Vyvolávání planfilmů
Publikováno 2 duben 2008 - 20:17:19
Připravím si normálně tři mysky, první s vývojkou, druhou s vodou jako přerušovačem a třetí s ustalovačem. Udělám v kuchyni uplnou tmu, vyndám film z kazety, strčím do vývojky občas nějak zakvrdlám, pak šup s tím do vody a do ustalovače, nakonec vyprat a sušit asi normálně na šňůře v kolíku. Co vy na to?? Rámcově to tak asi bude, ale jak s tím kvrdláním a nepřilne mi to ke dnu mysky?? Poraďte.
Díky moc Jenda
#2 Anonymous
Publikováno 2 duben 2008 - 20:30:30
proste jednou za minutu +- zvednu misku na jedne strane necham prejet vlnku a pak to same o 90s a hotovo na kolicky bych to asi nevesel ale ja na to mam takove drevene ramecky na suseni. Ke dnu to 100% prilne ale to neva pac emulze je stejne na vrchu. Tzn nesmis dat film emulzi dolu.
.D.
Publikováno 3 duben 2008 - 06:35:53
#4 Anonymous
Publikováno 3 duben 2008 - 08:35:00
Publikováno 3 duben 2008 - 13:59:57
Pár postřehů k miskám: je dobré mít misku asi dvojnásobného formátu, než negativ. Vývojky raději méně a míchat pomocí co největšího náklonu (až se skoro vývojka přelije přes okraj misky). Při větším množství vývojky nelze moc naklánět a vývojka sice na povrchu vytvoří běžící vlnku, ale u dna se moc nepohne. Pak jsou okraje negativu vyvolány více než střed. Je lepší používat vývojky, kde je kratší doba vyvolání, jinak je to otrava. Presoak použít určitě. Časy jsem odměřoval pomocí poslechu skladeb z CD o známé délce, je to zpříjemnění pobytu ve tmě.
Negativy se snažím kromě kontaktního kopírování zvětšovat, ale nedaří se mi to. Uvítal bych jakékoliv rady a zkušenosti. Možná, že na velký negativ jsou kladeny jiné požadavky, než na SF? Mám Magnitarus s Compononem 210 mm/5,6 , filtry Ilford pod objektiv.
Díky moc!
Publikováno 3 duben 2008 - 17:46:44
Publikováno 23 duben 2008 - 18:05:33
Suggy
Publikováno 24 duben 2008 - 14:16:34
Tydle tanky mi přijdou vůbec šikovný, zvlášť pokud se dělá hodně. Stabilně mám přerušovač a ustalovač v tankách – vylévám až při vyčerpání. Volání v kaskádě usnadňuje práci. Nevylévám, nenalévám, jen přehazuju film. Pojme to 6ks svitků ve třech cívkách, 12ks planů až 4“x5“ ve dvou cívkách.
Publikováno 5 květen 2008 - 22:54:28
Tak jsem si říkal, že by si postavil tank - hranatou krabici, do ní pár vložek na filmy (v podstatě jen rámeček z nějaké tuhé plastové fólie, aby k tomu dobře mohla chemie z obou stran), nějaký držák, který bude ty vložky držet pohromadě (asi jenom něco se dvěma tyčkama, na který se ty vložky navlíknou), a to celé ve vodotěsné a světlotěsné škatuli.
Nemáte někdo něco podobného? Nebo dobrý tip na tu světlotěsnou škatuli, ať to nemusím dělat úplně celý? Že bych si musel při výměně chemie v komoře zhasínat, to je mi celkem jasný, ale bylo by to pořád lepší, než to čvachtat v misce.
Publikováno 6 květen 2008 - 06:18:15
U toho prodlužování pro 13x18 vidím jeden možný potenciální problém - že při té délce listu se budou prohýbat a dotýkat se. Takže by se středová dráha nechala volná a volalo by se "jen" 4 kusy místo 6. Ale to se musí zkusit. Možná je ta úvaha o prodlužování zcestná...
Publikováno 6 květen 2008 - 08:34:44
Právě řeším, jak volat 13x18 tak, aby to nebylo v miskách, a žádnou velkou radost z toho nemám. V podstatě jediný tank, do kterého se to dá nacpat, je Jobodrum 6, ale těch 300 ojro se mi za to zrovna dávat nechce. Filmy 10x15 volám v Plastimatce bez cívek, jen se středovým trnem - je to tam nachlup, ale dá se to, jen mi to připadá takové časově i finančně neekonomické, navíc na 13x18 je už ta Plastimatka malá. Použít to Jobo 2000 mi přijde podobné, spousta vývojky na poměrně malou plochu filmu, i když bych to nevolal po jednom.
Tak jsem si říkal, že by si postavil tank - hranatou krabici, do ní pár vložek na filmy (v podstatě jen rámeček z nějaké tuhé plastové fólie, aby k tomu dobře mohla chemie z obou stran), nějaký držák, který bude ty vložky držet pohromadě (asi jenom něco se dvěma tyčkama, na který se ty vložky navlíknou), a to celé ve vodotěsné a světlotěsné škatuli.
Nemáte někdo něco podobného? Nebo dobrý tip na tu světlotěsnou škatuli, ať to nemusím dělat úplně celý? Že bych si musel při výměně chemie v komoře zhasínat, to je mi celkem jasný, ale bylo by to pořád lepší, než to čvachtat v misce.
Možná by nebylo od věci sehnat někde rámečky na vyvolávání rentgenových snímků. jsou, myslím ne stejné formáty, jako klasické filmy.
Někde se poptat po špitálech
Publikováno 6 květen 2008 - 08:35:45
Publikováno 7 květen 2008 - 07:50:42
ta varianta je na zpusob BTZS trubek. Zajdes do instalaterskych potreb, koupis kus novodurove trubky - prumer takovy, abys tam stocil list 13x18, narezes trubku na kusy, delka 18 cm. nachystas si v komore misky s chemii,
zhasnes, naladujes trubky planfilmy, vrazis do misky s vodou na prednamoceni a zacnes s trubkami rotovat, a pak sup do vyvojky atd.
takze volas rotacne v miskach. lazne s vypiranim (siricitan, khca, gallerie washaid) a prani uz nedelej v trubkach, filmy je potreba pro prani vytahnout ven.
Publikováno 7 květen 2008 - 13:30:34
Publikováno 12 květen 2008 - 12:08:17
Publikováno 12 květen 2008 - 12:49:34
"Dam je do misky a tak 4x 5x za hodinu vymenim vodu."
Snad nebudu kamenována, že jsem jeho tajný postup pravní planů zveřejnila
Publikováno 12 květen 2008 - 14:24:49
Publikováno 13 prosinec 2008 - 17:31:23
zvláštní pocit, jako když jsem před lety sháněl postup na volání svitku
googleoval jsem pocitivě asi deset minut a nebaví mě to, tištěnou literaturu vf zatím nemám
Publikováno 13 prosinec 2008 - 17:36:23
jinak upozorňuju, že se jedná maximálně tak vo dveře předposlední
Publikováno 13 prosinec 2008 - 18:23:49
Ja volam 8x10" v Jobo 2840 a je na ni napisano, ze sezere 4x 13x18 a nemam duvod tomu neverit... Na eBay se da sehnat za nejakych cca 40EUR i s postovnym...V podstatě jediný tank, do kterého se to dá nacpat, je Jobodrum 6, ale těch 300 ojro se mi za to zrovna dávat nechce.
Publikováno 13 prosinec 2008 - 18:35:16
jak nyní pootevírám ty poslední dveře, rozuměj k velkému formátu, narazil jsem na takovou zásadní otázku, tedy kde má být "ta" značka na planfilmu při založení do kazety?
googleoval jsem pocitivě asi deset minut a nebaví mě to, tištěnou literaturu vf zatím nemám
Radime, já se nestačím divit, ty takovej zuřivej reportážník, E.E.Kisch filmovýho pásu a rozhodl jsi se vkročit do klidných vod velkýho formátu? Bomba!
Publikováno 13 prosinec 2008 - 18:57:19
jak nyní pootevírám ty poslední dveře, rozuměj k velkému formátu, narazil jsem na takovou zásadní otázku, tedy kde má být "ta" značka na planfilmu při založení do kazety?
Radime, já se nestačím divit, ty takovej zuřivej reportážník, E.E.Kisch filmovýho pásu a rozhodl jsi se vkročit do klidných vod velkýho formátu? Bomba!
já bych řek, že se to nevylučuje - prostě bude dělat strýt na velkej fomát, ne? třeba já se na to chystam dokonce v ulf
Publikováno 13 prosinec 2008 - 19:07:45
Publikováno 13 prosinec 2008 - 19:16:36
radime, vpravo nahoře
To je trochu kusá informace. Když je planfilm nastojato (kratší stranou nahoru) potom má být značka skutečně v pravo nahoře. Já celý ten proces dělám naležato, tak mě to trochu zarazilo
Publikováno 13 prosinec 2008 - 20:04:56
no taky to mám v plánu, postavit na stativ, nastavit na ulricháku a čekat s nějakou tou spouští v ruce - statstrýtjak nyní pootevírám ty poslední dveře, rozuměj k velkému formátu, narazil jsem na takovou zásadní otázku, tedy kde má být "ta" značka na planfilmu při založení do kazety?
Publikováno 13 prosinec 2008 - 20:09:31
kazeta leží přede mnou, na šířku, na stole, planžetou nahoru, posouvacím úchopem vpravo, tedy žádá se dát film emulzní stranou ke mě, tedy nahoru - v tuto chvíli značku vidím kde?radime, vpravo nahoře
je to velmi jednoduché, ale škoda prvního filmu, kdoví, co na něm bude
Publikováno 13 prosinec 2008 - 20:12:12
kazeta leží přede mnou, na šířku, na stole, planžetou nahoru, posouvacím úchopem vpravo, tedy žádá se dát film emulzní stranou ke mě, tedy nahoru - v tuto chvíli značku vidím kde?radime, vpravo nahoře
vpravo dole
Publikováno 13 prosinec 2008 - 20:41:27
When holding the sheet in "portrait" orientation (short side up), with the notches in the upper right, the emulsion side is facing the photographer.
http://en.wikipedia....wiki/Sheet_film
Publikováno 13 prosinec 2008 - 22:44:01
vpravo dole
když na šířku, tak vpravo dole
a nedělej si to zbytečně komplikovaný pane techniku velkej formát je ve skutečnosti vlastně docela jednoduchej
Publikováno 14 prosinec 2008 - 09:25:57
jj, ještě sehnat ten vozejček s pořádnýma kolama, co sem měl půjčenej od dědy má kola malý a ty se na pražských kostkách chovaly dost neklidně
Publikováno 14 prosinec 2008 - 11:11:47
já bych řek, že se to nevylučuje - prostě bude dělat strýt na velkej fomát, ne? třeba já se na to chystam dokonce v ulf
já už jsem začal dělat street s Crown Graphic (á la Hommage a Weegee)
Publikováno 14 prosinec 2008 - 11:22:19
těšim se na ty vobrázky
Publikováno 14 prosinec 2008 - 12:39:33
Nebo jako tenhle chlapik
David Burnett. Ten s tou graflexkou fotí i sport
Jinak takovej výstup z VF strýtu si představuju třeba
TAKHLE. Krása ne ?
Publikováno 14 prosinec 2008 - 16:32:12
Publikováno 14 prosinec 2008 - 19:13:35
Publikováno 14 prosinec 2008 - 19:18:02
Nejak mi to rozum nebere...
No a vo tom to je Rozum je až na druhém místě, asi jde o to dokázat, že to jde... To je stejný jak s těma digitálama
Publikováno 14 prosinec 2008 - 19:21:56
No a vo tom to je Rozum je až na druhém místě, asi jde o to dokázat, že to jde... To je stejný jak s těma digitálama
Ale jo, i na digitál se dá fotit...
Publikováno 14 prosinec 2008 - 19:25:50
protože při shodě mnoha okolností může vzniknout naprosto výjimečný, jinak nezískatelný a opravdu veliký negativ vhodný ke kontaktnímu kopírování, to mi říká selský rozumJaky je duvod pro foceni streetu pomoci VF? Nejak mi to rozum nebere...
no a pak rozum člověka, co na ulici sem tam pracuje - se všemi fotoaparáty, co jsem měl, jsem fotil "i" na ulici, jistě vyzkouším i tento větší
Publikováno 14 prosinec 2008 - 19:45:05
jako, že s nima de taky fotit, jo? no to sice de, ale všichni tady víme, jaký sou výsledky... na rozdíl vod velkýho formátu, žejo
Publikováno 14 prosinec 2008 - 19:47:51
ale všichni tady víme, jaký sou výsledky...
Ehmmmmm... častější?
Publikováno 14 prosinec 2008 - 20:31:44
Publikováno 14 prosinec 2008 - 20:52:13
Publikováno 15 prosinec 2008 - 09:26:52
Mě se moji profesionální kolegové neustále smějou, že ještě fotím na film. Ba co víc: že dělám sám vlastnoručně čb fotky! To už vůbec nechápou.
takovejch - se zamrzlym úsměvem v lepšim případě - sem už viděl. naposled na svatbě kamaráda se profík s digošem poškleboval mojí superpresce - ani s ní nakonec nemusel dostat po kebuli - stačilo si za měsíc ukázat vobrázky..... a bylo vymalováno
no a v tom horšim - fotěj, fotěj, fotěj a pak si najednou po letech uvědoměj, že nic "nevyfotili", což ještě neni to nejhorší - to někdy přijde, když se s tim faktem tak nějak špatně popasujou....
Publikováno 15 prosinec 2008 - 12:14:46
jak nyní pootevírám ty poslední dveře, rozuměj k velkému formátu...
Radime, nejsou poslední a to je na tom to krásný. Zrovna otvíráš jedny moc fajnový.
Publikováno 26 prosinec 2008 - 15:27:56
a cast druha:
Publikováno 26 prosinec 2008 - 18:47:40
#47 Anonymous
Publikováno 26 prosinec 2008 - 20:52:50
Prijed se v lednu podivat na kontakty JKCZ tam si myslim tenhle look je dost
videt.
Publikováno 26 prosinec 2008 - 21:35:29
Publikováno 26 prosinec 2008 - 21:42:19
Jo, uz jsem to postoval kdysi v jinem vlakne. Na podzim se dokonce po delsi dobe objevily skladem btzs trubky pro 8x10", ktere dlouho nebyly.Nevlastnim nic na velkej format a temata tohoto druhu moc nesleduju. Ale narazil jsem nahodou na toto:
a cast druha:
Publikováno 29 prosinec 2008 - 10:59:56
6 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 6 návštěvníků, 0 anonymních