To, že pak většinou nemůžeš měnit clonu během práce bez odšroubování tě mrzet nemusí. Nastavíš optimální na kresbu objektivu, našroubuješ a zvětšuješ.
Ty ostříš při pracovní cloně?
Ostřím na zrno a tak mi to nevadí.
Publikováno 21 January 2009 - 19:32:58
To, že pak většinou nemůžeš měnit clonu během práce bez odšroubování tě mrzet nemusí. Nastavíš optimální na kresbu objektivu, našroubuješ a zvětšuješ.
Ty ostříš při pracovní cloně?
Publikováno 22 January 2009 - 00:12:45
Publikováno 26 January 2009 - 10:43:28
Publikováno 26 January 2009 - 10:49:38
Publikováno 26 January 2009 - 11:14:13
Co split-grade? Nebude to sice stejné jako "mezistupeň" ale celkem dost podobné.
Nebo starší vývojka. Fakt ale je, že dělám taky s Wariospeed a vůbec se nechce opotřebovat!
Publikováno 26 January 2009 - 11:22:50
Co split-grade? Nebude to sice stejné jako "mezistupeň" ale celkem dost podobné.
Nebo starší vývojka. Fakt ale je, že dělám taky s Wariospeed a vůbec se nechce opotřebovat!
jako že dáš i měkkej i tvrdej filtr a udělá se z toho gradačního "něco" jinýho?
to jsem zatím nezkoušel
odleželá vývojka - to bych mohl vyzkoušet
Publikováno 26 January 2009 - 13:29:03
Publikováno 26 January 2009 - 14:43:48
Osobně jsem velký skok mezi střední a tvrdou gradací u Fomafiltrů řešil přidáním ještě jednoho středního filtru, tzn. měl jsem tam tři. A jinak když se mi výsledek zdá trošičku míň kontrastní než chci, tak s papírem hejbu po celou dobu volání (nebo prostě víc než normálně) a potom už se mi většinou líbí. Platí to pro Foma Variant III matný.
Publikováno 26 January 2009 - 16:06:27
Publikováno 26 January 2009 - 16:23:08
není nějaká cesta, kdy by se u krátké sady filtrů, třeba foma, dalo dosáhnout půl stupně? kooousek nějaký folie, co bych přiložil
za situace:
filtrace normální je málo
o jeden stupeň = filtrace tvrdá je hodně
potřebuju se dostat mezi![]()
jak teď nefotím na fomu 100 a pohybuju se pořád v nějakých temných zákoutích, tak bych to užil
nebo se nevyhnu nový sadě filtrů? to bych celkem nerad, protože v bazarech nejsou a cena je mi dost vysoká![]()
jen mi nepište o barevný hlavě, to už mám za sebou
ještě mě napadla změna teploty pozitivní vývojky, mám tam tetenal wariospeed, pokud jste to někdo zkoušel = měnit teplotu 17-25° C s žádanou mírnou změnou gradace, uvítám stručnej popis
rodina si žádá přítomnost doma, času málo, filmy se kupí, znáte to, mohl bych si to do dvou misek namíchat, ale každá hodina dobrá
Publikováno 26 January 2009 - 16:36:42
vyzkouším!A pohybem ve vývojce tam ten půlstupeň nedostaneš?
aha, jenže sada obsahuje jen 2xM1...mezi se dostaneš vložením 3xM1. To samé můžeš udělat se žlutým, když chceš moc moc měkou a nebo s těmi purpurovými, když chceš ultra hrozně moc tvrdou gradaci. Můžeš prostě přidávat filtry té samé barvy, netřeba kombinovat barvy dohromady. Já používám jenom ten střed.
Publikováno 26 January 2009 - 17:00:24
Publikováno 26 January 2009 - 17:16:15
Publikováno 27 January 2009 - 18:16:26
Publikováno 28 January 2009 - 09:42:24
Publikováno 28 January 2009 - 17:48:11
Jestli jsem dobře pochopil, jde Ti o filtry pro barevný proces.
Agfácké či ORWO subtraktivní filtry za 330 až 380Kč za sadu najdeš zde: http://www.fotoinfo....hop.php?sekce=3
Publikováno 2 February 2009 - 02:18:17
Publikováno 2 February 2009 - 07:13:19
Publikováno 30 March 2009 - 20:52:54
Publikováno 13 November 2015 - 22:05:37
dotaz:
co říkáte na možnost položit multigradační filtr, ten plastový-folie, 2 mm nad negativ na horní sklo zvětšovacího rámku - položit, já si to vyzkouším, jen jestli touhle někdo nešel
Publikováno 27 August 2017 - 13:56:09
Zdravím, s dovolením využiju tohle vlákno pro můj (možná hloupý) dotaz - chystám se konečně na multigradační papíry, pořídil jsem si filtry od Fomy 8,9 x 8,9 cm k mému Opemus 6 a chci se zeptat, jestli upravené (zastřižené) filtry můžu vkládat rovnou do šuplíku na matnici, nebo mám matnici vyndat. Díky. Kuba
Publikováno 27 August 2017 - 15:38:57
Matnicu nevyberaj, ta je tam dobra z inych dovodov.
Predpokladam, ze mas kondenzorovu hlavu, a tam ta matnica funguje ako rozptylovac. Co ciastocne zvysuje komfort.
Casom prejdes na nieco ine, mozno az na hlavu Ilford Mutigrade.
Publikováno 27 August 2017 - 16:04:12
Díky. Jo jo, mám kondenzorovou hlavu. Takže filtr položím normálně na povrch matnice? Přemýšlím i o barevné hlavě Meopta Color 3, ale četl jsem tu i nějaké výhrady a návrat ke kondenzoru, tak nevím, jestli to zkoušet...
Publikováno 27 August 2017 - 17:54:45
Ano, poloz to tam. Rozmer filtra by mal byt primerany tomu suplicku.
Meocolor su hlavy za tu cenu. Myslim, ze trosku lepsie. Naozaj dobre hlavy od Durst su hodne drahe.
Fakt je, ze na zmenu kontrastu sa pouzivaju hlavy na to urcene, konkretne od Meopty to je Meograde.Pouzite su odlisne filtre od tych pre farebnu fotografiu, tie vedu k lesiemu vyuzitiu moznosti papiera s premenlivou gradaciou. Teda maximalny kontrast je vacsi, minimalny zas mensi, ako ked sa pouzivaju filtre a hlavy urcene pre farebnu fotografiu. Takze k farebnym hlavam je mozne mat vyhrady.
Na druhej strane, ked len trosku ovladas kuzlo vyvolavania negativov, dostanes sa do situacie, kedy potrebujes krajne hodnoty iba velmi ztazka. Preto si myslim, ze Meocolr III je pre zaciatok naozaj dobra volba.
My - machri, kazime papiere s pevnou gradaciou. Preco by sme robili veci jednoduchsie, ked pre nas cesta je ciel, vsak-ano.
Kedysi sa zmena kontrastu dosahovala aj zmenou pouzitej vyvojky. Jukni na Beer´s Developer. Podla miesania sa da dosiahnut desat stupnov gradacie na papieri oznacovanom ako N, alebo Contrast III.
Publikováno 27 August 2017 - 18:48:35
Díky moc. Vyzkouším filtry a uvidím, jak to půjde. Když tak časem pořídím tu barevnou hlavu... Zítra mi mají dorazit multigradační papíry Fomabrom variant 111, tak nevím, jestli jsem si nevzal moc velké sousto, když budu zkoušet poprvé multigradaci a zároveň baryty... Ale hrozně se na to těším
Publikováno 28 August 2017 - 10:46:48
James, on 27 Aug 2017 - 17:48, said:
Díky moc. Vyzkouším filtry a uvidím, jak to půjde. Když tak časem pořídím tu barevnou hlavu... Zítra mi mají dorazit multigradační papíry Fomabrom variant 111, tak nevím, jestli jsem si nevzal moc velké sousto, když budu zkoušet poprvé multigradaci a zároveň baryty... Ale hrozně se na to těším
Že jsou to baryty, toho se neboj. Je s tím jen více práce. Praní je delší a musí se buď leštit, nebo vypínat.
Publikováno 28 August 2017 - 13:31:15
Toho vypínání se právě trochu bojím, ale nechal jsem si uříznout ve sklenářství skla a zabrousit, koupil jsem snad tu správnou papírovou (slintací) pásku, tak to snad půjde
Publikováno 28 August 2017 - 14:30:35
James
Kolego, trochu mě rozveselujete! Když jsem začínal a poté dalších třicet let, žádné jiné než barytované papíry nebyly. A to, že jsou multigradační, je pro Vás jenom výhoda: nemusíte hrabat po krabicích C,S,N..., nemusíte kupovat povícero gradací v různých rozměrech.
Dejte se do toho bude to jako když jste se učil jezdit na kole: ...já jsem blbec, jak je možné, že všichni jezdí a já padám?... Když se to naučíte: ...já jsem blbec, jak je možné, že jsem se to učil tak těžce, když je to tak jednoduché?...
Přeji úspěch!
Publikováno 28 August 2017 - 14:31:58
James
S tím vypínáním si nedělejte starosti! Jakmile se neučíte přiměřeně navlhčit pásku, v podstatě nemůžete mít problém...
Publikováno 28 August 2017 - 15:51:19
Díky za povzbuzení - no, když si vzpomenu na svoje úplně první zvětšování cca před rokem, tak myslím, že horší to nebude
...
0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních