to je ten tahaci ze? Je ok, ale pevny zuika jsou lepsi. Na 20x30 uz to je znat.
http://star.ucl.ac.u...105mmf35-45.htm
Díky za názor, nečte se to moc optimisticky, to snad radši zůstanu jen u pevných skel. Myslel sem že si pořídím jeden zoom jako cestovní, ale jestli je to fakt viditelný rozdíl už na 20x30 tak to snad ani ne. Jediný plus snad je že jsou dost levný.
luzji: Díky za odkazy.
můj názor: u OM systému díky miniaturním rozměrům objektivů Zuiko pevných ohnisek lze sbalit do malého zavazadla komoru i několik objektivů (např. 28/2,8+50/1,8+135/35 při téměř stejné hmotnosti a objemu jako to udělá u jiného systému tělo+"universální" zoom. Pokud beru zoom , tak potom OM 85-250mm/5, který má špičkové optické vlastnosti, nebo jinou značku 80-200/2,8 kvůli jeho světelnosti a optické kvalitě na plné díře. Ale ten sám je větší a mnohem těžší než všechno ostatní v tašce dohromady.
je jen jeden Zuiko zoom v rozsahu krátkých ohnisek, (nejméně jeden zdejší temnokomorník má to štěstí ho vlastnit) který nekompromisně nahradí a předčí 3 špičkové objektivy pevných ohnisek - ovšem přijde-li člověk o něj, je to důvod k pláči a k dalším několika rokům šetření a hledání.
p.s. ty levné zoomy v rozsahu 35-105 (35-85, 35-70) a clonových hodnot obvykle kolem 3,5-5,6 byly v době jejich vzniku dodávány jako součást těch nejlevnějších setů s OM-10-20-30-40, nedá se od nich očekávat víc, než napoví jejich cena - i ta původní v době uvedení na trh. Toto platí obecně, nejen pro OM systém. O obdobných produktech jiných výrobců (singapore, j.korea), prodávaných jako součást těch nejlevnějších "akčních" setů v různých obchodních domech a všechnomámeřetězcích tak, jak to známe i z posledních 10-15 let i z našich končin, raději pomlčím, i když vím o jedné velmi levné výjimce vhodné k cestám bez zavazadel, která se mi náhodou do ruky dostala a z níž jsem celkem příjemně překvapen byl - ovšem na plnou díru dle očekávání taky žádný zázrak, při zaclonění o 1-2 hodnoty rapidně lepší.
(sears model 202, 28-205/4-5,6 macro)