...jen tak...
Publikováno 31 červenec 2009 - 09:32:19
Co se míchání týče, čeká se na ulovení práce, aby bylo pokusy z čeho financovat. A už dlouho mi vrtá v hlavě plán sehnat někoho zkušenějšího, s jeho pomocí vybrat a obstarat Magnolu, nechat se trochu zaučit a postpoupit tak o další krůček k pravěku
Ale jinak si myslím, že na uspokojení a klid pro prácí stačí cokoliv co nezoomuje, co nemá žádnou elektroniku (možná zabudovaný expozimetr se snese) a co působí v ruce krásně těžce kovově (hlavně ten poslední bod je jedna z hlavních věcí, které mi na té Minoltě chyběly).
Publikováno 31 červenec 2009 - 12:35:19
Publikováno 31 červenec 2009 - 12:40:35
Publikováno 31 červenec 2009 - 13:40:54
Publikováno 31 červenec 2009 - 13:42:54
Publikováno 31 červenec 2009 - 13:44:04
Publikováno 4 srpen 2009 - 14:32:40
Publikováno 4 srpen 2009 - 14:40:04
Pak ti doporučím nějakou příručku, mnohokrát zde zmíněná Kulhánkova Černobílá fotografie je, dle mého názoru, nejlepší a nejkomplexnější, byť trošku archaická, ale zase uvidíš, jak to bylo správně.
A jinak používej funkci vyhledávat, dle potřeby. Když nenajdeš, zeptej se v novém vlákně. Ale většina věcí už se řešila.
Publikováno 4 srpen 2009 - 14:50:25
Publikováno 4 srpen 2009 - 14:58:51
Publikováno 4 srpen 2009 - 15:47:47
Publikováno 4 srpen 2009 - 21:11:23
další dobrý články sou na paladixu, tam si to, když tak, už najdi sama
čest tvýmu temnýmu úsilí
Publikováno 4 srpen 2009 - 21:59:01
človeče, ja som si myslel, že som prešťúral temnuKomoru už celú a školku som našiel až teraz! prečo som len o tvojom diele nevedel pred pol rokom!
niečo tak výborne, vtipne a zároveň odborne napísané, som už dlho nečítal. ďakujem, za seba a určite aj za pár mojich kamarátov!
proste: líná huba, holé neštěstí!
idem to prelúskať, asi si všetko vytlačím a budem čítať v autobuse cestou do práce.
ešte raz dík (keď už tu je tá kecálňa)
Publikováno 5 srpen 2009 - 08:17:48
Publikováno 5 srpen 2009 - 08:29:42
Publikováno 5 srpen 2009 - 09:12:44
No nedá mi to, rád bych se pochlubil taky jedním úspěchem v potírání digitálistů. Kolega v práci měl svatbu, ptal se mě, jestli bych nevzal foťák. Že tam bude mít profíka, pak kámoše fotícího autíčka. A že by chtěl nějakou klasickou fotku, čb ideálně. No balzám pro uši. Vzal jsem kino, přeci jenom kapli v Lužanech znám, blesku třeba. Za obřad udělal jeden film. Profíkům se nemotám, zůstal jsem na jednom místě. Po obřadu se ptal, jestli mu ty fotky dám na papíře. No já po obřadu domů, vyvolat, sušit (mám takovej samodomo bazmek na sušení negativů) zvětšovat na baryt. Pravda malej, ale fotky dostal ještě večer, než jsem mu šel rozvážet hosty. Digitálista dodal CD po týdnu. Kolega ocenil, jak rychlý je udělat fotky klasicky. Dodneška tím štve všechny klegy s DSLR. A jeden z kanclu je těsně před konverzí. Prej když to vyvolám, rád bude fotit na film....... Voni ty fotky jsou tak nějak jiný, jo šéf když viděl velký, tak tvrdil, že je to jak z 80tých let.
Něco pdobného se mi stalo nedávno. Nechával jsem si rámovat asi 4 fotky (30x30) z yashiky z takových výletu po Hradci (u u labe zbytky hradeb atd.) a ten pán co přijímal zakázky se na to tak podívá a říká: "to jsou minimálně 30 let stary fotky z HK kdo to fotil..." tak jsem mu musel vysvětlit, že já ač mi není eště ani 30 let a že je to focený asi před půl rokem ;o)
Publikováno 5 srpen 2009 - 20:03:59
Publikováno 5 srpen 2009 - 21:41:36
Publikováno 5 srpen 2009 - 21:49:33
Nechcete někdo fotovoltaický panel?
a utáhne mně 2x300watů halogenů v durstu?
kůva, zrovna mi jeden u hlavy v temnici prásknul až sem se lek
asi se v tom horku neuchladil ani s ventilátorem za prdelí
Publikováno 5 srpen 2009 - 21:54:20
myslím že ne, Time!Nechcete někdo fotovoltaický panel?
a utáhne mně 2x300watů halogenů v durstu?
Publikováno 5 srpen 2009 - 22:13:37
no jeden ne, ale když si jich koupíš viacej, třeba aspoň 4.. a budeš temnokomorničit ve slunné dny..a utáhne mně 2x300watů halogenů v durstu?
Publikováno 6 srpen 2009 - 19:58:31
Publikováno 7 srpen 2009 - 19:01:33
Nedá mi to abych v samochvále nepokračoval . Zvětšování jsem předváděl na Axomatu 3 s barevnou hlavou, což jsem v životě nepoužil, od doby, co jsem ho dostal (s hromadou užitěčnějších věcí) ležel složený v kufru. Překvapivě žárovka svítila, filtry filtrovaly, bylo vyhráno. Udělal jsem ještě z kusu kartonu redukci na 39mm závit abych nemusel zvětšovat Belarem a první nástřelná proužkovka se mi docela podařila - sice šedivá až běda, ale radost byla veliká na všech stranách.
Později jsem ale zjistil docela zajímavou věc, totiž Meochorom hlava je nějaká dost měkká proti tomu, na co jsem zvyklý u Magnifaxu 4 nebo MG filtrů - pokud jsem vytočil purpurový filtr na 150 (maximum), tak jsem se dostal na gradaci 3, možná 3 a kousek, víc ani ťuk, Potřeboval jsem ale zlášť jeden záběr výraznějc přitvrdit (interiérová momentka - osvětlení lustrem se 100W žárovkou + podexpozice), tak mě napadlo prubnout Ilford filtry co jsem měl od OP6 a Pavel_P je měl nastříhané do kdovíčeho (OP5?) a hle, sedly jak prdel na hrnec!! Hned to bylo o něčem jiným, jako ve stabilní komoře
Když nic jinýho, mám zo posledních dnů veskrze pozitivní pocity (a kruhy pod vočima z nedostatku spánku ).
A samozřejmě jsem udělal malou předváděčku fototechniky (ME-super, kterým jsem fotil a 9x12). Tak trochu jsem si zase uvědomil, co jsem schopen dostat z kinofilmu a že na spoustu věcí není svitek ani potřeba - pokud se kino dobře zpracuje což si myslím že v rámci možností i celkem zvládám .
Publikováno 7 srpen 2009 - 19:21:29
Publikováno 8 srpen 2009 - 08:41:04
-jendo,- nač ten rdějící se emotikon?Musím se taky pochlubit že se věnuju osvětě v naší věci. Měli jsme pár dní na návštěvě početnou rodinku (přijeli jenom se čtyřma dětma - batolete po 14 let, starší mají už svůj program). Nejstarší Míla a asi desetiletá Lenka měli upřímný zájem o vyvolávání a zvětšování, stejně jsem plánoval trochu je nafotit, tak jsem odpoledne a navečer nacvakal jeden Pan400,s komentářem před nima vyvolal a večer jsme nazvětšovali jednu fotečku (nejnovější přírůstek do rodiny, Jitušku). Snažil jsem se neodradit a asi se mi povedlo vytvořit když ne zájem, tak alespoň kladný vztah k čb fotografii. Přes noc pak už sám jsem jim udělal čtyři fotky 14x21 (musel jsem z řezat 24x30) a musím se pochválit, jsem s výstupem v podstatě spokojen.
Nedá mi to abych v samochvále nepokračoval . Zvětšování jsem předváděl na Axomatu 3 s barevnou hlavou, což jsem v životě nepoužil, od doby, co jsem ho dostal (s hromadou užitěčnějších věcí) ležel složený v kufru. Překvapivě žárovka svítila, filtry filtrovaly, bylo vyhráno. Udělal jsem ještě z kusu kartonu redukci na 39mm závit abych nemusel zvětšovat Belarem a první nástřelná proužkovka se mi docela podařila - sice šedivá až běda, ale radost byla veliká na všech stranách.
Později jsem ale zjistil docela zajímavou věc, totiž Meochorom hlava je nějaká dost měkká proti tomu, na co jsem zvyklý u Magnifaxu 4 nebo MG filtrů - pokud jsem vytočil purpurový filtr na 150 (maximum), tak jsem se dostal na gradaci 3, možná 3 a kousek, víc ani ťuk, Potřeboval jsem ale zlášť jeden záběr výraznějc přitvrdit (interiérová momentka - osvětlení lustrem se 100W žárovkou + podexpozice), tak mě napadlo prubnout Ilford filtry co jsem měl od OP6 a Pavel_P je měl nastříhané do kdovíčeho (OP5?) a hle, sedly jak prdel na hrnec!! Hned to bylo o něčem jiným, jako ve stabilní komoře
Když nic jinýho, mám zo posledních dnů veskrze pozitivní pocity (a kruhy pod vočima z nedostatku spánku ).
A samozřejmě jsem udělal malou předváděčku fototechniky (ME-super, kterým jsem fotil a 9x12). Tak trochu jsem si zase uvědomil, co jsem schopen dostat z kinofilmu a že na spoustu věcí není svitek ani potřeba - pokud se kino dobře zpracuje což si myslím že v rámci možností i celkem zvládám .
-já před tvými výtvory, stejně tak jako před výtvory jiných klečím v prachu na kolenou
Publikováno 8 srpen 2009 - 08:45:46
zdar, jsem v rozpacích nad tím, cos ode mně kupoval za zvětšovák, a na co teď tě vidím fotit,- to je trochu high class ne?ta mamimajá se musím pochlubit, že jsem prováděl osvětu u mládeže:
doufám, že ty filtříky ti alespoň pomohly v rozjezdu
Publikováno 8 srpen 2009 - 09:10:15
Publikováno 9 srpen 2009 - 06:50:10
tož ba, že mně filtříky posunuly a rozšířily možnosti. ad mamina - mě dáš do ruky co chceš, výsledky budou stejně na prdzdar, jsem v rozpacích nad tím, cos ode mně kupoval za zvětšovák, a na co teď tě vidím fotit,- to je trochu high class ne?ta mamima doufám, že ty filtříky ti alespoň pomohly v rozjezdu
Publikováno 10 srpen 2009 - 13:58:47
Publikováno 10 srpen 2009 - 14:18:06
v srbské kamenici je jistý marcel hrubý, u něho se dá spat a je možnost si byt a stravu odpracovat (tuto možnost marcel preferuje) - my tam takhle jezdíme už 6let. na zafocení je to tam nádherné (doporučuju trasu z české kamenice přes údolí pavlínky zpátky do ČK nebo z jetřichovic přes mariinu vyhlídku a mezní louku zase do jetřichovic.). ten marcel je správce (a organizátor oprav) asi 25ti kostelů na celém děčínsku a myslím že by nebyl problém se s ním domluvit na velkoformátování v rozbořených kostelech (doporučuju Prysk a Jedlku)Kucí, mohl bych poprosit o pár tipů na dovču? Měli jsme jet s manželkou do tater, ale spíš jsme se rozhodli ušetřit a pořídit novou podlahu do obýváku. Někam ale vyrazit chceme. Tak se ptám vás, fotografů, co byste doporučili, kam jet abych si tam případně hezky zafotil. Jde nám hlavně o pěkné výlety v horách. Mně se zatím nejvíc pozdává Českosaské Švýcarkso. Kdyby byl tip přímo i na konkrétní penzion, bylo by to už vůbec skvělé. Hlavní je, aby tam dobře vařili
kdyžtak se ozvi na icq ať to tu neřešíme, je to nadlouho
Publikováno 10 srpen 2009 - 14:21:22
Publikováno 10 srpen 2009 - 14:55:12
jako jestli chceš, tak ti můžu dat kontakt a třeba by to šlo i za nájem (přes cestu je restaurace)To by mi ženská dala Odpracovat Ona chce právě proto penzion, aby nemusela nic dělat, vařit, uklízet nic, páč to pro mě dělá celej rok, tak od toho chce mít pokoj. To co píšeš je super pro partu kamarádů, ale ne pro manželky Ale díky moc, třeba bysme se tam mohli potkat s lidma z temné...
ale s tím jednorázovým srazem to není špatný nápad
#2283 Anonymous
Publikováno 13 srpen 2009 - 23:59:54
Publikováno 14 srpen 2009 - 05:52:17
to máš můj obdiv, já udělám 2-3 a je jedno z jakého formátu (rychleji mi jdou akorát kontakty)Teda reknu Vam zvetsovat kino je sichta po dobrejch 5 letech sem sahnul na svuj kino negativ pod zvetsovakem a reknu Vam kdo to delate pravidelne, mate muj obdiv. Ja udelal od 20h do ted asi 6 zvetsenin 24x36cm a mam toho plny zuby.
Publikováno 14 srpen 2009 - 07:53:33
Publikováno 14 srpen 2009 - 09:25:07
Teda reknu Vam zvetsovat kino je sichta :) po dobrejch 5 letech sem sahnul na svuj kino negativ pod zvetsovakem a reknu Vam kdo to delate pravidelne, mate muj obdiv. Ja udelal od 20h do ted asi 6 zvetsenin 24x36cm a mam toho plny zuby.
Docela upřímně se ti musím smát :))))
Jinak, mé včerejší zvětšování dopadlo hůř. Přišel jsem z té večeře se ženou. Nalil jsem vývojku, osvítil papír, hodil ho do misky, sedl si do křesla a při pohledu na hodiny odpočítávající 180 oveček, tedy ehm sekund jsem usnul. Alena přišla z koupelny, probudila mě a šli jsme v půl desátý chrnět :) Tak z toho bylo prd. A to jsem měl dvě piva a jednoho panáka :) Měli tam nějaký začarovaný pivo asi...
Publikováno 14 srpen 2009 - 09:26:29
jj, já kdybych si to nedával zpracovat u Karlíka Koutského, tak snad nikdy pořadnou fotku z kina nemám. Obdiv všem kinofilmistům. Už vůbec projet ty negativy na prosvětlováku je děs běsTeda reknu Vam zvetsovat kino je sichta po dobrejch 5 letech sem sahnul na svuj kino negativ pod zvetsovakem a reknu Vam kdo to delate pravidelne, mate muj obdiv. Ja udelal od 20h do ted asi 6 zvetsenin 24x36cm a mam toho plny zuby.
Publikováno 14 srpen 2009 - 09:31:04
Publikováno 14 srpen 2009 - 09:37:09
jestli to pivo nebyla nějaká zakuklená štyryadvacítka, tam by tě dva kusy měly porazit spolehlivěAlena přišla z koupelny, probudila mě a šli jsme v půl desátý chrnět Tak z toho bylo prd. A to jsem měl dvě piva a jednoho panáka Měli tam nějaký začarovaný pivo asi...
kino nekino
některý věci prostě na jinej formát nezachytím, kvůli všelijakým důvodům, je to bohužel tak, nezbejvá než ty mrňavý vokýnka zkoumat lupou
Publikováno 14 srpen 2009 - 23:50:55
jsem učil temnokomorníčka (5) R na různých slovech, třeba metdol,hydRochinon, siŘičitan, thiokyanatan dRaselný, bRomid, pyRokatechin, kyselina citRonová, thiosíRan, žáRovka, wolfRam, kondnzoR, m.c.vRstva,papíR, pRaní. No vida, máme tu celej proces, TEMNÁ ENERGIE nám pomáhá i tam, kdebysme to nečekali Tak dost ezoteriky, nebo na sebe přvolám Lachoutovu pomstu a to bych fakt nerad.....
Publikováno 15 srpen 2009 - 02:08:51
Publikováno 15 srpen 2009 - 02:58:40
- tak mu vcelku rozumím
tímto tě předsedo na dálku zdravím a pravicí kynu směrem k hradci
Publikováno 18 srpen 2009 - 08:59:51
dělám, dělám, začly poblikávat světla, venku déšť
říkám si vydrž, eště to mám na hodinu práce a houby, vypnuli proud
blahodárná chvilka, pod temným světlem svítilny jsem vymyslel v tichu skoroúplně temný komory další kus konstrukce odsavače
na pět minut to obživlo a pak zas tma
dobře, čekám hodinu
půlnoc, zavřu komoru, ale co se sprchou - nejde proud = neteče voda
vracím se do komory
je mi jich líto, nicméně beru kanystry s nakřečkovanou měkkou vodou a jdu na dvůr
dojdu pro šampon a mejdlo a politím sebeosprchuju - velmi osvěžující! voda kolem dvaceti
původně jsem myslel i na oplach deštěm, ale jako na potvoru přestalo pršet
tak budu muset doplnit zásobu měkký vody na přerušování
Publikováno 18 srpen 2009 - 09:15:20
mam už leta takovej sen, mít zcela elektricky nezávislou komoru. kdysivá sem viděl i petrolejkovej zvětšovák nebo co, ale nevypadalo to moc prakticky tak třeba časem spíš skončim u těch historickejch procesů a budu to svítit za voknem na sluníčku... ale když já mívam čas až večír, furt sem v tý práci... leda, že bych na ten venkov... mezi vokopávanim brambor... vždycky pár desek vyvolal...
Publikováno 18 srpen 2009 - 09:29:07
Publikováno 18 srpen 2009 - 09:44:15
promiň
Publikováno 18 srpen 2009 - 09:45:25
Publikováno 18 srpen 2009 - 09:53:34
no bez těch blesků to taky vyzkouším, neboť teplota dešťové vody je celkem shodná s tou, co obyčejně používám pro mytí domaJako kluk, ale občas i teď jako dospělý při letních bouřkách vycházím ven...
jistě se jedná o velmi obohacující okamžik v životě temnokomorníkově
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních