Zdravím, rád bych poprosil zkušenější o radu.
Začal jsem si sám volat černobílou inverzi (Fomapan R DS8) podle postupu od REDa. Používám vývojku Fomadon LQR (do první přidávám thiokyanatan draselný), ustalovač Fomafix, bělící a čistící lázeň si míchám sám (bělící lázeň z dichromanu). Mám problém s tím, že filmy jsou trochu zrnitější (aspoň se mi to zdá) - srovnávám s filmy, které kdysi natáčel děda a nechával je vyvolávat přímo ve Fomě, a tam je zrno tedy mnohem jemnější. U posledního filmu, který jsem vyvolával, je navíc po jedné straně světlejší pruh. Netušíte, co dělám špatně?
Jinak na vyvolávání používám vývojnici Lomo (velkou, s jednou hadicí), vývojky dávám přes 900 ml, ustalovače něco kolem 850 ml, ostatních lázní litr. Reexpozici dělám ve vodě, 100W žárovkou. Teploty dodržuju.
Předem díky za všechny rady.
Prečo nepoužiješ sadu Fomapan R100? Mne nevychádza takmer žiadne zrno (používam Agfa Scala 200 alebo Fomapan R100 kinofilmy).
Potrebovala by som nejaký tip, ako uchytiť začiatok 8 mm filmu v LOMO tanku - tam totiž začína celý môj prúser - nie, videá na jutube nepomáhajú, ani cvik so starými lámavými filmami, výsledok je vždy 1:1.