...jen tak...
Publikováno 31 leden 2010 - 00:53:19
Publikováno 31 leden 2010 - 07:30:49
Jen ze zvedavosti - jaka vyvojka?Konecne jsem nafotil tu jednu rolku Ilford PanF+ co jsem si pred pul rokem koupil abych zkusil nejaky jemnozrnny film. Kupodivu to nebylo nezvladatelne kontrastni jak se obvykle uvadi, ovsem zrno je celkem zklamanim, na to ze je to ISO 50 (exponovano jako 25). Ve srovnani s deltou 100 tento film prohrava...tak zustanu u delt
Publikováno 31 leden 2010 - 10:54:10
ale dobrá zrpáva je, že film ne na rozdíl od minulýho pokusu na většině políček výrazně čistší - tj. bez bílých skvrn
a taky se mi často povedlo strefit expozici v rozsahu od stínů až po světla, protože jsem se snažil měřit podle stínů - pokud se to dá vůbec posoudit podle histogramu skenovacího softwaru
co ovšem vůbec nevyšlo, a nevím jak to řešit příště, zachytit sníh bíle a současně nepřeexponovat výrazně ostřejší světlo procházející skrz mraky na obloze - mám tam šedý sníh a detaily v nejsvětlejších místech mraků, pokud bych měl mít bílý sníh, pak už by se tam ty výrazně světlejší partie mraků dynamicky nevešly - ale vy asi namítnete, že vešly, že to film unese
Publikováno 31 leden 2010 - 11:01:11
Publikováno 31 leden 2010 - 13:45:35
Publikováno 31 leden 2010 - 16:50:55
http://www.facebook....92&l=94d0986172
jinak úkol tohoto cvičení zněl :
zachovat detaily ve stínech - splněno
zachovat bílý sníh jako bílý - nemohu posoudit
vyvolat film bez přítelkyně - splněno
přístí úkol - udělat další krok směrem k lepší expozici, nepřetrhnout film při navíjení a nepolít se chemikálií
Publikováno 31 leden 2010 - 17:52:16
Publikováno 31 leden 2010 - 18:18:27
Ovšem dnešní (ne)vydařený fotovýlet měl i pozitivní stránku, tedy krom pohybu na čerstvém vzduchu, objevil jsem pro sebe Ameriku - mám vyhlídnutých pár konkrétnéch snímků a jednu pěknou lokalitu hodnou dalšího zájmu.
Publikováno 1 únor 2010 - 14:16:33
zpětreklamace neuznána, můžete se s deskou jít vyfotografovat.... a běžte se soudit s čezem...
Radime, nechci nějak hanit Tvého zaměstnavatele, ale jako výrobce je to teda pěkná kurva. Zvlášť když přihlédnu k cenám těchto varných desek, je odmítání reklamace výrobku zničeného díky odfušované výrobě, což je nezařazení nějakých ochranných prvků na takovou běžnou věc, jako je kolísání napětí, pěkná sviňárna. Nezlob se, že neporadím a jenom blbě kecám, ale jsme v "jen tak..."
byla to deska jiné značky a postup při reklamaci zákazníci nezvolili nejšťastnější, desku vymontovali z linky (byť to na událost nemohlo mít vliv)
nicméně si u mě koupí dnes odpoledne jinou desku, tak to pro naši firmu dopadlo celkem dobře
Publikováno 1 únor 2010 - 18:04:57
Říkám prodavači chci fuji 1600 ve svitku.Prodavač:To je černobílý?Říkám jo.
A začlo to.No nemáme tu filmy 1600 ani 800ISO...máme tady výborný pružný film delta 400,který můžete bezproblémů nafotit na ISO800 bez úpravy vyvolání(zřejmě se ho chtěl zbavit neměli je v lednici).To mě už zarazilo víc,tak říkám tak to ne nemáte HP5+ ve svitku?Podívám se v lednici...,našel jsem...pak mi podává film HP5+ a ze slovy ČB filmy fuji jsem nikde neviděl alespoň 8let.Se mě snaží zbavit.Říkám já je běžně kupuji přes internet a mají delší expiraci než ta vaše HP5
Je to s podivem,že ve fotopotřebách dělají lidi,kteří mají malý přehled.To už je podruhé,co mě v obchodě tvrdily něco o velice pružném filmu...bez úpravy vyvolání.Kdysi mě tak v UH tlačili do Fomapanu200(můj první založený svitek).
Publikováno 1 únor 2010 - 18:13:11
#3462 Jirinol
Publikováno 1 únor 2010 - 18:14:53
Publikováno 1 únor 2010 - 18:18:13
Prý přišla paní a vykoupila všechny svitky...... By mě fakt zajímalo kerá to byla.
Kdyby to bylo v Litoměřicích, tak bych to byla já. Ale u nás je situace taková, že měli v jednom obchodě jen jeden svitek, a když jsem se ptala, jestli budou další, tak mi paní prozradila, že bych musela sehnat více "bláznů" jako já, že se jí to jinak nevyplatí objednávat. A již je brát nebude. Ještě, že jezdí kamarád do Ústí nad Labem, a tam se dají ještě svitky sehnat. Budeme muset udělat revoluci s kamarády fotografy v Litoměřicích.
Publikováno 1 únor 2010 - 18:22:07
Publikováno 1 únor 2010 - 18:29:47
Prý přišla paní a vykoupila všechny svitky...... By mě fakt zajímalo kerá to byla.
Kdyby to bylo v Litoměřicích, tak bych to byla já. Ale u nás je situace taková, že měli v jednom obchodě jen jeden svitek, a když jsem se ptala, jestli budou další, tak mi paní prozradila, že bych musela sehnat více "bláznů" jako já, že se jí to jinak nevyplatí objednávat. A již je brát nebude. Ještě, že jezdí kamarád do Ústí nad Labem, a tam se dají ještě svitky sehnat. Budeme muset udělat revoluci s kamarády fotografy v Litoměřicích.
Njn, tady jsou. Dokonce jsem majitelku jednoho obchodu nahlodal. Ale nic to nemění na tom, že jsem na suchu. Nějak používal zásoby a nedoplňoval. Tak to mám, no.
Publikováno 1 únor 2010 - 18:52:27
a aby toho nebylo málo, svědí mě pěkně kůže na rukách, jak jsem si ji asi potřísnil ustalovačem nebo roztokem vývojky, protože při převracení z tanku tekutina mírně uniká
ale dobrá zrpáva je, že film ne na rozdíl od minulýho pokusu na většině políček výrazně čistší - tj. bez bílých skvrn
a taky se mi často povedlo strefit expozici v rozsahu od stínů až po světla, protože jsem se snažil měřit podle stínů - pokud se to dá vůbec posoudit podle histogramu skenovacího softwaru
co ovšem vůbec nevyšlo, a nevím jak to řešit příště, zachytit sníh bíle a současně nepřeexponovat výrazně ostřejší světlo procházející skrz mraky na obloze - mám tam šedý sníh a detaily v nejsvětlejších místech mraků, pokud bych měl mít bílý sníh, pak už by se tam ty výrazně světlejší partie mraků dynamicky nevešly - ale vy asi namítnete, že vešly, že to film unese
Tak jednak, zasadne nesoudit podle scanneru. Jednak ten film si necha hodne libit, pokud clovek vi co dela. Neni to klasickej blbuvzdornej (bez urazky, prosim) film. Jinak 25 az 100 zvlada vcelku dobre, ale velice doporucuji pouzivat na ISO50. Je to film s nizkou citlivosti, je nutno se tak k nemu chovat. Vzadnem pripade, nedoporucuji film exponovat a volat jinak, nez je doporuceno. Jo a zrno, svitek, boha jeho cos stim provadel? To byla zvetsenina vetsi nez 60x50??? Jinak je nekde problem. Doporucuji nejdrive precizni expozici, precizni zpracovani a ten film se odmeni. Jo Delta 100 je pruznejsi, je to vyhoda? Myslim ze ne, tedy pokud se nelibi Tkrystaly..... Nehledej problem u filmu ale jak my Ajtaci rikame "mezi zidli a klavesnici" tady spis mezi zemi a fotakem. Pokud jsi porad presvedsen o spravne expozici, vezmi si diak. Uvidis sam. Jo a zonalni system vic nez doporucuji, nebo snad KZS?
Publikováno 1 únor 2010 - 19:56:01
takže koho to zajímá, tady je výsledek těch šíleností v temný komoře
přístí úkol - udělat další krok směrem k lepší expozici, nepřetrhnout film při navíjení a nepolít se chemikálií
Ryunine, to není vůbec špatné. Na první volání sa to dá. Sice takové nenáročné světlo, ale fakt to není špatné, jen tak dál!!!
Publikováno 1 únor 2010 - 20:40:27
a aby toho nebylo málo, svědí mě pěkně kůže na rukách, jak jsem si ji asi potřísnil ustalovačem nebo roztokem vývojky, protože při převracení z tanku tekutina mírně uniká
Tak jednak, zasadne nesoudit podle scanneru. Jednak ten film si necha hodne libit, pokud clovek vi co dela. Neni to klasickej blbuvzdornej (bez urazky, prosim) film. Jinak 25 az 100 zvlada vcelku dobre, ale velice doporucuji pouzivat na ISO50. Je to film s nizkou citlivosti, je nutno se tak k nemu chovat. Vzadnem pripade, nedoporucuji film exponovat a volat jinak, nez je doporuceno. Jo a zrno, svitek, boha jeho cos stim provadel? To byla zvetsenina vetsi nez 60x50??? Jinak je nekde problem. Doporucuji nejdrive precizni expozici, precizni zpracovani a ten film se odmeni. Jo Delta 100 je pruznejsi, je to vyhoda? Myslim ze ne, tedy pokud se nelibi Tkrystaly..... Nehledej problem u filmu ale jak my Ajtaci rikame "mezi zidli a klavesnici" tady spis mezi zemi a fotakem. Pokud jsi porad presvedsen o spravne expozici, vezmi si diak. Uvidis sam. Jo a zonalni system vic nez doporucuji, nebo snad KZS?
promin, z toho co píšeš nejsem vůbec moudrej, jednak jsem fotil na film TriX 400, při ISO 400
jednak nejsem si jistej správnou expozicí, ani nevím, co je správná expozice z hlediska temnokomorníka, mě zatím stačí exponovat tak ,abych zachoval ty detaily ve stínech - většina políček negativu je krásně tmavá - tak, jak mi Lukáš ze Spořilova ukazoval na jiným negativu - z toho usuzuju, že jsem exponoval většinou víceméně slušně, ten rozdíl je vidět u jednoho políčka, který je zjevně o dost světlejší než zbytek filmu, no řídil jsem se pravidlem pro začátečníky, měřil podle tmavších ploch v okolí, taky použil žlutý filtr u širokáče, na teleobjektiv jsem ho nedával
Publikováno 1 únor 2010 - 20:43:13
takže koho to zajímá, tady je výsledek těch šíleností v temný komoře
Ryunine, to není vůbec špatné. Na první volání sa to dá. Sice takové nenáročné světlo, ale fakt to není špatné, jen tak dál!!!
Díky za povzbuzení! No je vidět, jak mi Lukáš pomohl udělat první krok - tak nějak ne uplně blbě exponovat - jako jsem to dělal dřív - a film vyvolat.
Publikováno 1 únor 2010 - 22:33:26
Klidně bych měl zájem o Optikotechnu Ideal, už jen z plezíru nad tím, že mám rád foto ze starého skla. Lze to realizovat?Právě vybaluju zařízení na čištění ducha v pozitivním procesu. Kamarád mi volal, že našel na půdě nějaké odpadky a že je to buď moje, nebo to půjde do kontejneru. Tak jsem se zajel podívat a co nevidím - supermoderní zvětšovák Optikotechna Ideal - takový pradědeček všeho značky Meopta (viz historická sekce jejich stránek). Už se těším, až do něho narvu nějaký film 6x4,5 z Weltaxe, proženu světlo mocným objektivem Benar 5,5cm (fakt to není Belar) a budu zírat, co se to na mě šklebí z misky s vývojkou
Publikováno 1 únor 2010 - 22:34:23
Případně nabidku na mé světlo: svetlem@seznam.czPrávě vybaluju zařízení na čištění ducha v pozitivním procesu. Kamarád mi volal, že našel na půdě nějaké odpadky a že je to buď moje, nebo to půjde do kontejneru. Tak jsem se zajel podívat a co nevidím - supermoderní zvětšovák Optikotechna Ideal - takový pradědeček všeho značky Meopta (viz historická sekce jejich stránek). Už se těším, až do něho narvu nějaký film 6x4,5 z Weltaxe, proženu světlo mocným objektivem Benar 5,5cm (fakt to není Belar) a budu zírat, co se to na mě šklebí z misky s vývojkou
Publikováno 1 únor 2010 - 22:52:29
Šel jsem do tmy s tím, že tentokrát budu v klidu, v případě zaseknutí si s tím nějak pohraju. Navinuju, jde to zlehka, postupně to tuhne, až se to zadrhne. Asi deset minut jsem zkoušel všechno možný, nakonec jsem to hodně ztuha navinoval, zkoušel různě uvolnit, klepat do toho, pootevřít cívku, prostě nakonec jsem to tam navinul, ale měl podezření že přitom roztrhal tu perforaci. To je jak naschvál - když to trénuju na světle, jde to bezvadně, nikdy se to nesekne, ještě nikdy se mi nestalo, že by to nešlo, když to zkouším - i batole by to zvládlo - takže nechápu, co se děje, když to potřebuju naostro. Je to jako kdybych při tréninku měl perfektní cívku a na ostro nějakej šmejd. Jak to můžu natrénovat když prostě nenarazím na žádnej odpor. Nevím, co mám trénovat.
No doufal jsem, že jelikož je film celej v tanku, ať už tam nějak plandá neb ne, že se prostě těma chemikáliema vymáčí. Ale až na začátek a konec je celej negativ fialovej. Vyvolalo se asi pět posledních a pět prvních políček. Co se to v tom tanku stalo?
Publikováno 2 únor 2010 - 00:19:40
Kraken
Publikováno 2 únor 2010 - 00:49:57
Publikováno 2 únor 2010 - 00:54:38
ryunin: Mohl se ti ten film slepit tim jak vyklouzl zdrazek vyvojnice, taky jsem uz videl...
to bude ono... prostě se k němu chemie nedostala
Publikováno 2 únor 2010 - 01:50:58
Tak dnes večer katastrofa. ....
Nevím, školy nemám. Ale jestli nechceš přijít o nervy, pořiď si tank Jobo.
Je to opravdu nebe a dudy proti plastimatce.
Já mám třeba na plastimatky, resp ty cívky do nich štěstí, ale už jsem se setkal s takovým šmejdem ze jsem myslel, že to na tom hajzlu sežeru. Asi záleželo jaký matroš měli zrovna soudruzi na skladě a je to znát.
Když jsem poprvé film soukal do joba, nevěřil jsem svému hmatu. Šel jak do mamky . . .
Publikováno 2 únor 2010 - 06:58:34
promin, z toho co píšeš nejsem vůbec moudrej, jednak jsem fotil na film TriX 400, při ISO 400
jednak nejsem si jistej správnou expozicí, ani nevím, co je správná expozice z hlediska temnokomorníka, mě zatím stačí exponovat tak ,abych zachoval ty detaily ve stínech - většina políček negativu je krásně tmavá - tak, jak mi Lukáš ze Spořilova ukazoval na jiným negativu - z toho usuzuju, že jsem exponoval většinou víceméně slušně, ten rozdíl je vidět u jednoho políčka, který je zjevně o dost světlejší než zbytek filmu, no řídil jsem se pravidlem pro začátečníky, měřil podle tmavších ploch v okolí, taky použil žlutý filtr u širokáče, na teleobjektiv jsem ho nedával
Jo tohle totiž patřilo uplně jinam. Proste jak vezmu telefon doruky a snažím se napsat něco z něj. Ani jsem si nevšimnul, že jsem odcitoval jinej příspěvek......
Publikováno 2 únor 2010 - 07:29:06
Jinak na přetrhnutí filmu je potřeba poměrně síla, takže to muselo být při tom navíjení fakt maso...
Publikováno 2 únor 2010 - 08:59:07
Publikováno 2 únor 2010 - 09:26:11
Ale vážně: Mám Plastimatku (už druhou) a nikdy žádný problém. Předpokládám, že cívky máš dokonale suché před navíjením!
A zastřiháváš růřky filmu co lezou do cívky napřed? Já je poslepu zastříhnu do obloučku a je to OK. Jak to popisuješ, tak mi také připadá, že do toho jdeš moc silou. A pak ještě jednu- při tom navíjení se vyprdni na ty přítlačné pacičky a přidržuj to prstama přímu na negativu.
Jestli ani to není ono, tak je blbá cívka - vyhodit a sehnat jinou.
Publikováno 2 únor 2010 - 09:37:52
Tak dnes večer katastrofa. ....
Nevím, školy nemám. Ale jestli nechceš přijít o nervy, pořiď si tank Jobo.
Je to opravdu nebe a dudy proti plastimatce.
Já mám třeba na plastimatky, resp ty cívky do nich štěstí, ale už jsem se setkal s takovým šmejdem ze jsem myslel, že to na tom hajzlu sežeru. Asi záleželo jaký matroš měli zrovna soudruzi na skladě a je to znát.
Když jsem poprvé film soukal do joba, nevěřil jsem svému hmatu. Šel jak do mamky . . .
no koupil bych jobo, ale nejde mi do hlavy, proč to jde jako po másle, když to zkouším a proč se to už podruhý zadřelo, když jsem v temnu
ještě zkusím příště použít tu druhou cívku, možná je v nich rozdíl a já si to zkouším s tou dobrou a pak jdu do temna s tou špatnou
Publikováno 2 únor 2010 - 09:40:24
Ryunin: Jak ti "motá" film ten Nikon?? Jako v kazetě nebo "proti" srsti? Minolty motaj film proti srsti...proto je lepší když vyvolávám až druhý den po převinutí zpět do kazety, až si ten film zase zvykne. Hned to jde pochopitelně taky, ale znatelně hůř. Zkus to namotat pod vodou, v nějakým kýblu nebo lavóru....
Jinak na přetrhnutí filmu je potřeba poměrně síla, takže to muselo být při tom navíjení fakt maso...
tys na to asi kápnul - vlastně pokaždý jsem měl problém s filmem z FE, ale jak motá, jestli proti srsti, nedokážu odpovědět
Publikováno 2 únor 2010 - 09:41:54
Ad navíjení: A tak se ukázalo, jak zvítězila hrubá síla nad lží a nenávistí.....
Ale vážně: Mám Plastimatku (už druhou) a nikdy žádný problém. Předpokládám, že cívky máš dokonale suché před navíjením!
A zastřiháváš růřky filmu co lezou do cívky napřed? Já je poslepu zastříhnu do obloučku a je to OK. Jak to popisuješ, tak mi také připadá, že do toho jdeš moc silou. A pak ještě jednu- při tom navíjení se vyprdni na ty přítlačné pacičky a přidržuj to prstama přímu na negativu.
Jestli ani to není ono, tak je blbá cívka - vyhodit a sehnat jinou.
zastříhávám růžky, ne do obloučku, ale pod úhlem 45 stupňů, taky film jsem v obou případech vymotával z kazety, kazetu jsem neotvíral
Publikováno 2 únor 2010 - 09:43:25
Ryunin: jestli jsi ten film ještě nevyhodil, tak ho zkus znova ustálit.
no to by se mi líbilo, kdyby z toho ještě šlo něco zachránit, za pokus nic nedám
Publikováno 2 únor 2010 - 10:37:56
Ryunin: Jak ti "motá" film ten Nikon?? Jako v kazetě nebo "proti" srsti? Minolty motaj film proti srsti...proto je lepší když vyvolávám až druhý den po převinutí zpět do kazety, až si ten film zase zvykne. Hned to jde pochopitelně taky, ale znatelně hůř. Zkus to namotat pod vodou, v nějakým kýblu nebo lavóru....
Asi jak ktere Minolty... film z Dynaxu 505 nikdy zadny problem. Nejhorsi byl film ze Zenita E... to je peklo dostat do civky :-/
Publikováno 2 únor 2010 - 10:57:27
no to by se mi líbilo, kdyby z toho ještě šlo něco zachránit, za pokus nic nedám
Ale za výsledek neručím . Stalo se mi něco trochu podobného když jsem vyvolával dva svitky najednou. nevím už kde byla chyba, ale překryly se mi v cívce asi dvě políčka. Jeden film byl čirý, druhý mléčně zakalený, neprůhledný. Když jsem ten mléčný znova ustálil, tak to tam bylo.
nemo2: snad všechny AF zrcadlovky (resp. přístroje s motorovým převíjením filmu) navíjejí film přirozeně, kdežto manuální zrcadlovky ho povětšinou motají naruby. Konkrétně věšina manuálních Pentaxů namotává naruby (K2, ME-super, SuperA, LX...), kromě posledních serií, například P30t už má mechanizmus moderní. Je zvláštní, že v začátcích jsem s tím měl taky problémy, ale nějak časem film do cívky zvládnu dostat i po vytažení z foťáku. A to mám pořád stejné cívky. Určitou roli bude jistě hrát i doba, po kterou je film ve foťáku namotaný obráceně.
Publikováno 2 únor 2010 - 11:06:19
kino proháním přes Pentax ME a ZX50 a nikdy jsem si nevšiml rozdílu v motání. ikdyž je pravda že po vytažení z foťáku jim dopřávám odpočinek v kazetce.
já bych se spíš podíval na hladkost vodících drah cívky, právě kino je na jejich hladkost asi nejpřísnější.
Publikováno 2 únor 2010 - 12:52:15
koukám do návodu na fe-2 a asi se film navíjí obráceně
jinak nejlepší tank s nejnovější cívkou mám od tchýně
"vyber si nějakej dárek" tak jsem si vybral a objednal tank jobo, novej u škody
návod
asi budu muset koupit to Jobo
Jinak ten Nikon je FE, starší model než FE 2. Film z kazety nechám kousek čouhat, na světle ho zastříhnu a vsunu, to odnesu do tmy a tam navíjím.
Publikováno 2 únor 2010 - 12:54:47
Ale za výsledek neručím . Stalo se mi něco trochu podobného když jsem vyvolával dva svitky najednou. nevím už kde byla chyba, ale překryly se mi v cívce asi dvě políčka. Jeden film byl čirý, druhý mléčně zakalený, neprůhledný. Když jsem ten mléčný znova ustálil, tak to tam bylo.
nemo2: snad všechny AF zrcadlovky (resp. přístroje s motorovým převíjením filmu) navíjejí film přirozeně, kdežto manuální zrcadlovky ho povětšinou motají naruby. Konkrétně věšina manuálních Pentaxů namotává naruby (K2, ME-super, SuperA, LX...), kromě posledních serií, například P30t už má mechanizmus moderní. Je zvláštní, že v začátcích jsem s tím měl taky problémy, ale nějak časem film do cívky zvládnu dostat i po vytažení z foťáku. A to mám pořád stejné cívky. Určitou roli bude jistě hrát i doba, po kterou je film ve foťáku namotaný obráceně.
takže vytáhnout a nechat ho nějaký čas v kazetě
Publikováno 2 únor 2010 - 13:02:26
asi za 1200 Kč? kdybych věděl, jakej ten Kaiser je šmejd... navíc i když člověk pořádně přitlačí víčko, kapalina teče trochu ven při převracení - cívka je možná chyba moje, ne Kaiseru, ale to unikání kapaliny je chyba na straně tanku
Publikováno 2 únor 2010 - 13:06:35
Asi jak ktere Minolty... film z Dynaxu 505 nikdy zadny problem. Nejhorsi byl film ze Zenita E... to je peklo dostat do civky :-/
Mám na mysli manuální Minolty, Sr, X-500, X-700....
Publikováno 2 únor 2010 - 13:12:16
Publikováno 2 únor 2010 - 13:14:24
Ještě se chci poradit - u Skody prodávají Jobo cívku samotnou asi za 450 kc, šla by vložit do toho Kaiser tanku? Nebo koupit celý tank s cívkou Jobo
asi za 1200 Kč? kdybych věděl, jakej ten Kaiser je šmejd... navíc i když člověk pořádně přitlačí víčko, kapalina teče trochu ven při převracení - cívka je možná chyba moje, ne Kaiseru, ale to unikání kapaliny je chyba na straně tanku
A není to spíš problém mezi vývojnicí a podlahou? Mám Kaiser a až na 1-2 kapky ustalovače (což je pátá lázeň) sucho a čisto.
Publikováno 2 únor 2010 - 13:23:51
Taky k plne spokojenosti pouzivam Kaiser (Hama) a ani kapka. Svitky do toho jdou naprosto v pohode - u kina mam zasek tak jednou za 10 filmu. Vetsinou resim tak, ze kdyz zacnu citit, ze je neco spatne (filmu se do civky nechce), tak ji rozeberu (jako kdyz menis roztec kino/svitek) - vyndam film - znova zacvaknu a na druhy pokus uz to skoro vzdy "klouzne". Jit do toho hrubou silou asi neni idealni.A není to spíš problém mezi vývojnicí a podlahou? Mám Kaiser a až na 1-2 kapky ustalovače (což je pátá lázeň) sucho a čisto.kdybych věděl, jakej ten Kaiser je šmejd...
Publikováno 2 únor 2010 - 13:27:29
Publikováno 2 únor 2010 - 13:28:51
Včera jsem u Škodů v bazaru viděl vývojnici Jobo, do které jde navíjet film i za světla za 500,-Kč. Dlouho jsem ji používal k naprosté spokojenosti a za tu cenu je to fajn.
no to by byla paráda - jedu tam večer
#3498 Jirinol
Publikováno 2 únor 2010 - 13:31:34
Publikováno 2 únor 2010 - 13:38:28
ps: pokud ji budeš kupovat, musí mít dva špunty do středové cívky, černý plný a červený s dírou. často se vyskytuje bez černého, což znemožňuje dělat na světle....
Publikováno 2 únor 2010 - 13:53:38
jsou tři teorie - moje nešikovnost, špatná cívka, příliš tlustý film
nebo platí všechny tři najednou
2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 2 návštěvníků, 0 anonymních