Přejít na obsah

Fotka

...jen tak...

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
6399 odpovědí na toto téma

#4101 kelfik

kelfik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 86

Publikováno 27 March 2010 - 16:20:28

mě napadla hrozná věc - nikdy jsem na to dosud nenarazil, nechápu jak je to možný, ale prostě až když jsem viděl jak se suší svitek, tak jsem zjistil, že necháup, jak jde dohromady různý formáty středoformátu a ten danej formát toho středoformátovýho filmu - to se to v těch aparátech ořezává či co? nebylo by ideální mít takovej formát středoformátu, kterej přesně odpovídá tomu políčku svitku? asi se ptám uplně blbě, ale prostě mi tohle došlo až tak pozdě, protože jsem nikdy na střední formát nefotil a svitky nekupoval

To si děláš prdel ne? :wink:
  • 0

#4102 ryunin

ryunin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 696 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 27 March 2010 - 16:57:30

mě napadla hrozná věc - nikdy jsem na to dosud nenarazil, nechápu jak je to možný, ale prostě až když jsem viděl jak se suší svitek, tak jsem zjistil, že necháup, jak jde dohromady různý formáty středoformátu a ten danej formát toho středoformátovýho filmu - to se to v těch aparátech ořezává či co? nebylo by ideální mít takovej formát středoformátu, kterej přesně odpovídá tomu políčku svitku? asi se ptám uplně blbě, ale prostě mi tohle došlo až tak pozdě, protože jsem nikdy na střední formát nefotil a svitky nekupoval

To si děláš prdel ne? :wink:

aha, ja už chápu, jak mi ten zkrat vznikl - totiž jak pořád koukám na svoje kinofilmy, jak to suším a pak stříhám, tak jsem si omylem zafixoval, že ten film má předem vyznačený políčka - samozřejmě že když film není naexponovanej, pak je to jenom prázdná páska, ale protože normálně takovej film nikdy nevidím , ale místo toho vidím film s políčky z malýho formátu, tak jsem si to takhle zafixoval

takže ten střední formát si to na ten film naexponuje v podstatě jak mu to vyjde
  • 0

#4103 ryunin

ryunin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 696 příspěvků(y)

Publikováno 27 March 2010 - 17:01:14

by asi bylo potřeba uvědomit si, že film nemá políčka (v tom smyslu, že tam nejsou vyznačený nějaký obdélníčky, na který se má exponovat, a mimo který že jako ta emulze neni). celá plocha toho filmu je z jedný strany namatlaná světlocitlivou vrstvou, čiliže je vlastně úplně totálně jedno co kam naexponuješ...

jinak lukáši když mi pošleš sms kdy jsi dnes na spořilově, tak ti tam dovezu, co tady pro tebe mám už asi měsíc schovaný - pár drobností do komory, co se ti budou hodit - temnokomorníci sice nejsou kuřata, co ani zadarmo nehrabou, ale na druhou stranu by mohli někdy dostat nějakej dárek za ochotu a čas
  • 0

#4104 ypres_bass

ypres_bass

Obchodník zbožím prošlým

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 27 March 2010 - 17:06:45

takže ten střední formát si to na ten film naexponuje v podstatě jak mu to vyjde

bravo, milý watsone... :wink:
  • 0

#4105 Vlcak

Vlcak

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,279 příspěvků(y)
Reputace: 95

Publikováno 27 March 2010 - 17:56:57

vzpomen si na sebe pred rokem :-)
  • 0

#4106 ypres_bass

ypres_bass

Obchodník zbožím prošlým

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice

Publikováno 27 March 2010 - 18:04:03

vzpomen si na sebe pred rokem :-)

jo, to jsem měl ještě vlasy...
  • 0

#4107 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5,755 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 407

Publikováno 27 March 2010 - 18:11:38

však i kinofilm si to exponuje jak to tělu vyjde :wink:
jsou přece půlkinoformáty
pak třeba široký horizon sovětruský
také přístroje domácí výroby
nakonec natáhnete li do velkoformátové kazety kus kinofilmu a něčím připevníte...
  • 0

#4108 Snek

Snek
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 27 March 2010 - 18:20:16

Ypresu nemachruj! :-))))))
  • 0

#4109 ryunin

ryunin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 696 příspěvků(y)

Publikováno 27 March 2010 - 19:10:03

však i kinofilm si to exponuje jak to tělu vyjde :wink:
jsou přece půlkinoformáty
pak třeba široký horizon sovětruský
také přístroje domácí výroby
nakonec natáhnete li do velkoformátové kazety kus kinofilmu a něčím připevníte...

už je mi to jasný a takhle asi fungujou i ty pinholes, že se tam prostě nějaký film připevní asi
  • 0

#4110 Mamiak

Mamiak

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4,416 příspěvků(y)
Reputace: 255

Publikováno 28 March 2010 - 13:36:09

bravo, milý watsone... :)

Ypresu nemachruj! :!:)))))

před rokem si měl eště nastřelenej čip :?
  • 0

#4111 ivan_maly

ivan_maly

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 810 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 28 March 2010 - 20:54:44

bravo, milý watsone... :)

Ypresu nemachruj! :!:)))))

před rokem si měl eště nastřelenej čip :?

A já vám říkám, že po (krátkém-delším) období zkoušení filmu a zjištování, jaká je to oproti tomu (co se nesmí vyslovit) piplačka, skončí ypres opet u čipu.
  • 0

#4112 jakub.jira

jakub.jira

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 112

Publikováno 29 March 2010 - 08:29:41

o tohle se s váma musim podělit(pokud to bude někoho urážet, teda asi spíš všechny to bude urážet...)

"Pokud má někdo za koníčka patlat se v temné komoře dlouhé hodiny v temné komoře v chemikáliích proto, aby získal technicky o třídu horší výsledek, než z DSLR, budiž mu přáno...

Pokud svěří vyvolání negativu a tvorbu positivu labu, prosím, dá se to. Asi se stejnou úspěšností, jako s DSLR - tedy především závisí na tom labu.

Svět se ale nevrátí."

je to od nějakého Petyho z digitálistického(fuj!) fóra.

tohle mě z rána pobavilo.
no co si o tom myslíte?:lol:
okolní svět není dostatečně poučen
  • 0

#4113 LukasJ

LukasJ

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 29 March 2010 - 08:41:40

o tohle se s váma musim podělit(pokud to bude někoho urážet, teda asi spíš všechny to bude urážet...)

"Pokud má někdo za koníčka patlat se v temné komoře dlouhé hodiny v temné komoře v chemikáliích proto, aby získal technicky o třídu horší výsledek, než z DSLR, budiž mu přáno...

Pokud svěří vyvolání negativu a tvorbu positivu labu, prosím, dá se to. Asi se stejnou úspěšností, jako s DSLR - tedy především závisí na tom labu.

Svět se ale nevrátí."

no co si o tom myslíte?:lol:

No nejvíc mě pobavilo, jak z labu je to dobrý a z komory o třídu horší.....
  • 0

#4114 jakub.jira

jakub.jira

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 112

Publikováno 29 March 2010 - 08:50:16

Svět se ale nevrátí."

no co si o tom myslíte?:D

No nejvíc mě pobavilo, jak z labu je to dobrý a z komory o třídu horší.....

jo, nejmíň o třídu:-D
ale to je jako házet hrách na zeď, oni jsou přesvědšený, že z jejich gigapixelovejch krabiček od mýdla vyleze parádní fotka, a asi taky vyleze, ale kolik práce jim musí dát ten postproces, to si nedovedu předtsavit, navíc se ochuzujou o tu nejzábavnější část s těma chemikáliema, že?:lol:
  • 0

#4115 nlc

nlc

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 728 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 29 March 2010 - 09:10:57

O víkendu jsem vyvolal Svemu exponovanou přibližně před dvaceti lety .... a světe div se, trochu závoj, ale je to tam. Když už nic jiného, tak životaschopnost filmu (ve smyslu udržení obrazu) je až neuvěřitelná ve srovnání s prchavou pomíjivostí záznamu digitálního.
  • 0

#4116 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno
Reputace: 9

Publikováno 29 March 2010 - 09:25:14

Jo jo, ale vykládejte jim to. Jak říká Mamiak - je to marný, je to marný, je to marný...Zrovna teď se zabývám v práci "znovud****alizací" podkladů jednoho projektu. CDčko vypálený roku 2003 je mrtvý, papírovej výkres vypadá jak novej (Koneckonců, jak by taky za těch 7 let měl vypadat jinak?).
  • 0

#4117 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 10:14:25

nezlobte se, pánové, cyklisté i automobilisté mají právo užívat silnice, s ohleduplností oboustrannou a bez averze to jde celkem v pohodě... :lol:
  • 0

#4118 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 11:04:03

nezlobte se, pánové, cyklisté i automobilisté mají právo užívat silnice, s ohleduplností oboustrannou a bez averze to jde celkem v pohodě... :D

Přesně tak...
Nesnáším cyklisty na silnici! :lol: Zejména ty, co jezdí vedle sebe. :)
  • 0

#4119 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)
Reputace: -3

Publikováno 29 March 2010 - 11:17:02

nezlobte se, pánové, cyklisté i automobilisté mají právo užívat silnice, s ohleduplností oboustrannou a bez averze to jde celkem v pohodě... :lol:

Je mi líto,ale takhle to v reálu nefunguje,cyklistovi se asi nikdy nepodaří srazit auto ze silnice a tak je to nyní s námi,jsme proti digitálu v menšině a kvůli takzvanýmu "přirozenýmu vývoji" už delší dobu mizí z trhu materiály,na který jsme byli zvyklí a se strachem čekáme,co nám budoucnost přinese za další jobovky. Já bych si digitálu vůbec nevšímal,ale je to on,co do mě furt strká a snaží se mě srazit ze "silnice",nehledě na blbý kydy hochů z jednoho časopisu,kteří chtějí šampáněm slavit s příchodem kdejakýho digitálního prťáku konec klasické fotografie a já jsem tady taky za blbce,smějou se mi dokonce proto,že používám stativ - prej na co,jsou přece stabilizovaný objektivy - to je pecka,co ?! Já říkám s plnou odpovědností a po delším pozorování - digitál dělá z lidí blbce a lenochy,kteří chtěji do CÍLE dojít tou nejkratší cestičkou a pokud možno bez jakékoliv námahy,je to technologie,která stejně jako další,které v budoucnu příjdou,budují v člověku přesvědčení,že to nejlepší je,při čem se vůbec nemusí hejbat zadkem a ač se tato moje myšlenka zdá hodně přitažená za vlasy,budoucnost mi dá plně za pravdu,neb lenost a vychcanost velké skupiny lidí nezná meze a na tom se dá skvěle vydělávat,bohužel to "demokraticky" určí směr i pro menšinu,která by chtěla jít jinou cestou. Jo a mimo jiné,my už nejsme ani na kole,ale sotva na koloběžce...
  • 0

#4120 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4,203 příspěvků(y)
Reputace: 469

Publikováno 29 March 2010 - 11:30:15

Kdyby tahle potřeba člověka patřit k určité skupině a zároveň se od ostatních vymezovat jednou skončila, to by bylo na světě blaze. Nevím, že vás "oni" stále tak obtěžují. Tak ty kidy nečtěte a hotovo, ne? A kolegové v práci? Co je jim do toho. Je to i o vašem přístupu. Můj kolega má digitální kompakt a vzájemně ukazujeme co kdo přes víkend vyfotil. Rád mu dávám na posouzení svý fotky, má k nim co říct.. Rádi pokecáme i o technice. Já si rád prohlédnu jeho nový digitální strojek, skouknu kam se to zase posunulo, on s obdivem prohlédne můj stoletý a stejně tak i zbytek firmy. Prostě už s těma kecma běžte někam, myslel jsem, že tohle je fórum lidí, co v tom už mají jasno, co to maj vyřešený. Asi ne, protože jinak by nad podobnejma řečma neměli chuť ani mávnout rukou...
  • 0

#4121 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 11:35:47

Sokolíku, každý má na svůj názor právo, ale právo plivat na druhé nemá nikdo. Co a kdo dělá z jiných lidí lenochy a blbce, ponechme stranou, to je nad rámec úzkého zaměření TK.
dovětek: tak široký výběr a dostupnost fotomateriálu i nářadí, jaký je dnes, jsem před několika desítkami let, kdy digitální fotografie a jiné technologie byly divokou utopií, a kdy taktéž téměř každý, kdo si pověsil na krk fotoaparát, se cítil býti fotografem (podobně jako dnes), nezažil.
A pokud to, co potřebuji nebo chci, není v místním krámě? Koupit téměř cokoli a kdekoli na světě trvá pár vteřin s doručením až domů nejdéle za 3 týdny.... jupí !!! Nemusíme přeci hledat problémy tam, kde nejsou (zatím).
  • 0

#4122 majla

majla

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 520 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 29 March 2010 - 12:02:42

Včera jsem se až po několika týdnech možná snad i měsících dostal k vyvolání pár kinofilmů a svitků. Musím říct, že těch několik měsíců mě trápilo astma ve zhoršeném stavu, ale po včerejší inhalaci se mi zase dýchá líp. Má to prostě blahodárný účinky.
  • 0

#4123 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 12:09:02

dovětek: tak široký výběr a dostupnost fotomateriálu i nářadí, jaký je dnes, jsem před několika desítkami let, kdy digitální fotografie a jiné technologie byly divokou utopií, a kdy taktéž téměř každý, kdo si pověsil na krk fotoaparát, se cítil býti fotografem (podobně jako dnes), nezažil.
A pokud to, co potřebuji nebo chci, není v místním krámě? Koupit téměř cokoli a kdekoli na světě trvá pár vteřin s doručením až domů nejdéle za 3 týdny.... jupí !!! Nemusíme přeci hledat problémy tam, kde nejsou (zatím).

To je trošku jiná diskuse. Řekl bych, že na západě byla tenkrát situace diametrálně odlišná.
A to, že Kodak i Fuji, teď i Foma (T200) omezují sortiment(o zániku dalších firem nemluvě), je holý fakt. Nikoliv neexistující problém.
  • 0

#4124 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 29 March 2010 - 12:14:04

Sokolíku, každý má na svůj názor právo, ale právo plivat na druhé nemá nikdo. Co a kdo dělá z jiných lidí lenochy a blbce, ponechme stranou, to je nad rámec úzkého zaměření TK.

Máš v hodně směrech pravdu,to čestně uznávám a přiznávám,že jsem se nechal ve svém zápalu trochu unést - ale- ty žiješ v Praze,máš kolem sebe komunitu lidí,se kterými si rozumíš,spousty galerií,specializovaných obchodů a podobně a to všechno vytváří úplně jinou atmosféru a povědomí lidí u tebe,než je zde. Zkus někdy přiject sem,poslechni si názory zdejších fotografů a myslím,že pochopíš do jisté míry můj pesimismus a nasranost a tohle mne obklopuje bez nejmenší naděje na zlepšení,to je ten reál,o kterém jsem prvně mluvil. Mojí velkou povahovou chybou je,že to prostě neumím hodit za hlavu a musím na to myslet. Tak promiň...Výběr materiálu je zatím přes krach některých firem stále velmi dobrý,to ano,ale stejně trvám na tom,že v nepříliš vzdálené budoucnosti dojde k vážnému ohrožení klasické fotografie - ale to je jen můj názor a DOUFÁM,že se mýlím.
  • 0

#4125 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 12:14:58

Kdyby tahle potřeba člověka patřit k určité skupině a zároveň se od ostatních vymezovat jednou skončila, to by bylo na světě blaze. Nevím, že vás "oni" stále tak obtěžují. Tak ty kidy nečtěte a hotovo, ne? A kolegové v práci? Co je jim do toho. Je to i o vašem přístupu.

Pravda. Už jsem to tady někde psal, že mí kamarádi a známí, kteří fotí pouze digitálně, oceňují to, že si dám tu práci v komoře. Nikdy jsem je neslyšel vyjádřit se jakkoliv pohrdavě ke klasické fotografii. Se zájmem si prohlédnou 70 let starý Rolleiflex i fotky jím pořízené.
Tlachaly na internetu nečtu. Ten příspěvek, co tady ocitoval jakub.jira, mě nechal úplně v klidu.
  • 0

#4126 Snek

Snek
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 12:35:31

...teď i Foma (T200) omezují sortiment.

Notorie, tohle je taky na jinou diskuzi. Ano, Foma omezuje, ale stale jsem presvedcenej, ze zrovna Foma by mela potencial bejt uznavanou a uspesnou znackou. Alternativa k Ilfordu.

Jenom by to u nich chtelo mit chut uspet, stavet na tradici, bejt videt, a o misto na trhu se porvat. To jim chybi. Skoda, je to mrhani potencialem :lol:

Paneboze, jak ja bych si pral tak 5 - 7 let generalreditelovat Fome!

Jinak Fuji a Kodak to v cernobilem analogovem svete postupne zabalej, jsou to prilis velky konglomeraty, s sirokym zamerenim, ty tuhle oblast drzet nebudou. S tim je treba se smirit.
  • 0

#4127 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 12:38:22

- ale- ty žiješ v Praze,máš kolem sebe komunitu lidí,se kterými si rozumíš,spousty galerií,specializovaných obchodů a podobně a to všechno vytváří úplně jinou atmosféru a povědomí lidí u tebe,než je zde. Zkus někdy přiject sem,poslechni si názory zdejších fotografů a myslím,že pochopíš do jisté míry můj pesimismus a nasranost a tohle mne obklopuje bez nejmenší naděje na zlepšení,to je ten reál,o kterém jsem prvně mluvil. Mojí velkou povahovou chybou je,že to prostě neumím hodit za hlavu a musím na to myslet. Tak promiň...Výběr materiálu je zatím přes krach některých firem stále velmi dobrý,to ano,ale stejně trvám na tom,že v nepříliš vzdálené budoucnosti dojde k vážnému ohrožení klasické fotografie - ale to je jen můj názor a DOUFÁM,že se mýlím.

Samozřejmě o pohledech, dojmech atd. můžeme diskutovat donekonečna. Ač současně žiji v Praze (dá se to počítat na měsíce), znám trable se sháněním materiálů začínajících či vracejících se fandů analogové fotografie, děkuji matce přírodě a vynalézátorům digitechnologií, kteří nám přinesli PC, internet, a přátele osobně známé i neznámé takřka z celého světa, díky nimž přístup k jinak nedostupným materiálům a čudlíkům mám. A vůbec se nebráním druhým pomoci, pokud ještě nevědí, kde a jak, a je to v mých silách, stejně tak děkuji dobrosrdečným temnokomorníkům, kteří jsou ochotni pomoci mně, když jsem v koncích sám se svým rozumem a schopnostmi.
Všechno je to jen o empatiích a toleranci, nic víc.
  • 0

#4128 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 12:44:52

...teď i Foma (T200) omezují sortiment.

Notorie, tohle je taky na jinou diskuzi. Ano, Foma omezuje, ale stale jsem presvedcenej, ze zrovna Foma by mela potencial bejt uznavanou a uspesnou znackou. Alternativa k Ilfordu.

Jenom by to u nich chtelo mit chut uspet, stavet na tradici, bejt videt, a o misto na trhu se porvat. To jim chybi. Skoda, je to mrhani potencialem :lol:

Jo ja vim. Hodne jsem zvazoval, jestli to tam pridat nebo ne. Naprosto s Tebou souhlasim.
  • 0

#4129 ypres_bass

ypres_bass

Obchodník zbožím prošlým

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice

Publikováno 29 March 2010 - 12:47:13

moje vlákno sice zmizelo, ale na dostání materiálu na místo určení pracuju a měnu co jste mi na to dali jsem taky nezpronevěřil.
  • 0

#4130 kelfik

kelfik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 86

Publikováno 29 March 2010 - 13:11:04

Z názorů některých vyplívá co digitálista to naprostý blbec a lepl,co temnokomorník to génius,umělec a borec.Žasnu jak ten svět jednoduchý :lol: :D :)
  • 0

#4131 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 29 March 2010 - 13:17:47

Všechno je to jen o empatiích a toleranci, nic víc.[/quote]

Jo,to je další hezký slogan jak vystřiženej z učebnice,ale realita říká,že kde nic není,ani smrt nebere. Promiň,ale zdejší hoši ze sokolovska by pomalu chtěli,abych se jim omlouval za to,že pracuju ještě na klasiku,to je stav,jaký tady je. Ty máš,jako dost lidí tady ,s digitálistama lepší zkušenost a já ti to závidím,nicméně - jedna reálná zkušenost zde - a přestávají bleskově fungovat všechny na teoretický bázi sestavený poučky o toleranci,protože když máš kliku,že nejsi sám,můžeš se spolehnout na podporu kamarádů,když máš slabou chvilku,ale něco jinýho je být tady se svým postojem a určitou filozofií sám proti všem,jak nějaký husita.
  • 0

#4132 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5,755 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 29 March 2010 - 13:37:22

chtělo by to tam na tom sokolovsku posílit :lol: , aby to nebylo jako s poručíkem horáčkem
"si tady na té rotě jediny stranik
a to je sakra málo!"
:) :D
  • 0

#4133 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno

Publikováno 29 March 2010 - 13:47:44

No já žasnu, jaká se tu rozvinula debata...Člověk chvilku usilovně pracuje, a už tu z něj dělají nějakýho netolerantního jedince :D (A to jsem prosím pracoval na digitalizaci dat :lol: ). Prostě i z vlastní zkušenosti vím, že digitálních fotek se u obyčejnýho člověka dostane na papír obvykle žalostně málo. A elektronické záznamy jsou bez pečlivé práce a obnovování bohužel tristně netrvalé.
Sám používám digitální foťáky pro rychlou dokumentaci do práce, záznamy rozborky při opravách klasických strojků(nejen těch fotografických) apod.

A vůbec - večer začínám s promítačkou procházet archiv diáků po prarodičích, je toho celá skříň (jen nevím, co budu dělat s diákama 6x6 :) ). Tak budu moct mluvit o té trvanlivosti s o poznámí pádnějšími (nebo taky ne, ale to snad nehrozí) argumenty.
  • 0

#4134 nlc

nlc

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 728 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 29 March 2010 - 13:54:51

Nevím jistě, zda to byl můj příspěvek, který odstartoval následnou diskusi ... pokud ano, prosím o smazání a kázeňský trest. :lol:
Spíše jsem chtěl vyjádřit údiv a zároveň radost nad tím, že existují věci, jako obraz desítky let trpělivě čekající na své zrození.
  • 0

#4135 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5,755 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 29 March 2010 - 13:56:48

když mluvíš o 6x6 dia, tak mě napadlo, jestli by nešla z vf kamery a odpovídajícího skla postaveného obráceně udělat prohlížečka právě na diáky většího rozměru než kinofilm
že by se to prohlíželo na matnici, ale možná je to blbost, tak berte s rezernou
jen že taky u tchýně nějaký takový diáky jsou z tlr
  • 0

#4136 ypres_bass

ypres_bass

Obchodník zbožím prošlým

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice

Publikováno 29 March 2010 - 13:59:40

když mluvíš o 6x6 dia, tak mě napadlo, jestli by nešla z vf kamery a odpovídajícího skla postaveného obráceně udělat prohlížečka právě na diáky většího rozměru než kinofilm

dyť by to šlo z nějakého starého opemusu...
  • 0

#4137 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5,755 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 29 March 2010 - 14:03:17

až na tu skříňku s matnicí, ale taky nápad prosvítit to zvětšovákem
  • 0

#4138 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4,203 příspěvků(y)

Publikováno 29 March 2010 - 14:08:54

Nemálo jsem se snažil vyrobit promítačku z Opemusu na 6x7. Nejde to, toho světla tam je žalostně málo. Kondenzor je prostě zabiják světla... Měl jsem tam zkusmo i 500W halogen, ale ani to na rozumný provoz nestačilo...

A používat to jako prosvětlovací pultík? Ani náhodou, nedovedu si představit nic nepohodlnějšího a tolik zbytečného místa zabírajícího...
  • 0

#4139 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 14:16:06

Na ty 6x6 z TLR by mohl stačit Medirex, co se celkem často objevuje na aukru. Jen nevím, jaká tam je dostupnost žárovek.
  • 0

#4140 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4,203 příspěvků(y)

Publikováno 29 March 2010 - 14:17:23

Jinak ještě k té Sokolovské debatě. Pokud bys to Sokolíku chtěl opravdu řešit a bojovat nějaký nesmyslný boj, ukaž jim fotky, které jim vyrazí dech. Pokud tedy takové máš... (jinak bych tedy mezi takové lidi vůbec nechodil, proč taky... když se chci pohádat, mám k tomu manželku...)
  • 0

#4141 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5,755 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 29 March 2010 - 14:24:00

Na ty 6x6 z TLR by mohl stačit Medirex, co se celkem často objevuje na aukru. Jen nevím, jaká tam je dostupnost žárovek.

no primárně jsem nechtěl kupovat, ale pracovat z "nakeťaseného" materiálu ale dík za tip
na deset pitomých nápadů zrodí se jeden užitečný, kolikátým nápadem v další serii bylo vlastně to promítání diáku na velkoformátovou matnici? :)
  • 0

#4142 Enthropy

Enthropy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 977 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 29 March 2010 - 14:31:52

6x6 projektor se válí v Brně na Mendláku v Antikfotu - je to ohavnost, ale mohl by fungovat. A pokud se člověk bude drbat pěkně po staru s lepením diáků mezi skla, tak nebude problém ani s rámečkama.
  • 0

#4143 Bret3

Bret3

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 971 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Brno

Publikováno 29 March 2010 - 14:54:40

Jinak ještě k té Sokolovské debatě. Pokud bys to Sokolíku chtěl opravdu řešit a bojovat nějaký nesmyslný boj, ukaž jim fotky, které jim vyrazí dech. Pokud tedy takové máš... (jinak bych tedy mezi takové lidi vůbec nechodil, proč taky... když se chci pohádat, mám k tomu manželku...)

No k tomuhle není co dodat... Zrovna něco podobnýho jsem si sumíroval v palici, že to sem hodím, jak se zas připojím.

K těm diákům na - 6x6 je jich pár, pořizovat kvůli tomu promítačku se nevyplatí. Osobně mě dost překvapilo, když na mě z jedné krabičky vypadly, měl jsem za to, že to všechno je na kinu. Jinak bych se asi sháněl po Medirexu. Jo a prohlížečka co 6x6 zvládne je tuším ve vybavení skříně s archívem-prostě to jen nikomu nepromítnu na plátno, no.
  • 0

#4144 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 14:57:41

No k tomuhle není co dodat... Zrovna něco podobnýho jsem si sumíroval v palici, že to sem hodím, jak se zas připojím.

K těm diákům na - 6x6 je jich pár, pořizovat kvůli tomu promítačku se nevyplatí. Osobně mě dost překvapilo, když na mě z jedné krabičky vypadly, měl jsem za to, že to všechno je na kinu. Jinak bych se asi sháněl po Medirexu. Jo a prohlížečka co 6x6 zvládne je tuším ve vybavení skříně s archívem-prostě to jen nikomu nepromítnu na plátno, no.

• 0

#4145 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 15:02:43

klik a je to... sorry....
nevím, jestli mě paměť klame nebo ne, mám dojem, že ještě v družině jsme si promítali barevné obrázkové pohádky na svitkovém filmu krásnou bakelitovou promítačkou (byly jak na svitek, tak na kino. a dokonce mám dojem, že se k nim dal sehnat i držák na zarámované jednotlivé snímky 7x7, resp. 5x5cm) fakt to už nevím přesně, je to dávno... takže hledat ve vetešnictví, asi....
ale zvětšovákem jsem nouzově diáky na 6x9 na zeď později promítal, o 90% naklopeným.... 500w žárovka s reflektorem, krokus se pěkně žhavil, ale posloužil, zvětšovák i film vydržel....
  • 0

#4146 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 29 March 2010 - 15:04:39

No,už jsem to zkusil,udělala se taková konfrontace. Přinesl jsem ukázku svých fotek a bylo z toho akorát trapný ticho a druhá strana mi svý práce nikdy pod nos neukázala... tím neříkám,že jsem nějakej mistr,to chraň Bůh,sám bych potřeboval ještě nejmíň deset let na sobě pracovat.
No a pak začaly kolovat různý polopravdy a pak i jiná špína a to mě tak otrávilo,že jsem se totálně uzavřel.
Jenže problém tohohle předem ztracenýho boje je v tom,že ještě před pár lety to bylo o dost jinačí - uvedu jeden příklad - jeden můj známý před několika lety totálně přesedlal na digitál a okamžitým výsledkem byl u něho pokles kvality finálního snímku o jedno patro,ale šokující na tom byl jeho postoj,že je to jaká-si daň pokroku a že je třeba si nenechat ujet vlak vývoje ve světě a tak dále a já se ptám : co způsobilo tuhle neuvěřitelnou promněnu a dobrovolné snížení laťky v kvalitě ? Já tvrdím,že je to určitá filozofie k životu,která se začala objevovat právě s příchodem digitálu. Nebo je správné,že dnešní mladý kluci si dokážou prohlížet fotky s bídou na monitoru a ani neví,jak správně myšlenkově uchopit kvalitní zvětšeninu? Nedávno jsem dělal zakázku pro takovou mladou metalovou skupinu a k jejich překvapení (protože mi dali úplnou volnost) jsem jim to hodil všechno na baryty - čekali,že jim dám nějaké cédéčko a šmitec. Byli úplně nadšený a všude to po okolí ukazují jako raritu,že se dá fotka taky chytit do ruky :) .
  • 0

#4147 Blekentvajt

Blekentvajt

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1,034 příspěvků(y)
Reputace: 11

Publikováno 29 March 2010 - 15:20:31

Jinak k těm SF diákům... vonehdá jsem taky v rodinným archivu na jeden diákosvitek narazil, měl na něm tatik nafocený rolleicordem nějaký parní lokomotívy. Tož ale řeknu Vám, taková krása to je ten velikej průhlednej barevnej pozitivní vobrázek, radost pokoukat i bez promítání! Až se bojím nafotit ty 3 kousky SF inverze co jsem dostal darem od Jirinola (Jirko díky moc), aby mě to nějak definitivně neuhranulo :) :lol:
  • 0

#4148 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4,203 příspěvků(y)

Publikováno 29 March 2010 - 15:29:40

Je to začarovaný kruh potřeb a jejich uspokojování. Dneska holt každej chce všechno a hned. Všichni s tím bojují... Ale způsob snímání je jen malinkej střípek v tom kruhu... Dávat mu až takovou moc nad lidskou duší by bylo až moc bláhové, ale možná taky až příliš jednoduché. Je to prostě jedna z cest, těch jednodušších. Buď rád, že umíš něco, čím se vymaňuješ davu. O to je pro tebe zase jednodušší zaujmout. Já nikdy s nikým takovým problém neměl. Buď dělal něco co mě zajímalo a dokázali jsme si o tom v klidu popovídat, nebo to nedělal a řešili jsme něco jiného.... A na nějaký dokazování megapixelových argumentech jsem taky nikdy nebyl...

P.S. poznámka, kterou samozřejmě nemyslím až tak vážně - fakt na tom něco bude, že větší formát přináší klid... Zkus si něco prásknout na vf, pořádně to zvětši a pak se uvidí, zda budeš ještě mít potřebu cokoliv tak malicherného řešit :)
  • 0

#4149 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4,203 příspěvků(y)

Publikováno 29 March 2010 - 15:31:33

Ani nevím proč, vzpoměl jsem si na "známku punku" od Visáčů :)
  • 0

#4150 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 29 March 2010 - 17:15:17

Ani nevím proč, vzpoměl jsem si na "známku punku" od Visáčů :)

:)
Ale lidi řikali... :lol:
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních