vyvolání super 8 filmu
Publikováno 8 duben 2010 - 08:12:07
Asi nejvíce se přikláním slepení filmu. Foma má jinou podložku než ORWO, třeba je to tím. V kameře se druhá půlka filmu dvakrát zacuchala před navíjecí civkou. Z odvíjecí cívky se film rozmotával. To ORWO nedělá.
Náhodou mě padl do oka příspěvek z 29.7.09 a reakce na něj, kde se píše, že 6x vyměněná voda po bělení je málo. RED uvádí 2 minuty, starý Fomaset s dvojchromanem 5 min. 6x vyměnit vodu v uzavřeném tanku (jak to dělám já) bude trvat docela dlouho, 2 min. určitě. Já postupuju tak, že peru dokud nezačne téct čistá voda a pak začnu měřit čas. Nepovedenou Fomu jsem pral něco přes 2 min (po té co už z tanku tekla čistá voda), povedená ORWA přes 3 min.
V příspěvku mě dále zaujalo 14ml 38% kyseliny, které někdo odsouhlasil a převedl na množství něco přes 5ml koncentrované. Já si to nechal přepočítat a dávám 53ml 38%, což by mělo odpovídat 12 ml koncentrované. Zdálo se mi to sice dost, ale v jednom anglickém návodě bylo uvedeno 40ml 38%, tak to mě uklidnilo.
Zprovoznění starých barevných procesů by mě docela zajímalo. Máme doma špulku 16mm Fomachromu a pak ještě další dvě, které jsem se nesnažil identifikovat. Že bych oprášil Krasnogorska? Bohužel nemám 16mm promítačku.
Publikováno 8 duben 2010 - 08:26:21
Vymena vody a takove to prani a pod....prani mezi tema laznema opravdu staci 2 minutky.....po vyvojce staci parkrat vymenit vodu v tanku.....po belici....az prestane tect belic....to je tak po 3-4 vymene vody.....pak mame prece cistici lazen, aby se ten belic poradne odplavil....a po cistici lazni zase 3-4 vymenit vodu.....pak je to uz stejne......jenom to posledni prani....to nechavam stat ve vode treba 10 minutek apod....ale tezko peru 20 minut v tekouci vode ne?!.....sup foma smacedlo a je to.....nekdy davam JAR, jak co je po ruce.....ale to prani je opravdu kriticke hlavne po belici.....proto tam je taky ten cistic toz......kdyz ho nepouzijes tak doporucuji opravdu poradne vyprat....ale prece nebudu prat mezi laznema 10 minut s cisticem......vzivote jsem nemel fleky na filmu....vseci z toho prani delaji kdovi co....
Nova foma je nova foma....lepsi inverzi do kamery co se tyka tonalitky jsem nevidel.....i trix nema tak cirou podlozku.....jenom se ti nesmi slepit v belici....to je pak nadeleni......taky to muze byt krivyma drahama v tanku.....je to prece jenom termoplast ten se v teple lehko tvaruje.....taky to muze byt nedostatecnou agitaci....bo jestli si vsimnes v otevrenem taku s namotanym filmem se ti film po vyleti vody stejne slepi....nalijes vodu a zase se rozlepi....ale musis agitovat.....je to cele zajimave (-:
jo este dotaz to pouzivas FOMA LQR ze mas cas 10-11 minut ?! v 1. vyvojce.....namichej si D-19 s THIOKYANATANEM nebo THS .... a v 1. lazni to mas 6 minut....pro fomuR100
a posledni vec, ty lazne filtruj.....pokazde....bo se pak ani nemusis divit ze ti z toho lezou obludy.....ta D-19 zvladne s prehledem 4 filmy....ale jak ji nebudu filtrovat tak u tretiho bude uz problemova....tam ti totiz plave antihalacka a podobne sracky....
Publikováno 8 duben 2010 - 11:19:46
Abych to shrnul, z nové Fomy mám asi půlmetr docela dobrého filmu. Ono se to ale poddá. Jenom mě zarazilo, že se mi ji podařilo zkazit po dvou relativně povedených filmech a když další dva následující filmy při stejném postupu jsou úplně v pořádku.
Teď si musím dát oraz, než seženu chemii.
Publikováno 8 duben 2010 - 12:20:44
Publikováno 19 leden 2011 - 22:13:27
ak si vážiš lázne z chemikálií, prečo si nenavážiš originálnu vývojku pre FOMU či ORWO, myslím si, že by to dopadlo lepšie, ja používam staré ORWA, ktoré sú po záruku aj tridsať rokov, a nemám problém, samozrejme filmy sú trvale uložené v mrazaku.
Publikováno 29 leden 2011 - 22:03:15
Jednalo se o Fomapan R21 2x 8mm prošlý v roce 1988 neexponovaný. Exponoval jsem ho minulý týden s kamerou Eumig C4 z roku 1937 prý první motorová kamera na světě. Teď se film suší a nevypadá to zle uvidíme v promítačce.
Mám pár dotazů?
Ve zpracovatelském setu je návod hrozně nesrozumitelný a je tam jen vysvětlen na kinofilm. Dělal jsem to podle návodu od RED. Kdysi foma dávala u bělící lázně jako B2 nějaké sáčky niní je to v lahvičce, ale nevěděl jsem kolik ho mám dát B1 se dávalo 125ml tak B2 jsem dal také 125ml. Usoudil jsem to podle návodu od fomy ta dáva na kinofilm 30ml B1 a B2 také 30ml.
Tak snad je to správně.
Po posledním vyprání jsem dal kapku jaru protože smáčedlo od fomy jsem neměl.
Při rozvěšování, aby film uschnul bral jsem ho opatrně za hrany, ale špinil měl jsem ušpiněné ruce černil nevíte jsetli je to normální a nebo jsem něco uělal špatně.
Děkuji za případnou odpověď od zkušených.
Publikováno 29 leden 2011 - 22:08:46
Jakou barvu měl roztok bělicí lázně? Fialovou nebo oranžovou?
Publikováno 29 leden 2011 - 22:12:10
Publikováno 30 leden 2011 - 10:26:36
no z první lahvičky B1 průhlednou bezbarvou a v lahvičce B2 fialovou to je asi ten hypermangán. po smíchání byla sytě fialová
jasně, hypermangan... no on je dost nepřátelský vůči emulzi, takže jsou dvě možnosti: bylo jej tam moc nebo prostě musíte s tím filmem zacházet opatrněji, doporučuji omezit pobyt v lázních na minimum (stanoveno v návod), praní mezi lázněmi důkladné ale jen 2min
nebo si namíchjte jedovatý bělič a máte po starostech (více o inverzi zde na TK neb google)
Publikováno 30 leden 2011 - 10:43:17
Publikováno 30 leden 2011 - 10:50:53
a ještě se občas sem tam udělají nějaké dírky i v políčku, ale to by u 8mm asi nemělo moc vadit
no a ta odpadlá emulze se pak snadno někde na filmu zachytí...
ještě je možnost zařadit do procesu utvrzující roztok, na APUG.org je kolem toho několik debat, ale asi to také není žádná spása
Vám by asi pomohlo dát toho hypermanganu trochu míň nebo pracovat při nižší teplotě (?)
Publikováno 30 leden 2011 - 10:55:58
Jinak na části filmu je vidět jako by černý pruch od perforace do obrazu jako by se to tam špatně vyvolalo je to jako křivka pomalu vzrůstající a zase klesající a je to tak na 1/3 filmu u perforace. tank mám úplně nový takže žebra v tanku by neměla být zprohýbaná.
#313 Snek
Publikováno 31 leden 2011 - 01:30:35
No příště skusím dát toho hypermangánu míň. Ale nikde na filmu nevypadá že by byla emulze vypadaná uvidím až film budu rozřezávat.
Jinak na části filmu je vidět jako by černý pruch od perforace do obrazu jako by se to tam špatně vyvolalo je to jako křivka pomalu vzrůstající a zase klesající a je to tak na 1/3 filmu u perforace. tank mám úplně nový takže žebra v tanku by neměla být zprohýbaná.
Píšeš, že ten film měl expirační dobu 1988. Osobně bych hledal problém napřed v té expirační době, než v tom, kolik dám do běliče hypermanganu ...
Publikováno 31 leden 2011 - 11:06:47
#315 Snek
Publikováno 31 leden 2011 - 11:19:11
Děkuji za postřehy, ano mohlo by to bít i prošlím filmem.Ale byl to můj první film a na něm sem se chtěl naučit celý proces jak a co dělat od navíjení filmu na tank, až po sušení. Takže o film vůbec nejde je to jen zkouška ale porřebuji postřehy až si koupím čerstvý materiál abych věděl.
jasně, chápu, mimochodem vítej mezi osmičkáři
ten film, co sis vyvolal ti teď může sloužit jako "cvičný film" na navíjení, případně na rozříznutí z 16mm na 2x8mm filmovou řezačkou atd.
Na naučení procesu si ale kup film nový, jedině tak si budeš schopen odladit celý proces od expozice až po vyvolání. Na prvních pár pokusů se drž návodů, ať už zveřejněných zde (REDův návod), nebo raději výrobcem, pokud máš Foma set.
Časem tě naučíme míchat si vlastní chemii, volat filmy v alternativní vývojce Kodak D-19 a další věci.
Chystáme též malý komorní sraz osmičkářů, kde ti postupy a proces můžeme ukázat.
Publikováno 31 leden 2011 - 11:35:46
Film jde do šediva to je jasný je to stářím, ale na to že to byl prošlí film a byl to můj první tak to ujde a ještě byl točen na kameře z roku 1937 a tam se dá nastavit jen clona objektiv má přád stálou ohniskovou vzdálenost ( nevím jestli to píši správně) . Jinak tu mám Quarz zoom DS8-3 a pak tu mám i nějakou Quarz ale ta je už na kazety.
Jinak Bohužel foma součastné době nemá v nabídce inverzi tak snad jí zase začne prodávat.
Co se týče návodu od fomy v setu tak ten je k ničemu to jako nováčkovi bez RED návodu bych byl stracen.
#317 Snek
Publikováno 31 leden 2011 - 12:02:41
mohu-li radit, vezmi si 30.5m metráž, z té si navineš 3 - 4 cívky doma ... je to levnější
Publikováno 31 leden 2011 - 12:15:12
Jen jsem ještě nikdy nic neobjednával nic z ciziny.
Publikováno 31 leden 2011 - 21:19:07
Publikováno 31 leden 2011 - 23:42:38
Publikováno 19 únor 2011 - 09:46:45
Ešte k tomu praniu, ja by som to nepodceňoval. Keď som pred tridsiatimi rokmi začínal vyvolávať filmy, v každom návode bolo zdôrazňované dôkladné vypranie filmu medzi jednotlivými lázňami, pretože to má zásadný vplyv na kvalitu jednak vyvolania, a potom aj na dĺžku uloženia vyvolaného filmu. Zbytky chémie vo filmovej vrstve ju môžu nenávratna zničiť po určitej dobe, aj keď trebárs po vyvolaní to nie je viditeľné. A nevyprané zbytky ustaľovača môžu film po 10-15 rokoch zničiť nadobro.
Publikováno 20 červenec 2012 - 02:45:16
Publikováno 20 červenec 2012 - 08:38:01
Zdravím, chtěl jsem se s někým z vás (zkušenějších vyvolávačů) zeptat na problém, který se mi stal. Vyvolával jsem dneska Ektachrome 100 (E-6) Super 8. V těch vývojkách byly předtím vyvolané jen asi 4 filmy. Dneska jsem vyvolal pátý a na jedné straně filmu je vidět nepravidelný šedý povlak. Nepravidelný myslím, že to není od kraje ke kraji, ale tak různě. Při projekci to vypadá barevně OK, ale pulzuje to a je to nějaké vyšisované, působí to místy staře. Jakoby špinavě (de facto je to vlastně špinavé tím povlakem) Nevíte, kde jsem mohl udělat chybu? V které z těch vývojek se mohla stát chyba? Nebo je jinde? 5 filmů není moc, vývojka je nasazovaná nedávno (dva týdny max.). Potřeboval bych vědět, jestli mám vývojky vylejt a nasadit nové (byla by to pravda říci docela ztráta) a nebo jestli jsem chybu neudělal jinde. Předem díky za radu.
Jak od kraje ke kraji?To jako při jedné straně nepravidelně? To by byla nízká hladina roztoků. V Lomo na 1super stačí 0,8 l.já jsem jednou rozlil 1.FB a z litru mi zbylo 0,7,přesto mi to pokrylo celý S8,tak v pohodě.Jinak v 1l dělám 10-12 filmů .Odměř si hladinu s prázdnou cívkou
Publikováno 20 červenec 2012 - 08:47:57
Zdravím, chtěl jsem se s někým z vás (zkušenějších vyvolávačů) zeptat na problém, který se mi stal. Vyvolával jsem dneska Ektachrome 100 (E-6) Super 8. V těch vývojkách byly předtím vyvolané jen asi 4 filmy. Dneska jsem vyvolal pátý a na jedné straně filmu je vidět nepravidelný šedý povlak. Nepravidelný myslím, že to není od kraje ke kraji, ale tak různě. Při projekci to vypadá barevně OK, ale pulzuje to a je to nějaké vyšisované, působí to místy staře. Jakoby špinavě (de facto je to vlastně špinavé tím povlakem) Nevíte, kde jsem mohl udělat chybu? V které z těch vývojek se mohla stát chyba? Nebo je jinde? 5 filmů není moc, vývojka je nasazovaná nedávno (dva týdny max.). Potřeboval bych vědět, jestli mám vývojky vylejt a nasadit nové (byla by to pravda říci docela ztráta) a nebo jestli jsem chybu neudělal jinde. Předem díky za radu.
No neviem, chémiou by to nemalo byť, skôr by som typoval, nebol film navinutý emulznou stranou k tanku, a tým sa stalo, že niektoré časti filmu nie sú prevolané tak, ako by mali byť. aspoň krátka ukážka by napovedala viac.
#325 Snek
Publikováno 20 červenec 2012 - 10:19:08
Publikováno 20 červenec 2012 - 12:18:24
Nafotil jsem to tedy jak se dalo. Fotí se to blbě, je to vidět jenom z jedné strany a pod jistým úhlem. Ale vytáhl jsem to v počítači tak, aby to bylo nejlépe vidět. Nutno poznamenat, že to není vždycky stejně široké. Že ta "špína" je různě široká. http://i45.tinypic.com/icmhjm.jpg
Publikováno 20 červenec 2012 - 12:48:25
Keď som si však pozrel ten obrázok, tak som na pochybách, či sa nejedná o výrobnú vadu, lebo pri procese vyvolávania v UPB sa predsa nemôže prekopírovať perforácia na opačnú stranu pásu. To sa nemôže stať ani pri solarizácii. Toto sa môže stať vtedy, keď budú na seba položene dva pásy S8 s perforáciou na opačnej strane a film sa osvetlí.
Publikováno 20 červenec 2012 - 12:49:16
Já si míchám litr, ale FD ubejvá, to je pravda. Naopak mi nějak přibyla CD Asi se to rozředilo tím, že zůstala voda, nevím. FD je už o něco méně, ale typuju tak o jedno deci. Možná trošku více. Vyfotím to tedy, abyste věděli přesněji. Není to žádná katastrofa, budu mít jednu cívku trochu retro. Mě jde prostě o to, jestli musím vylejt vývojky a nebo to risknout dál. FD si klidně vodou doleju. Mám i destilovanou. Vždycky míchám do destilované. Ještě jí mám dost.
Nafotil jsem to tedy jak se dalo. Fotí se to blbě, je to vidět jenom z jedné strany a pod jistým úhlem. Ale vytáhl jsem to v počítači tak, aby to bylo nejlépe vidět. Nutno poznamenat, že to není vždycky stejně široké. Že ta "špína" je různě široká. http://i45.tinypic.com/icmhjm.jpg
hm..tak to není,co jsem myslel.to jsi asi blbě vypíral.nebo že by kontaminace?
Publikováno 20 červenec 2012 - 12:57:14
Publikováno 20 červenec 2012 - 13:33:18
Publikováno 21 červenec 2012 - 11:42:19
Publikováno 21 červenec 2012 - 11:53:57
Ešte jedna poznámka, filmy zakladaj do tanku bezpodmienečne v úplnej tme, aj svetlo, ktoré ty voľným okom sotva zaregistruješ môže film úplne zničiť.
Publikováno 21 červenec 2012 - 12:19:01
#334 Snek
Publikováno 21 červenec 2012 - 19:41:59
Publikováno 22 červenec 2012 - 19:07:56
#336 Snek
Publikováno 22 červenec 2012 - 21:12:17
naviň film znovu na cívku, dej jí do taknku, ohřej bělič / bělící lázeň na provozní teplotu, a vykoupej ten film ještě jednou v běliči, pak vyper, usuš a mrkni na něj.
když jsem se na tvůj obrázek (nemohl bys mi poslat do mailu nějaký s rozumně vyšším rozlišením, a ostřejší prosím), mohlo by to být i nedostatečně vybělené (a vznikl by ti tzv. částečný bleach-bypass)
Publikováno 22 červenec 2012 - 21:31:00
Publikováno 24 červenec 2012 - 17:02:55
Publikováno 25 červenec 2012 - 09:42:02
#340 Snek
Publikováno 26 červenec 2012 - 16:27:06
Snek: Bělič mě taky napadl. A to ten film nemůžu tím zkazit?
Rybinine, klidně stejnej bělič, prodluž čas, klidně 10 minut, bělí to do dokončení reakce, Nemůžeš tím nic zkazit, Výsledek může být jedině lepší!
Publikováno 27 červenec 2012 - 00:47:32
Publikováno 27 červenec 2012 - 08:48:41
Preto ja vždy zdôrazňujem dôkladné vypranie filmu medzi jednotlivými operáciami, a len niekoľko krát vymeniť vodu je málo-nestačí, pritom UPB1 je na pranie uspôsobená a je to tak jednoduché, že nechápem prečo sa tomu každy bráni. Je to dokonca jednoduchšie ako výmena vody, a poznámka, že voda je drahá, je to síce pravda, ale myslím si, že film a chémia na jeho vyvolanie sú ešte dražšie a podrbať ho šetrením vody je nezmysel. A zábery na filme majú často hodnotu ešte väčšiu, nie síce finančnú, ale duchovnú alebo pre nás trebárs historickú.
Publikováno 27 červenec 2012 - 11:58:03
Publikováno 8 srpen 2012 - 00:28:57
#345 Snek
Publikováno 8 srpen 2012 - 07:58:34
K trvanlivosti lázní. BX měl tendenci se rychleji vyčerpávat. FD zpravidla vydrží (je to prachobyčejná hydrochinonová vývojka jako každá jiná), a u CD je potřeba být velmi opatrný, aby sis ji příliš nekontaminoval FD (velmi, velmi dobře prát mezi FD a CD).
Co se trvanlivosti týče, tady bude moje rada dvojí. Pro komerční účely volání osmiček jsem nikdy nepoužil lázně starší dvou, max. tří týdnů. Ono to ani moc nešlo, když mi během týdne přišlo na vyvolání 60 filmů, tak se po pětilitrovém E-6 tetenalu zaprášilo za týden.
Pro vyvolávání svých věci jsem naopak byl poněkud benevolentní, a zkusil volat ve starší, jeté chemii, jednak pro dosažení "speciálních efektů", druhak abych zjistil, kam až s lázněmi mohu jít (zejména vyčerpaná CD umí dělat divy!)
Závěrem. Obecně se u E-6 lázní nedívej jenom na to, jak dlouho je máš namíchané, ale též kolik filmů si v lázních již vyvolal. Použil bych měsíc staré lázně, pokud jsem v nich volal jeden či dva filmy? Ano! Naproti tomu, použil bych měsíc starou lázeň, kterou jsem "protáhl" sedm či osm filmů? Velmi pravděpodobně ne.
Tož asi tak.
Publikováno 8 srpen 2012 - 09:18:27
Publikováno 25 říjen 2012 - 19:45:16
Publikováno 25 říjen 2012 - 21:14:20
Publikováno 25 říjen 2012 - 21:41:36
Publikováno 25 srpen 2014 - 20:39:53
Zdravím, rád bych poprosil zkušenější o radu.
Začal jsem si sám volat černobílou inverzi (Fomapan R DS8) podle postupu od REDa. Používám vývojku Fomadon LQR (do první přidávám thiokyanatan draselný), ustalovač Fomafix, bělící a čistící lázeň si míchám sám (bělící lázeň z dichromanu). Mám problém s tím, že filmy jsou trochu zrnitější (aspoň se mi to zdá) - srovnávám s filmy, které kdysi natáčel děda a nechával je vyvolávat přímo ve Fomě, a tam je zrno tedy mnohem jemnější. U posledního filmu, který jsem vyvolával, je navíc po jedné straně světlejší pruh. Netušíte, co dělám špatně?
Jinak na vyvolávání používám vývojnici Lomo (velkou, s jednou hadicí), vývojky dávám přes 900 ml, ustalovače něco kolem 850 ml, ostatních lázní litr. Reexpozici dělám ve vodě, 100W žárovkou. Teploty dodržuju.
Předem díky za všechny rady.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních