Série pokusů mi řekla, že pokud se RC papír zkroutí, již není rozumná cesta k tomu, aby se zase narovnal. Možná, že existuje, ale mne se ji nepodařilo najít a myslím si, že to rozumně ani nepůjde. Možná nějaké zaříkání, nebo použití exotických bylin
Nejvíce pomohlo to důkladné namočení a zatížení mezi dvěma prkénky, do se papíry dostali do stavu mírného stočí proti ruličce podobné doutníku. Lépe to již nešlo.
Materiálu je mi líto jen tehdy, pokud se zničí bez užitku. Takže bych byla mrzutá, kdybych si osvítila balíček papírů, nebo film, ale tyto jsou sice také zničené, nicméně mi poskytli řadu cenných informací do budoucna, takže to nebylo zbytečné.
Příští pokusy již udělám bez trouby, nechám je jen tak uschnout a uvidí se, jak to půjde. A na závěr to asi bude chtít destilovanou vodu, nebo ji zkusím alespoň převařit. Zjistila jsem, že i na filmech vypraných ve smáčedle je vidět stopa po vodním kameni. Se divím, že tu voda ještě teče a že se nesype.
Takže pro příště:
- nesušit RC papíry v troubě a to ani vzduchem a teplotou do 85°C, kterou povoluje výrobce
- nelze je vyrovnat použitím napařovací žehličky
- nelze je vyrovnat pomocí žehličky rozpálené do nemožnosti (navíc praská emulze)
- nelze je vyrovnat namočením a uschnutím
- mírně jim lze pomocí namočením a sušením pod tlakem
- dlouhé máchání způsobuje na krajích oddělení citlivé vrstvy od podložky
- mokrá emulze je velmi náchylná na poškrábání a rádo se do ní chytá kde co možného z okolí
- špinavá emulze se dá snadno vyčistit pod tekoucí vodou molitanovou houbičkou
Když to tak čtu, tak si říkám, že asi prošlapávám slepé cestičky