myslím, že ryuninovi tu již mnozí několikrát doporučili praní po ilfordovsku v předtím převařené a odstáté vodě, aby eliminoval poškození filmu pískovými zrnky praním v průtoku a zaschlým vápnitým mapám na filmu.... nechci být protivný, ale jde o to, jestli to chce číst nebo experimentovat za každou cenu.... jsem protivný, já vím.... sorry
o převařené a odstáté vodě teda slyším poprvé, asi jsem něco přehlídl
po použití protékající vody bez nasazený sprchy zatím byly výsledky nejlepší, takže pokud se to potvrdí, tak se toho budu držet
ono taky kdoví jaký vliv má praní ve vodě, která má trochu vyšší nebo nižší teplotu, dřív jsem to moc neřešil a snažil se prostě prát vodou přibližně vlažnou a teplotu vody během praní neměnit,
ale dnes jsem se dozvěděl na stránkách Ilford, že teplota vody se nemá lišit od ostatních kapalin víc než o pět stupňů - dnes mi asi deset minut trvalo, než se mi podařilo nastavit plamínek a kouhoutek sprchy tak, aby měla 16 stupňů, pak už byla buď ledová nebo zase přes třicet
já myslím, že nestačí držet se nějakých fixních metod někoho, ale najít ten způsob, který funguje v daných podmínkách - proto třeba ač Lukáš ze Spořilova má spoustu zkušeností, jeho práce tady nedopadla, a přitom by nejspíš stejným způsobem doma vyvolal film bezvadně
nebo jiný příklad - Karla Koutskýho tady většina lidí respektuje jako machra, ale jeho metoda použití stěrku už se tady lidem moc nelíbila
takže prostě asi člověk musí najít, co funguje u něho doma - to neznamená, že nebudu vycházet právě z rad lidí tady nebo prostě lidí, kteří umí, jen si z nich musím něco konkrétně vybrat
ještě otázka vedlejší - má nějaký vliv, když člověk nenavazuje jednotlivý procedůry hned bez prodlení, čili třeba po skončení ustalování nechá film v prázdném tanku třeba deset minut, než ho pere? Je jasný, že každou proceduru je třeba zakončit okamžitě vylitím z tanku, ale pak je možný třeba chvíli mít prodlevu?