Napadá mě hrozný katastrofický scénář. Možná by někdo poradil nebo mi to z hlavy vyhnal, že to je nesmysl.
Před pár měsíci jsem se přestěhoval. Tou dobou mi začaly od různých firem chodit poštou kreditní karty s nabídkou 40 000 Kč a podobně, že si je můžu aktivovat a začít utrácet... Všechny jsem je zničil a vyhodil, pouze jednu si nechal a aktivoval. Nejsem si jist, jestli mi za pár let od těch nepoužívanejch karet nepřijdou horentní sumy za vedení jakéhosi mnou nezřízeného účtu.
Ale ještě horší scénář je, že na mou starou adresu mi pořád dál někdo posílá nějaký kreditky, ty nikdo neaktivuje, ale ty firmy si bez mýho vědomí vesele vedou moje účty a počítaj mi dluh. Když se jim léta neozvu, protože ani nevím, že existujou, zjistí si mě na policii a pak po mě budou chtít tísíce za vedení těch jejich zatracenejch karet, i když jsem je nikdy nedostal ani do ruky...
a) su paranoidní...bo dělám v oboru. Podobné výhodné nabídky (pokud jsou od slušných institucí) nejsou takový problém. Od pochybných...už horší. Osobně bych milou nechtěnou kartu vzal, přestřihnul ji, vložil do obálky a s průvodním dopisem, ať si ji vetknou laskavě za pokrývku hlavy zaslal doporučeně s dodejkou zpět. Dodejku a kopii dopisu schoval.
přestěhování: pokud změníte bydliště, tak je fajn (protože žijeme v exekustánu říznutým hypotetickou sicilskou národně sociální banánovou republikou) si nechat poštu dosílat na novou adresu. Totež, pokud vlastním nemovitost (jinou než pozemek), tak si z této adresy nemovitosti nechat dosílat. Jinak se Vám může stát to, co jednomu klientovi - na adrese co máme my není k zastižení, vše se vrací jako nedoručitelné. V katastru má jako adresu uvedenou ještě jinou adresu, kde také není...a tak, protože nemá v oficiálních registrech (nebo se někdo nenamáhal si to ověřit - úmyslně či neúmyslně) mu došla nějaká žaloba, on to nevěděl, nedostavil se k soudu (klidně to bylo vymyšlené.... - osobně si jsem jistý), byl odsouzen, promeškal lhůtu k odvolání a je na něj nařízena exekuce. Zrovna zjišťujeme na kolik... Odvolání je velmi obtížné. Dalčí dopadl ještě "lépe" - k placení ho odsoudil místně nepříslušný soud, který mu doručoval na 10 let neplatnou adresu, kde se nevyskytoval a byla neplatná už v době, kdy údajný závazek vzniknul... Odvolání , že soud se vykašlal na zjišťování adresy moc neuspěla - i když - a to je ta největší síla - onen dotyčný je insolvenční správce, takže jeho oficiální adresa visí na webu ministerstva spravedlnosti vedle adres soudů, nějak nevyšlo...a dál to už nevím.
Tož tak...
Hm znám z vlastní zkušenosti podobnou story. Zatím není dořešená. Dle mého právníka to skončí u soudu.
Si tak klidně sedím v práci, kafčo. Pohoda. Že mě volá žena, to je vcelku normální. Většinou prozvoní, teď ne. Beru krabičku cigaret a kafe a jdu ven. Je vpodstatě na prášky, dorazili k nám exekutoři. Prý pohledávka od nejmenované společnosti, z roku 2008. S touto společností jsem ukončil smlouvu v roce 2008. Údajně jde o pohledávku 700Kč, plus rozhodčí soud, náklady exekuce, celkem 17kKč. Jsem hodně vzteklej, ale prostě jediná věc (tedy kromě polepení věcí, navíc jsem si uvědomil, že zrovna mám doma sbírku středověkých mincí..... Zrovna den předtím jsem je přinesl domů, normálně je mám v trezoru v práci......) je zaplatit. Ok, jen žena nemá ani hotovost, ani dostatečný limit na kartě. Sice to bylo krátce po dovolené, ještě mám 1kEuro jako rezervu v baterypacku ve foťáku, éčka nechtěj. Tak snima musela žena do banky, zaplatit. Ale dokumenty jí stejně nedaj, neb jsou do vlastních rukou. Co, to nás nepoloží, stejně je časem dostanu z5.
Dneska již vím, co se stalo. Poslední platba se z nějakého důvodu nespárovala. Tak pohledávka byla postoupena dál. O tomto kroku ještě vím, dokládal jsem výpis, že společnost nemá nezaplacenou pohledávku, jen jsem si nevšimnul, že pohledávka vznikla několik měsíců po ukončení smlouvy. Dále to pokračovalo obesláním rozhodčího soudu, které jsem nikdy neviděl. Údajně do vlastních rukou, podepsáno. Hmm. Pak následoval exekutor. Dobrý.
Zatím jsem ve stavu, že ona společnost vrátila 700Kč, neb platba byla NEOPODSTATNĚLÁ, evidentně byla zaplacena v roce 2008. Teď ovšem probíhá hledání toho, kdo to zbabral. Společnost vymáhající, hází vinu na rozhodčího soudce, ten zase na onu "vymahající" společnost. Prostě idilka. Ale můj právník se dobře baví, dokonce měl radost. No co, on si svůj bakšiš vysoudí, jen já tam budu muset běhat.Navíc jsem se objevil v registrech. Toho se zbavit, to je snad nadlidskej úkol. Teda ne že by mě to vadilo, ale jde o princip.
Takže fakt si dávejte velký pozor.