Filtry - pro ČB
Publikováno 12 květen 2008 - 15:31:30
chci se zeptat,zda-li je nutné kupovat si barevné filtry pro černobílou fotografii,o jejichž nákupu pro fotoaparát nyní uvažuji,jestliže mám na zvětšovacím přistroji barevnou hlavu,a tak si mohu kontrast vyladit v temné komoře.Nebo platí,že to musím nejdříve dostat na negativ,aby bylo co upravovat,např.tonální rozlišení lesního porostu,kontrast v krajině,atd.V temné komoře jsem začátečník,proto tento zřejmě hloupý dotaz...Díky
Publikováno 12 květen 2008 - 16:08:05
Barevné filtry ovlivňují převod skutečných barev do černobílé škály, a každý film má určitou citlivost na různé části spektra. Všechny tyto křivky se dají najít v datasheetech k filtrům a filmům, využití v praxi pak předpokládá určité zkušenosti. V zásadě pak platí, že filtr určité barvy způsobí větší expozici své barvy a menší expozici barvy doplňkové, toto dále souvisí s opravným faktorem expozice, který je pro každý filtr jiný.
Barevná hlava s tímto nesouvisí, ta nijak neovlivní převod barev do ČB, ale při použití multigradačních papírů se dá použít na změnu strmosti obrazu, čili celkového kontrastu.
Výborný článek o barevných filtrech byl v jednom Photolife-u, žel si již nevzpomenu, ve kterém-třeba zkusit strýčka googla.
Toto je na mnoohem delší povídání, tak snad jsem alespoň vystihl přibližné fungování
Publikováno 12 květen 2008 - 19:37:12
Publikováno 12 květen 2008 - 20:00:18
žádnej dotaz není hloupej, píšeš začátečník - mám dvě rady - nejdřív pracovat bez filtrů a mít pozitiv plus mínus dle představV temné komoře jsem začátečník,proto tento zřejmě hloupý dotaz...Díky
potom koupit filtry třeba u pazdery, po pár korunách, na vyzkoušení stačí
teprve pak - až budeš vědět, kterej co dělá, tak kupovat kvalitní verze a to není žádná laciná věc, tak proto navrhuju tenhle postup...
pokud finance nehrajou roli, tak bod jedna možná a bod dva jistě můžeš přeskočit
Publikováno 12 květen 2008 - 20:39:18
Publikováno 13 květen 2008 - 13:09:55
Publikováno 13 květen 2008 - 19:55:36
Publikováno 13 květen 2008 - 21:17:39
Publikováno 21 květen 2008 - 15:39:08
Fotit CB (FP4 Delta HP5), v lete se chystam na dovolenku, takze budou hlavne krajinky - tudiz, chcu neco co mi udela "hezci" oblohu.
Moje dilema - oranzovy cely nebo prechodak ? Budu to brat od cokinu, cenove je rozdil asi dve stovky.
Paklize prechodak tak se nabizi prechod, oni tomu rikaji sunset, kdyz je to vlastne gradual z inzenzivnejsi oranzove do mene intenzivni oranzove.
Vyse jsem cetl ze se hodi aji zlutasy, ja v tom moc nevidim - ale kdyz uz bych objednaval tak bych ho tam prdnul taky, pokud ma opravdovy vyznam.
Zeleny urcite ne, ten je pro me mimo.
Diky za tipy
Publikováno 21 květen 2008 - 15:44:51
Publikováno 21 květen 2008 - 16:00:03
to je sice hezke ze ne cvokin, ja bych urcite radeji czj, ale kde vzit orazovou 77icku ? To sem asi zapomel dodat, ze vsechny objektivy maji predni prirubu 77mmhlavne ne cvokin. to radeji filtry z DDR od CZJ. prechodak na CB, no nevim, sam nepouzivam, film by to mel pri spravne filtraci, expozici a volani pobrat, pod zvetsovakem stejne nadrzeni oblohy je casto temer nezbytne.
Publikováno 21 květen 2008 - 16:14:50
Pokud se dá očekávat pěkné počasí (modrá obloha), tak bohatě stačí žlutý šroubovací filtr (nebo oranžový pro větší efekt, nebo červený pro dramatický efekt), pokud bude šedivá obloha, tak buď přechodový filtr šedý silný (tady bych vzal cokin na milost), nebo lépe nadržet v komoře, negativ to pobere.
Publikováno 21 květen 2008 - 16:25:48
Uz rok se divam na nasi ostravske burze a treba na posledni burze nebylo na 77 vubec nic.
Zkusim se jeste zeptat v kamrliku, nesu tam werru na generalku, tak mozna neco bude mit.
Co sem se dival na nove sroubovaci filtry, tak nejlevnejsi oranzak nejake nevalne znacky vychazi na 850, B+W potom kolem dvou tisic, coz je pro me bohuzel neprijatelne
S cokinama je to kriz, musi se s nima opatrne, kdyz spadne na neco tvrdsiho tak krap, ale zase cenove vychazeji dosti dobre ...nemluve o konkurenci kood (www.kood.cz) ... tam vychazi na 300 jedna velka placka
Publikováno 21 květen 2008 - 16:29:05
Publikováno 21 květen 2008 - 16:56:54
Takze momentalne 2000 na filtr je pro me otazka tak trech az ctyrech mesicu kdy si nekoupim nic jineho
Publikováno 21 květen 2008 - 16:59:13
Publikováno 21 květen 2008 - 17:00:19
hlavne ne cvokin. to radeji filtry z DDR od CZJ. prechodak na CB, no nevim, sam nepouzivam, film by to mel pri spravne filtraci, expozici a volani pobrat, pod zvetsovakem stejne nadrzeni oblohy je casto temer nezbytne.
jasne, film to pobere a v komore to doresis, ale proc si to neulehcit, ze? Nadrzovani oblohy je casto prave dan za to, ze jsi byl liny filtrovat:)
Publikováno 21 květen 2008 - 17:20:16
Dobra tedy, podivam se jak by to vychazelo, chtel bych jeste nejaky efekt star 8x (zkousel jsem ho vyrobit - bez uspechu) a sedy prechod by tak nebyl uplne k zahozeni. A sroubovaci sedy prechod je na prd, protoze ho nedam tam kam potrebuje a zlaty rez je tatam.ani pro mne to neni uplne malo. zkus se podivat po filtrech Hoya nebo B+W bez vrstev. dale je tu kenko, to uz se cenove od cvokinu nelisi a kvalitou bude asi lepsi.
Takze moje uvaha smerovala smerem ze kdyz budu brat sedou prechod od cvokinu, tak jestli nebude lepsi k tomu dat vzit i oranzovku za 350 nebo oranzovou prechodku za 600.
Publikováno 21 květen 2008 - 17:28:56
Dobra tedy, podivam se jak by to vychazelo, chtel bych jeste nejaky efekt star 8x (zkousel jsem ho vyrobit - bez uspechu) a sedy prechod by tak nebyl uplne k zahozeni. A sroubovaci sedy prechod je na prd, protoze ho nedam tam kam potrebuje a zlaty rez je tatam.ani pro mne to neni uplne malo. zkus se podivat po filtrech Hoya nebo B+W bez vrstev. dale je tu kenko, to uz se cenove od cvokinu nelisi a kvalitou bude asi lepsi.
Takze moje uvaha smerovala smerem ze kdyz budu brat sedou prechod od cvokinu, tak jestli nebude lepsi k tomu dat vzit i oranzovku za 350 nebo oranzovou prechodku za 600.
i na prechodak od cvokinu se vykasli, kood je lepsi a levnejsi. www.kood.cz (tusim)
Publikováno 21 květen 2008 - 17:35:19
mam od nich oba prechodaky co delaji, ale je to na prd, ten prechod je strasne pozvolny ... skoro jako bych nasadil NDcko
cokin na prechod "tvrdsi" ... jinak kood taky nabizi oranzak i oranzak prechod. Asi teda zvolim ty koody. Pro me maji ty placky tu vyhodu, ze je dam jak pred flexu, tak pred dalkomer, tak pred zrcadlovky.
Publikováno 21 květen 2008 - 17:39:21
Publikováno 22 květen 2008 - 06:54:09
nedávno jsem vyzkoušel kombinaci slunečný den(jasno)+ilford pan 400@800+modrý filtr. fotil jsem na pouti, už mám nazvětšováno, prima.
máš někde fotky k nahlédnutí? koupil jsem ve fotoškoda modrý filtr za závratnou cenu 20,- Kč za účelem zdůraznění mlhy ale ještě jsem nezkoušel.
Publikováno 22 květen 2008 - 09:35:28
Ma tam skoda filtry v bazaru ??? Ja se dival a na netu jet eda nemanedávno jsem vyzkoušel kombinaci slunečný den(jasno)+ilford pan 400@800+modrý filtr. fotil jsem na pouti, už mám nazvětšováno, prima.
máš někde fotky k nahlédnutí? koupil jsem ve fotoškoda modrý filtr za závratnou cenu 20,- Kč za účelem zdůraznění mlhy ale ještě jsem nezkoušel.
A osobne se tam fakt nedostanu ... za Ty prachy bych mu to tam vykoupil asi
#26 Anonymous
Publikováno 22 květen 2008 - 10:23:55
Publikováno 22 květen 2008 - 10:25:05
slunečný den a převyvolaný film na 800 ISO, proč? jaký je smysl takového počínání a na jaký formát to zvětšuješ?
Vrabec
staré filtry a podobné věci za pár korun má Škoda naházené ve stojanu, lidi se v tom přehrabují, to na žádném netu není. Nutno chodit často okolo a pohrabat se v tom.
Publikováno 22 květen 2008 - 10:31:43
Otík
slunečný den a převyvolaný film na 800 ISO, proč? jaký je smysl takového počínání a na jaký formát to zvětšuješ?
Vrabec
staré filtry a podobné věci za pár korun má Škoda naházené ve stojanu, lidi se v tom přehrabují, to na žádném netu není. Nutno chodit často okolo a pohrabat se v tom.
No jo, skoda je trochu z ruky z ostravy, vis
Publikováno 22 květen 2008 - 12:18:42
Ale ta Werra vypadá krásně!
Publikováno 22 květen 2008 - 12:47:00
Ale ta Werra vypadá krásně!
Pristi tyden jde na generalku - ma problem se zaverkou v dlouhych casech a s transportem .... a pak budou krasne fotecky
Publikováno 22 květen 2008 - 12:47:53
Tak tuhle otázku jsem si taky položil...Otík
Publikováno 22 květen 2008 - 12:57:03
V Ostravě v Kamrlíku fotografie u pana Vavříka se taky dají najít různé poklady
Publikováno 22 květen 2008 - 13:08:25
V Ostravě v Kamrlíku fotografie u pana Vavříka se taky dají najít různé poklady
Prave tam jedu
Publikováno 22 květen 2008 - 16:39:39
slunečný den a převyvolaný film na 800 ISO, proč - protože jsem fotil ne jenom venku, ale i v lese, ve stánku u piva, prostě taková reportáž, vyšší citlivost umožňuje víc zaclonit(a jiné věci s tím spojené). modrý filtr snižuje kontrast+převolaný film ze slunečného dne(vyšší kontrast)=kontrast "v poho". zvětšuju to z kinofilmu na formát 24x16. snad jsem to napsal srozumitelněTak tuhle otázku jsem si taky položil...Otík
Publikováno 22 květen 2008 - 18:57:46
Publikováno 24 květen 2008 - 11:28:57
...to je divný, při vyšších clonách by se ti to nemělo stát. mě jde maximálně 2000-ina a nestalo se mi, že by jsem nemohl fotit. spíš se mi stává, při nižších citlivostech, že mám fotky mázlé a nebo ostré tam, kde nechci. myslím, že rozdíl ve velikosti zrna při iso400 a 800 v ID-11 je na fotkách 18x24 zanedbatelný.Přiznám se, taky jsem na 800 fotil reportáž za slunného dne. A taky mě někdy 4000-ina sekundy nestačila...
Publikováno 6 prosinec 2012 - 18:26:14
robil som dnes poriadok v ateliéry a našiel tieto dva filtre. Neviete niekto k čomu boli? predpokladám že k nejakej TLR ale neviem ku ktorej....
na tom menšom je označenie W 75 cm a na väčšom T 75 cm
Publikováno 6 prosinec 2012 - 18:58:56
Publikováno 16 prosinec 2012 - 20:33:29
Publikováno 16 prosinec 2012 - 22:12:16
No, otázkou je, co si který výrobce představuje pod pojmem "slim" "ultraslim", "wide", "ne-slim" atd.
Konkrétní objektiv neznám, ale např. B+W F-Pro nebývá problém. Např. já mám na M7II nejkratší širokoúhlý objektiv 43mm a právě tyto filtry nevinětují ani u něj.
Vyzkoušet!!!
Publikováno 16 prosinec 2012 - 22:48:09
Publikováno 17 prosinec 2012 - 09:41:56
Publikováno 17 prosinec 2012 - 12:05:03
Ale je zde zádrhel: "výška příruby" nemusí být jediná rozhodující... "Roura", která trčí vpřed (od skla filtru) může mít různý průměr. Některé filtry mají sklo větší, než je průměr závitu, některé přesně stejně velké. Když odpočítáte ještě kroužek, kterým je sklo filtru upevněno v obroučce, může být problém...
Znovu: vyzkoušet!
Publikováno 17 prosinec 2012 - 18:44:05
celková "výška" obroučky - 6,8mm, vnější průměr obroučky - 60,0mm, vnitřní průměr obroučky vpředu (se závitem) - 57mm, výška obroučky (bez závitu) - 4,4mm, průměr (viditelné části) skla při pohledu zepředu - 52,6mm, průměr (viditelné části) skla při pohledu zezadu-od čelní čočky objektivu - 52,8mm, vzdálenost skla filtru od okraje obroučky na straně objektivu - 1,55mm.
Hoya 58mm: (míry ve stejném pořadí, jako u předchozího)
6,8mm / 60mm / 57,2mm / 4,6mm / 54,0mm / 54,35mm / 1,8mm
SMC Pentax 67mm:
U těchto filtrů je zajímavé, že celková výška obroučky je 9mm (!), ale sklo je (na straně objektivu) jenom 0,9mm od konce obroučky!
Nemohu si pomoci... Máte dvě možnosti:
1. Buď vyzkoušet konkrétní filtr na konkrétním objektivu, nebo
2. věřit někomu, kdo má tuto kombinaci k dispozici.
P.S. Myslím si, že současné běžné filtry (nemám na mysli stavitelné-otáčecí kruhové gradualy, polarizační, pol-fadery, některé efektové a pod.) od B+W (s obroučkou F-PRO), Hoya, Heliopan, Kenko, Marumi, apod. by ani na "širokých širokáčích" - řekněme do ekvivalentu kino 24mm - neměly dělat problémy. Starší filtry (Pentax, i B+W !) je třeba ozkoušet. Ale já nepozoruji vinětaci ani na pentaxovské AF dvacítce s (již poměrně starými) SMC Pentax filtry, ba dokonce ani s Panchromary z DDR.
Publikováno 19 prosinec 2012 - 08:19:42
A jelikož mám převlečné (těsně) sluneční clony do vnějšího bajonetu. Tak jsem je prostě nenasadil a řešit to tím, že vyšroubouj filtr-nasadím clonu- našroubuju filtr se mi jevilo jako dost velká onanie a filtry šly z těžkým srdcem a finanční ztrátou z domu.
Takže rada pro druhé - POZOR - vnější průměr filtrů B+W je u kžadé řady jiný !!
Zdařec Luigi
Publikováno 19 prosinec 2012 - 09:37:43
Když už jsme u těch B+W filtrů a rozměrů obrouček, tak jedna negativní zkušenost.
Cítim s tebou, tohle fakt zamrzí
Publikováno 19 prosinec 2012 - 11:13:00
Takže rada pro druhé - POZOR - vnější průměr filtrů B+W je u kžadé řady jiný !!
Zdařec Luigi
jj, pár B+W filtrů taky mám a je každý jiný...
... a kapitola sama pro sebe jsou starší Minolta CPL filtry (pro širokoúhlé objektivy), které, aby na hodně krátkých ohniscích nevinětovaly, mají sice závit odpovídající, ale vlastní korpus se dvěma skly o hoooooodně větším průměru, což je sice moc fajn, ale bez čelního závitu, takže závitové sluneční clony v případě nasazení těchto filtrů nepoužitelné a vyrábět si převlečné sl. clony je docela opruz .
Publikováno 11 červen 2013 - 10:35:09
Děkuji.
Publikováno 11 červen 2013 - 15:50:38
Publikováno 11 červen 2013 - 18:59:45
Děkuji, zatím nemám zkušenost s žádným, ale po přečtení několika zdejších příspěvků si myslím, že budu muset chtě nechtě nějaký pořídit. Nebyly by tu odkazy na jednotlivé fotografie s nasazenými filtry?... Zvětšování, mě snad někdy taky čeká...Hoya nemám, ale zauvažuj o zeleném - nebe ztmaví a lesy nevyjdou, narozdíl od oranžového, černé jako bota. Líp se potom zvětšuje.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních