Skus na 9V baterku pripojit dva droty a tie strcit do kanistru
V principe, ked odovzdas akukolvek fotograficku chemiu, deje sa to, ze ju niekto vleje do kalovej jamy a 30 rokov caka. 30 rokov ma na to, aby s tym nieco vymyslel. Ma to odobrene od statu. Po 30-tich rokoch pride povoden a ekozataz splachne do Baltskeho mora. Niekto dostane pokutu 1000€ a zivot ide dalej. Mrzi ma to, ale nemozem si pomoct, realita je velmi, velmi tomu podobna.
Viem, ze ludi je na Zemeguli coraz viac, a preto rozumiem, ze pravidla o odpadoch sa maju sprisnovat. ALe neverim na tzv trvalo udrzatelny stav, ked my sa tu sanzime o ekologiu, ale Slovnaft ma vynimku a do luftu za den vypusti viac skodlivin, ako vsetok fotograficky priemysel dokopy od svojho vzniku. (Prehanam.)
Kodak kedysi robil taku studiu. Ako zneskodnovat chemiu z minilabu tak, aby nepredsatvovala zataz pre ekologoiu. Aj ked vzdy nabada dodrziavat lokalne predpisy, maly minilab (niekolko stovak fotografii denne) s napojenim na spolocny odpad v dome so styrmi rodinami nepredsatvuje ani najmensie riziko.
Nie som odbornik cez ucinky splodin na prirodu, ale som ochotny uverit, ze clovek 10 gramami striebra tyzdenne nebude velerybam skodit. Ba ani cisticke odpadovych vod s vyhnivacim cistenim.
Preto je dobre vediet o vsetkych rizikach, ale zvazit, ako naozaj ucinne prirode pomoct. Kazdy by si mal polozit otazky typu: Musim ist autom? Je dobre pouzivat bezne cistiace prostriedky? Vezmem si igelitku ponukanu v obchode, i ked za nu platim? Nevadi mi tazba plynu za dedinou? Odhodim ten obal s tatranky uprostred lesa? Mam sa sprchovat kazdy den? No, verim, ze kazdy dokaze najst mnozstvo dalsich podobnych otazok.
Uplne najvacsi problem v sucasnosti predstavuje ekolgicka zataz z hromadenia pouzitej spotrebnej elektroniky. Nech nas, co pouzivame analogove pristroje o veku 50 i viac rokov , tesi, ze my nezahadzujem svoje aparty kazde 3 roky, pretoze tie digitalne treba vymenit za modernejsie .... Ta troska striebra je proti tomu suvix.
Ale nemusite mat brat vazne, kazdy nech si to prehodnoti sam. My z mnilabu odovzdavame chemiu tak, ako to kaze zakon. Iba mam pochybnosti.