Přejít na obsah

Fotka

...jen tak...

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
6399 odpovědí na toto téma

#2351 bitovod

bitovod

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 480 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 21 srpen 2009 - 21:36:03

to je možné. ale proč bych si já měl připadat divně, když prostě necítím tyto emoce? když mě nic nenutí říci "to je sračka" ?

jinak pro mě text na takovém fóru prostě není totéž co promluva s někým, koho znám. slang počítačových her neznám a těžko kdy pro mě bude normou pro komunikaci. stále trvám na tom, že mluvit korektně je prostě nutností pro lidi bez extrémně vyvinutého sociálního intelektu, protože jinak hloupě uráží, vypadjí hloupě, nebo jsou zkrátka jen trapní. mluvit o sračkách tak aby to bylo na místě umí málo kdo. jinak raději mlčeti stříbro.

Nechci vypadat, jako že za každou cenu obhajuju vulgarismy, to opravdu ne, ale to, co jsi právě napsal, je podle mne právě ukázka takového docela malého pokrytectví:

"text na takovém fóru prostě není totéž co promluva s někým, koho znám"

Pokud přispívám do nějakého fóra, tak mám být slušný, a pokud si povídám s nějakým známým, tak slušný být nemusím? Jak to, že nemusím? Když ho znám, můžu být hulvát a sprosťák? Tedy v reálném světě v soukromí jsem sprosťák, ovšem ve fóru jsem za slušňáka? Jednu z těchto dvou rolí hraju, z principu těžko budu obojím - a co je potom upřímnější?

Přiznám se bez mučení - bližší jsou mi lidé, mluvící od srdce, na rovinu a někdy třeba i sprostě a urážlivě, než lidé, co v rámci bontonu označí mou fotografii slovy "Promiňte, pane, ale tato Vaše fotografie je, s prominutím, výkal". Nemám noc proti slušnosti, ale v žádném přéípadě bych se nebránil použití nějakého dobře mířeného a uleželého vulgarismu ve chvíli, kdy mi to pomůže jako výrazový prostředek. A předávat emoce textem, pokud nesmím použít expresivnější výraz? No to už je snad jednodušší je vyfotit...

Ale divně si připadat nemusíš, alespoň ne kvůli těm "sračkám" a už vůbec ne kvůli "s prominutím, výkalům" 8-)

(Mimochodem - moje poznámka se netýkala slangu počítačových her, ale slangu amerického podsvětí, poté, co jej nějaký pracovitý trouba otrocky převedl do "slušného" jazyka vypípáním a vyškrtáním všech problematických částí.)

Trochu to přešlo do roviny teorie 8-)
  • 0

#2352 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 469

Publikováno 21 srpen 2009 - 23:11:22

Bitovode, je to vše o empatii k posluchači. Když budu mluvit se svou babičkou, tak použiji úplně jiný slovník, než když budu u piva s kamarádem. Jsem pokrytec? Myslím že ne. Já jsem přítel sračky, abych tak řekl. Ale ne na tomto webu. Ten je prostě jiný. Tečka. Každý kdo se tu chvíli pohybuje to musí potrdit. Není to tu jako u piva. Spíš jako na partičce šachu se starými pány. A vůči nim je potřeba zachovat úctu. A to je tu na tom to pěkný, páč klubů u sprosťáka je všude kupa...
  • 0

#2353 bzencak

bzencak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 487

Publikováno 22 srpen 2009 - 08:03:39

Tak chlapci moji předrazí! Nedá mi to se vyjádřit trošku nekorektně ale o to upřímněji. Snaha našich moderátorů, zakládajících a zasloužilých členů se mi přestává líbit. Zakazovat zveřejňování obrázků na tomhle webu je pro mě nepochopitelná. Zakazování hodnocení už vůbec nechápu. To jsou pro mě dva základní pilíře na kterých to tu má všechno stát! Pro mě je tadyk nejpodstatnější to, že se můžeme setkávat a svobodně diskutovat nad fotkama. Podstatné je to, že to můžeme dělat na dálku a nemusíme se složitě dopravovat „ na sraz“. Máme sraz furt! Ano, prostředek tohohle dopravování není dokonalý a nezobrazuje správně všechno. Ale to neznamená že se nedá využívat. K hodnocení kompozice a k odhalení základních chyb to bohatě stačí. A včílkáj k tomu korektnímu hodnocení: je to jako s tím nedávným hodnocením či kádrováním členů … Vzpomínáte? Nemusíte mít pánové admini strach ono se to většinou poskládá i bez vás. Pár peprnej slovíček nikomu neuškodí. Svoboda je mrška některými jednotlivci lehce zneužitelná, to víme. Ale pro celek velmi prospěšná. Nejvíc pro ty, co na srazy z různých důvodů nejezdí. Na pár srazech jsem už byl. Jezdí jen „ dvacka těch stejnech“ a fotky jsou taky furt ty samé. A nakonec se to stejně vždycky zvrhne k „čudlíkaření“. Právě pro omezený počet srazů a i jiná kapacitní omezení na nich bych já naopak doporučoval zveřejňování fotek a jejich hodnocením pomáhal autorům v růstu. Jistě se najdou nactiutrhačná hodnocení a nic moc s tím nejde dělat. Právě pro ty dobré a hodnotné rady slušných autorů ty ostatní přehlédneme. Adminy prosím o zvážení celkového přístupu k moderování.
  • 0

#2354 kraken

kraken

Admin pro věci politické, teologické a sociální

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata
Reputace: 198

Publikováno 22 srpen 2009 - 09:10:33

Bzenčáku, ogaro zlaťúčký, ono podlevá mne, nemáš tak úplnú pravdu.

Já to vidím tak.
Temná už od počátku šla tým směrom, že fotografie je papírová a néé tá, co sa ukazuje na počítačovi s různě poštělovanú obrazovkú a s digitálnma úpravama atd. Proto je poněkud pasé její hodnocení na dálku. Obzazových souborů je na netu skutečně příliš moc na to, abych se jimi zabýval. Pro mě je fotografie jen ta, které stojí fotografovi za to, aby ju dal na papír. Jinak ne.
Kdyby se tady začalo hodnotit, bylo by to jako přijít ke tchánovi a dívat se na jeho 2534 fotografií z výletu na Vranov. Říkám ne, ne, ne, pokud nekomu nestojí za to aby udělal fotografii na papíře a jel někam společně pokecat (i to je přispění k filosofii fotografie), nestojí ani za to, aby zabírala datový prostor serveru temné,a ni za to abych se na ni díval.
Dalším aspekte hodnocení je to kdo ty fotografie hodnotí. Jedna věc je anonymní hodnocení pana XY na netu a skutečného člověka (třeba i fotografiemi na stole).
Pokud mne má už ne příliš čerstvá pamět neklame, setkal jsem se tady na temné z několika jedinci, kteří plameně i dosti nevybíravým způsobem kritizovali práce jiných, ale ve chvíli kdy jsem se podíval na jejich práce jsem pochopil vše.
Ono dnes, jak to kolem sleduju se člověk stává dobrým fotografem tak, že si zakoupí digizrcadlovku za X desítek tisíc, k tomu pořádné skla s tým správným prúžkem a začně kolem sebe blikat a fotografovat každou cípovinu, kterú pokud možno ještě nikdo nevyfotit, večer to nahrne do kompu vytřídí (v tom lepším případě) 90% svých 562 snímků za odpledne, vletí to teho fotošopa a jme se své díla upravovat dosti šíleným způsobem, páč potřebuje z banality udělat neco zajímavého. Po této práci se připojí na svůj oblíbený server, na který nahrne povolené množství dat ke kritice ostatním. Pak už ho vidím enem nasraného, že sú všeci kolem něho cvoci a nic neumijú a on je přitom tak dobrý......... Takovým lidí vám, jak sa říká u nás, naseru kýbl za púl hodky.....
Říkám rezolutní NE, nad tímto přístupem na temné, to bychom tomuto dnešnímu marastu skutečně přispívali či ho podporovali.
To že na srazy chodí ti sami lidé si nemyslím, byl jsem tuším na všech a vždy tam pro mně byl nějaký výrazný fotografický objev, a spousta nových lidí, kteří před tím nebyli. Nehledě na stale se zvyšující se počet temnokorníků. To, že temnou utváří stejných dvacet lidí je , až na výjimky, pravda, musí se ale k tomu říct i to B.
Vzpomínám si na to, a mluvil sem o tom i na vernisáži temné v Mladém Boleslavovi, jak se na temné vybarvili lidi, když se řeklo, že je k dispozici výstavní prostor a kdo bude dělat další výstavu, uuuuuuffffffffff, co se stalo!!!!!!!!????????? Z velmi halasně vyjadřujícího a kritického davu se stalo něco malého a mňoukajícího.
Kdo tedy utváří temnou, kdo fotografuje, kdo dělá papírové fotografie, kdo vystavuje (a to nejen na temné), kdo beru svoji tvorbu vážně, kdo to na temné je??????? Je to právě ta dvacka lidí, ten prazáklad temné, jsou to ty lidí, kteří lítají aby zajistili výstavní prostory, aby udělalai třička, skládají se kurevsky drahé rámy pro výstavní prostory, řídí a moderují diskuze, starají se když něco není v pořádku, tak to je!!!!!
Uřvanci, kteří kolem sebe chlustají jedovaté sliny temnou nedělají ani udělat nemůžou.
Já také nesouhlasí se všemi zásahy moderátorů, ale když se po dlouhé době dívám dozadu, tak zjišťuju, že moderátoři měli víc rozumu než já, když promazali to co promazali. Pokud se mi nebude líbit promazání nečeho, tak se jim setsakramentky hlasitě ozvu. Toliko z mé strany...
  • 0

#2355 bzencak

bzencak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)

Publikováno 22 srpen 2009 - 09:36:12

Máš Krakene v mnoha věcech pravdu. Ale řekni mi kde se autoři, co se budou hrnout do vystavování papirovejch věcí, mají zrodit? Kde získají odvahu a kdo jim ukáže cestu? Na srazu se ti to povede snad u jednoho ýpresa. Na webu jich můžeš oslovit neskonale víc. A digitálisty sem fakt nemusíš tahat. Je přirozené že tadyk u nás se bude v drtivé většině ukazovat jen digitální podoba papírové fotografie která vznikla na film. A blbečka co se ti chce jen navážet do díla snad už poznáš. Já mám jen strach aby to tu za cvilku nebylo jen o " vytahováčku na skovanej konec filmu v kazetě". Chápeš?
  • 0

#2356 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 815 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 386

Publikováno 22 srpen 2009 - 10:23:29

Dobrý deň,
ešte raz ja, prečítal som si kopec príspevkov, je to fajn, sa možno o týchto veciach viac baviť. Nebudem sa vyjadrovať k podstate, na to sa necítim ani dosť skúsený, ani dosť temnokomorník, dokonca nie som ani predplatiteľ, to by som ale rád zmenil. Takže len čisto z môjho pohľadu, hm?

Ja som sa pustil do klasickej fotografie, typický "obrátený digitálista", už 1,5 roku čítam každý príspevok na temnej, študujem, pomaly aj vyvolávam, kúpelku som zabral, a venujem tomu maximum času, ktorý dokážem pri zamestnaní vyslovene urvať.
No ale tu mám trochu problém... Na temnej sú ľudia, ktorých si nesmierne (aj keď iba internetovo) vážim, ich názory sú pre mňa veľakrát inšpirujúce, vedomosti a prax, ktorej sa ja nebudem blížiť pri mojom tempe ani po x-rokoch. Som presvedčený, že pri osobnom stretnutí by to bolo úžasné, a bezproblémové. Lenže - ja som z Bratislavy, u nás tak silná komunita neexistuje, okrem toho robím častokrát aj cez víkendy, hypotéka na krku a podobne, všetci poznáte. Takže zrazy a pod pre mňa nie sú príliš realizovateľné, ledva stíham najbližšiu rodinu.

A s kým sa mám poradiť, keď sám cítim, že technicky už to nie je taký problém, skôr ma trápia otázky už ku konkrétnej forme (má byť fotka kontrastnejšia? drží tento súbor 4 fotiek pohromade? ako to vnímate?).
Samozrejme, mám kamarátov, ktorí aj fotia, no napriek tomu si myslím, že názory viacerých, skúsenejších ľudí, nemôžu uškodiť. A keď si niekto (určite sa taký nájde), viac otvorí hubu, tak čo, nič sa nedeje. Sám so si fotku vystavil. Myslím, a verím (!), že toho lepšieho je viac. Aspoň na temnej.

Technické problémy poznám, rôzne monitory a pod. Samozrejme sa nedá cez fórum hodnotiť zrno, detaily, "vyžratá biela" a pod. Ale sú aj iné aspekty fotografie, ktoré sa preniesť dajú.

S tým súhlasím s Bzencakom. Ale ako vravím, nie som "tvrdé jadro" temnej komory, ani som nestál pri jej vzniku.

Príjemný víkend prajem všetkým!

Ďuro

Vložený obrázek
  • 0

#2357 bzencak

bzencak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)

Publikováno 22 srpen 2009 - 10:55:47

Ďuro, velmi děkuji za odvahu a svobodně vyjádřený názor.
  • 0

#2358 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 srpen 2009 - 11:41:04

Ahoj Vsem,

tahle debata se objevuje pravidelne co pul roku.

Rozumim obema stranam a priznavam ze sam nevim co je mi blizsi.

Pravda je ta ze tu diskutuje docela dost lidi ale fotky jsem videl jen od par z nich sice to kolikrat stalo za to ale ten pocet opravdu neni velky.

Myslim ze dalsi problem je v tom co kdo umi, ja mam treba s digitalizaci docela problem a nevim jak odprezentovat krajinku z VF na par pixlech tak aby to bylo videt a ted nemyslim rozliseni toho VF ale tonalitu. A takove ty lokalni kontrasty.

Napada mne varianta samostatneho fora, rozdeleneho na skupiny krajina, akt, repo ... ktera je ale ponechana napospas svobode, bez moderovani ci cehokoli a at si tam leze kdo chce.

Predem bych chtel podotknout ze na to temna neni uplne stavena a webovy prostor neni nafukovaci. S tim se samo neco delat da ale je dobre na to upozornit predem.
  • 0

#2359 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 22 srpen 2009 - 12:16:26

[quote name="dany"][quote]
Predem bych chtel podotknout ze na to temna neni uplne stavena a webovy prostor neni nafukovaci. S tim se samo neco delat da ale je dobre na to upozornit predem.[/quote]

Zrovna tohle se dá vyřešit linkováním fotek z venku - imageshacků, rajčat a jiných podobných věcí jsou mraky.
  • 0

#2360 kraken

kraken

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata

Publikováno 22 srpen 2009 - 13:22:42

Máš Krakene v mnoha věcech pravdu. Ale řekni mi kde se autoři, co se budou hrnout do vystavování papirovejch věcí, mají zrodit? Kde získají odvahu a kdo jim ukáže cestu? Na srazu se ti to povede snad u jednoho ýpresa. Na webu jich můžeš oslovit neskonale víc. A digitálisty sem fakt nemusíš tahat. Je přirozené že tadyk u nás se bude v drtivé většině ukazovat jen digitální podoba papírové fotografie která vznikla na film. A blbečka co se ti chce jen navážet do díla snad už poznáš. Já mám jen strach aby to tu za cvilku nebylo jen o " vytahováčku na skovanej konec filmu v kazetě". Chápeš?

Ogaro, já to chápu, ale beru to podle sebe. Kde se rodí fotograf, fotograf se rodí ve svém srdci. Záleží pak na tom, co tomu kdo dá, kolik toho fotografii dá, či lépe řečeno věnuje. Na světě není enom temná a její srazy, kdo to má daleko, jsou i lokální sezení, zmiňuji, jihočechy, hradečáky, plzeňáky, olomočáky atd. atd. Pak existuje sposta fotoklubů, fotoskupin atd. atd.
Řekni mi, Martine, kde mám růst já? Na to si musí každý odpovědět sám, podle mne není cílem tohoto webu vést fotografy za ruku (i když se tomu tak velmi často děje), pro mě je temné jako synonymum nadšení, povzbuzení, synonymum přítelství či rodiny. Já osobně jsem věnoval temné dosti časy, ty Martine svými radami také, spoustú bloudících oveček jsme podle mne přivedli nazpět do ohrady, a to je top co dělá temnou komoru ve své podstatě.

Prosím berte mé výlevy čistě jako osobní názor a ne jako všeobeckné dogma.
  • 0

#2361 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 22 srpen 2009 - 13:34:30

Ahoj Temnokomorníci !
Předně Vám všem,a moderátorům a Adminovi zvlášť, děkuju za prima web. Bezvadný je,že se tu i spory nesou v rytířském duchu,po hospodách s ostatními fotografy to často bejvalo daleko ostřejší.
K debatě o hodnotící galerii začnu zeširoka a osobně. S černobílou fotkou už mám něco odžito ikdyž je furt co objevovat. Fotky mi hodnotila a sepsula a čmárala fixama a trhala už spousta lidí. Na šťouraly a kritizovače jsem dost imunní a ostrý slova mě fakt nerozhodí. Takysem dost liden "strhal" obrázky,někteří se mnou o fotkách přestali mluvit (aspoň dali pokoj s dovolenkovkama) No, vyrostsem z toho a fotky hodnotím jen na přání autora. Taky už sem vyrost z pokusů páchat výtvarno, užilsem si toho až nad hlavu :) Takže po sedmi letech bez focení (pokusy s digikrabičkou, která neletěla proti zdi jen proto, že mě stála prémie, nepočítám, to fakt nešlo) jsem zase natáhnul film a fotím si normální rodinnou dětsko-výletovou černotu. Pro radost. Proto se asi nebudu prezentovat, koho jinýho by mohly zajímat moje fotky typu "děti lezou na šutr".
A teď ke "katovně": Jsem PRO, ať je kritika jaká chce, svůj účel splní jen tím, že uslyším jiný názor na svou fotku a je jedno jestli souhlasím a co si o kritikovi myslím, ale začnu o obrázku přemýšlet jinak. Autor je často slepý a zamilovamý do svého obrázku a tohle rozbít bývá k dobru věci. Ďuro promine, ale jako příklad (sorry, nic osobního, jen jsi na očích a tu kůži Jsi přines na trh, to obdivuju) : Hezkej záběr, čistý nebe ten strom odpíchlo a záběr uklidnilo, jen tý trávy je vpravo dole trochu moc a zahrál by tam větší šutr. Pak bych ji bral na zeď.
A k těm ostrým slovům. Šmok kdysi říkal : "Fotka je buď šunka, nebo sračka a v současnosti se dělá z fotek umění a už sračka říkat nemůžu, ikdyž to je strašlivá sračka" :D No od něj to sedělo.

Toť můj názor, jestli je to moc mimo, račte smazat.
Petr
  • 0

#2362 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 815 příspěvků(y)
  • LocationMarianka

Publikováno 22 srpen 2009 - 13:40:17

Stříbrokaz,

vďaka, príjemne napísané. fotku som priložil len tak, ako pozdrav (a test vkladania fotky), ale kritika mi vôbec nevadí. presne tak som si prípadnú odpoveď predstavoval, nemám čo prepačovať! naopak, som rád a ďakujem, že si si našiel čas.

s trávou mám rovnaký pocit, s tým šutrom ma to nenapadlo, tuším som tiež niekde od Šmoka čítal, že do (krajinnej) scény nie je dôvod nezasahovať - presne tento prípad.

Prajem pekný deň,
Ď.
  • 0

#2363 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 406

Publikováno 22 srpen 2009 - 13:40:42

Ahoj Vsem,

tahle debata se objevuje pravidelne co pul roku.

Rozumim obema stranam a priznavam ze sam nevim co je mi blizsi.

Predem bych chtel podotknout ze na to temna neni uplne stavena a webovy prostor neni nafukovaci. S tim se samo neco delat da ale je dobre na to upozornit predem.

první pojistka:
napadá mě - že by byl odkaz "komentované fotovlákno" či jakou podobu by to mohlo mít až někde pod bazarkem, to zn. kdo to nebude hledat, nepovšimne si
druhé omezení:
vkládat by mohli jen ti, co ročně přidají nějakou částku na webový prostor = nebude vkládat kdo o ty komentáře nestojí
třetí omezení:
komentovat by mohli jen předplatitelé od počtu příspěvku *** a více
= nikdo letmo průchozí by tam nemohl psát pitomosti a komentovali by jen členové, o jejichž názor zřejmě vkladatel stojí

možná že tímto by bylo splněn účel takového vlákna s automatickými korekcemi plynoucími z textu výše
moderátoři by bez komentování mazali jen největší úlety, ale podle mě by v takhle nastaveném systému nebyli potřeba
  • 0

#2364 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 815 příspěvků(y)
  • LocationMarianka

Publikováno 22 srpen 2009 - 13:56:47

Rhx,
vidím, že aj ty stále premýšľaš nad vláknom..hm.
ja sa sám dobrovoľne ponúkam (to bude asi ten prejav latentného masochizmu, ako už bolo niekde spomenuté), že keby sa urobil "pokus", budem mať prvý príspevok.

mám jednu sériu fotiek, o ktorej nie som presvedčený, či má vôbec význam pokračovať, a kamaráti z okolia mi veľmi neporadili, sám neviem. zaujímali by ma preto názory viacerých ľudí, ktorí si niečím podobným prešli, určite si z nich dokážem vybrať niečo, čo ma zaujme.

konkrétne ide o týchto (zatiaľ) zopár fotiek:
nemocnica rázsochy

je to séria z jedného opusteného miesta, na kraji mesta, mám rozpracované viaceré lokácie, ktoré už o pár rokov môžu bzť zbúrané.

a zaujímalo by ma, či:
- fotky dokážu stáť samostatne
- by sa viac nehodil čierny rámik
- či urobiť vždy úvodný záber celok a prejsť k detailom
- či nápis na prvej fotke je úplná blbosť
- akékoľvek iné komenty len vítam

(rozpísal som sa preto širšie, lebo možno sa tak skoro na net nedostanem, keby náhodou vzniklo nové vlákno "na test", môže sa tam môj príspevok rovno presunúť)

A samozrejme, ja som len začínajúci mlaďas oproti skúseným fotografom (fotím tak 5r a len pre seba), a nemám ambície prevracať temnú komoru hore nohami, pubertu mám už za sebou :)

Dík za pochopenie,

Ďuro
  • 0

#2365 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany

Publikováno 22 srpen 2009 - 15:15:18

Bzenečáku s Krakenem : Takový Temnokomornický autority a budete se hádat ? Na usmířenou si dám večer 2 panáky na Vaší počest, slibuji při halogenidu!

RHx: Pěkný koncept, s pojistkama by to bylo fakt k dobru věci.

Ďuro : Má to cenu pokračovat, v sérii je to silnejší, rámeček mi stačí okraj filmu (teď si ho sice oblíbili reklamní grafici, ale to přejde), celek-polocelek-detail je užitečná pomůcka, ale není to dogma. Nápis, pokud je citlivý, tak klidně. Jenom z toho nevidím, že to je zrovna nemocnice a ne zrušená třeba chemička, nebo jatka. Chtělo by to záběr třeba se zbytky cedule OUNZ,sklad postelí, nebo něco co špitál obrazově reprezentuje i v troskách. Líbí se mi ta ponurá atmosféra a dovedu si to pedstavit jako výstavu ve foayeru kina (proboha NE multiplexu).

Hmm, už mám zase keců jak Palacký.
  • 0

#2366 kraken

kraken

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata

Publikováno 22 srpen 2009 - 16:24:10

Stříbrokaz napsal: "Bzenečáku s Krakenem : Takový Temnokomornický autority a budete se hádat ? Na usmířenou si dám večer 2 panáky na Vaší počest, slibuji při halogenidu! "

Ogaro s koelgou Bzančíkem se nikdy hádat nebudu, na to ho mám moc rád

:)

Jen ne vždy s ním, ale souhlasím, byť si jeho názoru velmi vážím.

Stříbrokaz:
Ty panáky si dáš s nama v tym Šťjavnicovi na srazu!!! Vem teho rovnou celú flašu :D
  • 0

#2367 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany

Publikováno 22 srpen 2009 - 17:14:21

Na Sraz se nedostanu, celej tenhle podzim to vypadá "chlupatym ke zdi",snad to do jara otočím achjo... Ale těším se,že Vás všechny jednou poznám a na pár panáků dojde. S plachetničkou :)
Mimochodem mám dotaz na Jihočeskou sekci : Ještě se dá natankovat rumík u benzinky v J.Hradci?
  • 0

#2368 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany

Publikováno 22 srpen 2009 - 17:27:31

Jen tak po odeslání mě napadlo, že jsem tu nenarazil na vlákno, kde by se tak nějak generálně řešilo, jaký kdo používá v komoře zostřovací roztok. Teda na zostření intuice, kreativity atd. Po pivu jsem ospalej, celkem mi teď zachutnal "Střik bezvodý" - do půllitru kostky ledu co to dá a dolít lacinným vínem, příjemě osvěžující. Krakena odhaduju na "halůzkovů" a co Vy ostatní?
Jestli už plkám moc nesmyslně, tak mě okřikněte, a sorry.
  • 0

#2369 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)

Publikováno 22 srpen 2009 - 17:46:55

Jen tak po odeslání mě napadlo, že jsem tu nenarazil na vlákno, kde by se tak nějak generálně řešilo, jaký kdo používá v komoře zostřovací roztok. Teda na zostření intuice, kreativity atd. Po pivu jsem ospalej, celkem mi teď zachutnal "Střik bezvodý" - do půllitru kostky ledu co to dá a dolít lacinným vínem, příjemě osvěžující. Krakena odhaduju na "halůzkovů" a co Vy ostatní?
Jestli už plkám moc nesmyslně, tak mě okřikněte, a sorry.

Já třeba nedám dopustit na to pivo - oni ho dřív ve slévárnách nedávali jenom tak ze srandy. Moje minikomůrka se díky tragickému větrání behem hodiny změní ve smrduté peklo (ke 30°C a místo vzduchu octové výpary). Předtím jsem se druhý den k poledni budil s pekelnou "kocovinou," co zvětšuju tempem jedna desítka za dvě hodiny, tak vstávám v dobré náladě a bez bolestí :)
  • 0

#2370 Mamiak

Mamiak

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 255

Publikováno 22 srpen 2009 - 19:22:49

já to mam jasný - po tý, co sem tenhle tejden strávil bezmála čtyřiadvacet úplně zahozenejch hodin moderováním, aby to pak stejně další den musel zase znovu dělat notorius a po něm ještě pavel, tak rovnou řikam - do kelu s takovouhle svobodou

naprosto souhlasim s krakenem a budu to vomílat furt dokola - temná je pro mě společenství blízkejch a hodně blízkejch lidí, který se tu můžou přátelsky a bezpečně sdílet ve svym dneska menšinovym zájmu. proto taky tenhle web vzniknul, kdo se pamatujete... komu de vo kritiku, chápu, je to taky důležitý, má tady iks jinejch možností. a kdo to chce slyšet vod těch svejch tady důležitejch lidí, určitě se mu to na sraze taky podaří. martin je skoro na každym :)
  • 0

#2371 jkcz

jkcz

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 22 srpen 2009 - 19:28:16

Rhx,
mám jednu sériu fotiek, o ktorej nie som presvedčený, či má vôbec význam pokračovať

A proc bys nemel pokracovat? Otesavej to tema, dokud ta budova stoji, delej na tom porad, porad do roztrhani tela. cim vic tam budes chodit, tim vic budes videt. zacnes chapat souvislosti, zacnes z toho mista zdimat vyborne zabery. Ocekavat, ze po prvnim negativu mas hotovou serii a je mozne odejit je liche. to umi snad jen opravdovi mistri.
  • 0

#2372 jkcz

jkcz

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 22 srpen 2009 - 19:36:06

A jeste mi to neda se vyjadrit k tematu katovna. jen v kratkosti. V zasade proti web hodnoceni fotografii nic nemam, ma tisice nedostatku a jednu podstatnou vyhodu - zacinajici autor ma relativne rychlou zpetnou vazbu. Hlavne, hlavne ale musi umet z tech hodnoceni vybirat, mit sve "certifikovane" hodnotitele, vedet, ze vaha hodnoceni tech zkusenych je vyrazne vyssi, nez vaha kriklounu, kteri maji doma pul roku fotoaparat.
Presto to zacinajiciho autora muze nekam posunout. Muze.
Ale!
Za timto ucelem, tedy sberem digitalniho smeti bylo zrizeno kvantum webovych for. Ty ruzne fotoaparaty, fotoposty a ja nevim co jeste. Jestli nekdo ma tu potrebu, posilejte tam. Ale pratele, temnou prosim do toho netahejme. Ja jsem vas varoval.
  • 0

#2373 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 22 srpen 2009 - 21:12:27

no tak to nechme konovi, poněvadž má větší hlavu, ponořme se do komor a udělejme nějakou pěknou zvětšeninu, u mě to bude po měsíci všelijakých vodoúprav a už mám abstinenční příznaky
a kdo chce hodnocení, tak pošle soubor mailem, nebo soukromou zprávou konkrétní osobě
  • 0

#2374 Ondrej1

Ondrej1

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 315 příspěvků(y)

Publikováno 22 srpen 2009 - 21:22:49

Jen tak po odeslání mě napadlo, že jsem tu nenarazil na vlákno, kde by se tak nějak generálně řešilo, jaký kdo používá v komoře zostřovací roztok.

Lépe hledat, je velmi nepravděpodobné, že by to tady nebylo. A ono to tu je.
  • 0

#2375 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)

Publikováno 22 srpen 2009 - 21:35:17

Tak z jiného soudku, ať se konečně zbavíme té zlé krve a odsuneme myšlenky jinam. Právě si tady patlám s PWčkem a zjišťuju, žeje vážně božské a že budu muset v nejbližších dnech někoho obětovat všemohoucí Fomě :D Ta věc opět překvapila, tentokrát schopností lehce zazávojovně vyvolat staré papíry Foma Brom Extra 2111N (proexpirované v roce 1987), které v čemkoliv jiném okamžitě celé zčernaly.

No není život plný krásných překvapení? Takže nehádat se a šup do komory, hrát si a objevovat :)
  • 0

#2376 kdoco

kdoco

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 112

Publikováno 23 srpen 2009 - 07:36:09

tak, to jsou vážné věci tady. osobně bych asi katovnu přenechal jiným serverům - však jich je dost.

všimli jste si, že krabičky od adoxů jsou různě veliký?
  • 0

#2377 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany

Publikováno 23 srpen 2009 - 12:49:32

Ahoj lidi,
kdyžuž semse tu včera tak rozkecal,slušíse, abych to s "katovnou"nějak uzavřel. Dopoledne jsem prolez pár webů s hodnoceníma a je to JALOVÝ.
Jak většina fotek, tak zvlášť komentáře. Ne, opravdu nechci, abyse to tady na Temné posunulo takovým směrem. A ten rum sem si dal.
BTW jaksem koukal na ty fotky, přijdemi že jsem sttaromilec se zastydlým vkusem někde v minulém století a sočasná estetika banalit mi ujela. Jsem divnej, nebo to taky cítíte?
  • 0

#2378 kraken

kraken

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 914 příspěvků(y)
  • LocationOstrata

Publikováno 23 srpen 2009 - 13:00:20

Ahoj lidi,
kdyžuž semse tu včera tak rozkecal,slušíse, abych to s "katovnou"nějak uzavřel. Dopoledne jsem prolez pár webů s hodnoceníma a je to JALOVÝ.
Jak většina fotek, tak zvlášť komentáře. Ne, opravdu nechci, abyse to tady na Temné posunulo takovým směrem. A ten rum sem si dal.
BTW jaksem koukal na ty fotky, přijdemi že jsem sttaromilec se zastydlým vkusem někde v minulém století a sočasná estetika banalit mi ujela. Jsem divnej, nebo to taky cítíte?

No vidíš ogaro, ono 95% hodnocení se odbyde číslem, 4% jsou výkříky (fajné, jééééé, hezký, suprrrrrrr, hmmmmm) a 1 % jsou smajlíci. Tady by to za chvilku bylo podobné. Pryč s tím.
  • 0

#2379 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany

Publikováno 23 srpen 2009 - 13:40:36

Právě proto sem změnil názor, milý Krakene :D
O fotky na netu jsem se nikdy nazajímal, přišlo mi na tom něco divnýho a divný to fakt je. Ať žije papír.
  • 0

#2380 Snek

Snek
  • Guests

Publikováno 23 srpen 2009 - 14:43:49

chlapi, muj posledni prispevek na tema hodnoceni elektronickych kopii fotek / katovna.

Je to proste nesmysl.

Prece pokud chci, aby mi nekdo k nejake fotce neco rekl (dotycneho mam vetsinou vytipovaneho), tak se s nim domluvim (osobne, email, SZ, atd...) na tom, jak to provedeme a kdy (net, sraz, jine osobni setkani).

K cemu potom exhibicionisticky davat prilezitost vice ci mene anonymnim tluc-hubum na internetu?

Nevim, mozna je to o typu osobnosti. Kuprikladu sam mam vytipovano, komu z temne a ktere sve fotky bych pripadne ukazal za ucelem rady, diskuze, pomoci v tvurcim vyvoji, vyslechnuti nazoru (v techto pripadech bych prijal i hodnoceni typu "to je sracka", proto, proto a proto...). Dal bych ale sve fotky nazdarbuh do vlakna k sepsuti? Ne, dekuji.

Asi se uz prilis dlouho pohybuju v anglosasske spolecnosti, ve ktere mozna na cesky vkus buji "korektnost" az prilis, ale zas na druhou stranu ... mam zabit potencialni talent tim, ze mu reknu, ze jeho dosavadni pokusy stoji za ... (doplnte co negativniho chcete), nebo se mam snazit jakozto kritik / mentor pochopit, proc dotycnej vytvoril to, co vytvoril, a snazit se mu nastinit jinej pohled, rozsirit obzor ... a tim ho posunout dal?...

Podtrzeno secteno. Pridana hodnota temne komory je v tom, ze se na ni sesla spousta osobnosti, spousta kvalitnich autoru, u nichz jsem presvedcenej, ze kdyz se s nima kdokoliv domluvi / pozada je o radu, kritiku, pomoc, tak ho neposlou do haje, jako se to deje na jinejch webech, ktery sly cestou hodnoceni fotek formou neosobnich prispevku ve vlaknech k tomu urcenejch. Absence katovny na temne je jeji pridana hodnota, nemame tu neco, co jinde maji ... vazme si toho...
  • 0

#2381 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 23 srpen 2009 - 18:33:10

tak se na to podívejte, kvůli synkovi jsem po osmi letech oprášil todleto autíčko
stačilo dvakrát nabít letitý akumulátor a jede zas jak dráha
pobyt na půdě nijak neubral jeho síle a jízdním vlastnostem!
synek byl rád, ale já ještě radši........
Vložený obrázek
Vložený obrázek
no musel jsem to někomu říct :idea:
a vůbec, nějací modeláři zde :roll:
to by mě zajímalo
  • 0

#2382 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 815 příspěvků(y)
  • LocationMarianka

Publikováno 23 srpen 2009 - 18:44:39

Páni,
prečítal som si ostatných pár príspevkov a ďakujem - bolo v nich pre mňa (a dúfam, že nielen) veľa podnetných myšlienok. myslím, že mám o dôvod viac sa (konečne) stať predplatiteľom, a možno časom aj nejaký ten sraz. určite by to stálo za to.

Idem radšej do kúpelne ešte využiť zbytky večera, a skúsiť novú MG hlavu.

Príjemný večer,

Ďuro
  • 0

#2383 Golfista

Golfista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 638 příspěvků(y)
Reputace: 103

Publikováno 23 srpen 2009 - 18:47:37

Radime, hledáš modeláře...?
Sice autíčka ne, ale letadla, teda přesněji minimakety a větroně (kdysi závodně), teď už jenom elektrolety. A všechno z "klasických" poctivých materiálů...
  • 0

#2384 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 24 srpen 2009 - 09:34:35

Radime, hledáš modeláře...?
Sice autíčka ne, ale letadla, teda přesněji minimakety a větroně (kdysi závodně), teď už jenom elektrolety. A všechno z "klasických" poctivých materiálů...

letadlo by mě lákalo, ale vždycky jsem se bál, že s tím někoho bácnu do hlavy, jak to neuřídím
to auto je něco jinýho, aspoń jezdí po zemi
i když to bráchovo desetikilový se řvoucím motorem silnějším, než měl můj jawa pionýr, to je taky hmota, když to trhá drny ze hřiště :roll: a musí se dávat pozor
kam chodíš lítat? možná bych vzal někdy následníka podívat se na elektrický letadlo
  • 0

#2385 Golfista

Golfista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 638 příspěvků(y)

Publikováno 25 srpen 2009 - 10:08:46

kam chodíš lítat? možná bych vzal někdy následníka podívat se na elektrický letadlo

Tady v okolí Dobrušky, spíš k Orlickým horám...
  • 0

#2386 LaarsenGranz

LaarsenGranz

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 206 příspěvků(y)
Reputace: 10

Publikováno 25 srpen 2009 - 11:10:43

Já se počítám mezi železniční modeláře, ale už jsem na to leta nesáhl. Spíš fotím.
  • 0

#2387 Golfista

Golfista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 638 příspěvků(y)

Publikováno 25 srpen 2009 - 13:58:56

Ta modelařina se dá skvěle uplatnit při výrobě fotoaparátů i jiných věcí.
  • 0

#2388 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 25 srpen 2009 - 15:07:24

no ty auta se spíš šroubujou, když jsem jako dítě dělal nějaký to házedlo, tak to zručnější bratr vesměs nazýval "dřevorubeckou prací" ale kupodivu to lítalo :)
sice šejdrem, ale lítalo
  • 0

#2389 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 25 srpen 2009 - 15:41:00

...také jsem modelařil, teď už v minulém čase, letadla ještě mám ale rádio jsem už prodal. Občas mě to ale chytá a trošku se mi stejská. Zvlášť takhle na podzim, když to začne foukat z polí do kopců, když se udělá krásnej den, hned bych to tam hodil. Tak místo letadel teď ničím film :)
  • 0

#2390 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 9

Publikováno 25 srpen 2009 - 22:31:16

A sákriš, koukám nás tu modelářů bývalejch i aktivních je celkem dost :) . Já už teda bývalej, letadýlka a občas jen tak pro srandu lodičky. Jestli ono to nějak nesouvisí s tím nadšením pro "mechanický hračky" v podobě fotopřístrojů, že. A jak psal Golfista, co se při modelařině naučíš, to při opravách/úpravách/výrobě fotoaparátů jako když najdeš.
  • 0

#2391 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 26 srpen 2009 - 10:13:17

včera jsem byl se sebou spokojenej :lol:
nejen že jsem večer ručně :lol: nařezal a svařil držák na lávovej kámen i s nohama do krbu, ale stihl jsem pak večer vyvolat jeden svitek
snad budou elementálové nakloněni abych z něj dnes v noci viděl obrázky na papíře
  • 0

#2392 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 26 srpen 2009 - 10:21:43

A já včera byl taky spokojen. Pořád mě nějak vrtalo v hlavě vyzkoušet po dlouhé době zvětšovat s kondenzorem. Včera jsem z krabice vytáhl MG4, složil, z lustru vymontoval 60W velkou opálku a pustil se do toho. Filtry nemaje, vzal jsem lehce tvrdší negativy, svitky. Na první pokusy jsem nastřílel tři malé čtverečky, asi 18x18. Jsem spokojenej. Tak nějak se mi s tím pracovalo líp než z barevnou hlavou. Dneska pokračuju s kinofilmem.
  • 0

#2393 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 26 srpen 2009 - 10:41:05

Tak nějak se mi s tím pracovalo líp než z barevnou hlavou. Dneska pokračuju s kinofilmem.

já pořád říkám, že hlava je ďábelské zařízení
ďábelsky dokonalé rozptýlené světlo
ďábelsky pomáhá, zjednodušuje a usnadňuje práci
jen se točí kolečkama

ale
kondenzor osvobozuje mysl od točítek, to je to
  • 0

#2394 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 26 srpen 2009 - 10:53:29

..mysl od točítek osvobozují také pevné gradace :lol:
  • 0

#2395 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 26 srpen 2009 - 11:26:06

..mysl od točítek osvobozují také pevné gradace :lol:

Souhlasím. Kontrast se dá ovlivnit taky vývojkou, že ano.
  • 0

#2396 ivan_maly

ivan_maly

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 810 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 26 srpen 2009 - 11:42:24

Tak nějak se mi s tím pracovalo líp než z barevnou hlavou.

Ach chlapci. Mluvíte mi z duše. Od té doby, co jsem MG3a nahradil jiným zvětšovákem, nejprve s bar. hlavou s točítky a nyní MG hlavou (s tou to teda už docela jde) tak moje workflow šlo do háje... Jenže. Ty pevné gradace se už moc nedělají. Toho jsem se bál. Tak jsem přezbrojil. No, uvidíme, snad jsem dobře udělal. Ona ta inovace byla nakonec přec jen k něčemu dobrá..

V dychtivosti po nejlepší bar. hlavě 13x18 jsem pořídil hrůzu velkou, do komory se skoro nevejde... nojo.

Vložený obrázek
  • 0

#2397 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 26 srpen 2009 - 11:44:48

Tak nějak se mi s tím pracovalo líp než z barevnou hlavou.

Ach chlapci. Mluvíte mi z duše. Od té doby, co jsem MG3a nahradil jiným zvětšovákem, nejprve s bar. hlavou s točítky a nyní MG hlavou (s tou to teda už docela jde) tak moje workflow šlo do háje... Jenže. Ty pevné gradace se už moc nedělají. Toho jsem se bál.

Jo, koukal jsem taky, že přednost mají MG papíry, není divu.
Co to je za obludu? Durst 138? :lol:
  • 0

#2398 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 752 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 26 srpen 2009 - 12:20:25

na obrázku vypadá jako mazlík, ale bude to pořádná sloupovka
  • 0

#2399 ivan_maly

ivan_maly

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 810 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 26 srpen 2009 - 12:27:23

To je jenom pro ilustraci... stabilizátor vlevo na průmětně má rozměry cca 10x7x20 cm...

Jinak je to Durst 139 chassis, míchací komora na 18x24, hlava CLS301.
  • 0

#2400 mickael

mickael

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 25

Publikováno 26 srpen 2009 - 19:20:07

To byl zase den :) vecer kolem devate hodiny jsem si po dlouhe dobe bez pobytu v komore rekl, ze si ty nafocene filmy aspon vyvolam, ze zvetsovat to budu kdovi kdy. Filmy vyvolane. Tak si rikam ze by nebylo jeste od veci udelaz kontakty...a kdyz uz ty kontakty...a skoncil jsem v deset rano :)
  • 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních