Publikováno 4 duben 2010 - 00:10:30
Tak dneska to teda bylo o nčem jiným. Jasně, Krakene, zvětšuju až se ze mě kouří, abych měl co na srazu ukazovat. Tak včera nebo kdy jsem to tam byl, to byla asi náhoda či co. Dneska jsem teda jednu fotku dělal čtyři hodiny, než jsem se strefil do jasu a kontrastu. A to přitom byla docela slušně exponovaná a vyvolaná věc. Jenže tam byly takový zákoutí, kde jsem chtěl zachovat ještě detaily no a to teda byla fuška.
Pak jsem dělal jinou fotku a to mi taky zabralo asi tři hodiny, ale tam jsem se prostě do kontrastu netrefil. Jakmile jsem konečně trefil kontrast tím správným filtrem, tak jsem ho zase ztratil, když jsem ubral čas. Tak jsem zase přidal kontrast ale to bylo fakt něco. No nešlo to... to byl ale hodně špatně exponovanej snímek, to jsem ještě tehdy fotil uplně špatně - exponoval na světla a ne na stíny, takže z toho udělat slušnou zvětšeninu je asi oříšek.
Ale hlavně mám velkou prosbu pro Pražáky. Ten zvětšovák Meopta nemá příslušný držák na filtry, tudíž ten držák s těmi filtry tam tak různě plandá, Karel už to má vychytaný a umí si to nastavit, aby mu to nedělalo stíny. No mě když už se konečně podařilo něco zvětšit, tak jsem zjistil, že to má světlý rohy, protože ten držák filtru tam prostě zavazí. Kdyby tak někdo uměl tohle vyřešit a upevnit to tak, aby to bylo fest a nepřekáželo to. Co se týká naslepo umět nastavit clonu, tak to jsem trochu zlepšil, ale pořád nemám jistotu, což opravdu práci komplikuje. Ty vroubky tam nejsou dost zřetelný a navíc je celej objektiv nějakej vyviklanej, jako že když člověk přitlačí, tak ty vroubky cítí víc, ale když nepřitlačí, tak cítí kulový, no prostě fakt trénink trpělivosti.
Jo a hlavně - je možný, že když už člověk vše dobře nastaví, udělá si malou fotku a je spokojen a pak si chce udělat dvakrát větší, tudíž musí změnit výšku, žak že mu to totálně rozhodí celou expozici? Já doufal, že když si napíšu, jak jsem danou fotku zvětšil - čas, clonu a filtr, tak že se k tomu můžu kdykoliv vrátit s jakýmkoliv formátem. Ale jak zvednu objektiv někam jinam, tak je to celý v háji a musím dát třeba o třicet sekund delší čas, abych se dostal zhruba tam, kde jsem byl s malým formátem.