Přejít na obsah

Fotka

Olympus OM

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
909 odpovědí na toto téma

#351 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 2 říjen 2011 - 12:42:15

Zdravím OMkáře.
Na mé OM-1 se po otevření dvířek moc nechce vracet číselník snímků. Nevím jak je to tam udělané, předpokládám, že po otevření dvířek se číselník přetočí zpět na začátek. To asi pomocí nějaké pružinky, která mě tam asi dosloužila, či co.
Nevíte někdo zda se s tím dá něco samodoma udělat ?

zkus se podívat, jestli v horní drážce dvířek se ti neurval kousek zdegradované těsnicí pěnovky a nepřicpal ti mezírku k té pacce, která nuluje počítadlo při otevření dveří.
  • 0

#352 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 110 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 736

Publikováno 2 říjen 2011 - 13:35:00

zkus se podívat, jestli v horní drážce dvířek se ti neurval kousek zdegradované těsnicí pěnovky a nepřicpal ti mezírku k té pacce, která nuluje počítadlo při otevření dveří.

Jirko díky, tu pěnovku jsem tam sice měl trochu odlepenou, ale nevypadá, že by to byla ta příčina. Různým poklepáváním na tu páčku počítadlo tak po pěti minutách dohopsá někam na číslo 12 až 8 a tam to končí, dál už se nehne. Je to sice úspěch a focení to nepřekáží, ale moc pohotové ani praktické to není ...
Tak buď jak říkáš - nějaký bordel někde na cestě té pružiny, spíš ale bude něco uvolněné nebo pružina unavená. Ale to bych musel asi dělat rozborku a právě do toho se nehrnu.
  • 0

#353 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 3 říjen 2011 - 09:04:09

...Ale to bych musel asi dělat rozborku a právě do toho se nehrnu.

Chápu.... taky rozborka vršku u OM-4 tak jednoduchá jako na OM-1 není a do toho si též už netroufnu.
  • 0

#354 achi

achi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 4 říjen 2011 - 10:33:00

Což o to, sundání vrchního krytu až tolik náročné není, na netu jsou docela dobré návody, jsou potřeba dobré šroubováčky a kleště s hladkými čelistmi, na co se musí dát pozor je převlečná matka u patice blesku, aby se to okolo nepoškrábalo (dobré kolem nalepit lepící pásku) a pak povolení trnu, na kterém je nasazená filmová kazeta (nechytat za vidlici, ale kleštěmi za dřík) a samozřejmě nic neztratit:-) Co se týče náhradních dílů, mám dobrou zkušenost s www.lutoncameras.co.uk, mají naprostou většinu náhradních dílů skladem. A servisní manuály jsou také ke stažení, když tak je můžu poslt třeba mailem. Je to zajímavá práce a uvnitř je to jak v hodinkách:-) Nááádhera:-)
  • 0

#355 achi

achi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 4 říjen 2011 - 10:36:02

Jo a návod jak sejmout vrchní kryt (v angličtině) s obrázky mám také, dělal jsem to podle něj a vše bylo v pohodě.
  • 0

#356 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 110 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 4 říjen 2011 - 10:59:42

Jo a návod jak sejmout vrchní kryt (v angličtině) s obrázky mám také, dělal jsem to podle něj a vše bylo v pohodě.

Já se právě znám, že v případě, kdy narazím na zdánlivě jednoduchou překážku, pro kterou je ale potřeba právě nějaký vhodný přípravek, tak něž bych si jej pořídil, pokračuji hrubě dál a ... je to.

Když je to uvnitř taková náááádhera :lol:, což abych to vzal sebou na sraz, že bys mi na to pak doma kouknul ? Nemyslím, že nám na srazu bude pršet a pivo bude špatné chuti, že by nebylo co jiného dělat než montovat OMka. Fotit doma čím je, tak času do Vánoc na rozborku - zborku bude spousty, co říkáš ? :-( Že sem tak smělej.
  • 0

#357 achi

achi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 5 říjen 2011 - 11:11:19

Bohužel jsem musel na poslední chvíli svoji účast na podzimním srazu zrušit, takže nedorazím, chjo, moc mě to mrzí... Jinak by to samozřejmě bylo možné, ono na to není potřeba nic víc než jsem napsal, alespoň já jsem nic víc nepotřeboval, než ty tenké kleště s hladkýni čelistmi a šroubováčky. Pak místo na práci a čisto kolem sebe, aby se dobře hledaly šroubky:-))) Ale mohu ti poslat ty materiály mailem, kdyby jsi se na to chtěl podívat. Jsou v angličtině, podotýkám.
  • 0

#358 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 110 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 11 říjen 2011 - 15:57:32

....Ale mohu ti poslat ty materiály mailem, kdyby jsi se na to chtěl podívat. Jsou v angličtině, podotýkám.

Poslal jsem Ti onehdá SZ, ale nějak se k Tobě asi nedostala, nevím proč. Tak jen požádám o zaslání toho nabízeného. Díky
  • 0

#359 Jaro

Jaro

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 603 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 13 říjen 2011 - 05:31:16

Taky bych poprosil o plánek - viz SZ.... Díky! :)
  • 0

#360 Fomaman

Fomaman

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 27 listopad 2011 - 18:13:56

Ahojte, dnes som bol za ukrutnej zimy a hmly fotiť v lese, zopár záberov som urobil. Keď som dal fotoaparát na statív nastavil expozíciu a stlačil samospúšť, sklopilo sa zrkadlo a to bolo všetko, žiadne pípanie, žiadne svetielko nič, keď som dal potom doma objektív všimol som si že zrkadlo sa zaseklo niekde v strede ani hore ani dole, spúšť sa stláča naprázdno a film pretočiť nejde. Viete mi pomôcť? Čím to bude? Nechcem o môj olympus prísť :cry:
  • 0

#361 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 227

Publikováno 27 listopad 2011 - 18:41:03

a který olympus??? :cry:
  • 0

#362 Fomaman

Fomaman

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)

Publikováno 27 listopad 2011 - 19:26:37

Om10
  • 0

#363 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 397

Publikováno 27 listopad 2011 - 19:57:15

střelím od boku - baterka?
  • 0

#364 Fomaman

Fomaman

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)

Publikováno 27 listopad 2011 - 21:07:08

To ma napadlo ako prvé, ale pokiaľ viem uzávierka je mechanická, prečo potom?
  • 0

#365 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 27 listopad 2011 - 21:09:17

OM10 sem v ruce neměl, takže Ti bohužel neporadim. tipoval bych také baterku, případně onu ukrutnou zimu a její vliv na mazivo/jemnou mechaniku - i když, že by byly dvouciferná OMka natolik horší, než jednociferná?? nepovim:)

tu manuál

http://www.butkus.or...om10_quartz.htm
  • 0

#366 panpriatel

panpriatel

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 443 příspěvků(y)
Reputace: 34

Publikováno 27 listopad 2011 - 22:57:15

myslim ze om10 ma elektronicku uzavierku.
Ale neviem to nikde najst...
Vsade pisu len ze s adapterom ide nadstavit cas od 1-1000s.
Skus kupit nove baterky...
  • 0

#367 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 27 listopad 2011 - 23:32:44

závěrka u OM-10 potřebuje napájení bateriemi...
  • 0

#368 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 28 listopad 2011 - 09:00:09

Marečku, jako v autě.... slabá baterka v mrazu umřela... Dej novou, závěrku resetuj (:lol: a mělo by to jet dál.
z OM těl má plně mechanickou závěrku jen OM1 a OM-3 (ve všech variantách), ostatní jsou elektronicky řízené, mechanický je pouze čas 'B' a některá těla mají mechanickou 1/60s, aby bylo možno fotit, když batěrky nět.
  • 0

#369 panpriatel

panpriatel

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 443 příspěvků(y)
Reputace: 34

Publikováno 28 listopad 2011 - 09:05:42

tym padom ked ma marecek mrtvu baterku a zaseknute zrkadlo tak ked nadstavi cas B tak by sa mu malo zrkadlo vratit do povodnej polohy....
ci?
V kazdom pripade urcite nove baterky!
  • 0

#370 Fomaman

Fomaman

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2011 - 15:12:29

ďakujem za rady, kúpim teda nové baterky, ak by to stále nešlo napíšem ešte, vďaka :lol:
  • 0

#371 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 28 listopad 2011 - 16:04:03

ďakujem za rady, kúpim teda nové baterky, ak by to stále nešlo napíšem ešte, vďaka :lol:

a pamatuj na věčně mladou pravdu: vždycky! mít s sebou (zabalené, aby nedošlo nechtěným zkratem k vybití) od jara do podzimu v peněžence, v zimě v kapsičce u košile na prsou, pěkně v teple pod bundou, dvě náhradní, čerstvé knoflíkové baterky! a když už se stane, že mrzne přespříliš, tak baterky z foťáku vyndat a ohřívat na těle (uvnitř některých tělních dutin, jak by mohla občas rada znít, není snad ani třeba :-P )
  • 0

#372 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 1 prosinec 2011 - 09:41:41

Marečku, tak co? podařilo se?
  • 0

#373 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 469

Publikováno 1 prosinec 2011 - 09:59:37

Ještě dodám vlastní trik na poslední sten baterky před úplnou smrtí. Jak říkal jirinol zahřát a pak... pokousat jen co to jde :) Nebo jinak mechanicky trápit... (samozřejmě v rámci toho aby šla baterka ještě použít)
  • 0

#374 capouch

capouch

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPraha 9

Publikováno 8 prosinec 2011 - 12:54:26

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti se zoomem 35-105 3,5-4,5? Rozsahově se mi líbí, ale nedočetl jsem se nikde o žádných referencích.
  • 0

#375 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 723 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 391

Publikováno 8 prosinec 2011 - 13:29:26

to nemám, ale používám jedno vylepšení u mého om svátečního systému a sice že na 28/2,8 dávám sluneční clonu původně určenou pro dálkoměr odvětranou
cloní dobře možná líp než ta origo, nevinětuje ani na 2,8 a je pevně kovová a mám ji koupenou už dávno
samá pozitiva!
  • 0

#376 chemikk

chemikk

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 183 příspěvků(y)
Reputace: 39

Publikováno 8 prosinec 2011 - 13:29:43

to je ten tahaci ze? Je ok, ale pevny zuika jsou lepsi. Na 20x30 uz to je znat.

http://star.ucl.ac.u...105mmf35-45.htm

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti se zoomem 35-105 3,5-4,5? Rozsahově se mi líbí, ale nedočetl jsem se nikde o žádných referencích.

• 0

#377 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 110 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 8 prosinec 2011 - 13:31:53

Zkušenosti nemám. Podívej se třeba zde
http://web.archive.o...sts/default.htm
http://www.mir.com.m...mls/35105mm.htm
http://www.mflenses....-lens-list.html
  • 0

#378 capouch

capouch

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPraha 9

Publikováno 8 prosinec 2011 - 15:55:29

Díky za názor, nečte se to moc optimisticky, to snad radši zůstanu jen u pevných skel. Myslel sem že si pořídím jeden zoom jako cestovní, ale jestli je to fakt viditelný rozdíl už na 20x30 tak to snad ani ne. Jediný plus snad je že jsou dost levný.

luzji: Díky za odkazy.
  • 0

#379 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 8 prosinec 2011 - 21:22:45

Díky za názor, nečte se to moc optimisticky, to snad radši zůstanu jen u pevných skel. Myslel sem že si pořídím jeden zoom jako cestovní, ale jestli je to fakt viditelný rozdíl už na 20x30 tak to snad ani ne. Jediný plus snad je že jsou dost levný.

luzji: Díky za odkazy.

můj názor: u OM systému díky miniaturním rozměrům objektivů Zuiko pevných ohnisek lze sbalit do malého zavazadla komoru i několik objektivů (např. 28/2,8+50/1,8+135/35 při téměř stejné hmotnosti a objemu jako to udělá u jiného systému tělo+"universální" zoom. Pokud beru zoom , tak potom OM 85-250mm/5, který má špičkové optické vlastnosti, nebo jinou značku 80-200/2,8 kvůli jeho světelnosti a optické kvalitě na plné díře. Ale ten sám je větší a mnohem těžší než všechno ostatní v tašce dohromady.
je jen jeden Zuiko zoom v rozsahu krátkých ohnisek, (nejméně jeden zdejší temnokomorník má to štěstí ho vlastnit) který nekompromisně nahradí a předčí 3 špičkové objektivy pevných ohnisek - ovšem přijde-li člověk o něj, je to důvod k pláči a k dalším několika rokům šetření a hledání.

p.s. ty levné zoomy v rozsahu 35-105 (35-85, 35-70) a clonových hodnot obvykle kolem 3,5-5,6 byly v době jejich vzniku dodávány jako součást těch nejlevnějších setů s OM-10-20-30-40, nedá se od nich očekávat víc, než napoví jejich cena - i ta původní v době uvedení na trh. Toto platí obecně, nejen pro OM systém. O obdobných produktech jiných výrobců (singapore, j.korea), prodávaných jako součást těch nejlevnějších "akčních" setů v různých obchodních domech a všechnomámeřetězcích tak, jak to známe i z posledních 10-15 let i z našich končin, raději pomlčím, i když vím o jedné velmi levné výjimce vhodné k cestám bez zavazadel, která se mi náhodou do ruky dostala a z níž jsem celkem příjemně překvapen byl - ovšem na plnou díru dle očekávání taky žádný zázrak, při zaclonění o 1-2 hodnoty rapidně lepší.
(sears model 202, 28-205/4-5,6 macro)
  • 0

#380 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 55

Publikováno 11 prosinec 2011 - 16:15:08

dá se nějak na OMkách zamknout spoušt (LOCK) tak jako to jde třeba na Canonech? prostě aby mi to nefotilo v brašně

:-P
  • 0

#381 ToFF

ToFF

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 90

Publikováno 11 prosinec 2011 - 20:17:37

nenatahovat a volič času přetočit na červené B nebo 60.
  • 0

#382 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 11 prosinec 2011 - 20:54:03

spoušť zajistit nelze. takže leda nenatahovat. nebo umisťovat do brašny tak, aby ke stisku spouště nedošlo. nebo umístit přes spoušť nějakou krytku.

anebo... občas se mi to také stalo, řešení je jednoduché - multiexpozice. dá se předpokládat, že v brašně s nasazenou krytkou k osvitu filmu nedojde i při spuštění spouště, bo jest tam tma. je však nutno poctivě parkovat na mechanickou 60tinu. při vytažení z brašny pak provedeš expozici stejného políčka.

to je snad jediná chyba OMek totok:)
  • 0

#383 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 21:19:13

tak to je chyba to jste mě nepotěšily, to zas oly jednou něco nevychytal... teda po samovolném vybíjení baterek... :-P
  • 0

#384 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 11 prosinec 2011 - 21:34:04

tak to je chyba to jste mě nepotěšily, to zas oly jednou něco nevychytal... teda po samovolném vybíjení baterek... :-P

pan Maitani (a nejen od a Olympus) konstruoval a dělal kdysi aparáty pro fotografy druhu homo sapiens.
8-)
  • 0

#385 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 11 prosinec 2011 - 21:41:36

mno toff ani já ženy nejsme.. :-P

mno ono vybíjení baterek, to považuji za problém internetových fór a nikoliv praxe.. 8-)
  • 0

#386 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 11 prosinec 2011 - 21:46:31

mno toff ani já ženy nejsme.. :-P
mno ono vybíjení baterek, to považuji za problém internetových fór a nikoliv praxe.. 8-)

asi tak. ale nepotkal jsem v životě žádnou fotografku, která by z takových pikovin (notabene jednoduše řešitelných) dělala vědu, jako to umí někdy mužské pokolení 8-)
  • 0

#387 ToFF

ToFF

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 21:47:11

To je známá věc s kterou se dá žít. Koupit si platíčko SR-44 a mít je po ruce. Oproti pořizovací ceně a službě co OM-4 poskytuje hodně zanedbatelná cena.
A nebo být chlap (případně i fotograf) s gulema a mít OM-1/OM-1n/OM-3/OM-3Ti a jít do toho manuálně. Což všem doporučuji. Autofokusy stejnak stojí za prd... a nachystat si foťák by měl umět každý....
Tak to vypadá, že tu jsou jen fňukny....
  • 0

#388 ToFF

ToFF

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 21:49:17

Berraneck a Jirinol: Koukám že máme stejný pohled na věc... akorát že to vyjadřujeme jinými slovy... a nezávisle na sobě.
  • 0

#389 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 22:17:57

každý může udělat chybu nebo se ukliknout, ale samozřejmě vám se to podle reakcí v životě nestalo.... :-P

řeším to z důvodu toho že foťák vozím po horách na kole v batohu kde neni zrovna nejklidnější a nenataženou závěrku nejsem schopný zajistit na 100%, no pokud je ta výdrž na OM-4 2 filmy jako tu někdo psal tak to je tragické..
  • 0

#390 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 22:22:21

A poslední možností je to jedno políčko prostě obětovat 8-). jistota je jistota, navíc kus čistýho filmu se při manipulaci při zvětšování může hodit :-P.
  • 0

#391 berraneck

berraneck

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 183 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín

Publikováno 11 prosinec 2011 - 22:28:31

se hned nedurdi :-P

kde jsi četl o výdrži OM4 na 2filmy??? já i s oním "vadným" kusem fungoval běžně na cca 15 filmů.. což je mimochodem výdrž poloprofi přístrojů typu Nikon F80, který však žere nesrovnatelně dražší baterky CR123A. nutno říci, že to bylo třeba 2měsíce a ne vždy jsem nezapomněl nastavit mechanický čas.
  • 0

#392 Adamz

Adamz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 22:36:51

myslím že je to napsané někde v tomto vláknu. 15 filmů to by celkem šlo, jsem asi zvyklý na tu výdrž Ačkových Canonů, tam bylo výrobcem garantováno 20tisíc expozic na jednu baterku při neustálém focení. Jinak mi tam vydrží vždy pár let.
  • 0

#393 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 11 prosinec 2011 - 22:55:04

A poslední možností je to jedno políčko prostě obětovat :?:. jistota je jistota, navíc kus čistýho filmu se při manipulaci při zvětšování může hodit :oops:.

že bych nebyl sám, kdo exponuje každý 7. snímek naprázdno, aby nemusel být tak 100 opatrný při stříhání a zakládání do rámku beze skel?
:?:
  • 0

#394 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 23:00:59

A poslední možností je to jedno políčko prostě obětovat :lol:. jistota je jistota, navíc kus čistýho filmu se při manipulaci při zvětšování může hodit :?:.

že bych nebyl sám, kdo exponuje každý 7. snímek naprázdno, aby nemusel být tak 100 opatrný při stříhání a zakládání do rámku beze skel?
:?:

No to jsem chtěl dělat, jenomže si nejsem schopnej nikdy vzpomenout to jedno políčko bouchnout naprázdno :oops:. Výrobci by to měli implementovat u novějších těl jako volitelnou funkci. Umí to měřit v milionu zón, ale užitečnou vychytávku to nemá :x.
  • 0

#395 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 11 prosinec 2011 - 23:15:29

Výrobci by to měli implementovat u novějších těl jako volitelnou funkci.

to už nestihnou... leda, až vypnou elektriku a digitál umře :oops:
  • 0

#396 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)

Publikováno 11 prosinec 2011 - 23:23:31

Výrobci by to měli implementovat u novějších těl jako volitelnou funkci.

to už nestihnou... leda, až vypnou elektriku a digitál umře :?:

No to je toho, jsem se nechtěl zamotat do minulýho času... :oops: :?: :lol:

Nebo třeba prozřou :x.
  • 0

#397 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 12 prosinec 2011 - 06:36:35

anebo... občas se mi to také stalo, řešení je jednoduché - multiexpozice. dá se předpokládat, že v brašně s nasazenou krytkou k osvitu filmu nedojde i při spuštění spouště, bo jest tam tma. je však nutno poctivě parkovat na mechanickou 60tinu. při vytažení z brašny pak provedeš expozici stejného políčka.

nechci nějak prudit ani něco podobnýho, ale tomu dle nerozumím. To jde udělat multiexpozice? Když se po natažený 60-tině zmáčkne spoušť, naexponuju teda zatemělej objektiv, dobrý, ale pokud chci potom fotit, tak musím zase natáhnout, tím pádem posunu políčko o 1 dál. Nebo nee ?!?!
  • 0

#398 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 12 prosinec 2011 - 08:19:06

nechci nějak prudit ani něco podobnýho, ale tomu dle nerozumím. To jde udělat multiexpozice? Když se po natažený 60-tině zmáčkne spoušť, naexponuju teda zatemělej objektiv, dobrý, ale pokud chci potom fotit, tak musím zase natáhnout, tím pádem posunu políčko o 1 dál. Nebo nee ?!?!

na mnoha aparátech zamáčknutím kolíčku pro zpětný převíjení vypneš posun filmu při natažení závěrky... na OMkách též. Tak můžeš dělat multiexpozice až do aleluja.
  • 0

#399 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 12 prosinec 2011 - 09:23:45

jojo, ten pumprdlík mě taky potom napadnul, ale mám pocit, že vždycky když jsem ho zmáčknul a jal se natahovat, tak jak jsem trošku pohnul páčkou zase vyskočil. :oops: :?:
  • 0

#400 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 12 prosinec 2011 - 09:32:24

jojo, ten pumprdlík mě taky potom napadnul, ale mám pocit, že vždycky když jsem ho zmáčknul a jal se natahovat, tak jak jsem trošku pohnul páčkou zase vyskočil. :oops: :?:

čudlík musíš držet při natahování zmáčknutý, a nespi! :?:
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních