Opemus 5a vs. Magnifax 3a
Publikováno 7 listopad 2008 - 14:59:18
Publikováno 7 listopad 2008 - 15:23:59
háže na průmětnu parazirní světlo - viz diskuse tady kde jsem to už psal a kolegové černokomorníci tuto věc potvrdili.
Publikováno 7 listopad 2008 - 15:27:59
Opemus je na max 6x6 a Magnifax je na max 6x9. Tím je to snad jasný, ne?? Snad jen u Opemusu bacha..ty starší mají závit M23,5x0,5, ale já zasejc neznám ty tvoje Nikkory.
Jinak vítej a směle a po hlavě do filmového focení!!

Publikováno 7 listopad 2008 - 15:28:14
Publikováno 7 listopad 2008 - 15:31:37
Publikováno 7 listopad 2008 - 15:43:29
Čoveče nic proti, ale to je dotaz jak na digifóru. Chci fotit pejska, mám si koupit kasio bža nebo bže.
Opemus je na max 6x6 a Magnifax je na max 6x9. Tím je to snad jasný, ne?? Snad jen u Opemusu bacha..ty starší mají závit M23,5x0,5, ale já zasejc neznám ty tvoje Nikkory.
Ano dotaz je pro člověka znalého možná tak trochu mimo, ale pro mne to je věc úplně nová. Než bych to hned zvojtil, se radeji zeptám. Díky všem za rady a jdu do Mag. No, mohlo býl lépe ale Australan z Ebay nechce o poslání Durst CLS66 enlarger 6x6cm za 350 AUD slyšet. Cesta tam a zpátky s Durst/em na trakaři je dlouhá

Publikováno 7 listopad 2008 - 16:12:20
link na zvětšováky Meopta
Pokud je "A", tak tedy mohu doporučit Magnifax. Pokud ho koupíš, tak můžu pak předat další rady k provozu.
Publikováno 7 listopad 2008 - 18:37:07
Čoveče nic proti, ale to je dotaz jak na digifóru. Chci fotit pejska, mám si koupit kasio bža nebo bže.
Staníku, nepřipadá mi to ano korektní, ani fundované

Publikováno 7 listopad 2008 - 18:42:45
Publikováno 7 listopad 2008 - 18:55:54
Pavel to řekl přesně - na kino bude Opemus fajn, na svitek 6x6 jen občas. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Mám Opemus 3, dělal jsem na něm kino a 6x4,5. Ten svitek mi už lezl na nervy - pokud jsem ho pořádně nesrovnal v negativním rámečku, kus mi chybělNo, ja bych u Opemu zas tak netvrdil, že je na 6x6 - ja bych k němu max. tak napsal, že UMOŽŇUJE dělat 6x6. Ale se špatným komfortem, bez úprav nevysvítí celé políčko, má malou zákl. desku, prostě to je jen varianta pro ty, kteří dělají svitek jen velmi výjmečně.

Publikováno 7 listopad 2008 - 18:58:12
Klucí moji zlatí. Mám v bříšánků 4 chleby se sádlem a cibulí a 3 pivínka, takže jsem zasejc v klídku.
Vodpoledne jsem byl nějakej nakrklej v práci a tak.
Tož zpět k těm zvětšovákům:
Basedg, ještě jednou vítej ve světě stříbra. Pokud tě to chytne je to láska na celej život. Magnifax je asi lepší volba, páč s tím budeš mít v podstatě vystaráno. Opemus je sice na 6x6, ale je to opravdu dost hraniční záležitost, nicméně jde to. Mám doma Opemus i Magnifax, ale faktem je že na Opemusu nedělám. Magnifax je mnohem pohodlnější a stabilnější a lepší. Pokud budeš dělat i kino i 6x6, tak si k tomu Magnifaxu sežeň oba dva kondenzory!!..většinou tam bývá jenom kondenzor označený 1, ten je na SF a musíš dokoupit 2, ten je na 50mm objektiv a na kino. Tož tak. Objektivy Nikkor jsou dobrý, takže objektivy řešit nemusíš. Tož tak

Publikováno 7 listopad 2008 - 19:09:21
Kubikulo, ty rady by mě docela zajímaly. Mám ho pár měsíců, upgradoval jsem z Opemusu 2a a chrochtám blahem, ale vždy se rád poučím.
Pospíchám, tak jen v krátkosti:
- žárovka – opálová / reflektorovočočková měnit dle potřeby jasu a kresby zrna (vyšší škola halogen)
- možno pořídit kondensory (1,2,3) dle velikosti negativu
- pokud není tak pořídit matnici (jeden gradační stupeň
- doporučuji zakoupit náhradní hřeben a kolečka
- pokud nejsou perfektní doporučuji koupit sadu skel (dělám ve sklech i přes rozum, že si zhorším obraz)
- popř. sehnání potřebných vložek
- užití mg filtrů do šuplíku, či pod objektiv
Snad se ještě v servisu dají celkem levně na Magnifax 3 náhradní díly.
Obecné věci jako seřízení roviny, vyrovnání světelného zdroje atd
Publikováno 7 listopad 2008 - 21:01:08
Je na něm plastový měch a odlesky taky nemám, řešilo se to už někdy. Formát základní desky taky neřeším, protože zvětšuji na pračku.
Můžu ho jenom doporučit.
Magnifaxe mám odloženýho, protože chci dělat (někdy) na formát 6x9.
Publikováno 7 listopad 2008 - 21:58:33
pokud není, tak oba a přidělat na zed, celkem těsně vedle sebe a dole mít společnou desku pro oba, se stavěcíma nohama
pokud zvětšovák jeden, tak vždycky ten větší, je to jako auto s větším kufrem, silnějším motorem apod.
a taky bude rovnoměrněji svítit jeho kondenzorová soustava, když pro "běžnou práci" nevyužiješ celý pole, který konstrukčně dokáže vysvítit, ale jeho střed v případě 6x6 a hodně malej střed pro kinofilm, úbytek světla od středu ke krajům zvětšeniny, který často vzniká, bude menší
Publikováno 7 listopad 2008 - 22:00:46
Publikováno 8 listopad 2008 - 09:17:15
Publikováno 8 listopad 2008 - 09:51:38
jestli mě pamět neklame a fandíš hlavám, tak barevná na o5 byla na aukru za 500
Publikováno 11 listopad 2008 - 10:19:07
Publikováno 11 listopad 2008 - 11:53:50

Publikováno 11 listopad 2008 - 15:59:35

Publikováno 11 listopad 2008 - 16:11:23
neboj se nic i s op 5 můžeš dělat výstavní zvětšeniny odpovídající velikosti
Kde kde??? Hledam ji uz dlouho...... Uz me fakt neba skladat filtry.
Anonymous
Publikováno 11 listopad 2008 - 16:16:38
Není zač. Opemus byl primárně určen pro 6x6 a kino měl jako "přidruženku". Vcelku nechápu, proč bych si měl na 6x6 pořizovat Magnifax a kino dělat na Opemusu. Axomat by pak asi byl na šestnáctku
Protože je stabilnější? Protože si třeba koupím v budoucnu 6x7 nebo 6x9 aparát?
Publikováno 11 listopad 2008 - 16:30:06
Není zač. Opemus byl primárně určen pro 6x6 a kino měl jako "přidruženku". Vcelku nechápu, proč bych si měl na 6x6 pořizovat Magnifax a kino dělat na Opemusu. Axomat by pak asi byl na šestnáctku
No nevim, ale Op5 neni zadnej zazrak ani na kino. Nestabilni, reflexe v mechu atd. Bohuzel MG musel z domu, je to moc velky.... Doma se to neujalo.
Publikováno 11 listopad 2008 - 16:49:12

Publikováno 11 listopad 2008 - 16:56:16
no lepší Op5, než drátem do oka... Když byl vlastně zadarmo, tak to kua neber!
No ja zanej dal asi 500, ale stejne se mi po MG styska..... Na SF je to vpodstate nouzovka.
Publikováno 11 listopad 2008 - 17:12:46
no lepší Op5, než drátem do oka... Když byl vlastně zadarmo, tak to kua neber!
No ja zanej dal asi 500, ale stejne se mi po MG styska..... Na SF je to vpodstate nouzovka.
třeba na to časem taky přijdu

Publikováno 11 listopad 2008 - 17:36:13
Mám Magnitarus 13x18.
Skla jsou poškrábaný a nejsou antinewton, objektiv je Meopar a je taky cinklej, o posuvu bych radši ani nemluvil, je to zatuhlé a nějaký mikroposuv si můžu nechat zdát, na filtry držák není, tak je balancuju na držáku místo blokačního červeného, dost velký rámeček na pozitiv nemám, tak každou fotku lepím „malířskou“ páskou na prkno, leží mi to na zemi, tak u toho klečím a mám problémy se zádama, asi by se na to každej druhej vykašlal a sháněl nějakého Dursta
Ten druhej pohled je v tom, že už jsem na tom udělal hromadu zvětšenin a na Dursta si ještě nějaký čas v klidu počkám. Jasný bude lepší, to je jisté.
Publikováno 11 listopad 2008 - 17:45:59
neboj se nic i s op 5 můžeš dělat výstavní zvětšeniny odpovídající velikosti
Kde kde??? Hledam ji uz dlouho...... Uz me fakt neba skladat filtry.
ale nevím, jak je to s verzí "a" a ne "a"
odkaz
ále cena stoupá...
Publikováno 11 listopad 2008 - 17:49:26
Oni jsou asi dva pohledy.
Mám Magnitarus 13x18.
Skla jsou poškrábaný a nejsou antinewton, objektiv je Meopar a je taky cinklej, o posuvu bych radši ani nemluvil, je to zatuhlé a nějaký mikroposuv si můžu nechat zdát, na filtry držák není, tak je balancuju na držáku místo blokačního červeného, dost velký rámeček na pozitiv nemám, tak každou fotku lepím "malířskou" páskou na prkno, leží mi to na zemi, tak u toho klečím a mám problémy se zádama, asi by se na to každej druhej vykašlal a sháněl nějakého Dursta
Ten druhej pohled je v tom, že už jsem na tom udělal hromadu zvětšenin a na Dursta si ještě nějaký čas v klidu počkám. Jasný bude lepší, to je jisté.
Jo to urcite. Jde jen o misto...... To ja nemam......
Publikováno 11 listopad 2008 - 18:30:34

Pokud je Opemus 5-ka špatná na 6x6, chyba by se měla hledat jinde, než v typu zvětšováku. Je opravdu dělaný na formát 6x6 a kino je druhoradé.
Jedinou, ale opravdu jedinou výhradu mám k posuvu zaostřování, mohl být přenější, ale ani to není problém. Fotky mám ostré i s tím, bez mikroposuvu.
Publikováno 11 listopad 2008 - 18:44:08
Nenavážejte se mi do Opemusu 5-ky!
Mám přesně typ 5A a skutečně ŽÁDNÝ problémy...
Pokud je Opemus 5-ka špatná na 6x6, chyba by se měla hledat jinde, než v typu zvětšováku. Je opravdu dělaný na formát 6x6 a kino je druhoradé.
Jedinou, ale opravdu jedinou výhradu mám k posuvu zaostřování, mohl být přenější, ale ani to není problém. Fotky mám ostré i s tím, bez mikroposuvu.
Mikroposuv se dá (dal??) dokoupit. Kupoval jsem ho loni u Škody asi za 400 kč. Nenechte se odradit, že na OP5 neexistuje. Měli dva typy tuším, že pro MG3 a pro OP6. Lišilo se to kolečkem, které zapadá do drážky. Myslím, že a) bylo správně. Doporučuju vzít si s sebou orig. ostřící kolečko a porovnat na místě. Mikroposuv je velice příjemný na SF s 80mm na kinu s padesátkou (2,8) se mi zdá skoro jako nutnost.
Publikováno 12 listopad 2008 - 14:11:40

Publikováno 12 listopad 2008 - 14:29:12
Ten mikroposuv by mě také zajímal, na jakém je to principu....?
Publikováno 12 listopad 2008 - 14:34:02

Publikováno 12 listopad 2008 - 16:07:18
Jinak jeho principem je to že základní pohyb je zpřevodovaný dopomala.
Publikováno 12 listopad 2008 - 17:16:17
Publikováno 12 listopad 2008 - 17:47:39
Publikováno 12 listopad 2008 - 22:17:01
- teda spíš to, že tímto typem zvětším i 6x6.
v podstatě tedy ano, jenže už tam nikdo nenapíše, že je to opravdu jen tak jako že se to tam dá strčit

Publikováno 23 prosinec 2015 - 18:37:00
Dobrý den,
sice mám teď již nějakou dobu vynucenou pauzu, ale musím řešit to, že bych měl dát buď Opemus 5 a nebo Magnifax 4 pryč.
Jsou však v rozdílném stavu co se kompletnosti týče.
Opemus 5 je v originál kufru s dvěma objektivy (anaret 50 a 80), uložením filmu, vložky a... manuál. Prostě zřejmě vším, co je ke zvětšování potřeba.
Magnifax 4 je s jedním objektivem anaret 4.5/105, chybí uložení filmu a kondenzory.
Oba zvětšováky jsou v pěkném stavu.
A protože nemám v plánu definitivně seknout s temnokomorničením a vrátit se k němu, rád bych si tedy jeden ponechal.
A teď babo raď, který?
Prvotně připadá Opemus, protože je kompletní. A nebo nechat Magnifax a dokoupit zbytek?
Děkuji Vám za případné rady.
Publikováno 23 prosinec 2015 - 18:51:07
No a největší používaný formát filmu by nenapověděl???
Publikováno 23 prosinec 2015 - 18:52:15
Janko:
Myslím, že to zákeží především na formátu, který děláš - tedy zda potřebuješ 6x9. To, že k Magnifaxu něco chybí ještě není důvod aby nebyl zvětšovák k užitku ale může jeho použití významně limitovat a některé věci se sakra špatně shánějí a když už jsou tak zase stojí ranec.
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:02:02
Děkuji za odpovědi, vidíte, a to jsem si říkal, že napíši co nejvíce používám. Používám (resp. používal jsem před pauzou) nejvíce kinofilmové přístroje. Avšak mám i Flexaret V, avšak vzhledem k tomu, že jsem v průběhu období, kdy jsem fotil neměl potřebné zařízení na svitek, tak jsem jej nedělal.
Zajímá mne právě jak špatně se shání na Magnifax filmová uložení, kondenzory, matnice....
Ironií osudu je, že jsem k těmto přístrojům přišel až v pauze, takže jsem na ně zatím nezvětšoval a tak nedokážu posoudit, jak moc propastný rozdíl kvality je.
Protože pokud, i když bych fotil jen na kinofilm, bych měl s užitím Magnifaxu větší pravděpodobnost získání dobré fotky (co se týče kvalitativního hlediska), sehnání chybějících částí by nebylo průserem, tak by byl samozřejmě lepší.
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:05:39
V tom případě si nechte Opemus. Rozměrem bude akorát a máte ho kompletní. Kvalita vyjde z obou kompletních stejně. Magnifax pusťte.
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:17:17
A oplatí se mi nechat ten anaret 105 z magnifaxu? Resp. lze jej aplikovat po výrobě misky na Opemus? Jak velké fotografie to pak umí?
Je to konkrétně tento.
http://www.fsdistrib...prod/110257.jpg
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:33:46
uživatele.
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:38:24
já mám, mezi jinými, magnifax 4 a jsem spokojen, pokud je kam uložit, uložil bych ho
člověk nikdy neví, co mu osud přichystá a co k němu připlave
on je nekompletní k ničemu a hádám se stejně ani nedá prodat a tím je vše dáno
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:44:17
A co prodat opemus 5 když je kompletní, ponechat si neuplný Magnifax 4 a dokoupit na něj modernější barevnou hlavu COLOR 3 či novější s komorou na kino či 6x6 a je vystaráno.
Nebude se muset schánět kondenzorová hlava, kondenzory filtry do šuplíku a přístroj bude v jinčí dimenzi pro zvětšování na multigradační papíry.
To tam vůbec nemáš rámeček se záclonkama?? na MG 4
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:44:30
Inu kdyby mne žena netlačila, tak bych si jej ponechal... Proto musím řešit takovýto problém.
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:48:14
... tak já už mám jen M4 a byl jsem vždy spokojen. Ovšem nákup těch chybějících dílů... nakonec by bylo možná lepší koupit celý. Jak píše RHx - chleba to nejí, ovšem "budu muset dát pryč..." asi něco znamená.
Publikováno 23 prosinec 2015 - 19:49:07
Daniela, on 23 Dec 2015 - 18:44, said:
A co prodat opemus 5 když je kompletní, ponechat si neuplný Magnifax 4 a dokoupit na něj modernější barevnou hlavu COLOR 3 či novější s komorou na kino či 6x6 a je vystaráno.
Nebude se muset schánět kondenzorová hlava, kondenzory filtry do šuplíku a přístroj bude v jinčí dimenzi pro zvětšování na multigradační papíry.
To tam vůbec nemáš rámeček se záclonkama?? na MG 4
Právě že ne.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních