Ano ano pokud vím, opálové žárovky se již nevyrábějí

( Teď se odcituji z jiného vlákna: " Jen tak mimochodem, dokonce i opálové žárovky určené pro zvětšovací přístroje na 230V už mizí z produkce výrobců (např.: PHILIPS, OSRAM, TUNGSRAM i THORN výrobu ukončili). Pravda, obludné tvary baněk na odbyt jdou, ty se vesele vyrábějí dál. Ovšem žádný výrobce mi nebyl ochoten u nich zaručit homogenitu světelného toku. A NOVALAMP Králíky je vyrábí jen na zakázku v počtu min. 30 000ks!" Asi před půl rokem si takto na zakázku nechala vyrobit 150W žárovky jedna německá firma, určitou zásobu si díky tomu vytvořil i Škoda, zkuste se obrátit na ně. Upozorňuji, že na webu nemá celý sortiment! Lepší je tam zavolat, nebo ještě lépe zajít.
Těsně před tím, než se žárovky objevili u Škody, ta moje praskla. Takže jsem absolvoval docela slušné martirium, které neskončilo tak šťastně, jako v případě Vladíka. Zato jsem v zoufalství objevil případnou alternativní cestu: v IKEA jsem za směšné ceny objevil opálové žárovky se správným tvarem baňky určené k iluminaci, nikoliv pro optické přístroje. Nevím nic o homogenitě jejich světelného toku, ale baňka se mi zdála bez tvarových deformací na vrchlíku kupole a po smazání potisku nějakým rozpouštědlem by snad mohla sloužit novému účelu. Muselo by se to ale vyzkoušet!