Tak vážení přítelé,
asi v polovině prosince jsem řešil, jestli se mi do Rcessed desky Lihhof vejde můj APO Grandagon 55 se závěrkou Copal 0. Jenda 1250 nezištně rozebral svoji závěrku a nafotil a zároveň popsal, že do prohlubně sice závěrku narve, ale nemůže pohybovat čudlíky.
JKCZ (jiří) mi nezištně zapůjčil originál desku recessed Linhof a tak jsem mojl dojít k závěrům, o které se svámi chci podělit.
Originál destička je bez problémů !1) Linhof desku seženete za ca 70 EUR a zdánlivě stejnou desku z číny za 12 EUR
2) Jenže ti Linhof germáni nejsou blbí - nejen, že mají díru excentricky tak, aby nahoře byl větší prstor pro čudlíky, ale mají navíc úplně odlišně konus prohlubně, což zvětšuje prostot opět nahoře
3) To, co zkoušel a fotil Jedna1250 asi byla ta čína. Ty destičky jsou soustružené a tak se u nich nekoná ten konus prohloubení jako u originálu
Takže abych to zkrátil, připojil jsem pár fotek (doufám, že opravdu připojil - ještě jsem to tady nezkoušel) a nyní budu komentovat:
Foto1 - celkový pohled na sestavu destička-objektiv
Foto2 - ukatzuje, že i nejkritičtější páčka na otevírání závěrky má prostor ca 2 mm. A to se pak otevírá směrem nahoru do většího prostoru
Foto3 - ukazuje, že ostatní čudlíky mají hafo místa, a to jak po obvodu, tak i za nimi (což usnadňuje manipulaci
Foto4 - ukazuje, jak je fikaný konus prohlubně. Je to fotka zboku - takže nahoře konus aby bylo místo na čudlíky, dole již bez konusu. Po starnách (bez fotky) konus s úhlem někde mezi
Foto5 - ukazuje, že se jedná o originál destičku Linhof, která má prohlubeň 22 mm, ale pracovní pocha je 10 mm nade dnem, tudíž objektiv zapustíte 12 mm
Po zkouškách jsem si tedy destičku na e-bay De koupil (dokonce i na APO Grandagona 75) a tímto ještě jednou děkuji Jandovi1250 a JKCZ Jiřímu za pomoc a radu. Třeba tento "výzkum" někomu z TK také pomůže. Zdařec Luigi
Linhof1.jpg 150.79K
50 Počet stažení
Linhof2.jpg 304.85K
53 Počet stažení
Linhof3.jpg 353.61K
52 Počet stažení
Linhof4.jpg 179.74K
52 Počet stažení
Linhof5.jpg 350.36K
48 Počet stažení