...jen tak...
Publikováno 25 leden 2010 - 20:24:42
Rc. Erik(regionální cvok).
.Erik[/quote]
No tak Eriku. Ad1 Ti blahopřeji k úspěšnému lovu nové duše (viz výše), osvěty není nikdy dostatek..
Ad2 krajina bez individuí popisovaného vzezření je příliš chudá na to, aby byla s to vyjeviti celou svou nádheru a tajemnost
Ad3 tiše řadu let doufám, že v regionálního cvoka též dorostu a prozatím používám společenské mimikri alespoň potud, než mí potomkové se dobéřou věku takového, že nebude hroziti jejich odebrání do náhradní péče neoblíbenými úřady. Ale čas letí a jistojistě se někde potkáme... A jak praví nauky východní - poznáme se na první pohled...
Marcel, řečený Aesculap z Ostrova
Publikováno 26 leden 2010 - 15:14:59
Včera jsem převzal od pošťáka a nedočkavě vybalil svoji novou krásnou Prakticu VLC 3, vykydal z ní bordel, zdvojnásobil její cenu novou baterkou a pak už jenom nevěřícně zíral. Měřilo to přesně 5 minut a pak to přešlo do stavu, kdy to pořád brble na podexpozici. Pak jsem ještě zjistil, že hranol je nekompatibilní s mým okem, protože s brýlemi i bez vidím matnici i ručičku měření totálně rozpatlaně.
Ještě že měřím Leningradem a chtěl jsem to hlavně jako kinofilmový zezhoračum
Publikováno 26 leden 2010 - 16:08:45
Publikováno 28 leden 2010 - 08:29:30
Publikováno 28 leden 2010 - 08:32:51
Publikováno 28 leden 2010 - 08:33:10
Publikováno 28 leden 2010 - 10:20:18
Publikováno 28 leden 2010 - 10:28:09
Asi už mi hrabe, v noci se mi zdálo, že jsem od někoho dostal zvětšovací přístroj - mělo to nějakou východoněmeckou optiku, 80 mm ohnisko a nápis Made in Iran.
to je znamení
Publikováno 28 leden 2010 - 10:28:48
to je kombinace
taky mívám noční děsy, stojím u ponku za pět minut šest a čekám na parťáka a deme vyndat u špajzku z autobusu
(převodovka)
stačí se probudit a ejhle, ještě hodinu můžu spát...
úleva
Publikováno 28 leden 2010 - 10:40:30
Asi už mi hrabe, v noci se mi zdálo, že jsem od někoho dostal zvětšovací přístroj - mělo to nějakou východoněmeckou optiku, 80 mm ohnisko a nápis Made in Iran.
No ty brďo... A nemělo to náhodou plochou dráhu letu???
Publikováno 28 leden 2010 - 10:56:18
Publikováno 28 leden 2010 - 11:31:07
Publikováno 28 leden 2010 - 20:04:47
Publikováno 28 leden 2010 - 22:07:15
Publikováno 28 leden 2010 - 22:11:30
Nevíte někdo jak je to s těmi Mamiakovými články pro začátečníky? Nemá to pokračování? Končí to tím pátým dílem, tuším, ale píše to, jako že to bude pokračovat a nic.
no uz se nepokracovalo, co konkretne te zajima?
Publikováno 28 leden 2010 - 22:42:08
Mě se jednou zdálo že jsem byl ryba sedící na trámu a požíral jsem izolaci z kabelů. Při tom jsem sledoval osttní ryby plující po půdě.A dával bacha aby mě nezmerčily.
žrát izolaci je drsná deformase z povolání.
Publikováno 28 leden 2010 - 22:49:16
Mě se jednou zdálo že jsem byl ryba sedící na trámu a požíral jsem izolaci z kabelů. Při tom jsem sledoval osttní ryby plující po půdě.A dával bacha aby mě nezmerčily.
uplne me to pripomina Reznicka ))
Publikováno 28 leden 2010 - 23:49:58
Nevíte někdo jak je to s těmi Mamiakovými články pro začátečníky? Nemá to pokračování? Končí to tím pátým dílem, tuším, ale píše to, jako že to bude pokračovat a nic.
no uz se nepokracovalo, co konkretne te zajima?
poslední díl končí slovy" Příště budou na řadě některé konkrétní postupy a návody, jak a co měřit, případně kdy a čím nenechat přístroj i sebe ošálit."
No a pak už nic. Jako Kafkův Zámek. Nedokončeno. Ty konkrétní postupy, jak co měřit a nenechat se ošálit v podání čtivém Mamiakově, to bych si dal, to by bylo počteníčko.
Publikováno 29 leden 2010 - 08:55:58
jeden konkrétní návod, ale můžu poskytnout hned - nefoťte na digoše, nefoťte na digoše, nefoťte na digoše!
Publikováno 29 leden 2010 - 11:03:46
Zrudo, oagro neščastná už to nepij, nedělá ti to faň. Když sem si to přečetl tož si říkám: "Zlaté ty moje kozaté čertice s vypláznutýma jazykama co se mnú tančijú".
Je zase pravda to, že já je kolikrát vidím aji když su hore.
Publikováno 29 leden 2010 - 11:58:51
počteníčko nějaký bude, neboj sice nevim jestli to naplní tvoji představu přesnejch postupů, ale nech se překvapit - už brzy
jeden konkrétní návod, ale můžu poskytnout hned - nefoťte na digoše, nefoťte na digoše, nefoťte na digoše!
zítra jedu fotit bavorské zasněžené vesnice aniž bych znal záludnosti expozice, co měli být v tom dalším dílu, ale už se těším, jak si ten sníh na střechách budu v neděli doma vyvolávat - tentokrát budu hlídat 9 45 minut a nespletu to s těmi 6 co platily pro rodinal
tak se těším na pokračování, nejde o naplnění mých představ - tak jak jsi to psal to bylo akorát, takže pokračování bude určitě taky akorát - myslím co se týká náročnosti a detailnosti
Publikováno 29 leden 2010 - 11:59:39
Publikováno 29 leden 2010 - 12:20:29
Publikováno 29 leden 2010 - 12:35:51
V kostce: při focení na sněhu měř dopadající světlo a podle toho exponuj, při měření odraženého se Ti bude expozimetr (nebo foťák) snažit udělat z bílého sněhu šedý. Je to docela markantní rozdíl, zhruba +2EV
teoreticky to vím, v praxi to zkusím udělat tak, že budu měřit něco středně šedýho a toho se budu držet plus ještě trochu kousek prodloužím čas, o 1 EV
mělo by to vycházet cca 1/80 s při cloně f 3.5 - tak to vycházelo minule, když jsem fotil ve dne zasněženej venkov, ale clona byla zvolená blbě, takže při f11 to bude vycházet.... trapné ticho... doufám že ne pod těch udržitelnejch 1/28s. což je ohnisko objektivu
Publikováno 29 leden 2010 - 12:59:08
Publikováno 29 leden 2010 - 13:22:07
3,5 na 1/80 s, odpovídá při cloně 11 na 1/8s. Vem si stativ.
toho jsem se obával, no stativ vozím s sebou v autě pořád, takže hlavně vzít destičku
třeba bude svítit slunko a zase se to celý expozičně dramaticky změní
Publikováno 29 leden 2010 - 13:29:55
1/80 s vznik omylem - pak mi Lukáš řekl, že tím omylem jsem vlastně exponoval dobře - byly detaily ve stínech a nebylo to přeexponovaný
ale dnes mířím FE z okna ven, je 13 29, a i když směřuju do nějakých šedých stěn domů venku, měří to při f11 cca 1/250 s, takže touhle dobou by to mělo bejt tak nějak stejný i na tom bavorským venkově - i s tím že ten čas ještě kapku prodloužím, takže stativ asi nebude třeba
(jedná se celou dobu o film Tri X 400)
Publikováno 29 leden 2010 - 13:49:32
f/4 až f/8 by mělo ve většině případů stačit (obzvlášť s tou tvojí af 1,8/50).
normálně někam di, namiř foťák na to, co chceš mít fakt hodně moc bílý, ale ještě s kresbou (abys to celý měl v hledáčku, takže ideálně si to namiř někam pod nohy a celý sníh, bez tvýho vlastního stínu samozřejmě). odečti čas. vyjde ti třeba 1/500.
ale při daný cloně a 1/500 by to bílý bylo šedý.
tak dej +2 clony - to znamená - expnuj se stejnou clonou 4x delšim časem (1/125 sec).
nebo dej klidně +3 clony -ten film to skousne. jenom pak volej spíš jenom 9 minut, ne 9min 45sec. sice malej rozdíl, ale při skenování podstatnej.
je to spolehlivý a na sněhu to funkuje. aspoň s deltou 400 v dd-x.
jo a měl by sis koupit žlutej a nebo oranžovej filtr - líp s tim dostaneš kresbu do sněhu, mraků, oblohy a tak všeho vůbec.
Publikováno 29 leden 2010 - 13:56:52
Publikováno 29 leden 2010 - 13:58:02
ryunine, na stativ se vykašli a na f/11 taky
f/4 až f/8 by mělo ve většině případů stačit (obzvlášť s tou tvojí af 1,8/50).
normálně někam di, namiř foťák na to, co chceš mít fakt hodně moc bílý, ale ještě s kresbou (abys to celý měl v hledáčku, takže ideálně si to namiř někam pod nohy a celý sníh, bez tvýho vlastního stínu samozřejmě). odečti čas. vyjde ti třeba 1/500.
ale při daný cloně a 1/500 by to bílý bylo šedý.
tak dej +2 clony - to znamená - expnuj se stejnou clonou 4x delšim časem (1/125 sec).
nebo dej klidně +3 clony -ten film to skousne. jenom pak volej spíš jenom 9 minut, ne 9min 45sec. sice malej rozdíl, ale při skenování podstatnej.
je to spolehlivý a na sněhu to funkuje. aspoň s deltou 400 v dd-x.
jo a měl by sis koupit žlutej a nebo oranžovej filtr - líp s tim dostaneš kresbu do sněhu, mraků, oblohy a tak všeho vůbec.
to jsou dobrý tipy, zkusím to, filtr taky chci, taky kvůli pleti modelek
jeden film ti chci dát vyvolat, abych viděl, jestli to bude bez těch bílých neřádů a mám pro tebe nějaký drobnosti do komory
Publikováno 29 leden 2010 - 14:00:58
Publikováno 29 leden 2010 - 17:52:19
Stativ bych si rozhodně vzal. A v tý krajině taky dost clonil... (jo a kdybys měl ten externí exopzimetr, jak jsem ti radil, mohl jsi to mít zejtra jednodušší...)
no po tom expozimetru jsem se už ptal, analogovej se už neprodává, chtěl jsem analogovej, takže začnu zkoumat bazary
Publikováno 29 leden 2010 - 19:13:38
Publikováno 29 leden 2010 - 19:16:37
Publikováno 30 leden 2010 - 10:33:53
zajímá mě stabilizace přívodu pro tři fáze (indukční varná deska 7,2 kw)
tyhle desky jsou fajn i když je to takový digitální vaření , ale každou chvíli to něco někomu dělá - nyní jsem tu měl pána, co mu deska v záruce odešla a vyjádření servisu zní: přepětí, či nějaké kolísání v síti =reklamace neuznána, můžete se s deskou jít vyfotografovat.... a běžte se soudit s čezem...
tak jestli někdo ví, jak to ošetřit a co mám tedy radit svým zákazníkům, pište sz
díky
na takové dotazy většinou z naší technické podpory dostanu vyhýbavou odpověď
naše výrobky jsou dobré, závada je někde jinde, znáte to
Publikováno 30 leden 2010 - 11:01:07
reklamace neuznána, můžete se s deskou jít vyfotografovat.... a běžte se soudit s čezem...
Radime, nechci nějak hanit Tvého zaměstnavatele, ale jako výrobce je to teda pěkná kurva. Zvlášť když přihlédnu k cenám těchto varných desek, je odmítání reklamace výrobku zničeného díky odfušované výrobě, což je nezařazení nějakých ochranných prvků na takovou běžnou věc, jako je kolísání napětí, pěkná sviňárna. Nezlob se, že neporadím a jenom blbě kecám, ale jsme v "jen tak..."
Publikováno 30 leden 2010 - 11:21:41
Publikováno 30 leden 2010 - 20:48:34
kucí, kucí, jak dlouho vám trvalo zvyknout si na zrcadlové zobrazovani dvouoke zrcadlovky? ja vcera nafotila prvni film s flexaretem a v nekterych okamzicich jsem sama nevedela, kde je pravo a kde levo..
nicmene film je vyvolan a ceka na komoru - zatim teda neverim, ze bude neco ostre. mam v poslednim tydnu diky dvema preventivnim prohlidkam jistotu, ze mam zrak jak ostriz, ale teda na matnici jsem nevidela ostre lautr nic..
No, nejakou chvili to trva, ale ne moc dlouho. Jen kdyz pak clovek ma pouzivat digikrabicku od mejdla, tak s tim mava na druhou stranu... chtelo by to u tech tikitalu moznost prepnout do modu "TLR"
Publikováno 30 leden 2010 - 20:53:21
No, nejakou chvili to trva, ale ne moc dlouho. Jen kdyz pak clovek ma pouzivat digikrabicku od mejdla, tak s tim mava na druhou stranu... chtelo by to u tech tikitalu moznost prepnout do modu "TLR"
a ještě lépe do módu VF. TLR by mělo význam jenom u strojů s výklopným displejem v úhlu 90˚ nahoru .
Publikováno 30 leden 2010 - 20:53:24
Publikováno 30 leden 2010 - 21:09:36
DSLR mám a první věc kterou si pořídím až budu mít nějakou financi (a pořízené důležitější věci - třeba zaplatit koljené, nebo nakoupit jídlo) je úhlový hledáček. ono to "zezhoračumství" je hrozně návykové.No, nejakou chvili to trva, ale ne moc dlouho. Jen kdyz pak clovek ma pouzivat digikrabicku od mejdla, tak s tim mava na druhou stranu... chtelo by to u tech tikitalu moznost prepnout do modu "TLR"kucí, kucí, jak dlouho vám trvalo zvyknout si na zrcadlové zobrazovani dvouoke zrcadlovky? ja vcera nafotila prvni film s flexaretem a v nekterych okamzicich jsem sama nevedela, kde je pravo a kde levo..
nicmene film je vyvolan a ceka na komoru - zatim teda neverim, ze bude neco ostre. mam v poslednim tydnu diky dvema preventivnim prohlidkam jistotu, ze mam zrak jak ostriz, ale teda na matnici jsem nevidela ostre lautr nic..
Publikováno 30 leden 2010 - 22:14:23
to mají koruny nové označení měny?Stando, nesháněl jsi portréťák na 9x12?
symmar S 210/5.6
Publikováno 30 leden 2010 - 22:25:39
DSLR mám a první věc kterou si pořídím až budu mít nějakou financi (a pořízené důležitější věci - třeba zaplatit koljené, nebo nakoupit jídlo) je úhlový hledáček. ono to "zezhoračumství" je hrozně návykové.No, nejakou chvili to trva, ale ne moc dlouho. Jen kdyz pak clovek ma pouzivat digikrabicku od mejdla, tak s tim mava na druhou stranu... chtelo by to u tech tikitalu moznost prepnout do modu "TLR"kucí, kucí, jak dlouho vám trvalo zvyknout si na zrcadlové zobrazovani dvouoke zrcadlovky? ja vcera nafotila prvni film s flexaretem a v nekterych okamzicich jsem sama nevedela, kde je pravo a kde levo..
Ale to neřeší problém stranového převrácení obrazu
Publikováno 30 leden 2010 - 22:26:46
a ještě lépe do módu VF. TLR by mělo význam jenom u strojů s výklopným displejem v úhlu 90˚ nahoru .
Jako že bys v ostřil na matnici a pak tam cpal kazetu s plančipem?
Publikováno 30 leden 2010 - 23:22:20
přijel jsem z Bavosrka, kde jsem nafotil film, že večer vyvolám - sám
nejdřív se mi na WC při navíjení filmu na cívku zasekl v půlce film, nevím proč, v tý tmě jsem s tím chtěl něco udělat, zkoušel jsem, až jsem film přetrhl
pak jsem se snažil zbylej film navinout na tu samou cívku, což asi byl nesmysl, nešlo to, tak jsem vylezl z WC, chodbička byla taky ve tmě, takže to snad nebyl problém, ale stejně jsem na WC s hrůzou zjistil, že z koupelny proniká do světlíku světlo - příště musím zhasnout v koupelně
přinesl jsem další cívku, na tu navinul zbylej film
tím pádem jsem musel přidat u všech roztoků množství, u vývojky to nebyl problém ale ustalovač mi namíchal Lukáš a k tomu množství,. co mi namíchal jsem prostě přidal deci a půl destilky, abych doplnil množství na dvě cívky... což nevím, jak dopadne
za hodinu nebo dvě budu mít výsledky, to jsem fakt zvědavej... no chybama se člověk učí
proč se to tam ale zaseklo, to by mě zajímalo, minule to šlo jak po másle
#3447 Jirinol
Publikováno 30 leden 2010 - 23:48:59
Publikováno 30 leden 2010 - 23:55:16
ještě nějakou veselou historku z natáčení
já myslím že na temný komoře bych mohl fungovat jako šašek - tak manuálně nešikovnej, technicky nechápavej a navíc bordelář, to je ideální kombinace pro temnokomorníka
no už to suším a škoda byla spáchána tato:
ze 36 snímků bylo zničeno 2 z důvodu přetržení filmu při navíjení
dále zničeno asi půl litru namíchanýho ustalovače z důvodu nesprávnýho poměru
film se suší a vypadá, že navzdor všem okolnostem je vyvolán - podle tmavosti soudím že není podvolán
jak to dopadne na skenu... no uvidím
klidně vás tady budu zásobovat historkama, jak blbě vyvolávám filmy
pokračování tipuju tak za deset dnů
Publikováno 31 leden 2010 - 00:12:34
Publikováno 31 leden 2010 - 00:28:36
To, že se film sekne je naprosto normální. Pokud se nesekne jen tak, že se mu prostě chce, tak za to může moct mokrá cívka. Nikdy ho tam nervi silou! Vyndat a znova, třeba z opačného konce. Já si sebou většinou beru dvě záložní plastimatky, kdyby něco. Kup si jeden film navíc a pak si navíjení trénuj večer u telky. Jak jsem ti už psal, měl jsi si to všechno natrénovat nanečisto, než aby tě zkažený snímky štvaly Jako, co já už všechno posral Ale von se nikdo z cizích chyb nenaučí, proto je lidstvo kde je Fakt co nejvíc trénuj, já si za tím účelem skladuju nepovedený filmy a zkouším si s tím různý fígle....
no budu to trénovat... jeden tréninkovej film mám
3 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 3 návštěvníků, 0 anonymních