LOMO tank, dotaz
Publikováno 4 březen 2009 - 19:06:22
A ještě něco k filmum: Já osobně kupuju a vyvolávám filmy v USA! Je to nejlevnější, i s poštovným, které není od evropského tak moc odlišné. Jedna S8 Ektachrome kazeta tam stojí 15$ a vyvolání 10$. Konkretně firma Dwayne´s photo! Mohu doporučit!
Předem díky za radu
Jan Rybář
Publikováno 4 březen 2009 - 19:09:53
Snek
Publikováno 4 březen 2009 - 22:28:00
Ten bakelitovej mezikus mezi ty civky dost casto u tech tanku chybi, lidi to vetsinou poztraceli, pomoc je ale jednoducha: vem par metru stareho 8mm filmu, smotej ho do nafest do krouzku tak aby uprostred byl cca 2 cm otvor prumer, sirka toho krouzku filmu asi 1 cm, vezmi sekundove lepidlo a bytelne to slep. Takto vytrobenou redukci pouzijes mezi dve civky a sesroubujes tim plastovym sroubem, ktery zminujes ve svem prispevku.
V puvodnich tancich ty civky byly 3, ale pokud tam mas 2, tak by to melo byt pouzitelne.
Ad kamery - vitej do klubu sberatelu kamer

S8 Bolexek jsem par videl, ale v ruce jsem nikdy zadnou nemel.
Canon AutoZoom 814 je dobrej, spolehlivej strojek strojek, byt tebou, nechal bych si ho vycistit / opravit a zacal bych ho pouzivat.
Leica Leicina RT1 je taktez velmi dobrej strojek, sam ho nemam, ale mel jsem ho pred par tydny pujceny od znameho.
Jinak co se me sbirky tyce, tak mam "kvarcku" DS8, Canon 514XL-S, a cca 5 tydnu nove tez vytouzenej stroj Braun Nizo S801 Macro.
Barevne Ektachrome 64T S8 filmy si kupuju v prepoctu za cca 305 - 330 Kc / kus (podle dodavatele a kurzu koruny), volam si je sam.
Dwayne's photo muzu taktez doporucit, nicmene z trochu jineho duvodu nez ty - Dwayne's jsou jedinnou / posledni laboratori na svete, kteri umej jeste vyvolat filmy urcene pro proces K-14, tj. stare legendarni Kodachromy (obcas se daji najit na burze, na ebayi ...)
Publikováno 5 březen 2009 - 00:21:18
Publikováno 5 březen 2009 - 00:50:09
Snek
Publikováno 5 březen 2009 - 00:53:08

prozatim zkusim jeste jednou popis.
Mas dve civky, obe maji drazky. ale ty civky maji drazky jenom z jedne strany. bud obe nebo jen jedna. navic, jedna z civek by mela mit vetsi stredovy otvor. Ta prijde navrch, tim otvorem prostrcis ten bakelitovy sroub, druha civka by mela mit zavit.
Jeste pro upresneni, mas tank s jednou hadickou nebo se dvema?
Publikováno 5 březen 2009 - 01:14:42
Snek
Publikováno 5 březen 2009 - 01:34:10

... pokracovani zitra, dnes uz vazne prilis nefunguju

Publikováno 5 březen 2009 - 10:58:16
Ja tocim jenom na B&W material...Jsem temnokomornik a cernokneznik telem i dusi.
Taky tocim na Quarzky, manual je manual a toci to i v nasich horskych podminkach pri minus 20 (-:
Vyvolat cernobilou inverzi je ale urcite tezsi nez vyvolat barevnou standartnim E-6 procesem

Tank jsem kopil pred mesicem, jelikoz foma uz nezpracovava inverzi. V Ostravskem kramku za lidovou stovecku se vsim vsudy.
Vyvolal jsem vseho dost kousku inverze a mam nato uz svuj proces. Je to vicemene takova srdecni zalezitost...
Pristi tyden natacime film na super8mm takze ho dam urcite tady na temnou...at taky vidime nejake vysledky (-:
jo a tu jsem ti vyfotil obrazek co vsechno je v tom "jednohadicku" a priklad jednoho mozneho poskladani...

Publikováno 5 březen 2009 - 11:39:53
Mám zde ještě několik filmů čb na odzkoušení, tak kdyby někdo chtěl, je možné je zaslat.
Hele Reďáku, jak Ti vyšly ty co jsem Ti zaslal. Daly se naexponovat.??? nebo byly černý i bez expozice????
Publikováno 5 březen 2009 - 11:53:36
podle me kdyz je natocis trochu preexponovane tak budou fajn....delal jsem to tak s tim druhym ze jsem pridaval a bylo to o mnoho lepsi....
Ale moc jsi mi pomohl, diky tem dvoum filmum mam ten proces uz sobe a svoji kamere prizpusobeny takze jsem nemusel znicit nejaky novy film na testiky.
takze jeste jednou moc diky !
Taky by me zajimalo kolik se nas jeste najde

Publikováno 5 březen 2009 - 15:28:47
Já by jsem byl přesvědčen, že z nich nic nebude, jen pokusný králik pro namotávání do tanku.
To ukazuje, že se nemusíme obávat starejch filmů.

Publikováno 5 březen 2009 - 15:49:53

Treba to muze vzit nekdo jako umelecky zamer

Publikováno 5 březen 2009 - 16:25:41

Publikováno 5 březen 2009 - 16:28:14
Publikováno 5 březen 2009 - 16:38:37
ja to mam rozpocitane asi na 6 kousku...takze 60 metru filmu...ale jeste zbyde cosik na priste...
Ale uz s tim zpracovatelskym setem nedelam, pouzivam normal vyvojku fomadon LQR (v setu) za 75 kc a ustalovac obycejny Foma FIX (taky v setu) a belidlo je jenom koncentrovana H2SO4 s DICHROMANEM (ale je vysoce toxicky tak neni v setu, misto neho davaji manganistan draselny ). Nekdo rika ze manganistan to kazi a zustavaji tam mapy. Ja to radsi jeste peru v smacedle a film je luxusni bez fleku takze i s manganistanem to jde. Vyjde to levnejic takhle kdyz to sam poskladas ten set. Ale pouzivam dichroman protoze mam kamarada chemika....ale neni s tim sranda...clovek musi fakt byt opatrny....
Jinak jedine komu bych sveril filmy byla foma takze ted hezky doma sam. Uz si to budu volat jenom doma ale jestli to nechces delat tak myslim ze jeste nekde v praze je volaji.....moc drahe....
jsme temnokomornici ne ???? tak se nebojme tohle delat doma....
jo a jestli to budes chtit sam poslu ti postup....mam svuj vlastni navod protoze casy vyvojek z setu a z procesu 100 foma se lisi a taky neni to uplne idealni.....tak mam svuj odskouseny a kvalitne je to srovnatelne s filmama z fomy....je to proste parada

Recept byl jednoduchy......obetoval jsem dva filmy.....pridal spetku rad od sneka.....spetku rad od otce........spetku svych zkusenosti.......a vysledek stoji zato

Publikováno 5 březen 2009 - 20:49:45

Snek
Publikováno 5 březen 2009 - 20:54:14
.......no, nakopli jste me slusne
)

Publikováno 5 březen 2009 - 20:57:56
Jéjda další osmičkář. Zajímalo kolik nás již je.
Mám zde ještě několik filmů čb na odzkoušení, tak kdyby někdo chtěl, je možné je zaslat.
Hele Reďáku, jak Ti vyšly ty co jsem Ti zaslal. Daly se naexponovat.??? nebo byly černý i bez expozice????
Mel bych zajem o nejaky na zkousku, dik, poslal jsem ti SZ s e-mailem.
Publikováno 5 březen 2009 - 21:09:36
Publikováno 5 březen 2009 - 22:29:43
To mám pak nutknání napsat obligátní dotaz:
Jakou kamerku na 8mm film si mám pořídit. A raději bych nějakou "západní"

Publikováno 5 březen 2009 - 22:42:11

Dichroman Draselny mam ho asik 2 kila ( na vyvolani 3 kusu potrebujes myslim 2 gramy) ale bojim se to poslat bo je to T+ leda nejake osobni predani....
rezacka musi byt dobra aby rezala presne( kvuli nekterym promitackam) ja mam takovou chytrou kulatou kde z jedne strany strcis a z druhe vytahujes rozrezane pasy. lepicka to je par korun, to lepidlo je uz horsi uz se nevyrabi ale mozna se par skoukromniku najde.......zavadeci pasy vyrobis se zbytku.......stejne je 30 caku filmu osviceneho.........a promitacka jedine MEOPTA meos duo muzu velice doporucit........zere i 8mm i super8mm.....16fps az 24 fps.....plynula regulace potenciometrem je to snad nejlepsi promitacka.....a hlavne zarovka do ni se da koupit i dneska ( coz u nekterych starych typu treba i na 1200 kc ) je tam predzhavena studena 100W halogenova lampa...za 150 - 200 kc....je to proste fakt moderni stroj......
ja ji uplne haluzove sehnal v ostrave...ve vytecnem stavu...za 500 kc....ale jak vidis na aukru klidne i za 2 tisice
https://ssl.aukro.cz...a_meos_duo.html
aaaa........synchronizaci ti provede kabel od promitacky.......
jo a zvuk nenahravam na DATku ( magnetak ) ale miniDisc.....a pak se da dodelat opticka stopa na ten super8mm pasek....
taz - Tak zaprve vem SUPER 8mm a ne 8mm a jestli chces zacit tak ber VYCHODNI jsou full manual

DS8-M
http://super8wiki.co...nit_Quarz_DS8-M
DS8-3
http://super8wiki.co...nit_Quarz_DS8-3
mam obe ale lepe se mi dela s DS8-M ( objektivy jsou vetsi a zda se mi ze pekneji kresli )
jsou to fak super kamerky nedam na ne dneska dopustit.....jedou i v horach pri minus 20

Publikováno 5 březen 2009 - 22:55:26

Publikováno 5 březen 2009 - 23:00:01
Publikováno 5 březen 2009 - 23:07:45

Publikováno 5 březen 2009 - 23:11:20
Publikováno 5 březen 2009 - 23:51:34
Otec
Publikováno 6 březen 2009 - 00:20:15
Publikováno 6 březen 2009 - 00:21:44
Publikováno 6 březen 2009 - 00:28:34

Snek
Publikováno 6 březen 2009 - 02:17:12
...to lepidlo je uz horsi uz se nevyrabi ale mozna se par skoukromniku najde.
Lepidlo dela HAMA, je k mani bratru za 150 - 200 Kc.
Snek
Publikováno 6 březen 2009 - 02:19:09
...a promitacka jedine MEOPTA meos duo muzu velice doporucit
opet souhlas. pokud ale je libo nejakou "zapadni", pak Eumig.
Snek
Publikováno 6 březen 2009 - 02:27:23
Že já do těch vašich vláken vůbec lezu.
To mám pak nutknání napsat obligátní dotaz:
Jakou kamerku na 8mm film si mám pořídit. A raději bych nějakou "západní"
Kdybys fakt jako chtel hodne zapadni, tak nasledujici:
Canon 514 XL-S. Vytecnej automatickej strojek, na ebayi a spol. vetsinou spise za pakatel, lidi tvrdi, ze je "nekompatibilni" s Kodak Ektachrome 64T filmem (ten je dneska bezne dostupnej). Je, a ani to nestoji moc usili

Braun Nizo rady S a to temer kteroukoliv, doporucuji najit si napr. S-801 macro na nemeckem ebayi. Ta kamerka ma pro uspokojeni tve kreativity temer vse

Snek
Publikováno 6 březen 2009 - 02:28:54
To bude zase dotazů od zelenace
Ale koketuju s tou myslenkou zacit tocit na tenhle material tak dlouho ze asi staci uz jen malo abych se do toho fakt pustil.
Jednou zkusis Super 8 format ... a nemuzes uz jinak

Snek
Publikováno 6 březen 2009 - 02:29:56
Pánové pokud by jste někdo narazil na rozebíratelnou ruskou kazetu, tak mi dejte vědět. Je to to poslední, co mi zbejvá do znovu filmování. Při stěhování jsem ji někam založil
Otec
Mam podobny problem, tez shanim

Snek
Publikováno 6 březen 2009 - 02:35:51
JJinak k těm zvukovým filmum, jak tady padlo: zkoušel jste někdo využít služby, nebo si sám udělat, nalepení mag. zvukové stopy? Našel jsem, že to dělá nějaký pán v Německu, docela za pakatel. Na promítačce, co mám já, pak určitě pujde nahrát zvuk. Pak mám taky nějaké z ebayie vydražené hrané zvukové Super 8 filmy (většinou vybrané scény jen) Od Star Wars přes Supermana až po Občana Kanea
Máte taky něco? Sbíráte taky někdo filmy?
Nedavno jsem si vydrazil na ebayi nejake Agfy Agfachrome se zvukovou stopou. Vyborna vec. Obzvlast kdyz mas zvukovou kameru, treba tu Canon 514 XL-S jak zminuji vyse.

Jinak ad sluzba nalepeni mag. zvukove stopy, take vim o jednom panovi v Anglii, ktery nabizi tutez sluzbu, chystam se to vyzkouset. Ten samy pan vlastni stoj na perforovani filmu a udela ti z bezne kinofilmove fotograficke metraze S8 film ... tez neco, co bych rad vyhledove zkusil (napriklad koupit si HP5+ v metrazi a nechat narezat jako S8, vlozit do kazety a ...

Ze super 8 filmu ... mam doma nejakeho Laurela a Hardyho (neme) a zvukoveho "Vlka a Zajice"

Publikováno 6 březen 2009 - 08:36:48
baterka nebaterka.......
ja hodne striham.......v hranem filmu je to skoro nutnosti.....takze me nerozhaze ze nemuzu natocit nic delsiho........reportaze a dokumenty tocim na digitalku.....
Publikováno 6 březen 2009 - 09:40:25

Ale točit bych chtěl jen na černobílej materiál. Nevím zda z toho plynou nějaká další omezení pro výběr kamery.
Publikováno 6 březen 2009 - 09:46:58

Jedná se o tuhle kameru? Braun Nizo 801 Super 8 nebo tam musí být vyložene S-801 ?
Publikováno 6 březen 2009 - 09:53:48

Tahle je k mání opravdu za pakatel, akorát holt u toho němci píšou že bez záruky.
Ale koukám že tahle je na kazetu, ne na klasické dvě cívky na které jsem zvyklý (jako dítě jsem to vídal doma).
Publikováno 6 březen 2009 - 12:08:30
ja tocim taky vyhradne jenom na cernobilou inverzi....
a ja radsi tocim na civky nez na kazetky....
Publikováno 6 březen 2009 - 12:22:58

Nejake vysvetlivky =
1.
----------------------------------------------------------------------------------
Ty cisla A, B1, B2, C, D jsou nazvy koncentratu v tom Foma-SETU
Takze kdo to bude chtit mit levnejsi a hlavne ma k dispozici chemii.
A - FOMADON LQR
B1 - Kyselina Syrova konc. (10 g do 1000ml d-vody)
B2 - Manganistan draselny 4x sacek po 0.5 g ze setu takze 4g pro 800ml d-vody.
Pro odvazlivce Dichroman Draselny ( K2Cr2O7) - 5g do 1000ml d-vody.
C - cistici lazen - K2S2O5 50g do 1000ml d-vody
D - Kysely ustalovac FOMAFIX
----------------------------------------------------------------------------------
2.
Nejdulezitejsi je to prvni vyvolavani. Je tam cas 9-11 minut. Kdyz si ste jisti ze exponujete zpravne doporucuji 10 minutek, ta plus minus jedna minutka zalezi na procesu vyvolavani ( jak s tim kroutite ci kvedlate nebo cokoliv delate )
Asi bych se drzel 10 minutek a dve, tri otacky kazdych 30 sekund...
Odskouseno na Fomapanu R 100 - DS8
Jo a kdyby se nekdo ptal proc je vyvojky o 25 ml vice nez ostatniho tak, zaprve aby to bylo presne 1 ku 10 a nebylo tam nejakych 73,23 ml vyvojky....a taky protoze ji pouzivate 2x tak o trochu prijdete pri prvnim vyvolavani...
Publikováno 6 březen 2009 - 13:57:27
Ale ja tu mam fomapan 17 DS8 2x10m nechal mi to tu kamarad, Datum vyroby unor 1978 je to k vyhozeni? Predpokladam ze ano.
Publikováno 6 březen 2009 - 13:58:13

Publikováno 6 březen 2009 - 14:22:08
S tím pérem byly starosti prej vždycky. Musí se vytáhnout péro a narovnat. Pak po zandání má podstatně delší výdrž. Tedy pokud při rovnání neprdne. I to se stává.
Publikováno 6 březen 2009 - 14:26:03

Tuhle ted drazim, vypada dobre.
Publikováno 6 březen 2009 - 14:30:37
Pošli adresu a já pošlu filmy.

Publikováno 6 březen 2009 - 14:32:39
Publikováno 6 březen 2009 - 15:09:36
Pignon.
Pošli adresu a já pošlu filmy.
![]()
Taz já mám na ní spadeno. To se asi budeme přetahovat nebo se domluvíme.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
No pretahovat se je asi blbost.

Publikováno 6 březen 2009 - 15:42:20
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních