Stanovení expozice na VF
Publikováno 25 prosinec 2007 - 22:49:30
Jinak pro vaše potěšení, fotím již 3O let, ale tento můj reálný vstup do VF by vydal na malý humorný článek. Postupně jsem dělal jednu chybu za druhou a tak až poslední, tedy 8 snímek na rollfilmu možná bude dobrý.
Takže páni kolegové VF, kloubouk dolů před každým vaším snímkem.
Ale na druhé straně - ta úleva, že jsem zase fotograf a všichni digitálisti mě můžou políbit p...l , to byl ten nejhezčí pocit ze Štědrého dne.
Dobré světlo přeje poloviční VF, Luigi
Publikováno 25 prosinec 2007 - 23:38:49
http://www.temnakomo...viewtopic&t=660
#3 Anonymous
Publikováno 26 prosinec 2007 - 09:44:27
Prvni korekci delam pokud pouzivam filtry treba zluty -1Ev takze misto 100iso nastavim na expozimetru 50iso pak promerim scenu a pokud mi vyjdou casy 1/2s - delsi tak podle tabulky kterou mam ssebou stanovim Schwarzsildovu korekci treba u fomy je to nezanedbatelne. Zaokrouhlim nahoru podle oka a exponuji.
Pokud se dostanu na delsi vytah mechu, pouzivam: http://www.salzgeber...disc/index.html
Pokud pouzivate externi bodak mohla by se hodit tato hracka:
http://www.largeform...es/ZoneDial.pdf
Publikováno 16 únor 2008 - 12:04:34
systému , který zohledňuje komplexně celou soustavu objektiv - komora
a měl by za předpokladu aplikace "jeptuchy" dávat velmi přesné hodnoty
při použití kalibrační 18% tabulky ? Porovnával jsem naměřené údaje jak
získané přímým měřením odraženého světla a měřením přímo na matnici přístroje a vliv vnitřního rozptylu činí v porovnání nezanedbatelná čísla .
Publikováno 16 únor 2008 - 23:11:15
byl by to ale spíš takovej sběratelskej počin - nejhezčí vf vobrázky mam stejně z metody - dopadající světlo ex.ex. změřenou dobu vynásobit podle času, světla, švarčilda a nálady dvěma až třema, no a potom nechat uležet hodinu až dvě bez pohybu v homeopatický koncentraci rodinalu a je to - na tom neni co zkazit
Publikováno 17 únor 2008 - 08:27:20
dají doplnit o další příslušenství pro speciální úkoly : Profi-flex je jedním z
výměnných nástavců . Je tvořen ca. 4000 světlovodnými vlákny průměru 0,07mm a celkové délce 400mm , vstupní plocha sondy má průměr 5mm což je přibližně 19,6mm čtverečních . Měřící úhel cca. 30°. Automatická je
i korekce měřených údajů . Umožňuje měřit hladinu osvětlení i kontrast v
rovině matnice VF přístroje . Zohledňuje tedy komplexně ztráty , vzniklé
rozptylem světla v objektivu i vnitřní závoj , vznikající v komoře přístroje
a poskytuje velmi přesné hodnoty expozičních poměrů v rovině filmu . Za
druhý nástavec / obtížně sehnatelný / zásadního významu , považuji Profi
Lux , který tvoří dvojice výměnné opálové polokoule a opálové plochy k
měření dopadajícího světla a k měření kontrastu . Triumvirát doplňuje jen
Profi-spot o nastavitelném měřícím úhlu : 1°,5° a 10° , který má vlastní
hledáčkový systém . Zmíněné nástavce , které se dají občas koupit jsou
vynikajícím univerzálním a promyšleným systémem pro dokonalé měření
VF systémem . Co více potřebuje člověk k opravdovému štěstí , že ? Erik
Publikováno 17 únor 2008 - 12:50:51
mam pocit, že tyhle a podobný nástroje sou určený primárně pro takový ty ultimativní aplikace typu barevnej vf diák 18x24 novýho modelu auta ve studiu, ale možná se pletu a moje lenost přemejšlet a konat mě vochuzuje vo jedinečný výsledky. člověk má bejt na sebe mírnej, laskavej a nechtít všechno hned - tak možná časem
Publikováno 1 červen 2015 - 12:34:23
Dobrý deň,som študentka fotografie a z cvičenia mám vypracovať prácu o meraní expozície priamo na matnici veľkoformátového fotoaparátu. Budem k tomu používať prístroj Gossen Mastersix a Gossen Flex. Vie mi niekto vysvetliť spôsob a popísať postup ? Ďakujem.
Publikováno 1 červen 2015 - 13:21:03
Vážená kolegyně alm1994, uvedenou sestavu používám na VF Linhof Bi-systém 4x5in ( viz. příspěvek ze 17.2.2008 ) v tomto vláknu. Gossen Profi-flex má na přístroji Gossen MasterSix / ProfiSix stanovenu pevnou optickou korekci pro měření. Návod s popisem měření najdete na stránkách výrobce. Příloha jej vysvětluje dokonale. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 1 červen 2015 - 13:29:27
Vážená kolegyně, v příloze zasílám ještě vyobrazení vstupní - aktivní části sondy, jež se přikládá kolmo k matnici. "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 2 červen 2015 - 08:54:05
Ďakujem pekne.
Publikováno 2 červen 2015 - 23:24:45
Tuto je pomcka, co sa mi paci uplne najviac, pretoze sa sonda dostne pred matnicu a meranie nie je ovplyvnene kvalitou matnice.
http://www.nadir.it/...rande/Sinarsix/
Alebo aj inde. Zariadenie sa nazyva Gossen Sinar six.
Publikováno 3 červen 2015 - 07:39:29
To by mě právě zajímalo... Jak jezevec píše, používá sondu sedm let. Zmiňuje se o komplexním měření a zohledněných ztrátách díky rozptylu v komoře a objektivu, ale, kde je ta MATNICE?
Její kvalita/různost přeci ovlivní měření aniž by to souviselo s hodnotami světla dopadajícími na film. O tom jezevec nic nepíše...
Jak to tedy používáš?
Publikováno 3 červen 2015 - 08:53:44
Možná trochu jednodušeji i nějak takhle http://www.temnakomo...tnici/?p=374527
Zatím jsem to zkusil jen několikrát. Při souběžném porovnání s klasickým měřením mi to dávalo hodnověrné výsledky.
Publikováno 3 červen 2015 - 09:40:41
Joo, takhle nějak jsem si to představoval. Dík.
Publikováno 4 červen 2015 - 09:02:47
Vážení kolegové, LINHOF Bi-system 4x5in je vybaven standartním typem originální matnice Linhof. V části manuálu Gossen ProfiFlex-Technické informace je zmínka o automatické korekci měření 3 stops, pro film citlivosti 18°DIN EV -2, pro film citlivosti 21°DIN EV -1. Vliv kvality matnice a Fresnelky v rámci naměřených hodnot nezpochybnitelný. V praktickém použití Gossen ProfiFlex se řídím doporučením výrobce exposimetru. Exposimetr ProfiSix jsem měl na kalibraci ve firemním servisu Gossen a součástí je i cejchovací protokol s uvedením korekcí pro celý rozsah citlivostí přístroje. MasterSix nevykazuje žádné odchylky měření, byl zakoupen zcela nový. Vycházím tedy z běžné praxe měření a nastavení dle testovacího systému Stouffer 31Step - cejchovaný, systému testů Heiland a kontroly transparentním densitometrem TRD-2. Při nákupu materiálu provedu vždy jeden kontrolní test pro počet balení se stejným emulzním číslem. Vzhledem k tomu, že vyžaduje pouhý jediný list plochého filmu, zpracovávaného prakticky stále neměnným způsobem. Jsem moc zvědav na výsledky testu nového filmu FOMA. Rozdíl deklarované a praktické citlivosti, hodnoty prodlužovacího faktoru pro dlouhé exposice, to vše by mělo býti v roce 2015 jasně deklarováno. Na zahraničních forech firemní dokumentace budí silné rozpaky a despekt. Každý výrobce vychází z ověřovacích měření své kontrolní laboratoře a nedovolí si prostě okopírovat nějaké grafy z dříve vyráběných filmů s tím, že se v tom stejně nikdo nevyzná a papír se deformuje více, než jakási tabulka s jakýmsi průběhem charakteristiky. Kde jsou ty časy, kdy Ilford na svých trojdílných skládačkách uváděl vyvolávací časy pro gradient g= 0.55 , g= 0,62 a vše bylo přehledné, jasné a uživatel, vybaven teploměrem, měl
šanci, že vyvolaný film bude při dodržení jednoduchých pravidel přesně vyvolán. Závěrem lze konstatovat, že každý systém každého z nás je součtem nejrůznějších odchylek tolerancí a ztrát, způsobených uplynulým časem. Technika, ani my nejsme novými výrobky v záruční době a praktické hodnoty nastavení parametrů jsou automaticky nepřenositelné. Má to svůj půvab a kouzlo individuální zkušenosti a praxe. Jinak by z toho byl průmysl , jak jsme toho svědky všude okolo nás. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 4 červen 2015 - 09:41:26
p.s. Vážení kolegové, stanovení přesné exposice na VF vyžaduje zaběhlé postupy. Portrétovaný by se neměl pohybovat, mírné zastínění části pleťovky je výhodné k posouzení rozsahu kontrastu osvětlení scény. Během procesu měření je, zejména u začátečníků vhodné, věnovat alespoň trochu pozornosti i fotografovanému objektu. Uvedený příklad stanovení absolutně přesné exposice budiž jakýmsi neměnným etalonem ( či epitafem? ) fotografovým.... .
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních