kontrast a odolnost proti prasátkům, ale v praxi většinou nepoznáš, co je čím foceno... pokud potřebuješ měkkoučký bokeh a dělat z vrásčitých stařen mladice, nebo pokud honíš světlo v interiéru na 100iso film, tak 1,4, pokud běžně využíváš ideálu bez vinětace a měkkých rohů (clona 4-8), pak je to šuma fuk, akorát je rozdíl ve hmotnosti a ceně. oba neutrální barevné podání, 1,8 díky víc utopenému přednímu členu méně náchylný na boční světlo - bez cl. clony. (když jsem ještě bikykloval a chodil k vodě s dětmi, tak do ledvinky OM-101 a 1,8, kdybych s tím třísknul nebo to utopil, tak by to míň bolelo, asi tak.)