Proč použít obrazový detail , kdy a jak ?
Publikováno 10 červenec 2008 - 16:07:27
ve své rafinované jednoduchosti , oslovuje intenzivně diváka ? Erik
Publikováno 10 červenec 2008 - 22:39:09
Publikováno 11 červenec 2008 - 08:26:05
Kóknu a vidím eslivá to bude stát za řeč.
Já to dělám taky tak
Publikováno 11 červenec 2008 - 09:06:32
Publikováno 11 červenec 2008 - 09:58:07
Publikováno 11 červenec 2008 - 17:27:45
Publikováno 11 červenec 2008 - 18:16:41
viděl bych jako výchozí negativ pro tohle použití z oblasti aktu nebo makra.
ovšem už nevím jak to dál rozvést, protože je to o tom, co říkal kraken: kóknu a vidim
Publikováno 11 červenec 2008 - 18:58:40
... é... cože?
Publikováno 11 červenec 2008 - 19:19:57
například makro kamínek na cestě
Publikováno 14 červenec 2008 - 13:16:27
Publikováno 14 červenec 2008 - 19:14:11
"V mé hlavě" může být detailem devadesát devět setin daným objektivem zachytitelné krajiny - stejně jako jeden hexagon včelího oka.
Jedna věc je detail uspokojivým způsobem (technicky) zobrazit a pak k němu "přidat okolí". A teď se můžeme bavit o tom, kolik toho okolí bude, protože (podle mě) nemusí být téměř žádné (a stačí), nebo ho může být "hafo" (aby ten "obrazový detail" jaksi "podpořilo") - podle "potřeby".
Nastolená otázka je ale hodně zajímavá, budu přemýšlet a rovnat si myšlenky, protože si myslím, že právě tohhle podvědomě bereme v úvahu při kompozici obrázku všichni, ale řídíme se "pocitově". Zda do toho lze vnést nějakou "logiku", nebo odvodit "obecná pravidla"... nevím!!!
Publikováno 14 červenec 2008 - 21:14:48
Publikováno 14 červenec 2008 - 22:10:01
Ale, když sem si tak přečetl tvoje aj pentaxistovy řádky, tož stejně říkajů to co sem vyplodil výše:
"Prostě kóknu a vidím eslivá to bude stát zato".
V tym to všecko je. Enem to neumím moc rozepsat, či rozumově komentovat. Ale koneckonců co bys chtěél po zedníkovi.
My sme tady všici na tym Valašsku tací jednuduší a intelektuály tu...... no šak by ti JkCz mohl o tym povídat
Publikováno 14 červenec 2008 - 22:26:30
no šak ja též nesu žádný ten ajnštajn, že...
ale vono to vypadá hned líp, když to člověk tak nějak pěkně zavobalí a široce rozvede, aby řeč nestála a ty chytrý vokolo jednomu taky vůbec rozuměli, žejo
Publikováno 15 červenec 2008 - 12:32:24
zátiší , detaily členitosti linií architektury , detail v portrétní fotografii , či
detail v reportážní fotografii se zaměřením na skrytou myšlenku snímku
v pozadí a jeho obrazové vyjádření již v samotném zrodu snímku , bez
dodatečného výřezu při zvětšování , to vše jsem měl na mysli . Děkuji
všem za tvůrčí zamyšlení . Jde zejména o novost již v přístupu k tématu
budoucí fotografie a rafinovanou jednoduchost kompozice . Erik
Publikováno 15 červenec 2008 - 16:41:54
Vážení kolegové , konfrontace drobného motivu s velkým prostorem v krajinářské fotografii , kompozice linií a jejich souvislosti na fotografiích
zátiší , detaily členitosti linií architektury , detail v portrétní fotografii , či
detail v reportážní fotografii se zaměřením na skrytou myšlenku snímku
v pozadí a jeho obrazové vyjádření již v samotném zrodu snímku , bez
dodatečného výřezu při zvětšování , to vše jsem měl na mysli . Děkuji
všem za tvůrčí zamyšlení . Jde zejména o novost již v přístupu k tématu
budoucí fotografie a rafinovanou jednoduchost kompozice . Erik
tebe bych chtěl váženej kolego poznat vosobně...
Publikováno 15 červenec 2008 - 18:28:19
Publikováno 15 červenec 2008 - 20:14:58
A nepotkali jste se náhodou na velkoformátovém setkání? Erik tam byl stoprocentně, u Mamiaka si nejsem v tom houfu hradečáků jistý.
Publikováno 15 červenec 2008 - 20:36:52
A nepotkali jste se náhodou na velkoformátovém setkání? Erik tam byl stoprocentně, u Mamiaka si nejsem v tom houfu hradečáků jistý.
kdyz jsem tam dorazil, tak tam uz nebyl...
Publikováno 15 červenec 2008 - 21:01:31
z hloučků většinou trochu vyčnívam
Publikováno 16 červenec 2008 - 08:40:57
Publikováno 17 červenec 2008 - 17:39:31
Vážení kolegové , našeho společného setkání jsem se zúčastnil již celkem dvakrát . Jako vetchý kmet se vyskytuji nejraději v temném koutě . Erik
nevěřte mu, není ani vetchý a ani kmet,
ale s tím temnným koutem má pravdu - jistě je to poctivý a nadšený temnokomorník
stran otázky... na srazu se mi zdálo, že rozumím všemu co pan kolega Erik říká, ale po pár pivech si člověk myslí, že rozumí úplně všemu
p.s. mimochodem mě napadá, to bych měl najít tu audiokazetu se Sudkem alespoň do příštího srazu
p.p.s ještě prosba: kdyby jste potkal kolegu Vitovského, tak ho mile pozdravujte
Publikováno 17 červenec 2008 - 17:44:13
Vážení kolegové , obrazový detail může být inspirací , cílem i měřítkem správnosti jeho použití . Jakým tvůrčím způsobem pracujete s detailem , který tím , že se vytrhne z obvyklých souvislostí a vystupuje jako celek
měl bych jednodušší otázku:
máte jasný cíl?
upřímně, mě to přijde, že mě to spíš občas tak jako unáší
Publikováno 17 červenec 2008 - 17:53:18
Vážení kolegové , obrazový detail může být inspirací , cílem i měřítkem správnosti jeho použití . Jakým tvůrčím způsobem pracujete s detailem , který tím , že se vytrhne z obvyklých souvislostí a vystupuje jako celek
měl bych jednodušší otázku:
máte jasný cíl?
upřímně, mě to přijde, že mě to spíš občas tak jako unáší
No správná otázka
Odpověď je: nemáme, nemáme...vlastně je můj cíl focení...časem se budu snažit propracovat k něčemu hodnotnějšímu, co má hlubokou myšlénku a tak...teď ulítávám na focení. Vyšší ambice zatím nejsou
Třeba to bude časem jinak, ale rozhodně to nebudu ani nechci nijak tlačit, to musí přijít samo, a když nepřijde, tak se také nebude nic dít, když u toho focení budu spokojená...
No a proto do této části vláken asi nebudu přispívat resp. není čím přispívat
Publikováno 17 červenec 2008 - 19:39:06
Pane kolego Eriku, prosím, dejte do placu něco zajímavého, ať konečně víme o čem se tu mluví.
Publikováno 18 červenec 2008 - 15:47:05
Přiložím jednu svoji oblíbenou fotku:
když jsem ji ukazál na posledním setkání TM v Praze v kavárně v Lazarské tomu čišníkovy (který tam nekompromisní kritikou drtil všechny přítomné ), tak mě "zdrbal", protože vlastní motiv je okoukaný, špatné světlo a navíc uhlopříčka hlavního motivu (Karlova mostu) by měla jít naopak.
No jo, ale na té fotce jde o úplně něco jiného než K.M. a to právě o ten detail...
Schválně, jestli na něj přijdete!
Publikováno 18 červenec 2008 - 15:55:23
Schválně, jestli na něj přijdete!
Zkusím - dvě postavy + dvě labutě? a nebo protiledová zábrana?
Publikováno 18 červenec 2008 - 16:18:32
ta zabrána fakt ne
Publikováno 18 červenec 2008 - 17:51:29
Publikováno 18 červenec 2008 - 19:16:46
Publikováno 18 červenec 2008 - 20:45:42
"Obrazový detail" a "detail v obraze", to má být jako to samé? No nic, nechám se asi poučit ...
Publikováno 18 červenec 2008 - 22:23:59
Nečetl jsem celé, ale fotka je Kájův most jak vyšitý. 100% lidí pochopí, že jsi fotografoval celek, to znamená zmíněný most. Osobně bych si těch postav sám nevšiml a v souvislosti dvojice s labutěmi mi přijde nepoužitelná. To si pak můžu zakrýt celý most, když je nedůležitý a zůstane mi z velké fotky jen malá nudle. Asi patřím k těm nejhorším fotografům a to jsou ořezávači.
Toto není detail Foto Bresson
Důležitá je postava přeskakující kaluž a pak teprve to ostatní.
http://i239.photobuc...er-Bresson2.jpg
Koukám na holku s bandaskou a pak teprve na okolí
http://www.dvdbeaver...n MOUCHETTE-0(2).jpg
Postava je jen jako měřítko k mrakodrapům a prostor dává pocit osamělosti.
http://i144.photobuc...r-bresson01.jpg
Toto je detail Foto Brassai
Detail tváře
http://www.monroegal...sai_eye_big.jpg
Zátiší, houska a cigareta se sirkami.
http://www.hit.ac.il...pture 19332.jpg
Detail zdevastované zdi.
http://palabra.nireb...ai-graffiti.jpg
[/i]
Publikováno 18 červenec 2008 - 22:30:00
Publikováno 19 červenec 2008 - 10:38:11
Bez "detailu" není fotka "kompletní" - a bez "okolí" je detail nicneříkající.
Právě ten detail "přitáhne oči" a "určí směr, kterým bude fotka vnímána".
Já mám rád linecká kolečka - a nejraději tu dírku s marmeládou uprostřed. Díra s marmeládou není linecké kolečko a linecké kolečko bez ďoury není linecké kolečko. Fajnový makový koláč musí mít kandovanou višni uprostřed - chuť a požitek ona sama ale zdaleka nezpůsobuje. Jenže... když tam není, tak je to "obyčajnský" koláč.
Publikováno 19 červenec 2008 - 11:10:58
Kdybych ten jev (pro vyznění fotky je velice významná jen malá část její celkové plochy) měl nějak nazvat, asi bych se slovu detail nevyhnul...
Navíc, pod souslovím "práce s detailem" ve fotografii si spíš představím něco takovéhoto, než fotografii malé části většího celku.
Publikováno 19 červenec 2008 - 11:13:36
Navíc, pod souslovím "práce s detailem" ve fotografii si spíš představím něco takovéhoto, než fotografii malé části většího celku.
Ikdyž, jak si teď čtu Erikův první příspevek, asi měl na mysli spíš tu malou část celku "vytrženou z obvyklých souvislostí".
Publikováno 19 červenec 2008 - 11:52:02
Ta fotografie není špatná to jsem říci nechtěl, jen je pro mě důležitější Karlův most než věci okolo. Ty labutě v popředí jsou fajn jen to není hlavní motiv, aspoň pro mě ne.
Já bych udělal hromadný výlet do Národní galerie, až bude volný vstup. Tam je krásně vidět přechod od malby bez měřítek k perspektivě po šerosvity a kdo ví co ještě. Perspektiva prostě bez věcí v popředí, zobrazení měřítek, odstupňování šedé škály, linií apod. jednoduše nejde. Plátno stejně jako fotografie je plochý 2D rozměr, jak jinak navodit dojem prostoru, když ne tímto způsobem?
Jak psal bzencak, cela debata o detailech mi přijde scestná. Nazveme téma obrazový detail a bavíme se o detailech v obraze.
Publikováno 19 červenec 2008 - 14:18:55
Publikováno 19 červenec 2008 - 14:50:18
Nazveme téma obrazový detail a bavíme se o detailech v obraze.
jj, už ve 1213 mi to došlo
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních