protože jsem se konečně dostal domů, tak jsem si začal hrát s minoltou elite 5400 + vuescan. Docela mě mile překvapilo kolik informací na takový 35mm Provii 100F je, ale na druhou stranu je to trochu deprimující vidět že ostrost (při snímání) by mohla být o trochu vyšší.
Zkoušel jsem co udělá několikanásobný sken a ice. trvá to pak dost dlouho, a to jakože hodně dlouho, ale ubude hodně artefaktů a šumu v černé, ale některé větší nečistoty ice odstranit nedokáže a udělalo to tam z toho akorát nevábnej zubatej flíček a některé čmouhy to tam nechalo úplně. A co mě trochu zarazilo tak mu jeden záběr asi nešel sesadit z několika průchodů, při prvním pokusu tam byla kontura posunutá jedním směrem, když jsem ho to nechal předělat tak byla chyba poloviční, ale pořád moc a až na potřetí to bylo OK. U jiných políček mi to neudělal.
Nemám problém se špatným zaostřením, to se zdá být vpořádku, ale co je horší tak stráta ostrosti u krajů. Záleží na konkrétním políčku, ale někdy jsou kraje hodně neostrý (jak struktura filmu, tak i kresba). Zkusil jsem teď rychle před spaním do držáku na rámečkovaný diáky říznout z poškozenýho normálního skla pro Opemus 5 dva proužky 56mm (náhodou to přesně vychází napůl), jeden kus jsem položil do 4. okýnka, na to proužek filmu, přes to druhý sklo, odšrouboval jsem přítlačný pružinky, zacvaknul, poslal do skeneru a sežral mi to. Jenomže ty skla jsou moc tlustý, chtělo by to něco tenčího (cca 1mm). Skener neprotestoval, zkusil jsem jenom jednoduchý sken (5400DPI, s ICE, jeden průchod) a výsledkem je rovnoměrná ostrost od rohu do rohu, jenomže se zapnutým ice vylezly Newtonovy kroužky a objevily se prachový ďubky tam kde bez ice nejsou a jiný zase zmizely. Může za to svinstvo na vnějších plochách skla, buďto přes ně skener špatně "vidí" nebo to nedokáže odstranit. A nebo obojí. Ty sklíčka jsou dost dobitý, to je pravda.
Nevím že by minolta kdy dělala nějaké svoje profi řešení (držák se skly) jako má nikon pro 8000/9000ED.
Daly by se použít třeba sklíčka z diarámečků? Nebo koupit na netu AN sklo pro jiný skenery a z toho to ubastlit? Né že bych měl tak důležitý diáky abych je musel skenovat na tohle superrozlišení a pak z těch kompletních dat něco tisknul, ale to vědomí že výsledek není tak dobrý jak by být mohl mě štve a bude do budoucna odrazovat od práce...