...jen tak...
Publikováno 2 February 2010 - 13:56:55
Publikováno 2 February 2010 - 14:16:04
Publikováno 2 February 2010 - 14:21:23
to je ono, taky stříhám ten kus už vlastně automaticky a nepřemejšlím nad tímPrvních pár cenťáků filmu bývá prapodivně pokroucených, vyplatí se povytáhnout kousek filmu z kazety na světle (asi tolik jako při zakládání do foťáku, stejně je to už osvícený) a zastřihnout-zakulatit až v místě kde se film spořádaně stáčí za emulzí. Dělám to tak a s plastimatkama nemám problém.
já bych věřil, že to je otázka cviku a šikovnosti, ale proč to jde při tréninku jako po másle a pak ve tmě ne?
jsou tři teorie - moje nešikovnost, špatná cívka, příliš tlustý film
nebo platí všechny tři najednou
taky jsou ve hře nevysvětlitelné temnokomorní jevy
kolikrát se mi seknul kinofilm, ale ťuk ťuk už dávno ne
nakonec to naskočí
nechci polemiku o stříhání konce filmu, každej to dělá jinak, mě se osvědčil ten způsob "A" pro kinofilm, stříhám jen malej ždibík na těch hranách, na světle
důležitý je hádám to "zvyknutí" filmu u aparátů co navíjej obráceně, takže nespěchat s voláním.... a ten den aspoň vydržet
Publikováno 2 February 2010 - 15:06:53
jsou tři teorie - moje nešikovnost, špatná cívka, příliš tlustý film
nebo platí všechny tři najednou[/quote]
taky jsou ve hře nevysvětlitelné temnokomorní jevy
kolikrát se mi seknul kinofilm, ale ťuk ťuk už dávno ne
nakonec to naskočí
nechci polemiku o stříhání konce filmu, každej to dělá jinak, mě se osvědčil ten způsob "A" pro kinofilm, stříhám jen malej ždibík na těch hranách, na světle
důležitý je hádám to "zvyknutí" filmu u aparátů co navíjej obráceně, takže nespěchat s voláním.... a ten den aspoň vydržet
[/quote]
Každý začátek je těžký, cvik se dostaví, neboj Jednou se Ti to povede a pak už pokaždý. Tvrdší film je spíš výhoda. Jo a používám zástřih "C"
Publikováno 2 February 2010 - 15:30:10
Publikováno 2 February 2010 - 15:37:23
Publikováno 2 February 2010 - 16:08:16
..... zase jsem trefil na jednoho blba, co se mu hrdě houpalo na krku 40déčko a s velkým pohrdáním hovořil o " Vývojkářích " ....
No a když příšlo na úpravy v Camera Raw, tak na to čučel jak puk, o photoshopu ani nemluvě.
Kdy už lidi pochopí, že kdo se chce nazývati umělcem, musí se naučit tu blbou a nepotřebnou techniku.... jinak bude v říti
Publikováno 2 February 2010 - 16:14:05
Aaaaach jo....
..... zase jsem trefil na jednoho blba, co se mu hrdě houpalo na krku 40déčko a s velkým pohrdáním hovořil o " Vývojkářích " ....
No a když příšlo na úpravy v Camera Raw, tak na to čučel jak puk, o photoshopu ani nemluvě.
Kdy už lidi pochopí, že kdo se chce nazývati umělcem, musí se naučit tu blbou a nepotřebnou techniku.... jinak bude v říti
Ale on je jistě profesionál, když má 40D Já ho sice mám taky, ale tak sa stydím, že ho ani z tašky nevytahuju
Publikováno 2 February 2010 - 16:16:10
Publikováno 2 February 2010 - 16:19:15
pravou ozdobu jako je Leica M, nebo Fujica 6x9 ..... škoda mluvit, asi píšu špatnému Santovi
Publikováno 2 February 2010 - 16:25:59
To nemá cenu s těmahle lidma se vůbec bavit...
Já se s ním ani nebavil. Jen jsem podotknul, že ta pro něho nepochopitelná správa barev se řešila pomocí výtažkové fotografie už v minulém století Efekt doostření pomocí unsharp mask v photoshopu vymysleli astronomové fotící na film....
Publikováno 2 February 2010 - 16:30:12
ja sa stydím nosit na krku i 50D
pravou ozdobu jako je Leica M, nebo Fujica 6x9 ..... škoda mluvit, asi píšu špatnému Santovi
Tak pro začátek bych doporučil upgrade na 50E. Hodně neznalejch naštveš. Bude předvádět 50D a zeptáš se: Co? Ty máš Déčko? Já už Ečko..... Voni neví co to je, ty se za něj stydět nemusíš......
Publikováno 2 February 2010 - 17:43:14
už mám tolik tipů že příště snad něco zabere - zastřihnu dost daleko od konce, tak, abych nepřestříhl v místě perforace, bude to pokud možno oblý, jak se film začne zadrhávat, cívku otevřu, navinu znovu
začínám bejt na tom vyvolávání závislej, ještě před časem jsem o tom nechtěl ani slyšet, ale teď bych snad nejradši vyfotil 36x dveře v kuchyni, jen abych mohl zase vyvolávat - a přítelkyně se mnou nemluví, protože jsem na ní minule nepočkal a vyvolával sám bez ní - taky to dopadlo...
ten pocit, když člověk vidí, jak mu najednou v koupelně visí na kolíčku 36 obrázků je .. asi mi na to řeknete, co to je proti tomu, když se ve vodě vyloupne fotka na papíře
nechce někdo dnes večer vyvolat film? rád mu ho vyvolám
Publikováno 2 February 2010 - 17:50:13
Pokud onen Optikotechna Ideal i s Benarem 5,5 cm překáží, velmi rád se ho ujmu nebo nabídnu něco na výměnu: svetlem@seznam.czPrávě vybaluju zařízení na čištění ducha v pozitivním procesu. Kamarád mi volal, že našel na půdě nějaké odpadky a že je to buď moje, nebo to půjde do kontejneru. Tak jsem se zajel podívat a co nevidím - supermoderní zvětšovák Optikotechna Ideal - takový pradědeček všeho značky Meopta (viz historická sekce jejich stránek). Už se těším, až do něho narvu nějaký film 6x4,5 z Weltaxe, proženu světlo mocným objektivem Benar 5,5cm (fakt to není Belar) a budu zírat, co se to na mě šklebí z misky s vývojkou
Publikováno 2 February 2010 - 17:51:38
díky za ty tipy na stříhání a řešení zasekávání a netěsnící tank
už mám tolik tipů že příště snad něco zabere - zastřihnu dost daleko od konce, tak, abych nepřestříhl v místě perforace, bude to pokud možno oblý, jak se film začne zadrhávat, cívku otevřu, navinu znovu
začínám bejt na tom vyvolávání závislej, ještě před časem jsem o tom nechtěl ani slyšet, ale teď bych snad nejradši vyfotil 36x dveře v kuchyni, jen abych mohl zase vyvolávat - a přítelkyně se mnou nemluví, protože jsem na ní minule nepočkal a vyvolával sám bez ní - taky to dopadlo...
ten pocit, když člověk vidí, jak mu najednou v koupelně visí na kolíčku 36 obrázků je .. asi mi na to řeknete, co to je proti tomu, když se ve vodě vyloupne fotka na papíře
nechce někdo dnes večer vyvolat film? rád mu ho vyvolám
Jo chce. Jen bez urážky, tobě bych ty plainfilmy nesvěřil.... Ale vzniklo i pár C41 svitků, ty možná i jo, ty mě moc nezajímaj.
Publikováno 2 February 2010 - 18:21:40
Pokud onen Optikotechna Ideal i s Benarem 5,5 cm překáží, velmi rád se ho ujmu nebo nabídnu něco na výměnu: svetlem@seznam.czPrávě vybaluju zařízení na čištění ducha v pozitivním procesu. Kamarád mi volal, že našel na půdě nějaké odpadky a že je to buď moje, nebo to půjde do kontejneru. Tak jsem se zajel podívat a co nevidím - supermoderní zvětšovák Optikotechna Ideal - takový pradědeček všeho značky Meopta (viz historická sekce jejich stránek). Už se těším, až do něho narvu nějaký film 6x4,5 z Weltaxe, proženu světlo mocným objektivem Benar 5,5cm (fakt to není Belar) a budu zírat, co se to na mě šklebí z misky s vývojkou
Maximálně tak za kus s nepoškozeným kondenzorem Mám tu obludu rád a teď umí i multigradaci, díky podobjektivovým ilfordfiltrům
Publikováno 2 February 2010 - 19:50:45
mam problem s rozdelanim tocitka s casama a cistlivosti
Publikováno 2 February 2010 - 20:13:37
Maximálně tak za kus s nepoškozeným kondenzorem Mám tu obludu rád a teď umí i multigradaci, díky podobjektivovým ilfordfiltrům
Já bych v tom problém neviděl, takže Meopta do formátu 6x6 nebo do 24x36 s kondensorem? Matnici 6,5x9 také? Ale nemá zabroušené hrany... Ideal je jinak v původním stavu i s Benarem 5,5 cm? V tom případě se jistě dohodnem. K dispozici by byl jednak Opemus, jednak snad i Opematus, je tam možná i jiný, ale to bych vybral dle požadavku. Tedy lze-li to tak dohodnout, Svetlem
Publikováno 2 February 2010 - 20:21:48
Já bych v tom problém neviděl, takže Meopta do formátu 6x6 nebo do 24x36 s kondensorem? Matnici 6,5x9 také? Ale nemá zabroušené hrany... Ideal je jinak v původním stavu i s Benarem 5,5 cm? V tom případě se jistě dohodnem. K dispozici by byl jednak Opemus, jednak snad i Opematus, je tam možná i jiný, ale to bych vybral dle požadavku. Tedy lze-li to tak dohodnout, Svetlem
Myslel jsem Ideal s nepoškozeným kondenzorem Je komplet a až na štípanec v okraji kondenzoru mu nic není. Ale z ruky ho nedám, protože je pěkný, mám ho rád a občas si léčím nervy tím, že ho vytáhnu a udělám si na něm pár minifotek.
Publikováno 2 February 2010 - 20:40:10
Myslel jsem Ideal s nepoškozeným kondenzorem Je komplet a až na štípanec v okraji kondenzoru mu nic není. Ale z ruky ho nedám, protože je pěkný, mám ho rád a občas si léčím nervy tím, že ho vytáhnu a udělám si na něm pár minifotek.
Rozumím a zcela chápu. Benar 5,5 cm je rovněž nedobytný?
Publikováno 2 February 2010 - 20:51:24
Tak si teď léčím nervy tím, že na Idealu patlám Benarem fotku Mamiakova auta a vlaku na jeho kouzelné prošlé divné čínskofomácké papíry značky Xiamen - hned je ten svět veselejší
Publikováno 2 February 2010 - 21:05:01
Publikováno 2 February 2010 - 21:07:13
Publikováno 2 February 2010 - 21:11:31
Publikováno 2 February 2010 - 21:14:13
Tak jsem konečně vybalil svoje Ilfordí podobjektivové filtry, na které čekám už od začátku listopadu a málem mě trefil šlak. Filtry fajn, ale to okolo nějak neodpovídá té šílené ceně. Držák je tak pitomě opracovaný, že jeden šroub lítá skoro volně a druhý zase jde otáčet jen medvědí silou a škatule na filtry je super až na ten detail, že v ní není přihrádka na ten blokační - naštve při úklidu.
Tak si teď léčím nervy tím, že na Idealu patlám Benarem fotku Mamiakova auta a vlaku na jeho kouzelné prošlé divné čínskofomácké papíry značky Xiamen - hned je ten svět veselejší
Benar ale nemá zase tak vynikající kresbu, jako např. Belar, Anaret, Meopar nebo Meogon. Má tři členy a tři čočky jako Mirar 35 mm (ten je dobrý jen díky tomu, že má MC a novější sklo...). Je spíše pro kontrastní film, pro formát 4x4, nikoliv pro kino ...
Publikováno 2 February 2010 - 21:23:18
Tak jsem konečně vybalil svoje Ilfordí podobjektivové filtry, na které čekám už od začátku listopadu a málem mě trefil šlak. Filtry fajn, ale to okolo nějak neodpovídá té šílené ceně. Držák je tak pitomě opracovaný, že jeden šroub lítá skoro volně a druhý zase jde otáčet jen medvědí silou a škatule na filtry je super až na ten detail, že v ní není přihrádka na ten blokační - naštve při úklidu.
Benar ale nemá zase tak vynikající kresbu, jako např. Belar, Anaret, Meopar nebo Meogon. Má tři členy a tři čočky jako Mirar 35 mm (ten je dobrý jen díky tomu, že má MC a novější sklo...). Je spíše pro kontrastní film, pro formát 4x4, nikoliv pro kino ...
Však já to vím. Ale na odreagování u pohlednicového formátu a momentek focených v totální tmě Zorkijem je to fajn. Mám ho jako srdeční záležitost, ne jako seriózní pracovní nástroj
Publikováno 2 February 2010 - 21:28:47
Však já to vím. Ale na odreagování u pohlednicového formátu a momentek focených v totální tmě Zorkijem je to fajn. Mám ho jako srdeční záležitost, ne jako seriózní pracovní nástroj
Aha, už to chápu, píše se o něm, aby mě to jen drásalo . Tak dobře, hodně štěstí. Oželím ho.
Publikováno 3 February 2010 - 06:17:03
papiry xiamen jsou super, ten povrch je bozi jestli teda mas ty stejne co ja
To zní krásně šíleně. Kde to prodávají?
Publikováno 3 February 2010 - 07:41:48
papiry xiamen jsou super, ten povrch je bozi jestli teda mas ty stejne co ja
To zní krásně šíleně. Kde to prodávají?
Mám zlé tušení, že už nikde - tuhle krabičku jsem dostal. Ale tobě to být líto nemusí, protože pochybuju, že by uvědomělý temnokomorník tvého kalibru použil RCčko s povrchem připomínajícím šusťákovou bundu
Publikováno 3 February 2010 - 07:52:29
Publikováno 3 February 2010 - 08:42:29
Já na to kontaktuju plany. Mně to tedy příjde spíš šílený, než šíleně krásný, ale to je o vkusu A popsal bych to spíš jak riflovinu!
Šíleně krásný je hlavně to, jak se s tím dělá - reaguje to na teplotu a míchání vývojky asi tak 100x víc než dnešní papírz. Když to člověk v misce vhodně hladí prstama, tak je to lepší jak split u MG Včera jsem na to mimo jiné napatlal jednu momentku z Brianovy výstavy (účastníci potvrdí, že to tam byl exponometrický horor - negativ podle toho vypadá) a je to tam, přesně jak má být
Publikováno 3 February 2010 - 14:22:36
nrozdelaval nekdo prakticu mtl5 ci podobnou?
Rozdělával, a hlavně i skládal dohromady... A kolikrát... MTL5B a LTL(je to lautr to samý). No a i LB mimochodem . Co bys potřeboval? Večer bych mrkl do poznámek. Je tam co se pamatuju jedna fligna - se středním šroubkem a "nalisovaným spojem" - zoubkovaná objímka do rozříznuté hřídelky roztažené tím šroubkem. Jinak jsou to snad jen klasický problémy s poznačením polohy před rozebráním.
Publikováno 3 February 2010 - 14:30:08
nrozdelaval nekdo prakticu mtl5 ci podobnou?
Rozdělával, a hlavně i skládal dohromady... A kolikrát... MTL5B a LTL(je to lautr to samý). No a i LB mimochodem . Co bys potřeboval? Večer bych mrkl do poznámek. Je tam co se pamatuju jedna fligna - se středním šroubkem a "nalisovaným spojem" - zoubkovaná objímka do rozříznuté hřídelky roztažené tím šroubkem. Jinak jsou to snad jen klasický problémy s poznačením polohy před rozebráním.
ten prostredni zakernej sroubek sem nasel dokonce i polohu mam poznacenou ale to zalisoani je cara pres rozpocet
Publikováno 3 February 2010 - 14:37:03
Publikováno 3 February 2010 - 17:35:26
te´d jsem zvědav jak dopadne ta koupel, jestli se podaří vyprat bílý kousky
mimochodem, fosforeskující ručičky hodinek asi nemají vliv na film v temnu, nebo jo?
radši jsem je sundal
Publikováno 3 February 2010 - 17:38:31
tak dnes navíjení šlo hladce, ujistil jsem se že cívka je suchá, film nechal půl dne v kazetě, pečlivě zaobleně jsem zastríhl konec, ustříhl jsem celý čouhající cancour, tj. asi 3 cm a navíjel svižně a rytmicky
mimochodem, fosforeskující ručičky hodinek asi nemají vliv na film v temnu, nebo jo?
radši jsem je sundal
No mám je taky. Jsem knim zády, motám rychle. Nevadí. Jen v případě hodně citlivého filmu je odnáším, stejně jako zhasínám karmu.
Publikováno 3 February 2010 - 17:38:56
tak dnes navíjení šlo hladce, ujistil jsem se že cívka je suchá, film nechal půl dne v kazetě, pečlivě zaobleně jsem zastríhl konec, ustříhl jsem celý čouhající cancour, tj. asi 3 cm a navíjel svižně a rytmicky
radši jsem je sundal
to si rikam pokazdy kdyz delam s filmama ze bych si mel sundat hodinky zatim se to neprojevilo na nicem od 50tky do 3,2k vcetne IR
Publikováno 3 February 2010 - 18:10:09
radši jsem je sundal
to si rikam pokazdy kdyz delam s filmama ze bych si mel sundat hodinky zatim se to neprojevilo na nicem od 50tky do 3,2k vcetne IR
No já jsem psal o nástěných. Stejně je sundavám jenom pro klid duše.
Publikováno 3 February 2010 - 21:18:04
Teď jenom řeším otázku, který ten zvětšovák je lepší - Axomat 4 nebo Opemus Standard? V tomhle jsem uplně "nepolíbená". Tak odpusťte mojí neznalost.
Publikováno 3 February 2010 - 21:24:11
Axomat 4 nebo Opemus Standard?
Tož Axomat zvládne jen kinofilm, kdežto Opemus je skoro až pro 6x6 cm - tedy záleží, na co fotíš, co k tomu je za zvětšovací objektivy ...
Publikováno 3 February 2010 - 21:30:19
Publikováno 3 February 2010 - 21:44:32
Axomat 4 nebo Opemus Standard?
Tož Axomat zvládne jen kinofilm, kdežto Opemus je skoro až pro 6x6 cm - tedy záleží, na co fotíš, co k tomu je za zvětšovací objektivy ...
No většinou na kinofilm, ale ráda i na 6x6. Takže nejlépe si nechat oba, co? Oj, jakí mají objektivy, jsem se nekoukla. Nechala jsem je zatím u rodičů muže na moravě. U nás nejdříve musím vymyslet na ně místo. Např. jakou "přebytečnou" věcičku z bytu vyhodím, aby se mi vešel do bytu. A je v těch zvětšovacích objektivech velký rozdíl? V kvalitě?
Publikováno 3 February 2010 - 21:50:26
http://img194.images...8/img00133n.jpg
a vy ted muzete hadat, jakypak stroj jsem si to koupil
Publikováno 3 February 2010 - 21:52:06
opemus a rámečky!No většinou na kinofilm, ale ráda i na 6x6. Takže nejlépe si nechat oba, co? Oj, jakí mají objektivy, jsem se nekoukla. Nechala jsem je zatím u rodičů muže na moravě. U nás nejdříve musím vymyslet na ně místo. Např. jakou "přebytečnou" věcičku z bytu vyhodím, aby se mi vešel do bytu. A je v těch zvětšovacích objektivech velký rozdíl? V kvalitě?Axomat 4 nebo Opemus Standard?
Publikováno 3 February 2010 - 22:11:35
Publikováno 3 February 2010 - 22:13:24
Publikováno 3 February 2010 - 22:23:35
Uz jsem otestoval novy stroj, funguje fajnove, tady je z neho fotka:
http://img194.images...8/img00133n.jpg
a vy ted muzete hadat, jakypak stroj jsem si to koupil
velice prijemna fotka - asi nejake kino, ne?
Publikováno 3 February 2010 - 22:27:45
#3549 Snek
Publikováno 3 February 2010 - 22:31:41
Teď jenom řeším otázku, který ten zvětšovák je lepší - Axomat 4 nebo Opemus Standard?
nech si oba. Opemusem budes zvetsovat kino i stredni format a axomat budes pouzivat na flashovani papiru, tvorbu cernejch ramecku na zvetsenine atd...
dlouho mi trvalo, nez jsem prisel na to, ze dva zvetsovaky v komore ti usetrej mnoho zbytecnejch ukonu.
Publikováno 3 February 2010 - 22:49:57
Dalkomer?vlcak: jojo, kino to je
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních