Kodak Panoram je drevena skatule s otocnym objektivem. Existuje nekolik typu, nejzajimavejsi typy pro prakticky vyuziti jsou pouze 2 :
No.1 - da se do nej dat normalni film 120 - s tim ze format snimku je cca 6x18 cm
No.4 - na film na civce 103 - lze sehnat v USA, jeden stoji cca 37$.
Zatim mam zkusenosti pouze s No.1 (ke ktere jsem se dostal diky Sudkovi (jeho kniham) a Kubikulovi)
Kameru lze sehnat v ruznych stadiich rozkladu od cca 200$ - 500$ za pekny kus.
Ja jsem svuj sehnal cca za 420$ vcelku jako novy - vcetne noveho mechu, redukci na 120kovy film...
Kamera je veskrze trivialni - ma pouze dve rychlosti - rychlou a pomalou - mozna tak 1/50 + 1/25??moznaa...
Clona konstantni cca 11-13 - Kubikula zrovna zkousi delat pridavnou clonu pro vetsi hloubku ostrosti.
Objektiv je monokl - s nimz sdili vsechny jeho nectnosti - rozostreni nahore i dole (do stran je to uriznute diky panoramu). Coz na krajinu diky stredove kompozici jde ale na reportaz moc ne.
Delali se i verze s Tessarem a Dagorem, ale ziskat ho je hodne o nahode.
Previjeni je dalsi radost, sam mam redukci na 120film, takze filmy jdou nasadit v pohode. Jinak jsou trochu volnejsi. Previjeni se musi odpocitavat
takze na 1.snimek 17 pulotacek (180 stupnu)
2. snimek 8 otacek (180 stupnu)
3. snimek 7 otacek (180 stupnu)
4. snimek 6,5 (180 stupnu)
Jeste zalezi na filmu a civce - nicmen toto je odzkouseno na Acrossu, FP4, Neopan 400, TMAX 400 - a vcelku to funguje u vsech.
Bohuzel pouze Ilford civky se vejdou do tela bez problemu. Ostatni (Fuji, Kodak) se musi obrusovat smirglem. Ale jde to v pohode, je to pouze chvilicka - zatim se mi nestalo aby se prach pri smirglovani dostal do civky, takze film je ok.
Muj panoram trochu pousti svetlo v jednom rohu, kudy a proc jsem nezjistil a obcas uprostred snimku udela takvy zajimavy utvar, netusim jak se mu to dari - ale zamilovaj jsem si ho - az se bojim ze dopadnu jak Kubikula a nebudu fotit pouze nicim jinym

Na ceste mam 4ku - planfilmy uz take mam, takze ted se bude pokusnicit a rezat plany.
Doufam ze toto aspon nekomu pomuze, pokud se take zblazni a bude tuhle skatuli chtit