gjan:
Díky, pustil jsem si to, a asi mi něco uniká... Ta jeho maska vůbec nebrání tomu, že ten film není rovně a neprohýbá se (je to v tom videu i vidět) - tudíž stejně nebrání dotyku se sklem. Dost dobře nechápu, jak to, že tam newton rings nemá.
EIJetelicek:
Fotím hlavně barevné negativy 35mm a 120 6x6. O nefunkčnosti ICE na ČB filmech vím, to mě moc netrápí, na ČB skoro nefotím (zatím). Diáky nefotím a nemám to v plánu. Digitalizuji abych mohl fotky dávat online (ne nutně Instagram, ale třeba i web, atp., tisk nemám v plánu a když už něco ano, klidně si ten jeden záběr přeskenuju lépe. Skenuju to jako negativ a převádím v LR v Negative Lab Pro.
Přefocování DSLR jsem zkoušel a udělal jsem opačnou zkušenost. Je to zdlouhavé - příprava foťáku, stativu, mít vše v rovině, propojit s compem (vím že není nutné), po přefocování zas vše uklidit... (Chápu, že pak už to samotné cvakání a posouvání filmu jde rychle.)
Do V600 hodím buď 2x6 políček kinofilmu nebo 3x 6x6, dám skenovat a mezitím můžu dělat něco jiného.
Neříkám, že sem o tom znovu několikrát neuvažoval, mít nějaký pevný stojan, kam jen namontuju foťák a už jen rychle srovnám. Ale zatím jsem narazil jen na samé drahé stojany a vyrábět se mi to nechce. Nicméně i tak pořád uvažuju nad tím ICE, že mi bude chybět, ačkoliv nefunguje stoprocentně, i s ním mi tam dost nečistot zůstává, ale není to už takové drama.
Navíc, Digitaliza+ něco stojí, k tomu makroobjektiv (navíc mám APS-C foťák), takže je to investice cca 5 tisíc, zatímco skener už mám.
Abych tak řekl, nechci si přidělávat starosti (a utrácet za další "krámy") a trávit tím čas, který můžu věnovat focení. V600 mi na kinofilm funguje bez problémů, ty kinofilmy nejsou z labu zkroucené vůbec, ten svitek bohužel trochu jo. Jak je to větší plocha, tak ten originální držák ho neudrží dostatečně napnutý.
Je možné, že časem se k tomu DSLR řešení stejně dopracuju, ale v tuhle chvíli bych radši využil to, co už mám.