Chtěl bych se zeptat jak vám v HDčku vycházejí časy pro Fomu 100? Dělám teď nějaké zkušební fotky, abych si zjistil časy a míchání ale nějak se nemůžu hnout z místa. Co se mě podařilo, snad už konečně, trochu zvládnout sou velký kontrasty. Exponuji jako iso 50 a měřím dopadající světlo ve stínech, né těch nejhlubších. Vychází mě čas volání 11 minut, první minutu míchám nepřetržitě a pak pustím cca 4 vlny za minutu (volám v miskách plany 9x12). Zajímaly by mě vaše časy a hlavně míchání pro normální, malý a velký kontrasty ve scéně. A úplně nejvíc by mě bodlo, kdybych mohl vidět, jak takový dobře vyvolaný a zvětšovatelný negativ má vypadat… Je tu někdo z Vysočiny? Pelhřimovsko a tak podobně
problém je hlavně tom, že každý měříme jinak. Já externě bodovým exp. odražené světlo a snažím se mít stíny někde okolo III a světla VII, VIII jak u čeho... a to pro citlivost ISO 64 (Foma 100, 9x12cm). vyvolávám pro normální kontrast při řědění 1:1:100, 20˚C, 30sek překlápění na začátku a pak 2x každou minutu, celkem 8minut.
Pokud potřebuju kontrast snížit, tak se snažím film víc přeexponovat, takže pro jistotu exponuju na ISO 50, někdy i míň a volám 5minut.
Zvyšování kontrastu zas tak často nepotřebuju, ale když, tak exponuju na ISO 64 a volám okolo 11 minut, podle nálady a citu .
Ve zvětšováku mám barevnou hlavu a objektiv Rodagon 135/5.6, starší verze a u většiny záběrů se pohybuju okolo filtrace M50 bez ohledu na podmínky při snímání (kromě extrémních případů).
Goro: díky, v chemii jsem nikdy moc nedával pozor .