dovolím si odcitovat hned z horní části obrazu, který se nám tu zjevuje:
"fórum pro lidi votrávený věčnejma dohadama na téma hon-čoi smgf 1245xy versus bombastik 4567dg nový generace (rozumněj je lepší tenhle digitál nebo tamten)"
promiňte, pánové, myslím, že exkluzivita tohoto serveru je v tom, že se tu nepřeme, jestli je lepší to či to, ale dokážeme si sdělit zkušenosti vlastní praxí nabyté, aby ti, kteří tuto zkušenost dosud nemají, nemuseli absolvovat kolečko nadějí a zklamání z metody pokus-omyl.
Golfisto, za sebe ti řeknu jen to, co tu již zaznělo: jestli ta či ona značka, není podstatné, pokud oba mají srovnatelné a hlavně uspokojující výsledky ve zdrojovém skenu (naprostá většina těch lepších deskových skenerů, mezi něž výše diskutované patří, stejně neumí lepší rozlišení než 1650-1800 DPI),pokud umí několikanásobný průchod, je velké plus, pokud ve zdroji je všechno, pak není co řešit - podstatná je asi pořizovací cena, za ušetřený peníz se dá koupit třeba licence na Vuescan či Silverfast, apod.
Sám jsem vybíral před 4 lety tak, že jsem si napřed něco přečetl
tady, sortiment scannerů zde testovaných se od té doby poněkud změnil), pak si zkusil něco sám naskenovat u přátel, kteří mnou vytypované a na našem trhu dostupné kousky měli, a když jsem zjistil, že z 80% ve výsledku záleží na mé šikovnosti při nastavení skenu a v postprocesu, tak jsem volil to, co vyhovovalo mým nárokům a bylo kupodivu ze všech těch vytypovaných i nejlevnější, navíc s příbalem jako něco navíc - licencovanou verzí PS elements a Silverfastem. V současnosti nepotřebuji víc, až budu potřebovat naskenovat svitek pro tisk 150x200cm, nechám si ho sjet na udržovaném a seřizovaném Nikonu 9000 u profíků za drahé peníze tak jako tak.
všechna pro a proti, kritéria výběru, finty, jak udělat dobrý sken i na deskovém skeneru, který zrovna nevyniká velkou hloubkou ostrosti a pokroucení negativu v rámečku je znát, už tu byla popsána tuším v jiných vláknech dost podrobně.