vyvolání super 8 filmu
#101 Snek
Publikováno 17 březen 2009 - 09:47:16
Inverze dosahujes vlastne odstranenim vyvolaneho negativniho obrazu po prvnim volani, tj. "odleptas" bleachem cerny stribrny obraz, tim odkryjes vrstvu neexponovaneho bromidu stribrneho, provedes osvit a znovu vyvolas.
Z toho dovodis, ze k dosazeni negativniho obrazu vlastne potrebujes jenom to prvni vyvolani, prerusit a ustalit, tot vse.
Presne jak rika pignon, inverzni film se od negativniho zas tak moc nelisi. Resp. jakejkoliv negativ lze vyvolat jako inverzi (jsou vsak filmy vhodne, mene vhodne a nevhodne), a jakoukoliv inverzi lze vyvolat jako negativ
Publikováno 17 březen 2009 - 13:01:42
Publikováno 17 březen 2009 - 16:58:42
#104 Snek
Publikováno 18 březen 2009 - 11:54:07
Podle mě je to blbost. Z negativu inverzi uděláte, z inverze negativ ne. Inverzní film navíc obsahje černou (antihalační?) vrstvu, která se rozpustí až v běliči, takže když to projde jen 1. vývojkou a ustalovačem, bude film černočerný. Ale netvrdím to na 100%, pouze vím z doslechu.
jo, pravda. nechal jsem se unést a na tohle jsem zapomněl.
Publikováno 18 březen 2009 - 13:22:50
* Prewash, water only, 1 minute at 102°F(within +/- 5°F)
* FIRST DEVELOPER, normal time of 6 minutes @ 100.4°F (time based on your own density and color tests)
* 1st Stop Bath, 30 sec to 1 minute at 95°F-105°F
* Water Rinse, 2 minutes at 95°F - 105°°F (removes any acid traces)
* COLOR DEVELOPER, normal time of 6 minutes @ 100.4°F (temp range can run from 100°F to 110°F, but must be kept consistant and based on your color tests. Increasing temp shifts color to Green range). Color Developer can be modified prior to processing by mixing it 20% stronger....thus mix it to 80% of its solution quantity. You can always add more water to dilute it as necessary to modify color.
* 2nd Stop Bath (do NOT interchange these Stop Baths!!!) 30 sec to 1 minute
* Water Rinse, 2 minutes, at 95°F - 105°F
* BLEACH-FIX [BLIX], 10 minutes at 95°F - 105°F range (refer to manufacturer's recommended time/temps)
* Wash, 4 minutes at 95°F - 105°F
* Final Rinse (was Stabilizer Bath) at 30 sec - 1minute, ambient room temp....but best if at 90°F - 100°F range, not critical to do it this way though.
* Dry by hanging on film drying rack in dust free space at room temperature. Gently squeege film using a soft clean film chamois that has been moistened and rung out in the Final Rinse solution. This will help avoid water drying spots; especially if you did not use distilled water to mix up the Final Rinse solution. Can also be blow dryed using a clean hair dryer (purchased ONLY for darkroom use, and best if a filter material is taped over the air input) at the LOW setting, keeping the blow dryer moving back and forth and rotating the film drying rack. When the hair dryer has cooled, store it in a ziplock bag to prevent dust from settling in it. This way it's always clean. Although, I recommend letting the film air dry if at all possible.
Ten poslední odstavec mě taky docela zajímá. Je to nutné? Určitě bych použil destilku na tu poslední koupel.
#106 Snek
Publikováno 18 březen 2009 - 14:10:50
Jinak k dalsimu par poznamek
v prvni vyvojce macham 6 min 15 sekund
stop/prani 2x 30 sekund, na kazdych 30 sekund cerstvou vodu
barevna vyvojka/inverzni lazen 6 minut
prani stejne jako predchozi
bleachfix 6 min 30 sekund
prani 5x 30 sekund 2x 1minuta, vzdy cerstva voda a dale tak dlouho dokud z tanku tece jakkoliv zabarvena tekutina.
sepisu ti z toho pozdeji proces podobne jak postnul RED pro CB inverzi, ale trochu ted nestiham. Nad ranem jsem se vratil do Anglie, musim vyresit par veci ktery horej
Publikováno 18 březen 2009 - 19:21:57
#108 Snek
Publikováno 18 březen 2009 - 21:23:15
Když si navineš na cívku 10 metrů (DS8) nebo 15metrů (Super8) filmu, kritická věc je před každou lázní nejen "přerušit", ale přerušit po celé délce filmu a veškerou chemii z předchozí lázně z filmu dostat.
Proto přerušuju / peru tak, že napustím tank vodou a pootáčím agitační tyčkou, intenzivněji po směru hodinových ručiček. Po 30 vteřinách vodu vyleju, napustím novou, opakuju ... a to tak dlouho, než si jsem jistej, že jsem fakt přerušil a zbavil se zbytků předchozí lázně z filmu ... Ono to zní možná paranoidně, ale k dosažení konstatních výsledků (a taky k dosažení maximální trvanlivosti chemie) ... se to vyplácí.
Publikováno 19 březen 2009 - 01:42:26
#110 Snek
Publikováno 19 březen 2009 - 09:28:31
Asi se k tomu ještě potom vrátíš až to budeš sepisovat podrobně, ale Ty tedy naleješ stop bath, 30 sekund mácháš a pak naleješ vodu z kohoutku, 30 sekund mácháš a celé to vyleješ? Možná to blbě chápu, ale stop bath je nějaký roztok v kitu ne? Ta se má dělat co tu píšou 30sekund až minutu. No a potom pod tekoucí vodou dvě minuty proplachuji, tak to chápu. Jinak všechny lázně používáš jen jednou?
a] stop bath je voda. V e-6 kitu je jen a] prvni vyvojka, b] druha vyvojka kombinovana s inverzni lazni c] "bleachfix" tj. belic, cistic a ustalovac v jednom d] stabilizer, coz je v podstate "smacedlo".
Prerusujes vodou. Alespon u 3laznoveho E-6 tetenal kitu.
Takze si pred vylitim vody z tanku pustim z kohoutku vodu tak, aby tekla cca 37 stupnu, vyleju chemii z tanku a dale postupuju po 30 sekundovych intervalech jak jsem psal v predchozim prispevku.
Vcera vecer jsem nejak podezrele brzo usnul, tak jsem se k tomu podrobne nedostal. Snad dnes
Publikováno 19 březen 2009 - 18:16:57
#112 Snek
Publikováno 19 březen 2009 - 22:23:17
Publikováno 19 březen 2009 - 22:36:50
#114 Snek
Publikováno 19 březen 2009 - 23:06:21
Jinak proč plastové. Nakoupil jsem si jich před léty do zásoby, jsou všechny stejné, litrové, kompaktní, zabíraj méně místa než skleněné skleněné, a na polici v temnici vypadaj prostě tak nějak... estetičtěji
Publikováno 19 březen 2009 - 23:45:01
#116 Snek
Publikováno 20 březen 2009 - 01:32:58
Publikováno 23 březen 2009 - 16:18:52
#118 Snek
Publikováno 23 březen 2009 - 18:19:53
Osobni zkusenost, o kterou se s tebou muzu podelit je tato:
namichane roztoky pouzivam cca 2 mesice podle "rocniho obdobi" tj. podle poctu filmu a macham v nich jak super 8, tak i svitky/kino (Fuji Velvia).
Jednou jsem mel roztok 3 mesice a vedel jsem, ze jsem v nem vymachal jenom 7 filmu, tak jsem si zkusil vyvolat 30 cm filmu jako zkousku a protoze to vypadalo dobre, vymachal jsem v tom i ten zbytek... Jestli bych ti ale zrovna tohle doporucil, to ne, podle me se ke kvalifikovanymu odhadu dopracujes pouzivanim te chemie
Zaroven muzu potvrdit, ze 10 filmu vymacham zcela bezne (predpoklad je standardni volani, je jasny, ze kdybych treba 64ky Ektachromy pushoval na 160, tak jich v te chemii asi 10 nevymacham...)
Jak pises ve svem prispevku, prvni vyvojka je nejkritictejsi. Ja pripominam, ze barevna vyvojka je v te kriticnosti za ni v tesnem zavesu.
BleachFix vydrzi hodne, asi by sel pouzivat i na vic, nez 10 filmu, ale tech par korun mi za to nestoji. U barvy ho vylejvam hned, jakmile vycerpam prvni a barevnou vyvojku.
Co se skladovani koncentratu tyce, dobre osetreny (sprej, co nejmene vzduchu) ma dle meho pozorovani trvanlivost skoro jako novy nerozbaleny. Rok bych tomu veril, pak uz bych zkousel, jak se ta chemie chova, nez v tom vymacham neco, na cem mi zalezi.
Publikováno 23 březen 2009 - 20:48:16
Asi to splní svůj účel.Uvidím.
Publikováno 24 březen 2009 - 07:57:12
Ještě technická otázka na Sneka: Když používáš opakovaně 1. vývojku, o kolik protahuješ vyvolání? Zhruba tak o těch 15sec s každým dalším použitím? (takže bys při desátém použití vyvolával o 2,5 min déle oproti prvnímu?). A ještě by mě zajímalo jestli a o kolik prodlužuješ čas u barevné vývojky? Předem díky moc za radu, tvoje zkušenosti jsou převelice cenné a odpovědi vyčerpávající
Publikováno 24 březen 2009 - 09:01:19
Publikováno 24 březen 2009 - 10:45:37
Domnívám se, že by bylo vhodný standartizovat postup čb a používat "věčný" bělič a čistič. I kdyby byl mírně závadnej pro živ. prost. tak nejsme laboratoř. Nemusíme mít protokol o likvidaci škodlivin. Pět litrů by stačilo hádám tak na rok i na dva.
Publikováno 24 březen 2009 - 13:52:44
ten s dvojchromanem muze vydrzet opravdu dlouho...
Publikováno 24 březen 2009 - 14:43:09
Publikováno 25 březen 2009 - 01:20:01
Publikováno 25 březen 2009 - 01:22:17
#127 Snek
Publikováno 25 březen 2009 - 01:26:40
Sneku k tomu černýmu sajrajtu kámoš vyprávěl že když byli osmičky ještě živý tak někteří získávali za levno film z barandova ale tam měli verzi pokrytou z jedné strany sazemi. Nemůže to být ono? Popisuje to jako hnusnej černej sajrajt co jim zasral celou mašinu když to vyvolali. Udajně to tam bylo kvůli snížení odrazů při kopírování filmů.
jo, to bude ono
#128 Snek
Publikováno 25 březen 2009 - 01:31:53
urcite se to netyka belice s manganistanem draselnym ten uz po dni, nebo dokonce po par hodinach je neucinny...
ten s dvojchromanem muze vydrzet opravdu dlouho...
pozor, "namichanej" manganistanovej belic pro vyvolavani vydrzi par dni.
Pokud skladujes zasobni roztoky manganistanoveho belice A a B oddelene v lahvich, jsou takrka vecne - rozkladat se tenhle typ belice zacina az smichanim roztoku A+B a naredenim vodou, tj. az pripravena smes pro volani. Tuto si pripravuju pred vlastnim volanim a pouzivam pouze v ramci prislusne "davky" volani, pote vylejvam a na pristi volani namicham ze zasobnich roztoku cerstvy.
#129 Snek
Publikováno 25 březen 2009 - 01:32:55
Prosim Te, psals, ze belic je po nekolika hodinach neucinny? Ja to mam schovany, ze jako to priste pouziju (je to necele dva tydny) a ty naznacujes, ze to nejde? Mam tedy schovano krome vyvojky, jaks psal, vsechno. Tady v kamrliku ve sklenenych lahvich. Jestli neco z toho nejde použít, at si radsi neposeru film. Diky. Jinak jsem si koupil 16mm FOMU, zkusim provetrat sveho Krasnogorska. Blbe je akorat, ze budu muset vyvolat tech 100´ na dvakrat.
Rybinine, ty jsi tusim psal, ze mas Foma kit. Tam je belic na bazi dvojchromanu draselneho, vyse uvedene se tyka pouze manganistanoveho belice, viz muj predchozi prispevek.
#130 Snek
Publikováno 25 březen 2009 - 01:33:42
a nedela se jeste v DS8 i Polypan od Ilfordu??
tak vo tomhle filmu vubec nic nevim, kazdopadne v nabidce Ilfordu jsem ho nikde nevidel ...
#131 Snek
Publikováno 25 březen 2009 - 01:39:00
Jak jsem znovu pročítal vlákno, tak jsem narazil na nutnost výměny pas. chemikálií. Pokud si vzpomínám, tak jsem používal v práci bělič a čistič namíchaný vždy po 5ti litrech a používal jej denně cca rok. Samozřejmně i na filmy DS8. Složení neznám, jen vím, že šlo o roztok Agfa, kterej se ředil.
Domnívám se, že by bylo vhodný standartizovat postup čb a používat "věčný" bělič a čistič. I kdyby byl mírně závadnej pro živ. prost. tak nejsme laboratoř. Nemusíme mít protokol o likvidaci škodlivin. Pět litrů by stačilo hádám tak na rok i na dva.
Nemohl to bejt namichanej dvojchromanovej belic?
Ono ale neco podobneho by slo udelat i s manganistanovym belicem, viz muj predchozi prispevek na tema trvanlivost belice. Namichat si v destilce rekneme 5L slozku belice A a slozku B, a tyto v pozadovanem mnozstvi smichat pro pripravu belice pro pouziti pri volani az kdyz je potreba.
Mam takhle doma konecntrat zasobnich roztoku pro manganistanovej belic uz cca rok...
#132 Snek
Publikováno 25 březen 2009 - 01:41:42
Sneku k tomu černýmu sajrajtu kámoš vyprávěl že když byli osmičky ještě živý tak někteří získávali za levno film z barandova ale tam měli verzi pokrytou z jedné strany sazemi. Nemůže to být ono? Popisuje to jako hnusnej černej sajrajt co jim zasral celou mašinu když to vyvolali. Udajně to tam bylo kvůli snížení odrazů při kopírování filmů.
jo, to bude ono
jeste me napada, jestli by tvuj kamos nevedel, jak se toho pokud mozno elegantne pri procesu zbavit, tj. jinak nez to z filmu "manualne" dostat protahovanim pres mokrou vodou a v saponatu namoceny vatovy tamponky... krome toho, ze je to strasna prace je od toho clovek a vana jako prase ... oboji se blbe umejva
Publikováno 25 březen 2009 - 02:09:27
Publikováno 25 březen 2009 - 14:53:05
Publikováno 25 březen 2009 - 21:13:58
to bude asi neco jinyho, u reversniho filmu je to antihalacni vrstva, to co je u kinematografickych filmu, co zasira volacku je remjet, je i na negativnich filmech, je tam kvuli lepsi kluznosti v kamerach a nedostane se pryc v belici, ale pred volanim na film tryska zasadity roztok a ten ho sundaSneku k tomu černýmu sajrajtu kámoš vyprávěl že když byli osmičky ještě živý tak někteří získávali za levno film z barandova ale tam měli verzi pokrytou z jedné strany sazemi. Nemůže to být ono? Popisuje to jako hnusnej černej sajrajt co jim zasral celou mašinu když to vyvolali. Udajně to tam bylo kvůli snížení odrazů při kopírování filmů.
Publikováno 25 březen 2009 - 21:15:48
klidně pouzivej plyn do zapalovace, je to levnejsi, kdyz mi profik zvetsoval barevny fotky na vystavu, mel v labu bombu propan-butan a tim chemii zastriklpajo, kde si sehnal ten Protectan.Já mám teď novou E6 a použil jsem plyn ze zapalovače.Nevím kolik se toho má fouknout do ty lahvičky.
Asi to splní svůj účel.Uvidím.
Publikováno 25 březen 2009 - 21:21:17
vyhledej na fotopruvodce.cz heslo REMJET, ale v domacich podminkach to asi jinak nesundasSneku k tomu černýmu sajrajtu kámoš vyprávěl že když byli osmičky ještě živý tak někteří získávali za levno film z barandova ale tam měli verzi pokrytou z jedné strany sazemi. Nemůže to být ono? Popisuje to jako hnusnej černej sajrajt co jim zasral celou mašinu když to vyvolali. Udajně to tam bylo kvůli snížení odrazů při kopírování filmů.
jo, to bude ono
jeste me napada, jestli by tvuj kamos nevedel, jak se toho pokud mozno elegantne pri procesu zbavit, tj. jinak nez to z filmu "manualne" dostat protahovanim pres mokrou vodou a v saponatu namoceny vatovy tamponky... krome toho, ze je to strasna prace je od toho clovek a vana jako prase ... oboji se blbe umejva
#138 Snek
Publikováno 26 březen 2009 - 00:30:56
Fakt je, ze zacerstva a v teple vode jde ten sajrat docela dobre dolu ... a ty Agfa Moviechromu uz mam tusim jenom 5 ...
Publikováno 26 březen 2009 - 01:34:22
Publikováno 26 březen 2009 - 23:01:24
#141 Snek
Publikováno 26 březen 2009 - 23:05:40
Mohlo se ti to slepit. Pretoceni na jinou civku bylo u S8, ale logika byla stale stejna ...
doporucoval jsem film emulzi ven ( a u S8 perforaci smerem do "zavitu" civky). Proc emulzi ven a "proti tahu smotani filmu na civce smerem emulzi dovnitr" je jasny. Film ma tendenci se kroutit / pnout po smeru do kteryho byl smotanej na puvodni civce... proto kdyz ho namotas na vyvolavaci civku stejne tak, ma chut se kroutit / slepit. Proto motam delsi / sirsi filmy emulzi ven, pekne se ti na civce v tanku vypne a neslepi... u DS8 a 16mm obzvlaste dulezite...
Publikováno 26 březen 2009 - 23:41:12
#143 Snek
Publikováno 27 březen 2009 - 01:25:35
Nevybavím si, jak jsem to ted udělal už. Budu na to napříště myslet. Každopádně u superosmy bys doporučoval přetočit to na druhou cívku jo? To asi nebude takový problém, bude se to asi i lépe navíjet, když to vyndám z te kazety drive.
u te super 8: a] vytahnout... a vymotanym koncem namotat na civku nebo b] pri vytahovani namotavat na civku a nasledne premotat na druhou civku... zalezi na prostredi (prach, cistota) ve kterem to delas. Ja si praci setrim, delam a]
takto mas film v pozici abys na vylovavaci civku ho namotaval a] emulzi ven od stredu civky b] perforaci do zavitu civky.
a] je dulezite kvuli tomu, aby byl film pekne rovnomerne roztazenej / napnutej v civce b] je dulezity proto, aby film pokud se dotyka civky v dusledku a] prilis silne, tak aby problemy s pristupem chemikalii k filmu vznikly pouze v perforaci kde to nevadi, nikoliv v policku filmu...
Publikováno 27 březen 2009 - 05:39:47
takze po naexponovani obou stran znovu pretocit na novou civku a do tanku........nemam problem se slepenymi zavity a film se nekrouti...
Publikováno 27 březen 2009 - 12:53:02
#146 Snek
Publikováno 27 březen 2009 - 13:04:03
Publikováno 27 březen 2009 - 15:56:04
Publikováno 30 březen 2009 - 18:29:48
#149 Snek
Publikováno 30 březen 2009 - 23:12:09
Ad kotel a teplá voda... v nejhorším případě si ohřeješ dostatečné množství vody rychlovarnou konvicí
Publikováno 6 duben 2009 - 16:55:38
vec se ma takhle :zakoupil sem SET R-100 a tam je uvedeno ze jeho pouzitelnost je na 2 filmy 2x8mm asi to tak vychazi protoze z naredenych chemikalii ziskam neco pres 2 litry a do tanku aby se film ponoril je treba aspon 1 litr ale mne by sly namotat 2 filmy do jednoho tanku, mohu je vyvolat oba najednou v jednom litru? pak bych jich mohl vyvolat na ten set jednou tolik. A ktere chemikalie mohu opetovne pouzit pri dalsim vyvolavani trebas hned este ten den?
proste 2 filmy je malo, je mozdno jich vyvolat vice na ten set? to uz me pomalu vyjde levneji nechat si to vyvolat od FoMy
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních